Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomoc w wyborze silnika Astry

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich znawców i posiadaczy ASTEREK zwłaszcza w wersji II.

Mam pytanie planuje na dniach kupić Astre II kombi z 2000r wzwyż z silnikiem disla najlepiej w wersji sport( wygodnie siedzenia i białe zegary)

i tu mam problem bo nie wiem z jakim silnikiem 1.7 ( który) czy 2.0( znów która wersja) z mocniejszym silniczkiem.

Które są lepsze, oszczędniejsze, trwalsze a zarazem zapewniają dobra dynamikę.

Poproszę o jakieś sugestie podpowiedzi.

Dziękuje za wszelaką pomoc i pozdrawiam.

Napisano

1,7 jezeli chodzi o dynamikę i to w kombi które z założenia kupuje sie do przewozenia wiekszych bagazy itd. to pozostaje na samym końcu, natomiast patrzac od strony finansowej jest najbardziej ekonomicznym i mało awaryjnym silniczkiem...

po wiecej informacji zapraszam do archiwum bo pytan tego typu jak twoje jest nieraz po 2,3 tygodniowo old.gif

EDIT: i czemu zakladasz 2 watki??

Napisano

> Poproszę o jakieś sugestie podpowiedzi.

> Dziękuje za wszelaką pomoc i pozdrawiam.

Do Astry II zdecydowanie najlepszym silnikiem będzie 2.0 DTI (DTH)

Napisano
  • Autor

> EDIT: i czemu zakladasz 2 watki??

przepraszam za 2 wątki , kłopot z łączem myslałem że mój post poszedł w kosmos-- sina dal został dodany z dużym opóznieniem,

Sorry moja wina, brak cierpliwości.

Napisano

> przepraszam za 2 wątki , kłopot z łączem myslałem że mój post poszedł

> w kosmos-- sina dal został dodany z dużym opóznieniem,

> Sorry moja wina, brak cierpliwości.

przyjdzie mod to pozamiata biglaugh.gif

Napisano

Też miałem taki dylemat . Jednakże Po przeczytaniu kilkudziesięciu wątków na tym i na innych astrowych i oplowskich forach zrezygnowałem z 2.0. Jeśli rozchodzi się o niezawodność i bezawaryjność to najlepszym silnikiem diesla jest 1,7 ISUZU montowany w Astrach od 2000r. Jeśli rozchodzi się o dynamikę to nie zgodzę się z kolegą Przemty. Jak dla mnie to silniczek dynamiczny a już na pewno bardziej niż mój poprzedni w AF 1,6i.C16NZ

Napisano

> Jeśli rozchodzi się o dynamikę to

> nie zgodzę się z kolegą Przemty. Jak dla mnie to silniczek

> dynamiczny a już na pewno bardziej niż mój poprzedni w AF

> 1,6i.C16NZ

dynamiczny moze i jest ale napewno nie w kombi z powodów które podałem powyżej... wink.gif

Napisano
  • Autor

Spokojnie nie zamierzam wozić tam tony cegieł, kartonów z płytkami i rolek papy, lecz sprzet wędkarski, czasami rower, jedynie na wakacje bedzie obciążony "mega torbami".

Byłem przed chwila na jeżdzie takim autem nie ma tragedi.

Mam pytanie ile takie autko wyciagnie na autostradzie? Dane katalogowe znam ale w zyciu róznie bywa, i jakie moze być max spalanie ma miescie

Napisano

> dynamiczny moze i jest ale napewno nie w kombi z powodów które

> podałem powyżej...

A ile to jeździ się z w pełni zapakowanym autem? Ja kupiłem ponownie kombi i to nie ze względu na częste wożenie bagaży tylko bo to pierońsko praktyczne nadwozie. A różnica masy własnej między sedanem a kombi to około 40-50kg. Nie mów mi ,że te 50 kg odczujesz jako spadek mocy silnika.

Napisano

> Mam pytanie ile takie autko wyciagnie na autostradzie?

Z Niemiec jechałem nią 150-160 i jeszcze był zapas po pedałem ale warunki pogodowe nie pozwalały.

> Dane katalogowe znam ale w zyciu róznie bywa, i jakie moze być max spalanie ma miescie

Moja przy temp. jaka jest za oknem i przy jeździe głownie po mieście więcej jak 6,5 nie spaliła.

