Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pętla kompensacyjna

Featured Replies

Napisano

Ostatnio na przeglądzie diagnosta zwrócił mi uwagę na brak pętli kompensacyjnej przy reduktorze. Nie byłem bardzo zaskoczony że znowu coś jest źle w instalacji gazowej.

Po co właściwie jest ta pętla? Czy ma ona jakiś bezpośredni wpływ na codzienną eksploatacje?

Napisano

Chodzi o to, żeby przewód miedziany doprowadzający gaz do reduktora nie podlegał niepotrzebnym naprężeniom.

Napisano

> Chodzi o to, żeby przewód miedziany doprowadzający gaz do reduktora

> nie podlegał niepotrzebnym naprężeniom.

I ( a może przede wszystkim ) dla bezpieczeństwa w przypadku jakiejś stłuczki. Aby w razie przemieszczenia się elementów samochodu nie doszło do zerwania przewodu ( rurki ) a przez to wypływ gazu.

Napisano
  • Autor

Ok, ja mogłem nie wiedzieć. Ale chyba ta pętla to podstawa, prawda? Każdy gaziarz powinien o niej pamiętać?

Napisano

Powinien i jeszcze raz powinien mlot.gif. I wiedzieć i to zrobić tuk.gif

Jednak 80% gaziarzy to ignoranci, olewacze roboty i klyenta -albo jedno i drugie. kara.gif

Napisano

> Powinien i jeszcze raz powinien . I wiedzieć i to zrobić

> Jedna 80% gaziarzy to ignoranci, olewacze roboty i klyenta -albo

> jedno i drugie.

ja mam poprowadzony elastyczny przewód z tworzywa , i co mam powiedzieć " panu " diagnoście jak się przyczepi że nie mam pętli ??? niewiem.gifniewiem.gif

Napisano

> ja mam poprowadzony elastyczny przewód z tworzywa , i co mam

> powiedzieć " panu " diagnoście jak się przyczepi że nie mam

> pętli ???

Nieważne czy tworzywo czy miedź i nieważne czy diagnosta przymknie na to oko

- przy wypadku jak dojdzie do przesunięcia reduktora, to bez pętli na przewodzie

ten przewód zostanie zerwany, nastąpi wypływ gazu i spłoniesz żywcem za kierownicą

zanim cię "nieprzytomnego" zdążą wyciągnąć.

Jedyny plus to chyba tylko to, że rodzina zaoszczędzi na kosztach kremacji tongue.gif

Napisano

myślę że to raczej nie o to chodzi, a bardziej o to że jakby wystąpiła jakaś nieszczelność czy uszkodzenie rurki przy nakrętce to zawsze masz zapas i nie musisz wymieniać rurki w całości a tylko troche odwinąć i zrobić jak należy, bo w przypadku wypadku to miedz nie jest aż tak elastyczna i pewnie i tak pęknie.....

Napisano

> myślę że to raczej nie o to chodzi,

nie masz racji, właśnie chodzi o bezpieczeństwo w razie kolizji oraz dodatkowo zmniejsza wpływ drgań silnika na połączenie

Napisano

> nie masz racji, właśnie chodzi o bezpieczeństwo w razie kolizji oraz

> dodatkowo zmniejsza wpływ drgań silnika na połączenie

co do drgań zgoda,ale do kolizji to mocno naciągane.... hmm.gif

Napisano

> tak pęknie.....

A miałeś kiedyś w ręku rurkę lub drut miedziany, czy tak gdybasz tylko ???

Otóż miedź jest bardzo elastyczna i raczej nie pęka, lecz wyciąga się , i to znacznie. Nawet kiedy przetniesz rurkę uderzając niezbyt ostrym narzędziem jest spora szansa, że krawędzie się zasklepią i nie puszczą gazu. Myślę, że w dużej mierze dzięki takim właściwościom stosuje się akurat takie.

Napisano

jest plastyczna ale nie elastyczna smile.gif troche mylisz pojęcia.... ok ale nie będe się sprzeczał może powodów jest kilka więc 20.GIF niech będzie i bezpieczeństwo i naddatek na naprawę usterki smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.