Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] delikatnie szarpie podczas jazdy - zobaczcie swiece

Featured Replies

Napisano

A jeszcze jeden pomysł. Może jest problem z zaczytywaniem sygnału obrotów przez Bingo i ci przełącza w te i we wte i stąd te szarpania. To też laptopem wykaże.

Napisano

> Generalnie zacząłbym od wymiany cewki i kabli. Nie jest kosztowne a

> ograniczy krąg podejrzanych.

Wg mnie, to cewka w tym wypadku nie ma nic do nieprawidłowej pracy silnika. Skoro tylko dwie świece nie pracują prawidłowo (i cały czas tylko te dwie konkretne), to cewka jest raczej dobra. Mi to raczej wygląda na problemy z kopułką zapłonową.

Czy zdejmowałeś ją i oglądałeś styki. Może od tych dwóch cylindrów są wypalone/zaśniedziałe.

Ja miałem kiedyś problem z instalacją spowodowany poluzowanymi połączeniami w kostce od komputera gazu. Styki we wtyczce się lekko poluzowały i silnik potrafił zgasnąć także na benzynie - odcinany zostawał wtryskiwacz. Może i u Ciebie występuje podobne uszkodzenie. Możliwe także, że jakiś przekaźnik w centralce od gazu jest uszkodzony i powoduje przerwy (tak krótkie, że silnik nie gaśnie) w pracy jednostki napędowej.

Napisano
  • Autor

> A jeszcze jeden pomysł. Może jest problem z zaczytywaniem sygnału

> obrotów przez Bingo i ci przełącza w te i we wte i stąd te

> szarpania. To też laptopem wykaże.

sprawdze smile.gif wylacze tez calkowicie cut-off, bo najbardzej szarpie mi w okolicy 2 tys obrotow (oczywiscie cut off mam ustawiony na 1400).

slawek, kopulka jest raczej oki, niedawno wymieniona. tak jak pisalem, na probe tez zalozylem stara (na ktorej auto chodzilo normalnie, wymienilem, bo byla stara smile.gif ), i tez tylko te dwie swiece byly okopcone.

ja caly czas troche podejrzewam cewke o zla prace silnika po odpaleniu rano przy duzej wilgotnosci, bo przy starych swiecach, przewodach, kopulce i palcu efekt ten tez wystepowal. no ale nie wiem czy samo suszenie wszystko wyjasni, najlepiej jakbym mial cewke na podmiane.

Napisano
  • Autor

> jak najbardziej ale przejechałbym autem chwilkę dlużej

zresetowalem dzisiaj kompa, odpalilem auto, przejechalem sie kilka km, i faktycznie swiece sa czyste (przynajmniej ta w 3 cylindrze smile.gif ), wiec na benzynie jest chyba wszystko oki (poza tym rannym chodzeniu silnika jak jest duza wilgoc). albo wczesniej za szybko gasilem silnik po przegazowaniu, albo faktycznie gaz cos miesza :/

edit:

poszedlem do auta z lapkiem, i o to co wyszlo....

-lambda na benzynie na wolnych obrotach

d44d5a4647c5.jpg

cos chyba slabo oscyluje nie?

-lambda na benzynie przy 3 tys obrotow:

8dc7c2021591.jpg

tu juz jest znacznie lepiej

-na gazie silnik szarpal szczegolnie przy 2 tys obrotow, sprawdzilem, i wyszlo takie cos :

5810409dfe9f.jpg

krokowy otwieral sie sporo poza wartosc srednia, a czasami otwieral sie calkowicie, a mieszanka byla uboga

-po regulacji, na wolnych:

103fb8f63db8.jpg

- 2 tys obrotow:

e40e78a2136b.jpg

- 3 tys obrotow:

65c92a56d41b.jpg

wyglada chyba dobrze co?

nie sprawdzalem jeszcze podczas jazdy, bo troche mi sie nie chcialo, i nie miale osoby do kontrolowania laptopa smile.gif

Napisano

Nie rozumiem. Co znaczy po regulacji? Pisałeś, że instalacja jest dobrze ustawiona a z tego tutaj wynika że był źle ustawiony redukor i tendencje do ubogiej mieszanki. Po regulacji przestało szarpać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.