Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła dzienne do Astry G

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad instalacja świateł dziennych. Warunkiem jest to, żeby jak najmniej ingerować w wygląd samochodu. Najlepiej chyba było by wsadzić je miedzy kratki obok przeciwmgielnych. Nie chcę żeby coś wystawało.

Może ktoś zakładał i ma jakieś namiary na takie światła które dobrze pasują do Astry G. Oczywiście tylko z homologacją i mocy około 4W. Mile widziane jakieś foto.

Zastanawiałem się też nad przystosowaniem świateł drogowych do jazdy w dzień, ale to pewnie jest niezgodne z przepisami.

Napisano

Ciekawy artykuł o montażu lamp może ci pomóc: klik. Ciekaw jestem, czy najlepsza lokalizacja obok pmgielnych spełnia wymogi przepisu?

Inna sprawa - same lampy: jesli są z homologacją (oznaczenia Exx oraz RL lub DRL) oraz z elektroniką przełaczającą (zgodnie z przepisami) to są bardzo drogie 160-500 zł (dedykowane).

Pozdr.

Napisano

zgodnie z przepisami swiatla do jazdu dziennej NIE MUSZĄ sie palic razem z pozycyjnymi wiec z tyłu moze byc ciemno wink.gif wystarczy ze pala sie z przodu, moze to komus ulatwi zamontowanie wink.gif

Napisano

Wcześniej razem ze światłami dziennymi musiały się zapalać tylne światła pozycyjne, teraz już nie muszą. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Witam ja mam.zamontowane tak. Pzdr

To właśnie miejsce miałem na myśli. Tylko chce znaleźć jakieś światła o wysokości max 20mm i schować je pomiędzy kratki.

Coś takiego: KLIK

Napisano

> Wcześniej razem ze światłami dziennymi musiały się zapalać tylne

> światła pozycyjne, teraz już nie muszą. Pozdr.

Problem tylko z datą - od 1-01-2010r. A dokładnie to dotyczy to pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy po 31-12-2009r.

Napisano

> Coś takiego: KLIK

W opisie tej aukcji jest sprzeczność: raz jest mowa o światłach dziennych, a raz o postojowych. To jakie one są?

Napisano
  • Autor

> W opisie tej aukcji jest sprzeczność: raz jest mowa o światłach

> dziennych, a raz o postojowych. To jakie one są?

Gdzie pisze że postojowe? Ja widzę tylko pozycyjne. Światła dzienne to nie są światła mijania, tylko chyba pozycyjne

Napisano

> Gdzie pisze że postojowe? Ja widzę tylko pozycyjne.

Masz rację - pozycyjne. Tylko, że żargonowo pozycyjne = postojowe.

Prawidłowa terminologia to światła pozycyjne.

> Światła dzienne to nie są światła mijania, tylko chyba pozycyjne

No i tu się mylisz. Pozycyjne to pozycyjne. Mijania to mijania. A światła dzienne to ani pozycyjne, ani mijania tylko światła dzienne.

Napisano

> to dotyczy to pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy po 31-12-2009r.

Faktycznie, przepis jest pokrętnie napisany i nieuwzględnia starszych pojazdów... EDIT: chyba jednak uwzględnia...

Pozdr.

Napisano

> Problem tylko z datą - od 1-01-2010r. A dokładnie to dotyczy to

> pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy po 31-12-2009r.

IMO nie - dla pojazdów zarejestrowanych po 31.12.2009 światła dzienne MUSZĄ świecić bez tylnych pozycji, natomiast dla aut zarejestrowanych do tego czasu DOPUSZCZA SIĘ takie połączenie, przy którym ze światłami dziennymi świecą tylne pozycyjne, ale nie jest to wymagane (punkcik 45 pod tabelką drobnym druczkiem). Chodzi o to, że jeśli ktoś montował światła dzienne wg starych przepisów nie musiał ich teraz przerabiać.

Napisano

> Prawie dokładnie zacytowałeś stosowne rozporządzenie.

A co innego miałem zacytować? zlosnik.gif

Nowe rozporządzenie podaje warunki, od których może być odstępstwo dla aut wcześniej zarejestrowanych - taka subtelna różnica między "dopuszcza się" a "wymaga się". I żeby nie było - w autach mam dzienne "po nowemu" i ani policja ani diagnosta nie podjęli tematu.