Napisano

> Nie mów mi ,że te 50 kg

> odczujesz jako spadek mocy silnika.

przepraszam a w którym miejscu odnosłem sie do masy samochodu??

jak juz cos piszesz, to pisz tak żeby było to zgodne z tym co napisałem wink.gif

napisałem tylko, że w kombi z załadowanym bagaznikiem nie ma co liczyc na bardzo dynamiczna jazdę jak chcial autor tematu

Quote:

a zarazem zapewniają dobra dynamikę

Miałem okazję 2 razy przejechac się kombi z tym silniczkiem z 4 osobami i kilkoma torbami w bagazniku (wcale nie wielkimi) i nie mozna było to nazwać dynamiczna jazdą...

EDIT: żeby nie było... poprawiony cytat wink.gif

Quote:

A różnica masy własnej między sedanem a kombi to około 40-50kg. Nie mów mi ,że te 50 kg odczujesz jako spadek mocy silnika.

Napisano

> przepraszam a w którym miejscu odnosłem sie do masy samochodu??

> jak juz cos piszesz, to pisz tak żeby było to zgodne z tym co

> napisałem

Jak już coś cytujesz to cytuj dokładnie wink.gif

Quote:

A różnica masy własnej między sedanem a kombi to około 40-50kg. Nie mów mi ,że te 50 kg odczujesz jako spadek mocy silnika.

bo ze zdaniem poprzedzającym to ma inny sens.

Napisano

> Jak już coś cytujesz to cytuj dokładnie

> Quote:

> A różnica masy własnej między sedanem a kombi to około 40-50kg. Nie

> mów mi ,że te 50 kg odczujesz jako spadek mocy silnika.

> bo ze zdaniem poprzedzającym to ma inny sens.

wcale to nie zmienia faktu, że nie wiem dlaczego odnosisz sie do masy pojazdu gdy ja nic o tym nie wspomniałem, że wpływa to na dynamikę idea.gif

EDIT: ale nieważne bo zrobimy OT 20.GIF

Napisano

Co do spalania to min.poniżej 5l trasa spokojna jazda a max to w mrozy ok,-17 ,-20 *C zimny silnik krótkie odcinki po 5 km bo taka potrzeba była akurat to wyszło ok 8,8 na 100-ke

Napisano

Mam prawie rok 1.7 DTI i jestem bardzo zadowolony, może demonem szybkości nie jest, ale moim zdaniem daje radę i mało pali, jak na razie chwalę sobie waytogo.gif

pzdr

Napisano

2.0DTH - jedyna wada to sławna pompa wtryskowa.

Napisano
  • Autor

Reasumując wszystkie wypowiedzi wybieram bramkę nr 1 z Opelem Astrą II 1,7 dci 75km

Najtańszy a zarazem najmniej awaryjny, w razie potrzeby ( braku mocy- czytaj przyspieszenia) damy chipa dodatkowe 20kucy cena koło 800zł.

Zauważyłem jeden mankament ale może to moje odczucie , może źle siedziałem , źle ustawiony fotel kierownica, brakowało mi miejsca pod nogami nad pedałami jak zmieniam gaz- hamulec, musze to sprawdzić.

Poszukiwania astry G 1,7dci trwają.

Tak w woli ścisłości - olej + filtr wymieniamy co 15 tyś.

- rozrzad co 60 lub co 5 lat

?????

Czy może ktoś mi polecić w Poznaniu / okolicy dobry serwis/ warsztat gdzie na początek wymienią mi rozrząd oleje itp., i może wiecie ile to może kosztować??? Byłem w serwisie i maja troszkę drogo jak na moja kieszeń.

Zapomniałem o najważniejszym.....ale gafa...

Czy przyjmiecie mnie do swego grona Asterkowiczów????

Tak po znajomości były posiadacz Lanosa prawie rodzina GM.

