Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Remont zawieszenia w AR 147

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Bardzo chodzi mi po głowie ten modem, ale studzą mnie opinię ludzi, którzy twierdzą, że przy odrobinie szczęścia przejedziesz ok 30tyś bez remontu zawieszenia. Ja rocznie robię ok 60-80tyś i mam obawy. Czy to na prawdę tak źle jest? Czy pojawiły się jakieś rozsądne jakościowo i cenowo zamienniki części zawieszenia do tego modelu. Ile mniej więcej trzeba wydać na części do naprawy zawieszenia z przodu i z tyłu?

Napisano

> Witajcie

> Bardzo chodzi mi po głowie ten modem, ale studzą mnie opinię ludzi,

> którzy twierdzą, że przy odrobinie szczęścia przejedziesz ok

> 30tyś bez remontu zawieszenia. Ja rocznie robię ok 60-80tyś i

> mam obawy. Czy to na prawdę tak źle jest? Czy pojawiły się

> jakieś rozsądne jakościowo i cenowo zamienniki części

> zawieszenia do tego modelu. Ile mniej więcej trzeba wydać na

> części do naprawy zawieszenia z przodu i z tyłu?

wystarczy wejsc na allegro i popatrzec, komplet na przod kosztuje troche ponad 500zl, wiec mysle ze nie ma tragedi, raczej normalna cena

Napisano

> Witajcie

> Bardzo chodzi mi po głowie ten modem, ale studzą mnie opinię ludzi,

> którzy twierdzą, że przy odrobinie szczęścia przejedziesz ok

> 30tyś bez remontu zawieszenia.

może na jakichś zamiennikach nienajlepszych, albo na wyjątkowo dziadowskich drogach i niskich profilach opon (ciężkie felgi), no i z ciężkim silnikiem z przodu.

W 156 jest chyba to samo zawieszenie - mam 85tys km na fabrycznym i dopiero tej zimy coś popiskuje, ale na ostatnim przeglądzie przy 80tys było ok.

Pewnie na wiosnę będzie trzeba coś wymienić (mówię o 156tce z 1,6TS i koła zima 15, lato 16"), ale też nie całe przecież tylko to co zużyte.

Może to nienajwiększy przebieg, ale bez przesady nie 30tys.

Tyle, że przy takich przebiegach jak planuejsz to co rok będziesz rozrząd wymieniał smile.gif jak to TS. Choć jak to JTD, to 80tys zdaje się też jest graniczne ?

Napisano

kolega przy dopiero przy ponad 100tys wymienił pierwszy raz łącznik stabilizatora przód i wahacz górny przód - reszta nie ruszana ok.gif

i kupować części TRW ok.gif

Napisano
  • Autor

A jak wygląda kwestia innych usterek i dostępu do rozrządu w alfie 147 z motorkiem JTD obecnie w punto dostęp do rozrządu jest gorzej niż upierdliwy. Trzeba jedną łapę odkręcać i cuda wianki robić. Bardzo mnie to irytowało gdy musiałem to zrobić. aaa i czy w alfie z tyłu także reguluje się zbieżność?

hmm spoglądałem na ceny amorków, jakiś kosmos cenowy, w porównaniu z punto oslabiony.gif

Napisano

> Może to nienajwiększy przebieg, ale bez przesady nie 30tys.

Powstała taka teoria w tęgich głowach doświadczonych użytkowników, że jedynie pierwszomontażowe elementy zawieszenia są na tyle trwałe & dobrze zamocowane by wytrzymać 60-80 kkm. Prawie każda ingerencja poza taśmą montażową nawet na elementach OE (ASO) w zawias powoduje skrócenie tego okresu o 30-50%. A na najtańszych zamiennikach nawet 80%.

Teoria mówi także, iż w praktyce nieliczne zakłady (nawet ASO o czym miałem okazję się kilkakrotnie przekonać) wykonują prawidłowy, zdogny ze sztuką montaż (głównie dot. wahaczy). A jak się okazuje to jedna z istotniejszych przyczyn krótkiej żywotności kolejnych zestawów naprawczych.

