Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrzad, dostrojenie polozenia

Featured Replies

Napisano

Witajcie

niedawno wymienialem pasek rozrzadu, ustawialem wszystko wg znakow, ale sie najprawdopodobniej machnalem sie o jakis zabek, dwa w ktoras strone, tylko nie wiem w ktora. Objawy to zmulenie silnika i brak ciagu powyzej 3 tys obrotow.

Napisano

> Witajcie

> niedawno wymienialem pasek rozrzadu, ustawialem wszystko wg znakow,

> ale sie najprawdopodobniej machnalem sie o jakis zabek, dwa w

> ktoras strone, tylko nie wiem w ktora. Objawy to zmulenie

> silnika i brak ciagu powyzej 3 tys obrotow.

opóźnienie zapłonu hmm.gif

Napisano

ustaw wał korbowy na znak i się dowiesz jak jest wałek rozrządu przestawiony

jeśli przed wymianą paska ustawiałeś zapłon, to będziesz musiał go skorygować po wymianie

Napisano
  • Autor

ustawilem wg znakow, ale nie wiem czy ten na dole dobrze, robilem wg. Manuala... Jak maras pisze, ze zaplon opozniony, to zapewne bede musial przyspieszyc zaplon, czyli opoznic walek glowicy... Trzebabedzie pomyslec, odziwo bez obiazenia wkreca sie fajnie, i do 3 tys tez niezle

ps. Jak przestawic zaplon w silniku wtryskowym z cewka zintegrowana z modulem, gdzie zaplonem steruje komp?

Napisano

> ustawilem wg znakow, ale nie wiem czy ten na dole dobrze, robilem wg.

> Manuala... Jak maras pisze, ze zaplon opozniony, to zapewne bede

> musial przyspieszyc zaplon, czyli opoznic walek glowicy...

> Trzebabedzie pomyslec, odziwo bez obiazenia wkreca sie fajnie, i

> do 3 tys tez niezle

> ps. Jak przestawic zaplon w silniku wtryskowym z cewka zintegrowana z

> modulem, gdzie zaplonem steruje komp?

jak ja miałem yebnięty rozrząd to wolne obroty miałem za niskie

a o zapłonie decyduje czujnik położenia wału

jezeli będzie rozrząd przestawiony to nie będzie się zapłon zgrywał, masz w sumie znaki na kole zmachowym

Napisano

U mnie przestawione było o 1 ząbek, objawy to obniżenie mocy i predkości maksymalnej, a przede wszystkim nadmierne grzanie się silnika. Ten dolny znak na kole zębatym walu, to jest nie do ustawienia ! zrób tak : wykręć świecę 1 cylindra tego przy kołach rozrządu, ustaw tłok w górnym martwym położeniu przy pomocy kawałka drutu włożonego przez otwór świecy.Skoryguj ustawienie górnego koła rozrzadu na znaki.Ustaw zapłon, to chyba najprostsza metoda.

Napisano

> ps. Jak przestawic zaplon w silniku wtryskowym z cewka zintegrowana z

> modulem, gdzie zaplonem steruje komp?

Najlepiej będzie jak ustawisz wałek rozrządu względem wału korbowego tak jak należy. Przestawienie zapłonu możesz uzyskać tylko np. rozwiercając uchwyt na czujnik położenia wału, czy w ogóle "rzeźbiąc" ten uchwyt ok.gif Ewentualnie coś kombinując z kołem pasowym, żeby ta wypustka co mija czujnik była przesunięta ok.gif

Napisano
  • Autor

> opóźnienie zapłonu

zapłon był faktycznie za póxno, albo jak kto woli rozrząd za bardzo do przodu, poprawka o jeden ząbek i śmiga aż miło, thx wszystkim za pomoc

Napisano

A takie małe pytanko czy gdyby przestawić o 1 ząbek pasek do przodu przyspieszyć go o 1 od fabrycznego ustawienia będzie jakiś fajny efekt mocniejsze auto czy będzie kicha ? .