Napisano

No właśnie przeanalizowałem przepis i dodatkowo znalazłem w necie taką interpretację, cyt.:

"Rozporządzenie ministra infrastruktury z 4 maja tego roku, opublikowane w Dzienniku Ustaw z 20 maja, zmieniło obowiązujące w Polsce przepisy, dostosowując je do europejskich norm prawnych. Dodatkowo zaznaczono również, że w samochodach zarejestrowanych po raz pierwszy do końca tego roku dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Chodzi o to, by nie trzeba było przerabiać instalacji w samochodach, w których założono światła do jazdy dziennej według wcześniej obowiązujących, polskich przepisów.

Podsumowując, obecnie nie ma już żadnych kontrowersji dotyczących świateł dziennych. Można je używać i wówczas tylne światła pozycyjne mogą się świecić, ale równie dobrze - nie muszą. Natomiast w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy począwszy od przyszłego roku światła dzienne będą musiały świecić się już samodzielnie - bez włączania tylnych świateł pozycyjnych."

Pozdr.

Napisano

Witam.

Trzeba dodać dla uściślenia, że aby zastosować światła jazdy dziennej zgodnie z przepisami , potrzebne są światełka nie tylko z wybitym przez Chińczyka znaczkiem RL.

KILKA SZCZEGUŁÓW Z ROZPORZĄDZENIA:

-Intensywność światła reflektora do jazdy dziennej od 400 do 800 kandeli.

-Minimalna powierzchnia świetlna każdej lampy 20 cm2

-Automatyczne włączanie świateł dziennych równocześnie z rozruchem pojazdu.

-Włączanie i wyłączenie świateł dziennych bez użycia dodatkowych narzędzi.

-Automatyczne wyłączenie świateł dziennych przy włączeniu świateł mijania (jednakże nie przy krótkotrwałym włączeniu świateł drogowych).

Ten oststni punkt jest o tyle istotny, iż decydując się na zakup należy zwrócić uwagę czy dana lampa ma wyprowadzone 3 przewody old.gif

Napisano

> Ten oststni punkt jest o tyle istotny, iż decydując się na zakup

> należy zwrócić uwagę czy dana lampa ma wyprowadzone 3 przewody

To już daleko idąca nadinterpretacja. Przecież stosowny "automat" może być poza lampą (a wtedy wystarczą dwa przewody zasilania, a nawet jeden - jeżeli masa zamknie się przez obudowę).

Napisano

> -Automatyczne wyłączenie świateł dziennych przy włączeniu świateł

> mijania (jednakże nie przy krótkotrwałym włączeniu świateł

> drogowych).

No właśnie ten punkt najbardziej mnie dziwi - zobaczcie nowe samochody z fabrycznie zamontowanymi światłami dziennymi (np. Opel Insignia, Mercedesy) - tam światła diodowe pracują równolegle ze światłami mijania.

Napisano

> ... - tam światła diodowe pracują

> równolegle ze światłami mijania.

(Podobno) w nowych autkach światła te mogą pracować w trybie świateł dziennych lub pozycyjnych.

Napisano

czytam i czytam ten wątek i dochodzę do wniosku że jest burdel na kółkach z tymi przepisamioslabiony.gif

Napisano

> (Podobno) w nowych autkach światła te mogą pracować w trybie świateł

> dziennych lub pozycyjnych.

Nie podobno, tylko to kwestia homologacji. Posiadam zestaw świateł diodowych homologowanych na dzienne i pozycyjne - jako pozycyjne świecą słabiej, niż w trybie świateł dziennych. Takie lampy robi także Hella (tylko ta cena). Montując je należy usunąć żarówki pozycyjne z reflektorów - pozycje z przodu mogą być tylko dwie zgodnie z rozporządzeniem.

Napisano

> KILKA SZCZEGUŁÓW Z ROZPORZĄDZENIA:

> -Intensywność światła reflektora do jazdy dziennej od 400 do 800

> kandeli.

Jeśli reflektor jest homologowany to nikt Ci nie będzie sprawdzał intensywności światła np. w czasie kontroli.

