Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[VC DTi] dogrzewanie oraz element reflektora

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam dwa pytania. Za odpowiedzi na nie z góry dziękuję wink.gif:

1. W silniku 2.2 DTi (akurat chodzi o Signum) w zimie po przejechaniu niewielkiej odległości (1-5 km) włącza się pewne urządzenie które na postoju dość wyraźnie słychać (buczenie). Problem w tym, że w momencie gdy auto stoi i włączy się akurat to urządzenie spod maski wydobywa się dymek. Zdarza się, że jest on całkiem spory. Na tyle, że inni ludzie zwracają uwagę. Chodzi o auto ojca. Jego działanie tego urządzenia bardzo wkurza. Domyślam się, że urządzeniem tym jest "dogrzewacz". Pytanie czy coś jest z nim nie tak, że dymi dość znacznie w komorze silnika, czy coś jest niepodłączone? Stopień zadymienia zależy od warunków atmosferycznych. Auto nie ma webasto (w instrukcji piszą jedynie o identycznych objawach "ubocznych" właśnie względem webasto).

Czy może usunąć lub odłączyć dogrzewanie, do czego skłonny jest ojciec, ale ja namawiam go, żeby tego nie robił hmm.gif

2. Podczas wymiany żarówki w reflektorze (soczewka) wypadła sprężynka trzymajaca żarówkę. Na drodze nie sposób było jej wyciagnąć, a po przyjeździe do warsztatu już jej nie było buu.gif W ASO sprężynka nie wystepuje jako osobna część. Koniecznie oferują cały reflektor czacha.gifsick.gif

Tymczasowo jakiś specelektryk zaadaptował sprężynkę od Combo, ale zastrzegł, że jest trochę inna, przez co światło przechodzące przez soczewkę może być bardziej rozmyte (choć reflektory są dobrze ustawione). Pytanie skąd wytrzasnąć oryginalną sprężynkę od reflektora VC/Signum (wersje pierwotne ok 2003r.).

Napisano

ad 2 zw szrotów. uszkodzonych lamp mają z rozbitków pod dostatkiem

Napisano

Ad. 1. Ludzie specjalnie chcą naprawiać te dogrzewaczy niedziałające (a nie działają w bardzo wielkim odsetku tych silników), a Ty chcesz to wyłączyć? zlosnik.gif Jest zimno to i leci dym jak z normalnego tłumika z tyłu samochodu. Ten dogrzewacz to też mały silniczek z tłumikiem na paliwo z baku z jedną świecą żarową.

Napisano

Odnosnie dogrzewacza grinser006.gif

z tego co piszesz to myśle że trzeba by je rozebrac i wyczyścić /wymienić sitko ,ogólnie poprostu trzeba by zajrzeć do środka ,one dymia ale bez przesady nie chmura dymu waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> a Ty

> chcesz to wyłączyć?

Właśnie ja nie chcę, ale ojciec miewa takie pomysły.

I aby go przekonać przyda się post kol. Bodzio. ok.gif

Przyznam, że ja tego objawu nie widziałem bo sporadycznie użytkuję to auto. Ojciec porównywał to wręcz z objawami pożaru spineyes.gifzlosnik.gif

Napisano

> auto. Ojciec porównywał to wręcz z objawami pożaru

Taaa, a jak mu ktoś zarysuje drzwi na parkingu to mówi, że pół auta mu urwało? biglaugh.gif

Ja tam bym się nie przejmował dymem, chyba że w czasie jazdy widoczność przez przednią szybę ogranicza, ale na pewno tak nie jest wink.gif

Napisano
  • Autor

> Taaa, a jak mu ktoś zarysuje drzwi na parkingu to mówi, że pół auta

> mu urwało?

Nie, nie. Raczej nie jest z tej serii wink.gif

> Ja tam bym się nie przejmował dymem, chyba że w czasie jazdy

> widoczność przez przednią szybę ogranicza, ale na pewno tak nie

> jest

W czasie jazdy nie ma problemu (no trochę słychać buczenie) i tego doświadczyłem.

Najgorzej jak stoi się akurat w korku (siostra potwierdza relacje ojca o znacznej ilości pary).

Jeżeli jest tak jak opowiadają, to mnie też by to wkurzało.

Muszę sam zobaczyć to urządzenie cfaniaczek.gifmlotek.gifzlosnik.gif(odglos dochodzi z prawej strony samochodu).

Napisano

> Muszę sam zobaczyć to urządzenie (odglos dochodzi z prawej strony

> samochodu).

Takie coś: smile.gif

dogrzewaczsilnika.th.jpg

Napisano
  • Autor

> Takie coś:

bow.gif20.GIF

Napisano

Proponuje odlaczyc "dogrzewacz". Same zalety: brak dymu, wzrost zuzycia paliwa poprzez wiecznie niedogrzany silnik w niskich temperaturach, slabe ogrzewanie kabinowe... spineyes.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Proponuje odlaczyc "dogrzewacz". Same zalety: brak dymu, wzrost

> zuzycia paliwa poprzez wiecznie niedogrzany silnik w niskich

> temperaturach, slabe ogrzewanie kabinowe...

> Pozdrawiam

same zalety jazdy "oszczednym "dizlem rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.