Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II-brak świateł stop i hamulca

Featured Replies

Napisano

Pacjent -tylnie lampy(obie) , po wciśnięciu nie świecą się żarówki wstecznego ani Stopu , drogowe działają .

Jaka może być przyczyna hmm.gif

Jeśli jest to głupie pytanie to przepraszam urażonych skromny.gif

Napisano

> po wciśnięciu nie świecą się żarówki wstecznego ani Stopu

Wciśnięciu czego? hmm.gif

> Jeśli jest to głupie pytanie to przepraszam urażonych

Jak już jesteśmy przy głupich pytaniach, to zapłon jest wtedy włączony? cfaniaczek.gif

Napisano

> Wciśnięciu czego?

> Jak już jesteśmy przy głupich pytaniach, to zapłon jest wtedy

> włączony?

No nawet nie głupie, jak pierwszy raz usiadłem za kierownicą mej astry też mnie to zdziwiło. W skodzie felicji jak nacisnąłem hamulec to świeciło. Przednie światła też są dobre palą wszystkie bez kluczyka, w skodzie mogłem zapalić tylko pozycyjne.

Czech i Niemiec nie tak daleko od siebie ale inaczej pomyśleli konstruktorzy.

pozdr.

Napisano

> Pacjent -tylnie lampy(obie) , po wciśnięciu nie świecą się żarówki

> wstecznego ani Stopu , drogowe działają .

Hmm, ja tu widzę tylko jedno wytłumaczenie. Po wciśnięciu, kolega poszedł patrzeć na przód auta a nie na tył... Skoro drogowe działają a nie widać stopu ani wstecznych to na 100% to był przód auta.

Rozwiązanie problemu: Wcisnąć i podejść asterkę od tyłu. Na pewno zabangla.

20.GIF

Ja rozumiem że był Sylwester ale, żeby jednego zdania nie złożyć poprawnie.. wink.gif

Napisano

> Rozwiązanie problemu: Wcisnąć i podejść asterkę od tyłu. Na pewno

> zabangla.

Tak też nie będzie działać. Hamulec musi być wciśnięty, żeby światełka stopu świeciły. yay.gif a pójście na tył wyklucza jednoczesne wciskanie pedału hamulca zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

Zapłon włączony , silnik odpalony, jedna osoba w aucie a druga z tyłu auta. Wciskając pedał hamulca nie włącza się światło hamulca z tyłu , wciskając bieg wsteczny nie włącza się kontrolka światła wstecznego skromny.gif Prościej nie potrafię zlosnik.gif.

Napisano

> Zapłon włączony , silnik odpalony, jedna osoba w aucie a druga z tyłu

> auta. Wciskając pedał hamulca nie włącza się światło hamulca z

> tyłu , wciskając bieg wsteczny nie włącza się kontrolka światła

> wstecznego Prościej nie potrafię .

A no teraz to co innego wink.gif

Co do wstecznego to tutaj dosłownie kilka wpisów wyżej/niżej było.

A co do stopów to pod pedałem hamulca jest taki włącznik, jak kolega zajrzy i pogmera z latarką przy pedałach to na pewno zobaczy. Polecam wyjąć (trzeba obrócić o 90*), rozruszać i włożyć z powrotem, zadziała na 90%. A jak nie to pomyślimy co dalej. Na ten temat też już na kąciku były na pewno dyskusje. Szukał??

POZDRAWIAM

Napisano

Co do STOP, to trzeba nacisnąć jedną ręką pedał hamulca, a drugą wyciągnąć w dół znajdujący się nad pedałem bolec włacznika świateł STOP. Po puszczeniu pedału hamulca bolec sam się schowa i wyreguluje. Jesli to nie pomoże sprawdź odpowiedni bezpiecznik, następnie obie żarówki STOP. Pozdr.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Co do STOP, to trzeba nacisnąć jedną ręką pedał hamulca, a drugą

> wyciągnąć w dół znajdujący się nad pedałem bolec włacznika

> świateł STOP. Po puszczeniu pedału hamulca bolec sam się schowa

> i wyreguluje

Tylko przez chwilę działało jak tam pogmerałem -więc może to nie być wina włącznika. Włącznik wyciągnąłem , wyczyściłem i jak nie świeciło tak nie świeci tzn.tylko trzeci stop działa. Żarówki i bezpieczniki sprawdzone niewiem.gif

Napisano

Może żarówki STOP i cofania nie stykają do blaszek w gniazdach.

Może wtyki tylnych lamp nie stykają z ich gniazdami (gówniane, pocynowane powierzchnie styków gniazd krawędziowych lubią się pokryć szarymi tlenkami!).

Może coś z masą obu tylnych lamp - pisałeś, że światło cofania też nie działa... Kierunkowskazy i pozycyjne z tyłu świecą normalnie?

Ja bym wymontował lampy, wyjął z nich płytki z żarówkami i podłaczał kolejno styki złacza krawędziowego 2 kabelkami bezpośrednio do akumulatora - z pomocą drugiej osoby to pikuś... i wszystko byłoby jasne.

Jesli lampy są sprawne, obadaj, jak idą przewody, sprawdź niebieskie złaczki X24 i X26 na rysunku (hatchback):

283342733-AGtyl.JPG

Widok z góry:

283342733-ADtylzgory.JPG

Z rysunku widać, że jeśli świeci 3. światło STOP, to przerwa jest gdzieś na tylnym pasie...

PS. Czy od 2 stycznia jeżdzisz bez świateł STOP? Ryzykant.... chociaż, jeśli te 3. świeci, to już mniej niebezpiecznie, ale w przypadku stłuczki z tyłu sprawca będzie próbował obarczyć Ciebie winą, a Policja raczej przyzna mu rację... i zabierze ci DR - koszty, koszty...

Pozdr.

post-65098-1435250621506_thumb.jpg

Napisano

Witam . zastanawiam się co jeszcze, jeśli żarówki Ok i styk z nimi też . Przypomniałem sobie o samochodzie kolegi któremu przegniła złączka przy lewym słupku od strony kierowcy i też były różne problemy. Pzdr

Napisano

> Ok i styk z nimi też

tego właśnie nie jestem pewien!!!

> przegniła złączka przy lewym słupku od strony kierowcy

TU niemożliwe - 3. światło STOP jest zasilane przez złącze X1 razem z żarówkami i działa, przerwa jest bliżej tyłu poza złaczem X1, na 99% to styki w kloszach lamp (oprawki żarówek lub złacze krawędziowe lampy), naprawiałem już to i w Astrze i w Corsie, gdzie jest podobna konstrukcja... a na 1% przerwany przewód...

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.