Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zdławienie przy ruszaniu...

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pacjenta 1.0 i.e. który ma problemy z "kangurem" przy ruszaniu... Na zimnym ledwo co czuć, ale na rozgrzanym silniku można dostać zawału przy wyjeżdżaniu z podporządkowanej... Auto (tylko) podczas ruszania dostaje nagłego zaniku mocy po czym po krótkiej chwili odzyskuje siły. Dzieje się tak tylko na benzynie, oczywiście nie zawsze, ale baaardzo często.

Działo się tak zanim został zamontowany gaz. Na LPG nie ma tego zjawiska. Auto rusza normalnie.

Może spotkaliście się z czymś takim?

Napisano

z takim czymś się nie spotkałem ale jak na gazie jest ok a na benzynie dostaje czkawki to myślę że wina leży w układzie zasilania benzyną. Za wolne obroty na benzynie jest odpowiedzialny silnik krokowy. Może Ufo -podciśnieniowy regulator zapłonu. Mogą też być zaśniedziałe kostki przy wtrysku i nie łączą. Bo później jak normalnie jedzie to wykluczyło by przypchany filtr paliwa i pompkę paliwa. A jak z wolnymi obrotami? Są równomierne? czy falują albo przygasa?

Napisano
  • Autor

> Może Ufo -podciśnieniowy

> regulator zapłonu.

Zdejmuje wężyk to silnik buja się i odpracowuje, zresztą pali mało i jak na te 33kW to ogień leci z rury...

> Mogą też być zaśniedziałe kostki przy wtrysku

> i nie łączą. Bo później jak normalnie jedzie to wykluczyło by

> przypchany filtr paliwa i pompkę paliwa. A jak z wolnymi

> obrotami? Są równomierne? czy falują albo przygasa?

Obroty stabilne, równe 800... odpracowuje włączenie szyby czy dmuchawy... ok.gif

Napisano

> Witam

> Mam pacjenta 1.0 i.e. który ma problemy z "kangurem" przy ruszaniu...

> Na zimnym ledwo co czuć, ale na rozgrzanym silniku można dostać

> zawału przy wyjeżdżaniu z podporządkowanej... Auto (tylko)

> podczas ruszania dostaje nagłego zaniku mocy po czym po krótkiej

> chwili odzyskuje siły. Dzieje się tak tylko na benzynie,

> oczywiście nie zawsze, ale baaardzo często.

> Działo się tak zanim został zamontowany gaz. Na LPG nie ma tego

> zjawiska. Auto rusza normalnie.

> Może spotkaliście się z czymś takim?

Miałem to samo, co prawda w 1.5. Nie zauważasz przy tym, że benzyny szybko ubywa ze zbiornika i auto jedzie dopiero wtedy jak się głębiej gazu wciśnie?

U mnie powodem było ustawienie emulacji sondy na masę, podczas pracy na gazie. Komputer od benzyny resetował się wtedy i leciał na stałych parametrach, cały czas mieszanka benzyny była za bogata i silnik był przelany, dlatego dostawał czkawki. I tak jak piszesz o ile na zimnym było znośnie, bo zimny silnik potrzebuje bogatszej mieszanki, o tyle na ciepło strasznie to irytowało.

Po przestawieniu emulacji na inną, wszystko jak ręką odjął zniknęło. wink.gif

Może pójdź tym tropem, bo trochę czytałem o tym i większość fachowców twierdzi, że Fiaty lubią emulację sondy ustawioną na masę i tak ustawiają, ale widać mój jest jakiś inny. grinser006.gif

Napisano

Napewno nie to bo ja mialem to samo w 1.0 i.e. bez LPG...

Silnik po starcie jak sie rusza dlawi sie iiii za moment moooocy przybywaj i po temacie.

• 6 miesięcy później...
Napisano

Odswiezam temat.

Mam podobny objaw. Pare dni temu zauwazyle przy ruszaniu na benzynie przydlawienie i po krotkiej chwili jedzie juz normalnie.

Ktos rozwiazal juz ten problem?

Napisano

> Odswiezam temat.

> Mam podobny objaw. Pare dni temu zauwazyle przy ruszaniu na benzynie przydlawienie i po krotkiej

> chwili jedzie juz normalnie.

> Ktos rozwiazal juz ten problem?

podobnie miałem kiedy na kablach WN były przebicia,

podmieniłem na najtańsze (na próbę) i było od razu lepiej - nowe kable zostały w aucie,

Napisano

hm... ufo i nie wyprzedza zapłonu przy zmianie obrotów silnika... to jedna z mych tez... ale napisz dokładnie jaki silnik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.