Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

niepokojący (?) dźwięk zależny od położenia pedału sprzęgła

Featured Replies

Napisano

witam!

Od jakiegoś czasu (możliwe, że od kiedy zrobiło się zimniej) spod maski, wydaje się, że z okolicy skrzyni biegów, dochodzi dźwięk przypominający tarcie. Najpierw myślałem, że z układu wspomagania kierownicy, bo przypomina nieco dźwięk występujący przy maksymalnym skreceniu kierownicy. Okazuje się jednak, że ten dźwięk jest zależny od położenia pedału sprzęgła, tzn. nieco głośniejszy gdy pedał jest wciśnięty, a całkowicie ustępuje, gdy podniose pedał powyżej położenia spoczynkowego. Co może być przyczyną takich atrakcji? Astrolot z silnikiem C20NE, rocznik 1993.

Napisano

Od jakiegoś miesiąca podobny objaw jest u mnie, ale nie zawsze występuje. Czasami przy wciśniętym pedale sprzęgła do dechy też słychać jakiś szybkopowtarzalny "pisk", ale po odpuszczeniu sprzęgła o jakieś 1-2cm nic już nie słychać.

Napisano
  • Autor

> Od jakiegoś miesiąca podobny objaw jest u mnie, ale nie zawsze

> występuje.

Właśnie ten pisk czasami też u mnie występuje. Dobrze wiedzieć, że nie jestem z tym sam wink.gif

Napisano

> witam!

> Od jakiegoś czasu (możliwe, że od kiedy zrobiło się zimniej) spod

> maski, wydaje się, że z okolicy skrzyni biegów, dochodzi dźwięk

> przypominający tarcie. Najpierw myślałem, że z układu

> wspomagania kierownicy, bo przypomina nieco dźwięk występujący

> przy maksymalnym skreceniu kierownicy. Okazuje się jednak, że

> ten dźwięk jest zależny od położenia pedału sprzęgła, tzn. nieco

> głośniejszy gdy pedał jest wciśnięty, a całkowicie ustępuje, gdy

> podniose pedał powyżej położenia spoczynkowego. Co może być

> przyczyną takich atrakcji? Astrolot z silnikiem C20NE, rocznik

> 1993.

Czy wymienialiście już sprzęgła w swoich astrolotach? W moim przypadku takim dźwiękiem objawiało się posypane łożysko sprzęgła ok. 4 miesięcy po wymianie całego kompletu sprzęgła.... posypało się i już, na szczęście wymienione w ramach gwarancji wink.gif

Napisano

U mnie bardziej rzęziło, taki typowy dźwięk zużytego łożyska. Łożysko oporowe sprzęgła rozsypało się przy demontażu. Tak że jeśli coś tam rzęzi, a po odciągnięciu pedału sprzęgła przestaje - to radzę nie podciągać pedału - jak widełki dociskają łożysko do sprężyny - to nie rozsypie się tak łatwo, jak odciągnie się pedał - robi się luz i może się rozsypać - to tak z tego co pamiętam, dawno to było juz, ale chyba tak działa ten mechanizm.

Napisano

> Czy wymienialiście już sprzęgła w swoich astrolotach?

Nic przy samym sprzęgle robione nie było, przynajmniej sobie nie przypominam. Jedynie mniej więcej dwa lata temu był jakoś regulowany pedał sprzęgła.

Napisano

Ja też obstawiam łożysko wyciskowe. Koszt części ok 40 zł, wymiana 200 zł zeby.GIF lub robocizna własna.

Napisano

> Czy wymienialiście już sprzęgła w swoich astrolotach?

Mam lekko ponad 250 kkm i sprzęgło oryginalne i jak na razie jeszcze się nie zapowiada żeby się kończyło a w sezonie letnim dość sporo jeżdżę z przyczepą. Jedyne co mi doskwiera to to że potrafi sam pedał sprzęgła skrzypieć przy wciskaniu i puszczaniu, ale tu wystarczy aby posmarować i będzie ok smile.gif

Napisano

> Ja też obstawiam łożysko wyciskowe. Koszt części ok 40 zł, wymiana

> 200 zł lub robocizna własna.

U mnie nie trzeba całkiem wyjmować skrzyni - wystarczyło odchylić na śrubach - i dało radę. Zapłaciłem 50 zł, ale chwilę to zajęło (ze 3 godziny ZTCP, ale jeszcze chyba klocki zmienialiśmy)

Napisano
  • Autor

A czy z uszkodzeniem sprzęgła wyciskowego może być powiązany krótkotrwały odgłos "gruchotania" przy dużym obciążeniu, np. rozpędzaniu pod górkę na w miarę wysokim biegu?

Napisano

Nie, jeśli o łożysko chodzi wink.gif. To gruchotanie to może być odgłos ze sprężyn tłumika drgań w tarczy sprzęgła.

Napisano

Witam,

Przy założeniu, że Wasze Astry nie posiadają hydraulicznego wysprzęglika proponuje poprostu podciągnąć sprzęgło. Ja tak zrobiłem w Astrze żony i teraz po puszczeniu sprzęgła nic nie słychać. Oczywiście jak tylko delikatnie wcisne pedał w wilgotny dzień łożysko robi UUUUUUUUUUU.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.