Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzwonienie w przednim lewym kole

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj w lewym kole dobiegły mnie niepokojące odgłosy. Dźwięk jaki dobiegł to jakieś dzwonienie słyszalne na wybojach, przypominają się te dzwoniące klucze rowerowe przymocowane do siodełka. Obstawiam pęknięty klocek hamulcowy, ale pewien na 100% nie jestem. Od dłuższego czasu i tak w tym kole coś "chlapotało" przy hamowaniu. Co o tym sądzicie??

Napisano

A może klocek się skończył i hamujesz blachą.

Luknij też na końcówkę drążka stabilizatora, czy nie doznała urwania wink.gif.

Napisano
  • Autor

> A może klocek się skończył i hamujesz blachą.

> Luknij też na końcówkę drążka stabilizatora, czy nie doznała urwania

> .

No też tak myślę w przypadku klocków, ale dźwięk dochodzi w przypadku najechania na wyboje nie przy hamowaniu. Musze zerknąc na ten drążek Dzięki wielkie.

Napisano

> No też tak myślę w przypadku klocków, ale dźwięk dochodzi w przypadku

> najechania na wyboje nie przy hamowaniu. Musze zerknąc na ten

> drążek Dzięki wielkie.

Jeśli dzwonienie, to może pęknięta sprężyna? :>

Napisano

> Jeśli dzwonienie, to może pęknięta sprężyna? :

Co akurat latwo sprawdzic, siegajac reka na talerz kolumny. Kiedys testowalem przed naprawa Astre F klienta, cos metalicznie podzwanialo z lewej strony. Zatrzymalem sie i wydobylem kawalek sprezyny z talerza kolumny.

Pozdrawiam

Napisano

> Co akurat latwo sprawdzic, siegajac reka na talerz kolumny.

To prawda zawsze tam zostaje ten kawalek ułamanej spreżyny i dzwoni jakby sie luzem klucze pod masą wozilo

Napisano

He he he ... to ja pytałem jakieś 3 tygodnie temu TU no i stawiano na amorek , ale po tym poście sprawdziłem i rzeczywiście ułamany kawałek sprężyny sobie lata.Co dziwne też jak u kolegi luisiak po lewej stronie. Jakaś zaraza czy co ?:) Czeka mnie robota frown.gif

pozdrawiam

Figur

Napisano

U mnie jak pamietam dobrze to po prawej akurat sprezyna pekła. Teraz za do cos przy przednim prawym kole stuka, jest to stukanie mniej metaliczne niz w przypadku peknietej sprezyny. wszystkie koncowki metalowo gu7mowe sa sztywne bez luzów. Co byscie obstawiali amortyzator czy lożysko amortyzatora? Jak ruszam mocno podniesionym kolem to nie ma stukania. Jak sprawdzic amortyzator i jego łożysko?

Napisano
  • Autor

Kolego figur to samo co u Ciebie już klocki kupiłem, zdejmuje koło a tu

yikes.gif spręzynka się ułamała na samym dole i dzwoniło. Na klocuszkach pojeżdżę jakieś pół roku przy mojej jeżdzie. To samo robota mnie czeka tylko zimno troszkę teraz hehe.gif aha jeszcze jedno pytanko przy zmianie sprężyn trzeba potem zbieżność ustawić bo chyba trzeba od końcówki drążka odpiąc całą kolumnę celem wyjęcia spręzyny?

Napisano

przy

> zmianie sprężyn trzeba potem zbieżność ustawić bo chyba trzeba

> od końcówki drążka odpiąc całą kolumnę celem wyjęcia spręzyny?

o ile nie bedziesz krecil koncowkami to raczej nie bo i dlaczego miala by sie zbieznosc przestawic, chyba ze wzgledu na to ze przy nowych sprezynach zmieni sie kat pochylenia kol bo fizycznie auto sie podniesie ale to malo prawdopodobne.

Pozdrawiam

Napisano

Ja nie wyrobiłem nerwowo bo grało mi to już nie tylko w samochodzie ale i na nerwach sciana.gif Wytargałem ten pęknięty kawałek sprężyny, nie obyło się bez podniesienia auta. Dala ciekawych foto w załączniku.

pozdr.

post-75891-14352506211242_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Identycznie pękła u mnie. Cóż taki urok polskich szos. Tylko to mnie trochę drażni, że astrolot będzie trochę wylansowany przodem do góry na początku icon_rolleyes.gif. Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Identycznie pękła u mnie. Cóż taki urok polskich szos.

A moze to jednak jakas wada fabryczna/konstrukcyjna, bo u mnie tak samo z lewej strony sie ulamala.

Napisano

> A moze to jednak jakas wada fabryczna/konstrukcyjna,

Ani jedno, ani drugie...zauwazcie, ze zawsze peka niecaly pierwszy zwoj od dolu, lezacy niemal claym obwodem na talerzu kolumny, na ktorej powszechnym "gosciem" jest piach, bloto, woda, sol i czego jeszcze dusza zapragnie, a na drodze znajdzie. Owe srodowisko jest typowo korozyjne, co najpierw powoduje starcie farby ze sprezyny, nastepnie korozje erozyjna, co w wyniku dzialania tzw. "efektu karbu" powduje ulamanie sie zwoju.

