Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik temperatury na zegary

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko gdzie znajdę ten czujnik szukałem w chłodnicy szukałem na silniku i nie wiedzę nic takiego co by wyglądało podobnie frown.gif, google poszływ ruch ale jedyne co znalazłem to że znajduje sie koło alternatora ale tam nic nie ma silnik to x16szr.

Dzięki za pomoc

Pozdrowionka

Napisano

Nie wiem jak to jest u Ciebie, ale u mnie czujnik temp. do wskaźnika temp. w liczniku jest przy termostacie. Prawdopodobnie jest tak i u ciebie. Zazwyczaj takie czujniki montuje się w głowicach niedaleko termostatów.

Napisano

Pewnie jest w kolektorze ssącym przy samej głowicy od strony rozrządu taki malutki czujniczek na jeden przewód , bynajmniej ja tak mam u siebie w 1.4 .

Napisano

> Pewnie jest w kolektorze ssącym przy samej głowicy od strony rozrządu

> taki malutki czujniczek na jeden przewód , bynajmniej ja tak mam

> u siebie w 1.4 .

hmm a to w kolektorze ssacym jest chlodziwo? grinser006.gif tak jak kolega wyzej pisal pewnie gdzies w okolicach termostatu raczej napewno na malym obiegu

Napisano

> hmm a to w kolektorze ssacym jest chlodziwo? tak jak kolega wyzej

> pisal pewnie gdzies w okolicach termostatu raczej napewno na

> malym obiegu

Wydaje mi sie, ze jest. W C16NZ czujnik na zegary jest wlasnie wkrecony w kolektor ssacy obok obudowy rozrzadu. W 1,2 8V w Corsie rowniez. Znajomy ma ktoregos X16 8V i czujnik rowniez jest w kolektorze.

Pozdrawiam

Napisano

> Wydaje mi sie, ze jest. W C16NZ czujnik na zegary jest wlasnie

> wkrecony w kolektor ssacy obok obudowy rozrzadu. W 1,2 8V w

> Corsie rowniez. Znajomy ma ktoregos X16 8V i czujnik rowniez

> jest w kolektorze.

> Pozdrawiam

a to nie bedzie czujnik zasysanego powietrza czy cos w ten desen? bo chyba jakos mi nie pasuje czujnik cieczy chlodzacej wkrecony w kolektor ssacy hmm.gif choc na benzynach sie nie znam skromny.gif

Napisano

> a to nie bedzie czujnik zasysanego powietrza czy cos w ten desen? bo

> chyba jakos mi nie pasuje czujnik cieczy chlodzacej wkrecony w

> kolektor ssacy choc na benzynach sie nie znam

Kolektor jest podgrzewany w przypadku monowtrysku, aby paliwo sie nie skraplalo, ani tym bardziej wilgoc.

Niektorzy twierdza, ze te silniki nalezy odpowietrzac po wymianie plynu chlodzacego. Wlasnie przez ten czujnik (wykrecajac go i czekajac az pojawi sie w otworze plyn).

Przypomnialem sobie, ze jak w Corsie wskaznik temperatury troche szalal, to wlasnie po oczyszczeniu styku tego czujnika, uspokoil sie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Przejżałem dokładnie cały kolektor ssący zajżałem koło obudowy rozrządu sprawdzałem 4 razy i nic nie ma juz nie wiem gdzie szukać tego czujnika jakby ktoś miał jakąś fotke to byłbym wdzięczny za podesłanie

Pozdrowionka

Napisano

Witam, według EPC kolektor ssący od silnika X14NZ (taki jak ja mam), a od X16SZR jest taki sam. A więc czujnik temperatury na zegary jest wkręcony w kanale wodnym w kolektorze ssącym.

W moim silniku jest tu:

282896194-czujnik_temp.jpg

Oznaczenia na obrazku już poprawione.

Z bliska wygląda tak:

282897100-czujnik_temp1.jpg

A tak wygląda to według EPC.

W czerwonym kółku miejsce na czujnik na zegary, a w zielonym miejsce na czujnik do ECU.

283196752-kolektor_ssacy_X14NZ1.jpg

post-53807-14352505740245_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

No i sie wyjaśniło czujnik znależiony ale w zupełniue innym miejscu na złączonym przez ciebie obrazku jest w miescu gdzie jest numer 18 po odłączeniu go zegar nic n ie pokazuje po przezczyszczeniu wtyczki zegar przestał tak mocno waryjowac utrzymuje stała temperature wtyczka posiada dwa kabelki, jutro jadę w trase więc się przkonam czy będzie potrzebna wymiana. Jednak co do samego silnika to już nie wiem co to za silnik bo według danych w instrukcji pojazdu jest to Astra club 1.6 8v silnik x16szr mozę w tym modelu było to rozwiązane w ten sposób, i teraz jeszcze jedno pytanie czy ten czujnik nie podaje czasem temperatury także na komputer? Dziękuje za zamieszczone zdjęcie

Pozdrowionka

Napisano

na zdjeciu verdora masz do zegara .podazaj wzrokiem za cieglem gazu i patrzac z drugiejs str.obudowy wtrysku jest czujnik na 2 kable z wtyczka

Napisano
  • Autor

> na zdjeciu verdora masz do zegara .podazaj wzrokiem za cieglem gazu i

> patrzac z drugiejs str.obudowy wtrysku jest czujnik na 2 kable z

> wtyczka

dokładnie ten czujnik z dwoma kablami daje mi temperature na zegary, w sklepie do tego silnika sprzedali mi taki mały czujniczek który w niim odpowiada za temperature na zegary jednak takiego nie mam ani w kolektoże ani po d obudową rozrządu jest tylko ten jeden i zastanawim sie czy on także nie podaje temperatury na komputer a jeśli tak to jakie były by objawy jego uszkodzenia??

