Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brak przeniesienia napędu

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pojechałem dziś z juniorem w bezpieczne miejsce potrenować jazdę na śniegu. Trochę ręcznego i takie tam. Po około 15 minutach fiacior "przestał jechać". Wrzucam jedynkę czy inny bieg bez różnicy, słychac szum, prędkościomierz rusza a kropek nie.

Było holowanko i do garażu. Cóż to może być?

Wyjazd miał być na święta i chyba na "miał" się skończy frown.gif

Pozdrawiam i wesołych Świąt wszystkim mikolaj.gif

Napisano

pewnie mechanizm różnicowy padł przy skrzyni

Napisano

może tylko półoś się wypieła ze skrzyni ,olei wylał się ?

Napisano
  • Autor

Aaaa przypomniało mi się jeszcze że jak mnie holował koleś to przy skręconych kołach chrobotało i stukało. Tak "przegubowo" jakby.

Jak zawinąłem do garażu -12 było i ciemno jak w d... więc oględziny sobie odpuściłem

Napisano

ukrecona poloska hmm.gif i mechanizm roznicowy dawal moc na nieobciazone (to normalne zachowanie mech.rozn.) .. i dlatego nie pojechales ok.gif

Albo auto bylo zmarzniete na kosc albo upalaliscie auto na zaboj.. no chyba ze przypadek niewiem.gif

Napisano

> pewnie mechanizm różnicowy padł przy skrzyni

Jak padnie mechanizm to licznik tez nie dziala, bo jest napedzany z niego.

Napisano

Mogl sie sciac wieloklin na polosce i ta obrace sie w przegubie. Zobacz, czy ktoras z oslon nie jest skrecona do okolo poloski. Jesli tak, to moze wlasnie tam cos sie ukrecilo.

Napisano

Witam.

Słyszałem co prawda że układ przeniesienia napędu w 16V jest słaby, ale do tego stopnia niewiem.gif Nie zajechałeś parę razy na skręconych kołach na asfalt ? Mam wrażenie, że niemożliwym jest na śniegu/lodzie uszkodzenie półosi, mechanizmu różnicowego. Przecież obciążenie jest zerowe. Dużo większe siły musi przenosić w normalnej jeździe jak jest sucho. Chyba, że już wcześniej auto uszkodzone, tylko doprawiłeś.

Napisano
  • Autor

Jutro umówiony jestem na oględziny u mechaniora niedaleko żeby zapchać bez problemu wink.gif . Jak się zgiąłem pod autem na gorąco to wydawało mi się ze guma jedna jest ukręcona i by było chyba "czy ktoras z oslon nie jest skrecona do okolo poloski"

Kurde chyba nie wytrzymam, ubieram się i skocze do garażu oblukać.

Jeżdzę panowie kropkiem jak kapelusznik. Na asfalcie zapiszczałem może ze dwa razy przez 100 tys km. Jak seja miałem to każdej zimy trening jazdy był po kilka razy i nic sie działo. Koleś ma brawe z takim silnikiem i po jednej nawrotce na asfalcie pierdyknął wałek jakiś w skrzyni i skutek też był taki jak u mnie

Napisano

Do jazdy Kapeluszniczej jeszcze mi daleko. Odpukać, mam nadzieje że skrzynia starczy mi do końca, czyli dopóki rdza nie pochłonie Kropka zlosnik.gif

Napisano

> Odpukać, mam nadzieje że

> skrzynia starczy mi do końca, czyli dopóki rdza nie pochłonie Kropka

serio te puntowe skrzynie takie lipne? Mam nadzieje, że ta w JTD jest trwalsza, podobno jest taka jak w dostawczym doblo więc chyba nie powinienem mieć takiej niespodzianki.

Napisano

> Witam.

> Pojechałem dziś z juniorem w bezpieczne miejsce potrenować jazdę na

> śniegu. Trochę ręcznego i takie tam. Po około 15 minutach

> fiacior "przestał jechać". Wrzucam jedynkę czy inny bieg bez

> różnicy, słychac szum, prędkościomierz rusza a kropek nie.

> Było holowanko i do garażu. Cóż to może być?

> Wyjazd miał być na święta i chyba na "miał" się skończy

> Pozdrawiam i wesołych Świąt wszystkim

Miałem nawet kilka takich przypadków w MK2 koło tależowe mechanizmu rónicowego jest na wcisk( ciasne pasowanie) na koszu-obudowie mechanizmu róznicowego i zwykle to połaczenie puszczało , w starszych modelach tego nie było bo koło było przykrecane na sruby a tu zrobili takie połaczenie , zwykle konczy sie na wymianie całego mechanizmu róznicowego.

Nie wiem jaki model Masz ale jesli MK2 to moze byc ten problem

Napisano
  • Autor

Wyjazd na święta "miał" być i "będzie" wink.gif. Punciak gotowy do jazdy. Na szczęście tylko przegub zakończył swój 130 tysięczny żywot. Troszkę się przestraszyłem ale skończyło sie happy endem ponieważ znalazłem czas żeby sprawdzić kupon lotka z 1 grudnia i ... czwóreczka grinser006.gif. 267,90 zł. Starczyło na przegub, robotę, flaszke , zapitke i zagryzke.

Jeszcze raz Wesołych Świąt

Napisano

Z tego co słyszę, problem dotyczy głównie 1.2 16V. Dyszle mają dobre skrzynie. Na ten temat najlepiej Cinek się wypowie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.