Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moja nowa Bravencja

Featured Replies

Napisano

Wiec z dniem dzisiejszym stalem sie szczesliwym posiadaczem bordowego Fiata Bravy 1.6 SX z roku 99 (jesli bede mial mozliwosc, wstawie fotki). Samochod bardzo przypadl mi do gustu, jednakze juz podczas pierwszej przejazdzki zauwazylem co nastepuje: pas bezpieczenstwa z tylu nie kce sie dopiac, wycieraczka tylna gdy ja wlaczylem zrobila 1/4 obrotu po czym sie zatrzymala i tak stoi do tej pory, nie pali sie 3 swiatlo stopu i nie dziala mi podswietlenie stanu paliwa na desce rozdzielczej. Czy sa na te wyzej wymienione przypadlosci konkretne lekarstwa ? Pozdrawiam

Napisano

> pas

> bezpieczenstwa z tylu nie kce sie dopiac,

możliwe, że do biodrówki zapinasz...

ewentualnie na szrocie koszt 20zika...

> wycieraczka tylna gdy

> ja wlaczylem zrobila 1/4 obrotu po czym sie zatrzymala i tak

> stoi do tej pory,

rozebrać i wyczyścić...

> nie pali sie 3 swiatlo stopu i nie dziala mi

> podswietlenie stanu paliwa na desce rozdzielczej.

sprawdzić zasilanie ew. wymienić zarówke...

> Czy sa na te

> wyzej wymienione przypadlosci konkretne lekarstwa ?

złotówki i własna praca...

Napisano
  • Autor

a co do zaroweczki w desce rozdzielczej od kontrolki paliwa, jak sie do niej dostac ?

Napisano

> a co do zaroweczki w desce rozdzielczej od kontrolki paliwa, jak sie

> do niej dostac ?

trzeba wyjąc zestaw wskaźników. dostęp do żarówek jest od tyłu...

Napisano
  • Autor

to tak jeszcze zapytam, jako ze jest to moje pierwsze auto a zarazem pierwszy fiat, na co konkretnie mam zwrocic szczegolna uwage w tym wozie ?

Napisano

> to tak jeszcze zapytam, jako ze jest to moje pierwsze auto a zarazem

> pierwszy fiat, na co konkretnie mam zwrocic szczegolna uwage w

> tym wozie ?

Szczerze mowiac to masz dwa wyjscia - poczytac forum, albo czekac na odpowiedzi wink.gif

A zupelnie serio - 1.6 sa raczej dobrymi silniczkami i jesli sie o nie dbalo, to beda pracowac i nie marudzic. Standardowyma bolaczka jest bujanie/gasniecie na wolnych obrotach, co wiaze sie z czyszczeniem/wymina silnika krokowego, przepustnicy, wtryskiwaczy, przwewodow WN, swiec, etc. Niedomagania tylnej wycieraczki to tez norma, czasem odmawiaja posluszenstwa przednie, przelacznik zespolony swiatel, itd, itd. Nie tedy droga - ciesz sie nowym autem, i nie szukaj dziury w calym. Auto jak auto - ma jakis przebieg wiec standardem sa klocki, tarcze, tlumik, zawieszenie, amorki, trzeba to sprawdzic dla wlasnej wygody i spokoju ducha. Ale na Boga, nie buduj egaminera biglaugh.gif - Patre tak sie rozkochal w tych swoich BBMach, ze z tej milosci to chyba warsztat otworzy wink.gif - a kiedy on ma czas na jazde confused.gifzlosnik2.gif

Napisano

> Patre tak sie rozkochal w tych swoich BBMach, ze z tej milosci

> to chyba warsztat otworzy - a kiedy on ma czas na jazde

Bo BBM Patre zarabiają na siebie i jeszcze na cyfróweczki hehe.gif

A co do nowego

Witaj

Autko jest bardzo fajne silniczek też ok ...choć sa tacy którym sodówka uderzyła do głowy jak sie przsiedli na 2.0 tongue.gif

Co do usterek odpiwedzi Patre są w pełni profesjonalne ... aha nie próbuj uruchamiac wycieraczki zanim nie wyczyścisz bo skończy się zakupem nowego silnika wycieraczek

Kontroluj zawieszenie ...i zalecanych czynności serwisowych ...nie musi byś w ASO

i witamy w klubie :D

Napisano
  • Autor

Po glowie chodzi mi zalozenie instalacji gazowej, bo jak wszyscy pewnie wiemy benzyna jest strasznie droga, czy ten silnik 1.6 16v 103 KM dobrze wspolpracuje z instalacja gazowa ?