Osobiście testowałem 3 komplety wahaczy w 147 TS (2 najwyższa półka + 1 OE) i jedynie mogę potwierdzić powyższe spostrzeżenia.

Ostatecznie, wyciągnąłem wnioski, że warto kompletny remont zrobić za jednym razem (góra, dół, stab, łączniki, końcówki dr.) i wtedy spokój z zawiasem jest na dłużej.

Napisano

a nie dzieje sie zle z nowymi elementami ze sa skrecane bez klucza dynamometrycznego i na "wiszacym" aucie a nie jak w elernie podaja ze os ma byc na takiej a takiej wysokosci, skrecamy i dokrecamy odpowiednim momentem?

bo mnie sie wydaje ze montaz ma duze znaczenie.

Napisano

> a nie dzieje sie zle z nowymi elementami ze sa skrecane bez klucza

> dynamometrycznego i na "wiszacym" aucie a nie jak w elernie

> podaja ze os ma byc na takiej a takiej wysokosci, skrecamy i

> dokrecamy odpowiednim momentem?

> bo mnie sie wydaje ze montaz ma duze znaczenie.

Wszystko się zgadza.

Jeśli tuleja wahacza, przez którą wahacz jest skręcany z innym elementem będzie dokręcona w swojej nienaturalnej pozycji (np. podczas podniesienia na podnośniku ), to samo postawienie na koła może już ja uszkodzić. Faktycznie bardzo dużo od tego zależy.

Co do trwałości zawieszenia w Alfach 147/156/GT, to opinia o nich jest "trochę" przesadzona. Wszystko głównie zależy od interpretacji luzów w tym zawieszeniu. Jeśli trafimy na nadgorliwego diagnostę, to nawet lekkie wyrobienie tuleji, które sprawia jej uginanie się, może uznać za wybicie, to niestety, ale takie teorie można tworzyć. Taki wahacz mogło by się okazać, że może wytrzymać jeszcze 2 razy tyle, no ale, to wszystko kwestia sprawdzającego. Zgadzam się w 100% z tym, że najlepiej wymienić z przodu cały zawias razem, ponieważ wtedy mamy święty spokój na dłużej, no chyba że, mamy wybity tylko 1 to wtedy na zdrowy rozum wystarczy zrobić 1. Najlepszym rozwiązaniem poza OE oczywiście jest TRW.

Co do amortyzatorów, to jeden z najtrwalszych elementów zawieszenia w tych autach. Przy rozsądnej jeździe mogą wytrzymać nawet 200 kkm, ale na to nie ma reguły na naszych drogach.

Napisano

> Co do amortyzatorów, to jeden z najtrwalszych elementów zawieszenia w

> tych autach. Przy rozsądnej jeździe mogą wytrzymać nawet 200

> kkm, ale na to nie ma reguły na naszych drogach.

właśnie , kto jest producentem tych amortyzatorów ?

Napisano

> właśnie , kto jest producentem tych amortyzatorów ?

Teraz to ciężko powiedzieć.

Wcześniej było BOGE.

Popatrzę na tych co mam i zobaczę kto to może robić.

Napisano

> czy w alfie z tyłu także reguluje się zbieżność?

> hmm spoglądałem na ceny amorków, jakiś kosmos cenowy, w porównaniu z

> punto

Tak. Tył również jest regulowany.

Nie można porównywać tego zawieszenia z Punto.

To zupełnie inna bajka.

Napisano

> a nie dzieje sie zle z nowymi elementami ze sa skrecane bez klucza

> dynamometrycznego i na "wiszacym" aucie a nie jak w elernie

> podaja ze os ma byc na takiej a takiej wysokosci, skrecamy i

> dokrecamy odpowiednim momentem?

> bo mnie sie wydaje ze montaz ma duze znaczenie.

dokładnie tak ok.gif

Napisano

> hmm spoglądałem na ceny amorków, jakiś kosmos cenowy, w porównaniu z

> punto

Przed kupnem auta trzeba sie dobrze zastanowic nad tym czy stac klogos na serwis. Dobrze ze na to zwracasz uwage ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.