Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łomot przy przejeżdżaniu muld w jezdni.

Featured Replies

Napisano

z przedniego zawieszenia, czy ktoś na kąciku znalazł jego przyczynę, dodam że podłożenie pod "kapsel" w komorze silnika gumowego pierścienia nie pomaga.

wymieniłem wszystko co się da i nadal występuje tylko po jednej stronie, prawej.

Napisano

> z przedniego zawieszenia, czy ktoś na kąciku znalazł jego przyczynę,

> dodam że podłożenie pod "kapsel" w komorze silnika gumowego

> pierścienia nie pomaga.

> wymieniłem wszystko co się da i nadal występuje tylko po jednej

> stronie, prawej.

a nie jest to jakieś łożysko amortyzatora czy coś podobnego? sam mam podobnie ale z lewej strony, tylko na muldach.

Napisano

Ja cos takiego mam juz 2gi miech , niby badalem lozysko,wahacz i to nie to , jeden kolega mowil cos o przekladni kierowniczej ,ale nie wiem jak to moze miec wplyw na jezdzie wprost ,ze jest ten kwik . Czas dopiero bede miec by do ASO zajechac pewnie za tydzien , tez mysle ze moze to byc cos z amorkiem

Napisano

A sprawdzcie sobie czy nie macie luzu w trzpieniu amortyzatora, bo ja własnie mam luz wielkości około 2mm i dlatego stuka puka na nierównościach, ale co lepszetego na trzepaniu amorów nie wykryjesz. Amorki własnie kupiłem KYB i czekam aż się zima skończy i wtedy je założe.

A tak nawiasem pytając amorek Magnetii Marelli na tył w cenie 130 zł za sztukę to dobra cena i czy długo potrzyma Magnetii ??

Napisano

Ja pod koniec roku miałem problem ze stukaniem z prawej strony. Wymieniłem wahacz, nadal stuka. Okazało się, że rozwalona była poduszka amortyzatora. Przy okazji warto wymienić łożysko z pierścieniem amortyzatora.

Napisano

> A sprawdzcie sobie czy nie macie luzu w trzpieniu amortyzatora,

Jak najprosciej idzie to sprawdzic domowymi metodami ? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

przecież napisałem

Quote:

wymieniłem wszystko co się da i nadal występuje tylko po jednej stronie, prawej.

wszystko znaczy: amortyzatoy, łożyska z gumami, gumy kielicha, łączniki, stabilizator, wachacze (jeszcze w ubiegłym roku przed wakacjami, ale łomot był nadal)

na moje ucho to jakby coś było niedokręcone i miało spory luz ujawniający się przy gwałtownym odciążeniu strony łomoczącej. sprawdziłem każdy zakamarek podwozia i nie znalazłem nic co mogło by dawać takie efekty, zastosowałem podkładki pod mocowanie amortyzatora w komorze silnika i nic, dalej łomocze.

dziś mam zamiar wymienić jeszcze końcówki drążków kierowniczych,dla świętego spokoju.

Napisano

Oddałem do mechanika auto, podniesli, zdjeli koła aby miec lepszy dostep i próbowali ręcznie ustalać co jest jak nie mogły trzepaki i wykryli luziki w amorach. Tak jak mi tłumaczyli prawa strona najbardziej narażażona na luzy w amorze przez nasze drogi.

Napisano

Tylko ,ze u mnie to wali lewy , w nastepnym tygodniu jade do ASO i zobacze czy przestanie

Napisano

Heh ja Cię pocieszę, mi walą 3 270751858-jezyk.gif przednie mam już KYB kupione, dzisiaj trafiła mi się okazja kupić Magneti Marelli ostatnie dwie sztuki na magazynie z hurtownii Sosnowca i zapłaciłem za nie 50 sztuka plus wysyłka 14 złoty zeby.GIF

Napisano

> Tylko ,ze u mnie to wali lewy , w nastepnym tygodniu jade do ASO i

> zobacze czy przestanie

to tak jak mnie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

po wymianie niemal całego przedniego zawieszenia + tzw.gałek przy drążkach kierowniczych łomot nadal występuje, jako że konieczna była robota zbieżności zadałem pytanie w warsztacie biegłemu od zawieszenia i jedyną możliwością jaka przyszła mu do głowy jest nadmierny skok zawieszenia w dół przy odciążeniu, do tego stopnia opada że tłok amortyzatora uderza o jego górną część, po prostu wysuwa się aż od oparcia o zamknięcie cylindra amortyzatora. czy gość ma rację nie wiem ale wygląda to na wytłumaczenie dość ciekawe i warte sprawdzenia. tylko jak to sprawdzić ?

Napisano

Badanie na trzepaczce nie pokaze ,ze amorek jest do zmiany ? Mnie to mowili nawet ,ze linka od recznego ociera o felge dlatego tak wali , w co watpie , bo niby kiedys to naprawili mi a walenie jest dalej , chociaz dziwnie zalezne od temperatury , wiec to moze byc cos powiazane z guma wink.gif

• 8 miesięcy później...
Napisano

> po wymianie niemal całego przedniego zawieszenia + tzw.gałek przy drążkach kierowniczych łomot

> nadal występuje, jako że konieczna była robota zbieżności zadałem pytanie w warsztacie

> biegłemu od zawieszenia i jedyną możliwością jaka przyszła mu do głowy jest nadmierny skok

> zawieszenia w dół przy odciążeniu, do tego stopnia opada że tłok amortyzatora uderza o jego

> górną część, po prostu wysuwa się aż od oparcia o zamknięcie cylindra amortyzatora. czy gość

> ma rację ?

Wygląda, że jest to jedyne wytłumaczenie.

Ja mam takie stuki/walenie od czasy wymiany amorków na Bilstein.

Wcześniej na oryginalnych tego nie było. Więc jedynie to może być źródłem tego walenia podczas np zjazdu z krawężnika angryfire.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.