Napisano

> Po glowie chodzi mi zalozenie instalacji gazowej, bo jak wszyscy

> pewnie wiemy benzyna jest strasznie droga, czy ten silnik 1.6

> 16v 103 KM dobrze wspolpracuje z instalacja gazowa ?

plastikowy kolektor - tylko sekwent...

koszt min 3000 a frajda z jazdy nieporównywalna...

Napisano

> Patre tak sie rozkochal w tych swoich BBMach, ze z tej milosci

> to chyba warsztat otworzy - a kiedy on ma czas na jazde

nie musze nimi jeździć...

wystarczy że są ze mną 001.gif

zlosnik.gif

Napisano

> nie musze nimi jeździć...

> wystarczy że są ze mną

Taaaaaa zlosnik.gif - jak młody lekarz ginekolog, żonę by co nocy badał zlosnik.gif - ale spoko, znudzi ci się hehe.gif Tylko pilnuj, żeby cię któraś BBMka nie zostawiła - teraz masz dwie do ogarnięcia, więc moga być bóle, a miłości wymagaja tyle samo smile.gif

Co do sekwencji - jeśli masz kasę, to warto włożyć, przy dobrym zestrojeniu dopiero przy pełnym obciążeniu zawuażysz, że na gazie jedziesz wink.gif

Napisano

> ewentualnie na szrocie koszt 20zika...

> rozebrać i wyczyścić...

A w Bravie nie jest tak, ze klapa sie domyka do karoserii i wtedy lapia takie styki ?

Nie wiem kurna jak to wytlumaczyc, ale to by pasowalo do niedzialania wycieraczki i trzeciego stopu na raz ok.gif

Te styki lubia sniedziec. Nie wiem czy takie rozwiazanie jest w Bravie wink.gif

Napisano

> A w Bravie nie jest tak, ze klapa sie domyka do karoserii i wtedy

> lapia takie styki ?

> Nie wiem kurna jak to wytlumaczyc, ale to by pasowalo do niedzialania

> wycieraczki i trzeciego stopu na raz

> Te styki lubia sniedziec. Nie wiem czy takie rozwiazanie jest w

> Bravie

Jest takie rozwiązanie, i całkiem prawdopodobne, ale bardziej prawdopodobne jest, że silniczek upadł - po prostu konstrukcja jest taka, że woda leje się do silniczka i co się da tam śniedzieje. A w sumie, to może się okazać, że to połączenie kilku zbiegów okoliczności wink.gif. Jak kolega ma zdolności, to niech się dobierze do silniczka, przeczyści styki i powinno hulać - u mnie po wakacyjnej reanimacji śmiga aż miło, a było podobnie, że wycieraczka dochodziła do połowy szyby i koniec...

Napisano

> A w Bravie nie jest tak, ze klapa sie domyka do karoserii i wtedy

> lapia takie styki ?

> Nie wiem kurna jak to wytlumaczyc, ale to by pasowalo do niedzialania

> wycieraczki i trzeciego stopu na raz

> Te styki lubia sniedziec. Nie wiem czy takie rozwiazanie jest w

> Bravie

jest, ale nie w tym leży przyczyna...

Napisano
  • Autor

Wiec z tylnym swiatlem stopu bede walczyl w przyszlym tyg, ale dzis zauwazylem kolejna ciekawostke: chcialem spryskac szybe przednia a tu plyn ledwo dolecial do jej dolnej czesci, jakbgy wogole nie bylo cisnienia, czym to moze byc spowodowane i jak sie tego pozbyc ? Zaznaczam ze wlalem nowy plyn.

Napisano

> Wiec z tylnym swiatlem stopu bede walczyl w przyszlym tyg, ale dzis

> zauwazylem kolejna ciekawostke: chcialem spryskac szybe przednia

> a tu plyn ledwo dolecial do jej dolnej czesci, jakbgy wogole nie

> bylo cisnienia, czym to moze byc spowodowane i jak sie tego

> pozbyc ? Zaznaczam ze wlalem nowy plyn.

Przegladnij czy przewód łaczący pompke z spryskiwaczami nie jest gdzies zagiety lub pekniety co powoduje spadek cisnienia

Napisano

> trzeba wyjąc zestaw wskaźników. dostęp do żarówek jest od tyłu...

Czesem zarówka tylko nie styka i wystarczy stuknach w deske pomysł mało oryginalny ale pomaga nawet na dlugi okres czasu a nie trzeba naprawiać ba cieszyc sie jazda

Napisano

> plyn ledwo dolecial do jej dolnej czesci, jakbgy wogole nie

> bylo cisnienia

Witaj!