Pozdrawiam

• 11 miesięcy później...
Napisano

> Identycznie pękła u mnie. Cóż taki urok polskich szos. Tylko to mnie trochę drażni, że astrolot

> będzie trochę wylansowany przodem do góry na początku . Pozdrawiam

Witam

Objawy dzwonienia u mnie wskazują także na omawianę w tym wątku pęknięcie sprężyny.

Czy z tym się da jeździć, cz też pilnie trzeba je wymieniać. Pytam bo mam kilka wyjazdów w najbliższych 2 tyg. i nie będzie kiedy wstawić auta do warsztatu

Marek

Napisano

Śmiało możesz jeździć. Ja nie wymieniałem sprężyny tylko jak pisałem wcześniej wytargałem ułamany kawałek bo dzwoniło. Nawet na przeglądzie w DR nic diagnosta nie wspomniał.

Napisano

> Śmiało możesz jeździć. Ja nie wymieniałem sprężyny tylko jak pisałem wcześniej wytargałem ułamany

> kawałek bo dzwoniło. Nawet na przeglądzie w DR nic diagnosta nie wspomniał.

I dalej tak jeździsz?? yikes.gif

Napisano

Tak zapytam kolege w temacie sprezyn wymienialem niedawno sprezyny z przodu, wlasnie z powodu pekniecia lewej sprezyny i w momecie pracy zawieszenia w gore slychac stuki tak jak by sprezyna wypadala z mocowania. Czy cos mechanicy z montazem popierniczyli wymianiane byly amortyzatory, sprezyny, lozyska kolumny, poduszki i odboje.

Napisano

> I dalej tak jeździsz??

Tak.

Różnicy w prowadzeniu nie ma, tym bardziej w wysokości przodu auta,a pękł najmniejszy zwój spręzyny - zresztą fote wstawiałem.

no chyba żę źle robie ale niech sie wypowiedzą eksperci.

Napisano

Stało się , my tu gadu gadu a dzisiaj pekła mi sprężyna z drugiej stony frown.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Stało się , my tu gadu gadu a dzisiaj pekła mi sprężyna z drugiej stony

> Pozdrawiam

Nie chciałbym tu wyrokować, ale to chyba skutek jazdy z ułamaną sprężyną z jednej strony grinser006.gif

Napisano

Ale cały rok musiałem czekać żeby pękła druga strona?

Fakt z przednim zawieszeniem nic nie robiłem poza wymianą gum na wachaczach i poduch na amortyzatorach. Pewnie jakiś niemiec wymieniał amortyzatory i chyba sprężyny.

Ale żeby przyczyną pęknięcia po drugiej stronie sprężyny była pęknięta ta pierwsza strona od kierowcy? To dlaczego pękła ta pierwsza?

Napisano

> Nie chciałbym tu wyrokować, ale to chyba skutek jazdy z ułamaną sprężyną z jednej strony

Też mi się tak wydaje.

Teść od dłuższego czasu "walczył" z piszczącym paskiem alternatora (Ford Fiesta) bo wydawało mu się że on jest przyczyną tego upierdliwego dźwięku . Pasek nowy ( roczny ) . Jeden "mechanik" doradził aby posmarować go smołą facepalm.gif to może wreszcie przestanie się ślizgać.

Ale do rzeczy.

Teść sobie jechał spokojnie a gdy stanął na światłach podeszli do niego Dobre Ludzie i powiedzieli że dym mu z koła idzie yikes.gif.

Się okazało że pęknięta sprężyna tarła o oponę i to ona była przyczyną piszczenia no i dymu przy okazji faint.gif

Oczywiście opona do wywalenia bo od wewnątrz miała wyfrezowany śliczny rowek.

Podczas wymiany tejże sprężyny okazało się że i druga jest pęknięta ale na szczęście nie zdążyła się jeszcze przemieścić.

Dobrze że teść z racji wieku jeździ tylko po mieście i raczej powoli bo strach pomyśleć co by się stało

podczas szybkiej jazdy na trasie panic.gif

pzdr

Napisano

Mam ten sam problem - peknieta sprezyna..

Czy przy wymianie sprezyn trzeba wymienic amorki? Do nowych nie naleza, pojechalbym na trzepaki sprawdzic skutecznosc tylko zastanawiam sie czy wynik bedzie prawidlowy przy peknietej sprezynie...??

Napisano

> Czy przy wymianie sprezyn trzeba wymienic amorki? Do nowych nie naleza, pojechalbym na trzepaki

> sprawdzic skutecznosc tylko zastanawiam sie czy wynik bedzie prawidlowy przy peknietej

> sprezynie...??

Nie znam się ale na chłopski rozum biorąc wadliwa sprężyna może zakłócić pomiar pracy amorków.

Napisano

> Mam ten sam problem - peknieta sprezyna..

> Czy przy wymianie sprezyn trzeba wymienic amorki? Do nowych nie naleza, pojechalbym na trzepaki

> sprawdzic skutecznosc tylko zastanawiam sie czy wynik bedzie prawidlowy przy peknietej

> sprezynie...??

Jak masz dodatkowy $$$ na amorki ty wymień.... wink.gif

Napisano

> Jak masz dodatkowy $$$ na amorki ty wymień....

No wlasnie luznych paru stowek nie mam. Musialbym troche pokombinowac, wiec jakby nie bylo potrzeby wymiany to lepiej..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.