> -Minimalna powierzchnia świetlna każdej lampy 20 cm2

A nie 40? Muszę sprawdzić, bo wydaje mi się, że właśnie tyle. Niektóre chińskie lampki mimo rzekomej "homologacji" nie mają wymaganej powierzchni.

> -Automatyczne wyłączenie świateł dziennych przy włączeniu świateł

> mijania (jednakże nie przy krótkotrwałym włączeniu świateł

> drogowych).

Tu widzę pewną sprzeczność - dlaczego mają gasnąć po włączeniu mijania, a nie pozycji? Tak sformułowany przepis zezwala na palenie się dziennych i pozycji, co jest w sprzeczności z innym paragrafem rozporządzenia - połączenia elektryczne świateł dziennych w tabelce.

> Ten oststni punkt jest o tyle istotny, iż decydując się na zakup

> należy zwrócić uwagę czy dana lampa ma wyprowadzone 3 przewody

Tutaj przesadziłeś. Lampa nie musi mieć wbudowanego automatu żeby spełnić powyższe warunki, wystarczy podłączyć przez przekaźniki i będzie też dobrze.

Napisano

> czytam i czytam ten wątek i dochodzę do wniosku że jest burdel na

> kółkach z tymi przepisami

Dlaczego? Ja poza jednym punktem uważam, że jest jasno i wyraźnie napisane co i jak.

Napisano

> Jeśli reflektor jest homologowany to nikt Ci nie będzie sprawdzał

> intensywności światła np. w czasie kontroli.

Pokaż mi reflektor RL, który nie spełnia warunków intensywności światła.

> A nie 40? Muszę sprawdzić, bo wydaje mi się, że właśnie tyle.

Owszem. Łącznie mają mieć min. 40. wink.gif

> Niektóre chińskie lampki mimo rzekomej "homologacji" nie mają

> wymaganej powierzchni.

Pokaż mi reflektor RL, który nie ma wymaganej powierzchni.

> Tu widzę pewną sprzeczność - dlaczego mają gasnąć po włączeniu

> mijania, a nie pozycji? Tak sformułowany przepis zezwala na

> palenie się dziennych i pozycji, co jest w sprzeczności z innym

> paragrafem rozporządzenia - połączenia elektryczne świateł

> dziennych w tabelce.

Jak dobrze pamiętam to dopuszczone jest takie zamontowanie świateł aby pozycja była włączona w starszych autach. Nie dopuszczalne jest to ale w nowych autach które mają być bezwarunkowo w takie światła wyposażane.

> Tutaj przesadziłeś. Lampa nie musi mieć wbudowanego automatu żeby

> spełnić powyższe warunki, wystarczy podłączyć przez przekaźniki

> i będzie też dobrze.

Nie przesadziłem tylko po prostu nie spotkałem jeszcze najtańszych LEDowych świateł jazdy dziennej ze znacznikiem RL które miały by jedynie 2 przewody. Jeśli gdzieś takie są w sieci to proszę podać linka.

Moja wypowiedź dotyczy świateł zgodnych z rozporzadzeniem i chcę ułatwić wybór potencjalnym zainteresowanym. Szczególnie, że ostatnio pojawiło się sporo towaru ze znaczkiem DRL, który nijak ma się do homologacji.

Więc, jak ktoś chce kupić lampki za kilkadziesiąt zł i trzęść portkami przy każdej kontroli drogowej to proszę bardzo. Żaden przekaźnik nie wystarczy do tego aby wszystkie wymagania zostały spełnione i ZAWSZE do takiej instalacji będzie jakieś "ALE".

W drugą stronę, po co komu przekaźnik w lampach z RL skoro wszystkie mają automat?

Napisano

> czytam i czytam ten wątek i dochodzę do wniosku że jest burdel na

> kółkach z tymi przepisami

Nie koniecznie.

Jeśli przykładowy Kowalski bez znajomości jedzie do elektryka i mowi: proszę założyć mi światła do jazdy dziennej LED, ale tak żeby było wszystko zgodnie z prawem to zakładają mu lampki za 160 - 200zł zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wszystko jest OK.

Ale jak ktoś chce sobie założyć lampki za 40zł to drąży przepisy i dywaguje kiedy i jak się mają palić... po czym zaczyna się zabawa w interpreatacje przepisów oraz próby obejścia niektórych punktów.