Prawdopodobnie zużył się zaworek powrotny w trójniku na klapie silnika. Otwórz maskę i prześledź wężyk gumowy, który biegnie przy prawym zawiasie...

W pewnym miejscu rozdziela się na dwa, do każdego ze spryskiwaczy. W trójniku jest zaworek, który się zużywa. Wymień trójkik - pasuje np. od poldka...

Co do pozostałych przypadłości, to poszukaj w historii kącika postów o wycieraczce i tylnej lampie...

Jeszcze dwie sprawy:

- kiedy był wymieniany napęd rozrządu, tzn pasek, rolka i napinacz?

- obejrzyj alternator, czy nie jest pęknięty.

Napisano
  • Autor

Alternator wporząsiu a napinacz i pasek rozrzadu byly wymieniane przy 75 kkm w ASO, aktualny przebieg to 116 kkm. Niech mi ktos jeszcze powie, jak ja mam kolektor w tym 1.6 16v 103 km, bo juz ktoras osoba z rzedu mowi mi ze plastikowy a wyraznie jak sie go puknie to jest metaliczny dzwiek, wydaje mi sie ze to medal, czyzby to byl taki dziwny plastik ? Jest to dla mnie wazne, bo nie kce zakladac sekwencyjnego gazu, ale zwykly 2 generacji.

Napisano

> Niech mi ktos

> jeszcze powie, jak ja mam kolektor w tym 1.6

Metalowy wygląda tak:

275797617-komora_silnika_1_6.jpg

post-17649-14352465830692_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Racja, dzis bylem w firmie montujacej instalacje gazowe i okazalo sie ze tylko sekwent tutaj sie nadaje, koszt - 3400 zł yikes.gifspineyes.giffrown.gif

Napisano

> Racja, dzis bylem w firmie montujacej instalacje gazowe i okazalo sie

> ze tylko sekwent tutaj sie nadaje, koszt - 3400 zł

srednia krajowa...

Napisano

... tylko sie zastanawiam dlaczego nie oglądałeś samochodu przed kupnem

> pas

> bezpieczenstwa z tylu nie kce sie dopiac,

A u mnie też i przez 3 lata g... na to poradziełm, pewnie jakaś blaszka albo coś sie do środka dostało !!

> wycieraczka tylna gdy

> ja wlaczylem zrobila 1/4 obrotu po czym sie zatrzymala i tak

> stoi do tej pory,

Wymontować, przeczyścić, nasmarować, zmontować. Zaciera sie oś w plastykowej rurce

Koszta od 0 ( no może na smar ) do duuuuuuuuźżo w zależności co Ci sie zniszczyć uda

> nie pali sie 3 swiatlo stopu

Standard, gumka ze ścieżkami Ci zgniła. Wymiana koszt 120 zyla + czas + silikon lub zabawa w montaż nowych zarówek czyli 1-2 dni w plecy

> i nie dziala mi

> podswietlenie stanu paliwa na desce rozdzielczej.

Ciekawe że u mnie też sie spaliła. Jest z tym trocha gimnastyki bo trzeba to czarne ze środka deski wyjąć ( so szybke wskaźników trzyma. 4 imbusy, jeden wkręt ( ze skrzynki bezp) i żarówka i jesteś zdrów

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jako, że obiecalem fotki, a dopiero teraz moglem je zrobic, takze wrzucam je i milego ogladania, to wlasnie moj skarb jest wink.gif

zdjcie18wr.th.jpg

zdjcie20uw.th.jpg

zdjcie30ix.th.jpg

zdjcie41gh.th.jpg

Napisano

> A u mnie też i przez 3 lata g... na to poradziełm, pewnie jakaś

> blaszka albo coś sie do środka dostało !!

Zgadnę, że chodzi o prawy tylni pas. Ja też wykręciłem zaczep, rozebrałem, spiłowałem, i wpina się elegancko... a później zaglądnąlem do instrukcji, żeby zobaczyć, ze prawy skrajny zaczep nie jest do prawego pasa, tylko do biodrowego. Właśnie dlatego napisali na nim "center" smile.gif

Napisano
  • Autor

A ten napis center dzisiaj dopiero zauwazylem bo robilem wycieraczke z tylu i mialem chwile zeby wszystkie mankamenty pousuwac, bo w niedziele nadchodzi wielkimi krokami generalny test dla mojej Bravki, czyli wypadzik do Warszawy, traso szybkiego ruchu nadchodze :D Ale wracajac do pasa bezpieczenstwa, to wyobrazcie sobie moje zdziwienie gdy zauwazylem napis center i podpialem biodrowke do tego pasa, ktory niby to nie dzialal i pieknie sie wpielo :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.