Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nemo 1.4 HDI - jest problem?

Featured Replies

Napisano

czy go nie ma?

Dostałem nemo jako służbówkę. Przy odpalaniu puszcza siwego bucha z wydechu, jak postoi na mrozie to zaraz po odpaleniu coś dość mocno pod maską wali ( jakby dobrym młotkiem po bloku), silnik telepie się, obroty skaczą (+/- 200 rpm). Po kilkunastu sekundach sytuacja uspokaja się, obroty stabilizują, walenie zanika, światła zaczynają świecić nieco jaśniej i ogólnie jest ok.

A... auto jest nowe, ma 1600 km nalotu alien.gif Od początku jeździ u mnie, nigdy nie pałowane na zimno, nie pałowane wogóle, jazda w zakresie 1800-2700 rpm.

Napisano
  • Autor

> Nie jest to normalne zachowanie się silnika.

> Auto nowe więc niech martwi się serwis.

ta. tylko od trzech tygodni nie mogę przekonać osoby odpowiedzialnej za stan aut do odstawienia nemo do ASO.

Pytanie tylko - czy zostanę w szczerym polu czekając na lawetę wink.gif czy jeszcze pojeździ.

Swoją drogą - nie trawię takiego podejścia do auta. Odwlekania napraw, "jak jeździ, to jeździć, matwić się będziemy jak przestanie jeździć". A za moje zgłaszanie usterek nasz mechanik nie trawi mnie uzbroj_zlo.gif

Napisano

> ta. tylko od trzech tygodni nie mogę przekonać osoby odpowiedzialnej

> za stan aut do odstawienia nemo do ASO.

Wybierz więc sobie dzień w którym zadzwonisz z trasy na assistance, że wali Ci w silniku i nie da się dalej jechac grinser006.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Nie jest to normalne zachowanie się silnika.

> Auto nowe więc niech martwi się serwis.

Tochę to trwało. 2 dni w ASO, wielkie zdziwienie serwisantów, masa błędów. Sprawozdanie "do centrali" i przyjechać za 2 dni. Kolejne 3 dni w ASO, testy, wgrywanie najnowszego softu, zdiagnozowanie uszkodzenia przepływomierza, wymiana. "Przyjeżdżajcie, zrobione" zakomunikował szef serwisu. Odebraliśmy nemo. I jest lepiej... bo się ociepliło hahaha.gif Stukanie przy odpalaniu jakby cichsze, ale obroty dłużej falują. No i w garażu po odpaleniu siwo.

ps.

normalne to, że ten silniczek żlopie w mieście przy normalnej jeździe 8 i więcej litrów?

Napisano

> Tochę to trwało. 2 dni w ASO, wielkie zdziwienie serwisantów, masa

> błędów. Sprawozdanie "do centrali" i przyjechać za 2 dni.

> Kolejne 3 dni w ASO, testy, wgrywanie najnowszego softu,

> zdiagnozowanie uszkodzenia przepływomierza, wymiana.

> "Przyjeżdżajcie, zrobione" zakomunikował szef serwisu.

> Odebraliśmy nemo. I jest lepiej... bo się ociepliło Stukanie

> przy odpalaniu jakby cichsze, ale obroty dłużej falują. No i w

> garażu po odpaleniu siwo.

Wtrysk leje, nie wszystkie swiece grzeja (?)

> ps.

> normalne to, że ten silniczek żlopie w mieście przy normalnej jeździe

> 8 i więcej litrów?

W najwieksze mrozy dwa znane mi C2 1.4HDi palily przy jezdzie miejskiej (Wawa) do 7 litrow.

Napisano

> normalne to, że ten silniczek żlopie w mieście przy normalnej jeździe

> 8 i więcej litrów?

Nienormalne. Mam C2 1,4HDI i stwierdzam, że taki stan jak opisujesz to masakra.

Jedyne co się u mnie dzieje, to po odpaleniu i pierwszym odpuszczeniu pedału gazu, silnikiem lekko zatelepie. Żadnych siwych dymów przy duzym mrozie. Spaliny przezroczyste pomimo braku FAP-a . Mają też "przyjemny zapach" tzn. nie olejowy i nie parafinowy tak jak potrafi się dziać w zdechnietych dieslach.

Miałem objaw coraz głośniejszego cykania pod maską ale winą była wydmuchana uszczelka pod wtryskiwaczem.

Napisano

kiedyś miałem p206 z 1.4hdi i nigdy żadnych z nim problemów nie miałem. w największe mrozy odpalał od pierwszego razu i jedynie przez pierwsze 2-5sek coś głośniej pracował jak traktor, ale szybko przestawało, nigdy dymku żadnego nie puszczał

srednie spalanie w miescie z klimą 5.5l/100km i nie byla to emerycka jazda, a z gazem w podłodze nie udalo mi się przekroczyć 6.5

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

zapowiada się ciekawe użytkowanie alien.gif

auto ma na budziku 4300 km. Wróciło znowu z diagnostyki w ASO. W poniedziałek idzie na podnośnik. Rozsypały się łożyska kolumn :/

W kwestii użytkowania, mój poprzedni służbowy wózek (tyż francowaty) przelatał pode mną 230 kkm. Z poważnejszych awarii tylko pęknięty pasek, bo serwis upierał się, że wymienia się po 120kkm, a pasek stwierdził po 80 że ma dość.

Napisano

> zapowiada się ciekawe użytkowanie

> auto ma na budziku 4300 km. Wróciło znowu z diagnostyki w ASO. W

> poniedziałek idzie na podnośnik. Rozsypały się łożyska kolumn :/

Trzeba bylo kupic francuskie auto a nie wloskie wink.gif

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

kilometry lecą, ciepło jest, a auto odpala tak:

ASO mówi "TTTM" i już nie chcą ze mną rozmawiać wink.gif

na żywo dym jest dużo bardziej intensywny, kompresja i jakość aparatu zrobiły swoje.

• 11 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

kilometry idą... a nemo nadal dokazuje. Właśnie wróciło z ASO. Zgłoszone:

-wyciek z przewodu wspomagania układu kierowniczego

-pocenie się na wyjściu z turbinki i wejściu przewodu powietrznego do silnika

- pulsujące światła i podświetlenie, często zależne od obrotów.

Wymieniono przewód wspomagania, wymieniono alternator. Pocenie się silnika ASO skwitowało TTTM. Nemo ma 23 kkm nalotu i zostały 3 miesiące gwarancji. Strach się bać co będzie po gwarancji. Do tej pory koszt wymienionych na gwarancji elementów to około 10 tysięcy, jak nie lepiej sciana.gif

ps.

po drodze, czyli jakieś 2 kkm po raz kolejny wymieniono łożyska na kolumnach. Te miały być lepsze i wytrzymać dłużej, bo ponoć na pierwszy montaż badziewie szło pad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.