Nie wiem jak w innych miastach, ale u nas niebiescy ściągają z drogi prawie każdego. I albo jest tip top i jedzie się dalej, albo dowodzik do odebrania w WK po uprzednim zdemontowaniu ulepa i przeglądzie.

I wszystko w temacie.

Napisano

> Nie przesadziłem tylko po prostu nie spotkałem jeszcze najtańszych

> LEDowych świateł jazdy dziennej ze znacznikiem RL które miały by

> jedynie 2 przewody. Jeśli gdzieś takie są w sieci to proszę

> podać linka.

linek

Napisano

> linek

Quote:

Światła do jazdy dziennej o barwie białej oferowane na tej aukcji posiadają Homologację Europejską E13

nie ma RL 270751858-jezyk.gif

Samo E13 nie wystarczy.

Napisano

Niepotrzebnie odebrałeś moją wypowiedź jako atak, bo tak nie jest. Podobnie jak Ty lubię mieć i mam w aucie wszystko zgodnie z przepisami.

> Pokaż mi reflektor RL, który nie spełnia warunków intensywności

> światła.

Skoro takich nie ma to po co podajesz warunek intesywności, którego i tak nie jesteśmy w stanie sprawdzić?

> Owszem. Łącznie mają mieć min. 40.

Jak pisałem - co do powierzchni mogę się mylić, swojego czasu szukając info właśnie przytoczona wartość 40cm2 pojawiała się w materiałach, a niekoniecznie nasz przepis musi być zgodny z ECE-R87, którego wymagania przytoczyłeś.

> Pokaż mi reflektor RL, który nie ma wymaganej powierzchni.

To ma bezpośredni związek z powyższym.

> Jak dobrze pamiętam to dopuszczone jest takie zamontowanie świateł

> aby pozycja była włączona w starszych autach. Nie dopuszczalne

> jest to ale w nowych autach które mają być bezwarunkowo w takie

> światła wyposażane.

Dopuszczalne jest i było aby włączona była pozycja tylna, nigdy przednia.

> Nie przesadziłem tylko po prostu nie spotkałem jeszcze najtańszych

> LEDowych świateł jazdy dziennej ze znacznikiem RL które miały by

> jedynie 2 przewody. Jeśli gdzieś takie są w sieci to proszę

> podać linka.

Pisaliśmy ogólnie, a światła z homologacją RL to nie tylko ledowe, ale także zwykłe z żarówką i w tej grupie znajdziesz takie bez problemu.

>Żaden

> przekaźnik nie wystarczy do tego aby wszystkie wymagania zostały

> spełnione i ZAWSZE do takiej instalacji będzie jakieś "ALE".

A próbowałeś? Da się ogarnąć i będzie załączać/gasnąć zgodnie z wymaganiami. To praktyka, nie teoria.

> W drugą stronę, po co komu przekaźnik w lampach z RL skoro wszystkie

> mają automat?

Wszystkie czyli w Twoim rozumieniu ledowe, a to nie jedyny rodzaj reflektorów z homologacją dzienną o czym było wyżej.

> Szczególnie, że

> ostatnio pojawiło się sporo towaru ze znaczkiem DRL, który nijak

> ma się do homologacji.

> Więc, jak ktoś chce kupić lampki za kilkadziesiąt zł i trzęść

> portkami przy każdej kontroli drogowej to proszę bardzo.

Zgadzam się z Tobą w pełni. Amen.

Napisano

> Dopuszczalne jest i było aby włączona była pozycja tylna, nigdy przednia.

A możesz podeprzeć to stwierdzenie jakimś przepisem?

Nie przypominam sobie aby przepisy regulujące działanie świateł pozycyjnych dopuszczały świecenie tylko tyłu.

Napisano

> nie ma RL

> Samo E13 nie wystarczy.

ooniee.gif a takie ładne amerykanckie były beksa.gif

Mniejsza o certyfikaty, bardziej chodzi mi o system zaświecania i gaszenia. Zastosowano tu prawdopodobnie u-controler, który analizuje wahania napięcia w instalacji samochodowej związane z pracą alternatora i wg tego kryterium lampki są załączane lub wyłączane. Bardzo sprytny pomysł, wystarczą tylko dwa kabelki lub 1 i masa z obudowy i bardzo proste podłączenie w instalację.