Dziękuje i pozdrawiam

Napisano

> Czy przyjmiecie mnie do swego grona Asterkowiczów????

będzie wpisowe będzie i wpis biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

1 promo sorka pomyliłem oznaczenia chodziło mi o 1,7 dti 75kucy

> będzie wpisowe będzie i wpis

2 primo spoko przyjedz 4pak zawsze sie znajdzie smile.gif

3 primo - może jakis szczesliwy posiadacz Astry G kombi z dilnikeim1,7 75km z Poznania ma ochote pokazać mi taką asterkę w zamian za 4pak browarków smile.gif

Napisano

> Zauważyłem jeden mankament ale może to moje odczucie , może źle

> siedziałem , źle ustawiony fotel kierownica, brakowało mi

> miejsca pod nogami nad pedałami jak zmieniam gaz- hamulec,

> musze to sprawdzić.

Ja mam regulację kolumny kierownicy można ustawić pod siebie, problemu nie zauważyłem, może to kwestia przyzwyczajenia do poprzedniego auta hmm.gif

Rozrząd, wymiana powyżej 100tkm

pzdr

Napisano

> brakowało mi miejsca pod nogami nad pedałami jak zmieniam gaz- hamulec,

Jakbyś zanurkował pod kierownicę to zauważyłbyś ,że cała przestrzeń nad stopami jest zabudowana. Niestety przy większych stopach(jak moje rozmiar 45) może lekko brakować miejsca. Ja już się przyzwyczaiłem i nie zwracam uwagi na to. O ile masz to sprawdz jeszcze regulację fotela góra-dół

> Poszukiwania astry G 1,7dci trwają.

Gdybyś chciał sprowadzić sobie z zachodu to na PW dam Ci namiary na gościa, z którym ja byłem po moją

> Tak w woli ścisłości - olej + filtr wymieniamy co 15 tyś.

> - rozrzad co 60 lub co 5 lat

Okresowe wymiany dla silnika 1,7DTI czyli Y17DT

Rozrząd początkowo GM kazał wymieniać co 150kkm lub co 10 lat jednak potem zmniejszył i zaleca się wymianę do 120kkm lub co 5 lat.

Filtr paliwa - co 30kkm lub co 2 lata

Olej i filtr oleju - co 20kkm lub raz w roku

>i może wiecie ile to może kosztować???

Mnie wymiana rozrządu, oleju(Mobil1), filtra oleju i paliwa oraz tłumika końcowego(niestety musiałem) wyszło wraz z materiałem 900zł. Aha i nie daj sobie wmówić przez mechaniora ,że trzeba wymienić też pompę wody wraz z rozrządem.

Napisano
  • Autor

>. Niestety przy większych stopach(jak moje rozmiar 45) może lekko brakować miejsca.

hhhaa mam wiekszy rozmiar smile.gif

Gdybyś chciał sprowadzić sobie z zachodu to na PW dam Ci namiary na gościa, z którym ja byłem po moją

Niedyskretne pytanie ile dales za Twoja z 2004r??? do Chorzowa mam daleku tu tez jest pelnoo ludkow sprwadzajacych, kilku polecanych przez znajomych smile.gif

A co do pompy wody to dlaczego nie trzeba wymieniac razem??

ja w lanosie wymieniłem rozrzad i reszte ale bez pompy i za miesiąc wymieniałem pompę frown.gif

Napisano

> A co do pompy wody to dlaczego nie trzeba wymieniac razem??

> ja w lanosie wymieniłem rozrzad i reszte ale bez pompy i za miesiąc

> wymieniałem pompę

w Y17DT pompa jest napędzana paskiem wieloklinowym, a nie z rozrządu ok.gif

Napisano

> hhhaa mam wiekszy rozmiar

> Gdybyś chciał sprowadzić sobie z zachodu to na PW dam Ci namiary na

> gościa, z którym ja byłem po moją

> Niedyskretne pytanie ile dales za Twoja z 2004r??? do Chorzowa mam

> daleku tu tez jest pelnoo ludkow sprwadzajacych, kilku

> polecanych przez znajomych

> A co do pompy wody to dlaczego nie trzeba wymieniac razem??

> ja w lanosie wymieniłem rozrzad i reszte ale bez pompy i za miesiąc

> wymieniałem pompę

Lepiej wymienic wszystko co niezbędne i jest spokój .A nie że po co na co .. pozorna oszczędnośc a i głowa pusta zlosnik.gif A koszty zawsze będą.

Napisano

> Lepiej wymienic wszystko co niezbędne i jest spokój .A nie że po co

> na co .. pozorna oszczędnośc a i głowa pusta A koszty zawsze

> będą.