W miejscu na załączonym rysunku nie mam żadnego czujnika ani tego z czerwonego ani tego z zielonego kułeczka

Napisano

W miejscu na załączonym rysunku nie mam żadnego czujnika ani tego z

czerwonego ani tego z zielonego kułeczka

Chciałbym wnieść poprawkę, kółeczku zielonym nie ma czujnika, wogóle nie mam w kolektorze takiego otworu. Czujnik na ecu znajduje się gdzie indziej, obrazek jest już w przerobieniu smile.gif

Fotka już poprawiona.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

no i u mnie w kolektorze jest tylko ten czujniczek i kiedy go odłącze wskazuwka z zegara nie wykazuje żadnej aktywności po podłączenoiu od razu wskakuje temperatura

Napisano

Bardzo możliwe, że tylko jeden czujnik występuje w X16SZR, ale nie znam się dokładnie - może właściciele tych motorów będą się mogli wypowiedzieć dokładniej.

Jak widać i na moim przykładzie nie zawsze EPC pokazuje dokładnie co mamy pod maską.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Bardzo możliwe, że tylko jeden czujnik występuje w X16SZR, ale nie

> znam się dokładnie - może właściciele tych motorów będą się

> mogli wypowiedzieć dokładnie

> Jak widać i na moim przykładzie nie zawsze EPC pokazuje dokładnie co

> mamy pod maską.

> PZDR VEN

W sklepach dostępne są dwa czujniki do tego silnika jeden na komputer a drugi na zegary i to mnie zmyliło bo kupiłem na zegary i on jest dwa razy mniejszy i z tego co czytam to na jeden kabelek

Pozdrowionka

Napisano

to mnie zmyliło bo kupiłem na zegary i on

> jest dwa razy mniejszy i z tego co czytam to na jeden kabelek

> Pozdrowionka

Dokładnie taki jak na moim zdjęciu.

Napisano

X16SZR '99 miała dwa czujniki temperatury.

Napisano
  • Autor

> X16SZR '99 miała dwa czujniki temperatury.

Dlatego mnie to zastanawia bo ja mam tylko jeden cały silnik chłodnica dokładnie przejżane i nie ma nigdzie żadnego innego czujnika który mugłby dawać temperature na zegar lub komputer, czy po odłączeniu czujnika ktróy daje temperature na ecu powinna zaświecić się kontrolka check engine?? U mnie tylko silnik troche zatelepał potem wszedł na obroty tak jak zawsze i powoli się normowały w miarę rozgrzania silnika, po włożeniu wtyczki zegar zaczą pokazywać temperaturę po jej wyjęciu spadł do pozycji wyjściowej

Napisano

> Dlatego mnie to zastanawia bo ja mam tylko jeden cały silnik

> chłodnica dokładnie przejżane i nie ma nigdzie żadnego innego

> czujnika który mugłby dawać temperature na zegar lub komputer,

> czy po odłączeniu czujnika ktróy daje temperature na ecu powinna

> zaświecić się kontrolka check engine?? U mnie tylko silnik

> troche zatelepał potem wszedł na obroty tak jak zawsze i powoli

> się normowały w miarę rozgrzania silnika, po włożeniu wtyczki

> zegar zaczą pokazywać temperaturę po jej wyjęciu spadł do

> pozycji wyjściowej

w x16 sz czujnik do kompa jest tak jak na rys . wiec w szr tez powinien byc chyba ze byly jakies mody z kolektorem ale to by wymagalo jeszcze zmian w inst do kompa .w schemacie jest uwidoczniony idzie do niego kabel brazowy wspolny dla egr i potencjometru przepustnicy oraz kabel nieb z pinu B3 ECU .

Napisano
  • Autor

Sprawa się wyjaśniła mam tylko jeden czujnik wspólny dla komputera i zegara, dla pewności pojechałem dziś do mechanika że może on bedzie wiedział ale okazałao się że nie ma żadnego innego czujnika tylko ten jeden, więc musiało tak być montowane, na razie wszystko ładnie śmiga temperatura w granicach połowy wskaźnika (90stpni). Przed wymianą szalała cały czas od stanu spoczynkowego do normalnej temperatury pracy silnika a jeśli sie już unormowała to w granicach 80 stopni.

Dzięki za pomoc.

pozdrowionka

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam, podłącze się do tematu. Otóż mam problem, w Astrze G, 1.7 cdti (80hp). Chodzi o to, że czujnik temperatury przez dłuższy czas spokojnej jazdy, przy minusowych temperaturach tak około 20 kilometrów w ogóle sie nie podnosi. Przy ostrzejszej jeździe podnosi się nieco wcześniej, ale chyba i tak za długo to trwa. Dodam, że wąż dolny w chłodnicy jest ciepły, podczas gdy wąż od termostatu jest raczej chłodny, o ile dobrze patrze, bo tam wężyków jest kilkanaście. Myślałem także, że to wina czujnika, który podaje informacje na wskazówkę licznika, o ile taki istnieje, a jeśli już to gdzie on się znajduję. Prosiłbym o wytłumaczenie łopatologiczne sprawy, pozdrawiam wszystkich. aha, dodam, że ciepłe powietrze z nawiewu leci po jakiś 5minuatch po rozpoczęciu jazdy...

Napisano

test macajewa na drugim koncu weza od termostatu do chlodnicy . zapalaj zimny silnik i macaj . nie moze sie rozgrzewac razem z silnikiem tylko dosc gwaltownie ma sie zrobic goracy po otwarciu termostatu . jezeli sie robi letni potem cieply to go wymien.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.