Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zablokowane hamulce po postoju

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu mam przypadłość, że np po myciu, deszczu albo takiej pogodzie jak teraz wstawaiam samochód do garażu i nie zaciągam ręczengo.

Rano klocki trzymają koło, muszę go na biegu "zrywać".

Czy to może być jakiś problem z odbijaniem klocków?

Nie wydaje mi się, by przez klika godzin klocek "przyrdzewiał" do tarczy.

Jechać z tym do serwisu, czy TTTM?

Napisano

Wyczyścić pewnie zaciski trzeba. Mój stoi na dworze, jak go ruszyłem po 2 tyg to żadnego efektu przyspawanych klocków nie miałem. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wyczyścić pewnie zaciski trzeba.

Pod gwarancję to podciągną? zlosnik.gif

Napisano

faktycznie zaraz po myciu gdy sie zostawi auto, to taki objaw moze miec miejsce, ale objaw ciaglego blokowania trzeba by zlookac glebiej.. wiec do aso dziada

Napisano
  • Autor

> faktycznie zaraz po myciu gdy sie zostawi auto, to taki objaw moze

> miec miejsce, ale objaw ciaglego blokowania trzeba by zlookac

> glebiej.. wiec do aso dziada

Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy. Wydaje mi się, że samochód gaszę na wciśniętym hamulcu. Czy działanie lub nie działanie wspomagania ma coś wspólnego z odbijaniem klocków?

Napisano

ja uznaje za TTTM ... w puncie też coś takiego miałem, że po umyciu to sobie te klocki łapały ... w lagunie ojca też to zauważyłem

Napisano

> Czy to może być jakiś problem z odbijaniem klocków?

> Nie wydaje mi się, by przez klika godzin klocek "przyrdzewiał" do

> tarczy.

> Jechać z tym do serwisu, czy TTTM?

U mnie jak zaraz o umyciu wstawię samochód do garażu i na drugi dzień dopiero nim ruszam to klocki są "przyspawane" a raczej przyrdzewiałe do tarcz i trzeba bardziej dodać gazu żeby ruszyć zlosnik.gif To samo się dzieje jak po deszczu lub chlapie pośniegowej i w poprzednim samochodzie było podobnie tak więc chyba nie ma z czym wojować w aso.

Napisano

Ale Jarek pisze, że musi wręcz zrywać. Rozumiem, ruszasz i lekkie pukniecie, ale nie powinny byc przyspawane, nie w garażu.

Raz w robocie Fabia stała z zaciągnietym ręcznym 2 tyg. w zimie to trzeba było lawete wołać, ale tam był ręczny zaciągniety to sie klocki przyspawały

Napisano

Ja też tak mam. Wystarczy, że auto zostawię jak jest mokro (po myciu zresztą też) i postoi dłużej niż jedną noc, to później ruszam z charakterystycznym "pyk" od puszczających hamulców.

Tak samo mam w matizie, tylko że tam są bębny z tyłu.

Napisano

> Ale Jarek pisze, że musi wręcz zrywać. Rozumiem, ruszasz i lekkie

> pukniecie, ale nie powinny byc przyspawane, nie w garażu.

Zależy co rozumieć przez zrywanie bo czasami to nieźle szarpnie zanim puszczą hamulce. Dla mnie najważniejsze jest aby w czasie jazdy nie trzymały hamulce co czasami zdarzało mi się w PII w NB nie ma z tym problemu.

Napisano

Normalne zwłaszcza gdy masz ogrzewany/ocieplony garaż i do tego auto postoi dłuższą chwilę np. powiedzmy przez weekend, szczególnie teraz gdy na drogach jest kupe dziadostwa anty-zamarazjącego które przyśpieszają korozję. W stilo tego np. nie mam (a po myciu zawsze robię kilka rundek hamowania) ale w cytrynie którą latam rzadko np. tak.

Wtedy słychać takie wyraźne "pyk". Czasem złapią słabo, czasem mocniej - zależy jak długo auto stało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.