Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z otwarciem maski - luźna linka - jak wyregulować?

Featured Replies

Napisano

Na wstępie powiem, że wiem, że już takie problemy były ale w wątkach głównie były porady co do otwarcia maski a nie konkretnie do tego jak regulować linkę. Choć może słabo szukałem.

Problem jest taki, że chyba linka się poluzowała kilka centymetrów i dopiero pod koniec ruchu dźwigienki jest jakiś lekki opór a dalej dźwignia nie chce iść bo już jej ruch się kończy.

Przez jakiś czas nie mogłem otworzyć maski. Dzisiaj rano mi się cudem udało (może ma to mały związek z temperaturą?).

W jaki sposób i w którym dokładnie miejscu reguluje się naciąg linki? (o ile znów uda mi się otworzyć maskę, oby! crazy.gif)

Napisano

Witam miałem podobny problem nic nie mogłem z tym zrobić, wkońcu linka się urwała, wymiana na nową 10 min roboty i po problemie.

Pozdrowionka

Napisano
  • Autor

> Witam miałem podobny problem nic nie mogłem z tym zrobić,

> w końcu linka się urwała (...)

Czyli ogólnie nie ma regulacji tej linki? Jedynie można wymienić na nową? A może to coś z zaczepem?

Nikt nie regulował tego?

Napisano

> Czyli ogólnie nie ma regulacji tej linki? Jedynie można wymienić na

> nową? A może to coś z zaczepem?

> Nikt nie regulował tego?

Też na początku strałem się to wyregulować szukałem ale nie znalazłem nic, może gdzieś jest jakaś śróbka. Po zakupie nowej linki po prostu ją włozyłem i wszystko ładnie pasowało. Sprawdź zaraz przy rączce ja tam miałem naderwane i od tego czau było dośc luźno.

Napisano
  • Autor

> Też na początku strałem się to wyregulować szukałem ale nie znalazłem

> nic, może gdzieś jest jakaś śróbka. Po zakupie nowej linki po

> prostu ją włozyłem i wszystko ładnie pasowało. Sprawdź zaraz

> przy rączce ja tam miałem naderwane i od tego czau było dośc

> luźno.

Zacząłem przeszukiwać forum kilka lat wstecz. Znalazłem ciekawy post Lelka: Link wraz ze zdjęciem. Jeśli uda mi się otworzyć maskę to chyba najpierw zrobię tak jak on pisał.

Napisano

> Też na początku strałem się to wyregulować szukałem ale nie znalazłem

> nic, może gdzieś jest jakaś śróbka.

Sam jesteś "śróbka" wink.gif

Regulacja linki jest, zresztą bardzo prymitywna: KLIK

Pozdroofka

Napisano

> Zacząłem przeszukiwać forum kilka lat wstecz.

No bo to właśnie na tym polega smile.gif W zasadzie wszystko było już opisane, naprawione, wytłumaczone. wink.gif

> Znalazłem ciekawy post Lelka: Link wraz ze zdjęciem.

O to to.... Znalazłeś szybciej ode mnie. Przepastne to nasze archiwum, nie ma co.... smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Miałem to samo, wymieniłem linkę a wystarczyło przykręcić srubkę na co wpadłem po fakcie smile.gif

Napisano

> Zacząłem przeszukiwać forum kilka lat wstecz. Znalazłem ciekawy post

> Lelka: Link wraz ze zdjęciem. Jeśli uda mi się otworzyć maskę

> to chyba najpierw zrobię tak jak on pisał.

Żeby pomóc sobie w otwarciu, weź drugą osobę i niech szarpie za "klamkę", a ty naciskaj delikatnie klapę, mniej więcej tam gdzie jest zamek (z czuciem, żeby nie pozagniatać). Mi się przycina maska od czasu do czasu, jak przesmaruję ten drut blokujący to na parę miesięcy jest spokój, potem znowu to samo.

Napisano

Z regulacją linki tą śrubką bywa różnie. A pierwsza linka mi się urwała, zakupiłem drugą (używkę) i nie za bardzo chciała się wyregulować, ale jako tako otwiera.

A mam kolejne pytanie, jak zamocować na stałe ten plastik z rączką w karoserii? Ona ogólnie tam się ładnie wciska i nasuwa na blachę, ale czasami jak ciągnę za rączkę, to się całość potrafi wysunąć. wink.gif

Napisano

> Z regulacją linki tą śrubką bywa różnie. A pierwsza linka mi się

> urwała, zakupiłem drugą (używkę) i nie za bardzo chciała się

> wyregulować, ale jako tako otwiera.

Wiesz co, nie ma tam żadnej filozofii - jakiej linki byś nie użył, to powinno się sprawnie otwierać. Jeśli coś jest nie tak - pewnie oznacza to rdzę i syf na tym grzybku, który wchodzi w gniazdo oraz na podkładce dociskanej tą mocną sprężyną. Ja muszę to raz do roku porządnie wyczyścić papierem ściernym z nierówności i rdzy i nasmarować jakimś szuwaksem. Tak samo daję troszkę smaru na pręt blokujący grzybek w gnieździe - i na jakiś czas jest spokój. Po prostu - jak grzybek "zespoli" się z drutem, to mogę sobie za klameczkę szarpać ile wlezie, a maska i tak się nie otworzy - ten drut blokujący po prostu się wygina. Pomaga dopiero jak się lekko ulży - to co Ci pisałem wcześniej. EDIT - sorry, myślałem że to autor wątku pyta, a tu ktoś inny smile.gif

> A mam kolejne pytanie, jak zamocować na stałe ten plastik z rączką w

> karoserii? Ona ogólnie tam się ładnie wciska i nasuwa na blachę,

> ale czasami jak ciągnę za rączkę, to się całość potrafi wysunąć.

Tu nie pomogę, nie wiem jak tam to jest zrobione.

Napisano
  • Autor

Faktycznie ta regulacja linki to banalna jest. 15 sekund i po sprawie. Oczywiście na szczęście udało mi się na początku otworzyć maskę bo tak to więcej pracy by było z ciągnięciem linki kombinerkami albo z wyjmowaniem grilla.

U mnie jednak minimalnie inaczej wygląda to niż na tym zdjęciu Lelka. Śrubka była na wkrętak która dociskała blaszkę trzymającą zbrojenie linki. Wystarczyło przesunąć ok. 1,5 cm linkę w stronę lewego reflektora żeby dźwigienka nie miała już luzu.

Dzięki. jump.gif

Napisano

> U mnie jednak minimalnie inaczej wygląda to niż na tym zdjęciu Lelka.

> Śrubka była na wkrętak która dociskała blaszkę trzymającą

> zbrojenie linki.

U mnie identycznie, jedynie śrubka nie na wkrętak ale na klucz wink.gif

> Wystarczyło przesunąć ok. 1,5 cm linkę

No dokładnie.

Pozdroofka

Napisano

No więc i u siebie dzisiaj przesunąłem pancerz linki około 1 cm w stronę akumulatora czym zlikwidowałem luz na klameczce otwierania maski skromny.gif

Ale się zastanawiam, czy taka klameczka ma mieć jakiś skok jałowy czy ma brać od razu spineyes.gif?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.