Co do pompy w Y17DT nie zgodzę się. Te pompy wytrzymują nawet 300-350 kkm więc jeśli pompa działa prawidłowo i nie ma żadnych wycieków czy wycia to nie ruszać?

Napisano
  • Autor

Dzis natrafiłem na Astre II 1,7 CDTI z 2005 za cos kolo 16tys zł

auto z polskiego salonu z przebiegiem cos kolo 170tys km

Wiem ze silnik 1,7 cdti 80 KM to nowsza wersja 1,7dti z układem wtryskowym typu Common Raii. Słyszałem ze silniki tego typu a bardzo wymagające - jakośc paliwa tyle teorii. Co sądzicie o tym silniku, warto go brać???? jakie sa koszta naprawy wtrysków w razie W.

Mam juz galimatias w głowie.

Auto jest sprzedawane przez pracownika serwisu Opla, serwisowane, wyglada pieknie( pomijajac ze jest białe)

posiada 2pp, przednie elektryczne szyby, wspomaganie, reszty niepamietam.

A teraz z innej beczki

Jesli ktoś szuka nietypowej astry II polecam autko w pieknym żółtym kolorze, 1,6 16v (szkoda ze nie disel juz bym kupił)auto ma zderzak od wersju coppe, sportowy mega wydech

( delikatny poruk)i zajefajne felgi 17 cali!!!!!! i najlepssze na koniec xenony!!!!!!!! jak ktosz chętny moge dac namiary.

Napisano

> Jesli ktoś szuka nietypowej astry II polecam autko w pieknym

> żółtym kolorze, 1,6 16v (szkoda ze nie disel juz bym kupił)auto

> ma zderzak od wersju coppe, sportowy mega wydech

> ( delikatny poruk)i zajefajne felgi 17 cali!!!!!! i najlepssze na

> koniec xenony!!!!!!!! jak ktosz chętny moge dac namiary.

A ten lakier to niby oryginal?

Napisano
  • Autor

> A ten lakier to niby oryginal? \

ponoc taka przyjechała ze szwajcarji w 2004r,

ja oglądałem to wieczorkiem, pod marketem.

Niewidziałem parchów , rdzy( rudej) czy inych takich ....

Jedynie spojler- daszek wykazywał sladu niedokładnego lakierowania, i co ciekawe altko ma przebieg ponoc oryginalny cos koło 60tys!!!!!! tak nie pomyliłem sie 60 tys km.

Może nie jestem super exprtem ale wyglądało ze gośc robił to autko typowo pod siebie a nie zeby odpicowac i upchnąc.

Napisano

> ponoc taka przyjechała ze szwajcarji w 2004r,

> ja oglądałem to wieczorkiem, pod marketem.

> Niewidziałem parchów , rdzy( rudej) czy inych takich ....

> Jedynie spojler- daszek wykazywał sladu niedokładnego

> lakierowania, i co ciekawe altko ma przebieg ponoc oryginalny

> cos koło 60tys!!!!!! tak nie pomyliłem sie 60 tys km.

> Może nie jestem super exprtem ale wyglądało ze gośc robił to autko

> typowo pod siebie a nie zeby odpicowac i upchnąc.

Dla mnie wyglada to zupelnie inaczej i proponuje zastanowic sie zanim cos polecisz innym.

Kolor jest nieoryginalny wiec mniemam ze ktos przemalowal cale auto.

Ksenony tez pewnie jakis wynalazek z allegro, felgi mam nadzieje ze nie chinskie a do tego widziales cos na udokumentowanie przebiegu? Sprawdziles gdzies?

Rozne akcje widzialem juz na podpuche a Ty widac kupujesz oczami i radze zaczac przy tym racjonalnie myslec jezeli nie chcesz wywalic kasy na jakiegos szrota.

Jednym slowem uwazaj i nie badz latwowierny

Napisano

> Dzis natrafiłem na Astre II 1,7 CDTI z 2005 za cos kolo 16tys zł

Jak na mój gust to ta cena aż za atrakcyjna nawet jak na białe autko.

Napisano

> Jak na mój gust to ta cena aż za atrakcyjna nawet jak na białe autko.

Ot to samo pomyślałem, IMO cena bardzo podejrzana, ten silnik jak najbardziej ok, trzeba tylko pamiętać by nie lać byle czego.

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.