Napisano

> Bardzo sprytny pomysł, wystarczą tylko dwa kabelki

> lub 1 i masa z obudowy i bardzo proste podłączenie w instalację.

A jak to wyłaczyć w nocy? Trzeba i tak dorobić elektronikę dodatkową...

Pozdr.

Napisano

> A jak to wyłaczyć w nocy? Trzeba i tak dorobić elektronikę

> dodatkową...

> Pozdr.

gaśnie jak alternator przestaje ładować i spadnie napięcie w instalacji

Napisano

> gaśnie jak alternator przestaje ładować i spadnie napięcie w

> instalacji

270751858-jezyk.gif To ja wiem, ale to są światła do jazdy DZIENNEJ, w nocy nie wolno ich uzyważ razem ze światłemi mijania - jak więc te dzienne w nocy wyłaczyć podczas jazdy?

Pozdr.

Napisano

blush.gif nie wolno? Gubię się w tych zależnościach. Cóż, no to nie da się ot tak prosto, trzeba siakiś przekaźniczek dorzucić.

Z drugiej strony jaki to ma sens, że nie można razem to nie wiem.

Napisano

Światła dzienne muszą właczać się automatycznie po rozruchu pojazdu, a wyłaczyć się automatycznie po właczeniu świateł mijania, drogowych lub przeciwmgielnych, z wyjątkiem krótkiego błysku drogowymi... Pozdr.

Napisano

ok, taki jest zapis prawny i tego trzymać się trzeba. Pytanie jaki to ma sens? Bo dzienne raczej nie oślepiają. Czy jest jakaś logika w tej zasadzie czy to taki wymysł urzędasa. hmm.gif

Napisano

> A możesz podeprzeć to stwierdzenie jakimś przepisem?

> Nie przypominam sobie aby przepisy regulujące działanie świateł

> pozycyjnych dopuszczały świecenie tylko tyłu.

Stosowne rozporządzenie ministra infrastruktury (do noweli w maju 2009), załącznik 6 - WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY, § 2. pkt 18. tabelki - światła dzienne - "połączenie elektryczne powinno być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne. "

Zmienione w maju 2009 - "przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej" dopuszczający jednak dla aut rejestrowanych przed 31.12.2009 połączenie elektryczne jak we wcześniejszym rozporządzeniu - "W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne."

Światła pozycyjne i do jazdy dziennej są stosowane w odmiennych sytuacjach, na pozycjach nie poruszasz się po drogach.

Napisano

> Bo dzienne raczej nie oślepiają. Czy jest jakaś logika

> w tej zasadzie czy to taki wymysł urzędasa.

drl2.jpg

Cytat:

"Konstrukcja świateł dziennych zapewnia skierowanie słabej wiązki światła wprost „w oczy” kierowcy pojazdu nadjeżdżającego z naprzeciwka. Wiązka jest na tyle słaba, aby nie oślepiać, ale na tyle silna, aby zdecydowanie odróżniać się od naturalnego światła dziennego. "

Źródło - jakiś tekst, ale info to można znaleźć w wielu miejscach.

W nocy takie skierowanie wiązki światła robi różnicę, bo choć słabsze, to bliżej im do świateł drogowych niż mijania.

Napisano

> A jak to wyłaczyć w nocy? Trzeba i tak dorobić elektronikę

> dodatkową...

> Pozdr.

Pisał o tym wyżej zielik - jeśli światła dzienne są wyposażone w automat je załączający to mają 3 kabelki (banalne odłączenie) i gasną same po włączeniu świateł mijania. Jeśli automatu nie mają to nie tyle elektronika, co układ na przekaźnikach realizuje tę funkcję.

Napisano

> W nocy takie skierowanie wiązki światła robi różnicę, bo choć

> słabsze, to bliżej im do świateł drogowych niż mijania.

i wszystko jasne ok.gif

Napisano

> nadjeżdżającego z naprzeciwka. Wiązka jest na tyle słaba, aby

> nie oślepiać, ale na tyle silna, aby zdecydowanie odróżniać się

Nie wiem co ludzie montują w swoich furach ale większość które spotykam w dzień właśnie mnie oślepia. Może to jakaś chińszczyzna bez homologacji...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.