Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegub napędowy- help

Featured Replies

Napisano

Witam unolotniaków, panowie mały problem a mianowicie co muszę zrobić żeby zmienić przegub napędowy od strony koła prawego jeśli strona ma znaczenie bo wiem że muszę odkręcić nakrętkę piasty i co dalej czy ten przegub na wieloklinie tylko się nasuwa czy ma on jakieś zabezpieczenia/zawleczki????

Z góry dzięki

Napisano

odkręcasz sworzeń wahacza, nakrętkę na przegubie w piaście, spuszczasz olej ze skrzyni później opaskę na gumie przy skrzyni i wyciągasz przegub wink.gif Od strony koła przegub trzyma się właśnie na tej nakrętce w piaście (jest na frezach).

Napisano

> spuszczasz olej ze skrzyni

tzreba spusczać olej??? myślałem, że po zdjęciu osłony przegubu wewnętrznego wyjdzie jego środkowa część i nic oleju nie poleci

tak przynajmniej zwykle jest przy przegubach tripoidalnych czy jak to się tam zwie

przegub zewnętrzny musisz zbić młotkiem - uderzasz młotkiem w przecinak/pobijak oparty o wewnętrzną część przegubu, tą która jest na wielowypuście półosi

wewnątrz jest taki pierścien ze sprężystego drutu, który zapobiega zejściu przegubu z półosi

'nabijając' nowy przegub musi ten pierścień wskoczyć w rowek na końcu półosi inaczej Ci półoś wypadnie na zakręcie i zrobi demolkę

nie zapomnij o nałozeniu smaru i dobrym zaciśnięciu nowych opasek

Napisano

> tzreba spusczać olej??? myślałem, że po zdjęciu osłony przegubu

> wewnętrznego wyjdzie jego środkowa część i nic oleju nie poleci

> tak przynajmniej zwykle jest przy przegubach tripoidalnych czy jak to

> się tam zwie

> przegub zewnętrzny musisz zbić młotkiem - uderzasz młotkiem w

> przecinak/pobijak oparty o wewnętrzną część przegubu, tą która

> jest na wielowypuście półosi

> wewnątrz jest taki pierścien ze sprężystego drutu, który zapobiega

> zejściu przegubu z półosi

> 'nabijając' nowy przegub musi ten pierścień wskoczyć w rowek na końcu

> półosi inaczej Ci półoś wypadnie na zakręcie i zrobi demolkę

> nie zapomnij o nałozeniu smaru i dobrym zaciśnięciu nowych opasek

Co do oleju to zależy jakie ma przeguby wewnętrzne. U mnie są np. smarowane olejem ze skrzyni. Nowsze skrzynie mają już przeguby wewnętrzne nie połączone ze skrzynią i są smarowane smarem.

Napisano

masz rację nie trzeba spuszczać oleju. Ja podałem jak wyciągnąć całą półośkę. Ja bym wyciągnął całość, przy okazji wymienił olej i poskładał sobie na stole niż kombinować na ziemi i uważać by półośka nie wyleciała ze skrzyni bo o to nie trudno crazy.gif

Napisano

Twoja wypowiedź nie trzyma się kupy rotfl.gif

jak ma wyjąć półoś ze skrzyni i jednocześnie uważać, żeby z niej nie wypadła?

no i jak ją wyjmiesz, to na stół, w imadło przecież, bo inaczej ciężko będzie

20.GIF

Napisano

Panowie a nie prościej odkręcić nakrętkę piasty, następnie dwie śruby z kolumny mcphersona i zwrotnicy, usunąć opaski z osłony przegubu, wyjąć pierścień zabezpieczający przegub na półosi i go zsunąć ? Po co jakieś przecinaki? Uszkodzić to chcecie? nono.gif 3 tygodnie temu wymieniałem w ten sposób osłonę przegubu i różniła się ta operacja tylko tym, że nie odkręcałem nakrętki piasty, bo przegubu nie musiałem wymieniać.

Oczywiście półoś proponuję podwiązać do jakiegoś elementu podwozia, żeby nie wypadła ze skrzynki.

Aha i co do tego mają przeguby wewnętrzne jak wyraźnie kolega pyta o przegub napędowy od strony koła hmm.gif

Napisano

Jak zmieniałem skrzynie biegów w 1.0 to wyciągałem półoś od strony kierowcy odkręcając śrubę, odkręcając mcpersona od zwrotnicy i odginając tak aby wyszła, dobrze jest mieć nowe gumy na półośki od strony skrzyni. Druga wyszła i weszła przy samej wymianie, czy jakoś tak o ile pamiętam...

Napisano

> Panowie a nie prościej odkręcić nakrętkę piasty, następnie dwie śruby

> z kolumny mcphersona i zwrotnicy, usunąć opaski z osłony

> przegubu, wyjąć pierścień zabezpieczający przegub na półosi i go

> zsunąć ? Po co jakieś przecinaki? Uszkodzić to chcecie?

Zależy to od konstrukcji przegubu i półosi. Niektóre są tak zrobione, że pierścień zabezpieczający siedzi tak jakby wewnątrz przegubu i jedyne sposoby aby zdjąć przegub to go zbić lub rozciąć ok.gif

Napisano

> Zależy to od konstrukcji przegubu i półosi. Niektóre są tak zrobione,

> że pierścień zabezpieczający siedzi tak jakby wewnątrz przegubu

> i jedyne sposoby aby zdjąć przegub to go zbić lub rozciąć

Dziwne że ja ściągając przegub zawleczkę ściągnąłem szczypcami bo po to one są i nie było problemu...

Napisano

> Dziwne że ja ściągając przegub zawleczkę ściągnąłem szczypcami bo po

> to one są i nie było problemu...

Ale właśnie o tym mówię, że w niektórych przypadkach możesz podejść szczypcami, zdjąć pierścień zabezpieczający i zsunąć przegub, a np. u mnie nie ma takiej możliwości i trzeba ten przegub zbijać, bo pierścień siedzi wewnątrz i nie ma do niego dostępu dopóki tego przegubu się nie zdejmie ok.gif

EDIT: No chyba że zdejmowałoby się przegub, który już całkiem by się rozsypał, to może byłby dostęp do tego pierścienia (choć już nie pamiętam, czy otwór z wieloklinem jest na wylot) grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.