Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sygnalizacja uruchomienia centralnego zamka

Featured Replies

Napisano

Pytanie dla kolegów bardziej kumatych w sprawach elektryki samochodowej. Czy dałoby rade zamontować jakiś sygnał dźwiękowy aby było słychać, że zamknąłem drzwi? Niestety jako ,że wcześniej nie posiadałem CZ z poprzednich autach zdarzyło mi się już kilka razy, że zostawiłem otwarte. Tak myślałem czy nie dało by się podpiąć jakiegoś bzdryngołka pod centralkę z zamka centralnego?

Napisano

Aktualne przepisy zabraniają takich pikaczy... nie wystarczy ci grzechot zamka i mrugnięcie kierunkowskazów?

Technicznie jest to możliwe - na jednej z linii w CZ po zamknięciu zamków jest masa, również wtedy, gdy zamykasz drzwi podczas jazdy - żeby uniknąć pikania w tej sytuacji trzeba układ rozbudować...

Druga sprawa: pobór prądu - taki układ będzie działał na postoju i pobierał prąd, może niedużo, ale na forum były juz wątki o samorozładowywaniu się akumulatorów po kilku dniach postoju, rozważ to.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Aktualne przepisy zabraniają takich pikaczy...

??? A powszechnie stosowane pikacze sygnalizujące uzbrojenie alarmu ???

> Druga sprawa: pobór prądu - taki układ będzie działał na postoju i

> pobierał prąd, może niedużo, ale na forum były juz wątki o

> samorozładowywaniu się akumulatorów po kilku dniach postoju,

> rozważ to.

> Pozdr.

I to mnie przekonało. Myślę ,że już lepiej pobawić się w montaż jakiegoś układziku domykania szyb.

Napisano

wystarczy podłączyć się z sygnalizatorem akustycznym równolegle do siłownika centralnego zamka. Napięcie na siłowniku występuje przez niecałą sekundę i tyle trwała by sygnalizacja zamknięcia. O żadnym rozładowywaniu akumulatora nie ma mowy.

Napisano

> ??? A powszechnie stosowane pikacze sygnalizujące uzbrojenie alarmu

Też zabronione. Zauważ, że nowe alarmy z atestem UE nie mają tej funkcji lub co najwyżej mają możliwość jej wyłaczenia.

@alster: faktycznie, można podłaczyć się do impulsu zamykania... pozostaje kwestia pikania po zamknięciu od środka na czas jazdy...

Pozdr.

Napisano

>faktycznie, można podłaczyć się do impulsu zamykania...

> pozostaje kwestia pikania po zamknięciu od środka na czas

> jazdy...

Mozna rozlaczyc przekaznikiem za pomoca "+ po stacyjce".

Master 22221: mozesz przytoczyc konkretne regulacje prawne, cos mi sie obilo o uszy....znaczy sie zalozylem nielegalnie kilka instalacji alarmowych....

Pozdrawiam

Napisano

Regulamin nr 97 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) — Jednolite przepisy dotyczące homologacji systemów alarmowych pojazdów oraz pojazdów w zakresie ich systemów alarmowych.

Pozdr.

Napisano

Jest taki przepis, jednak 99% klientów na własną odpowiedzialność każe sobie załączać akustyczną sygnalizację uzbrojenia/rozbrojenia systemu alarmowego. Identyczna sytuacja jest z systemami antyporwaniowymi w przypadku których według obecnych przepisów system nie może zablokować pojazdu będącego w ruchu.

Co do wątku to rozmawiamy o centralnym zamku, a nie autoalarmie i wydaje mi się że autor wątku może na własną rękę zrobić z nim wszystko.

Osobiście myślałem tutaj o jakimś delikatnym sygnalizatorku np. piezo, słyszalnym z odległości 4-5 metrów a nie o syrenie 120dB.

pozdrawiam Robert

Napisano
  • Autor

> piezo, słyszalnym z odległości 4-5 metrów a nie o syrenie 120dB.

Właśnie o coś takiego mi chodziło.

A czy dałoby rady aby któryś z kolegów bardziej znający się na elektryce pokusił się o rozrysowanie co i jak ma być podłaczone

Napisano

u mnie kiedy rano otwieram drzwi c. zamek to wszelkiej maści ptactwo fly.gif a także psy i koty dostają nerwa, ja się przyzwyczaiłem.

W corsie D jest dźwięk przytłumiony, toyocie yaris to samo, u mnie jakby kto ryglował drzwi od obory.

brrrrrrrrrrrrrrrrrr.

Napisano

> co i jak ma być podłaczone

Kupujesz buzerek na 12V z dwoma przewodami: jego plus podłączasz do B7 (czarno-żółty) a minus do B11 (masa-brązowy) przewodów wiązki CZ. Po zaryglowaniu usłyszysz dodatkowo drugi sygnał.

PS. To prosty układ i będzie pikał przy zamykaniu drzwi nawet podczas jazdy.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.