Napisano

> A takie małe pytanko czy gdyby przestawić o 1 ząbek pasek do przodu

> przyspieszyć go o 1 od fabrycznego ustawienia będzie jakiś fajny

> efekt

no szczególnie w silniku kolizyjnym będzie spektakularny efekt, szkoda tylko, że tak krótkotrwały... hehe.gifbiglaugh.gifrotfl.gifzakrecony.gifzlosnik2.gif

ale jeden ząbek - to zbyt mało - przesuń co najmniej o 3 zęby i koniecznie opatentuj swoje posunięcie... screwy.gif takiej kichy to we fiacie najstarsi inżynierowie nie pamiętają rotfl.gif

Napisano

No pytam tylko bo wiem ze jak w motorze zaplon dasz wcześniej to będzie zrywniejszy a na aucie za bardzo sie nie znam zeby.GIF .

Napisano
  • Autor

a ja Ci opisze bardziej twórczo:

pasek steruje rozrzadem, a on odpowiada za wlot i wylot mieszanki z cylindra, za zapłon odpowiada (w moim przypadku i zapewne Twoim) komp, na podstawie odczytów połzenia i predkosci obrotowej wału korbowego (czujnik halla)

przestawienie paska powoduje tylko niezgranie rozrzadu z zapłonem, efekt to totalne lub częściowe zmulenie silnika, zwłaszcza na wyokich obrotach

to tak po krótce

Napisano

> wiem ze jak w motorze zaplon dasz wcześniej to

> będzie zrywniejszy

w motorze? hehe.gifbiglaugh.gifrotfl.gifzakrecony.gif masz na myśli jawę 350, MZ ETZ, pannonię czy inną WSK, które miały stały - nie regulowany kąt wyprzedzenia zapłonu w funkcji obrotów silnika? to fakt, tam wcześniejsze ustawienie statycznego kąta wyprz. zapłonu odrobinkę poprawiało osiągi jednocześnie skracając życie łożyskom wału korbowego...

> a na aucie za bardzo sie nie znam .

najprymitywniejszy silnik samochodowy (126p biglaugh.gif) miał odśrodkowy regulator w aparacie zapłonowym, w innych pojazdach uzupełniany regulatorem podciśnieniowym (łada, 125p). teraz w dobie wszechwładnej elektroniki punkt zapłonu jest ustalany na podstawie min. kilku parametrów, są nawet takie konstrukcje, którym do życia potrzebny jest sygnał o położeniu wałków rozrządu właśnie.

oczywiście możesz poeksperymentować na własnym silniku, ale efekty będą raczej mizerne... 30.GIF

polecam zajrzeć do książki o uno czy jakiejkolwiek innej traktującej (bardziej ogólnie) o pojazdach - wtedy wiele rzeczy okaże się całkiem prostych waytogo.gif

Napisano

Ok dzieki za info zeby.GIF a powiedzcie mi jeszcze ile jest zimeringów na zębatkach z paska tzn na każdej jest zimer z tych co są pod plastikową obudową od strony głowicy i cyla? bo musze to rozebebrać i sprawdzić bo któryś mi olej puszcza .

Napisano

Hmmm...

Znajomy kiedyś miał jakiegoś nówkę wypasionego Peugeota, który miał ileś KM - dla uproszczenia powiedzmy 100KM. Były modele 130KM ale sie nie zdecydował. Ale po jakimś czasie zapragnął większej mocy, pogadał w serwisie i co sie okazało. Mógł sobie zwiększyć moc zmieniając... kość z oprogramowaniem komputera za jedyne kilka tysięcy. Zmienił. Moc wzrosła, spalanie troche też. Tak więc z dostawczego muła zmianą softu zrobił sobie prawie sportową brykę

Tak więc moim zdaniem to, jak komputery sterują silnikiem jest jakimś kompromisem. Gdyby samemu napisać program, który na podstawie obrotów, temperatury, lambdy, ciśnienia w oponach itd miał sterować wtryskiem, zapłonem itp, to dało by pewnie rade wyrzeźbić auto dla emeryta palące 4,5 litra jadące max 60km/h lub prawie turbo palące 14,5 jadące 200 na godzine, można by ustawić jak ma być dynamiczne po szybkim wciśnięciu gazu, czy w innych okolicznościach w zależności od biegu, szybkości jazdy itp.

Kompromis, który mamy w autach daje to, że auto chodzi poprawnie dla większości kierowców. Jeśli by chcieć coś pogrzebać, to tylko właśnie w kompie w jego krzywych charakterystyki. Przy dzisiejszej technologiach, byle telefon komórkowy pewnie zdążył by obliczyć to, co powinno wysterować prace silnika, być może jakiś PIC czy GAL, kwestia tylko wejść wyjść i algorytmów smile.gif

Proste, nie? Piszemy?? smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.