Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aveo II Sedan 1.4

Featured Replies

Napisano

Witam

Piszę po sąsiedzku z kącika Matiza smile.gif. Otóż rozważam zamianę mojego poczciwego i wiernego druha Matiza, który muszę dodać nigdy mnie nie zawiódł, na coś większego - ale bez przesady. Rodzina mi się powiększyła - muszę mieć zatem teraz samochód w bagażniku którego da się schować wózek wink.gif.

Bardzo poważnie myślę na Chevroletem Aveo II - sedan z silnikiem 1.4. Chciałbym się dowiedzieć od szanownych kolegów, jak generalnie sprawuje się ten samochód z tym silnikiem? Słyszałem, że motor 1.2 choć dysponuje niezłą mocą jak na tą pojemność, nie za bardzo daje radę.

Interesuje mnie także kwestia bagażnika. Wprawdzie deklarowane 400 litrów wydaje się objętością wystarczającą do upakowania składanego wózka i podręcznego bagażu, jednak patrząc po zdjęciach trochę niepokoją mnie ogromne zawiasy klapy, które wnikają do wewnątrz. Jak to wygląda w praktyce?

Jak jest z miejscem na tylnej kanapie?

Będę wdzięczny za wszystkie uwagi dotyczące tego modelu.

Mam dobre doświadczenia z Daewoo, dlatego sentyment obecnie pokładam w Chevrolecie, choć zdaję sobie sprawę, nie nie koniecznie musi się to w jakiś sposób przekładać.

Niestety nikt z moich znajomych nie posiada takiego samochodu, więc aby go obejrzeć na żywo musiałbym pojechać go solanu Chevroleta, a do tego mam kawałek. Dlatego zanim się tam wybiorę, chciałbym poznać Wasze opinie i odczucia. Autko wygląda fajnie - bo w miarę klasycznie i naprawdę podoba mi się - jednak podobanie to nie wszystko wink.gif.

Wielu z Was - jak wnioskuję, posiadało wcześniej samochody Daewoo, zatem Wasz punkt widzenie jest dla mnie szczególnie cenny.

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Witam

> Piszę po sąsiedzku z kącika Matiza . Otóż rozważam zamianę mojego

> poczciwego i wiernego druha Matiza, który muszę dodać nigdy mnie

> nie zawiódł, na coś większego - ale bez przesady. Rodzina mi się

> powiększyła - muszę mieć zatem teraz samochód w bagażniku

> którego da się schować wózek .

> Bardzo poważnie myślę na Chevroletem Aveo II - sedan z silnikiem 1.4.

Witam, jeśli przez aveo 2 masz na myśli ten model

2009-chevrolet-aveo-sedan-01.jpg

to pytaj o co chcesz, coś o nim wiem

> Chciałbym się dowiedzieć od szanownych kolegów, jak generalnie

> sprawuje się ten samochód z tym silnikiem? Słyszałem, że motor

> 1.2 choć dysponuje niezłą mocą jak na tą pojemność, nie za

> bardzo daje radę.

Silnik 1,4 8v to stara sprawdzona jednostka z opla astra 1, generalnie niezawodny jak lanos. Natomiast silnik 1,2 to rozwiercony matiz no i niestety jeśli chcesz przyśpieszać musisz być cierpliwy. Nie wspominając że w 1,2 co 15 tys km albo 30 tys km trzeba wymieniać olej w skrzyni biegów

> Interesuje mnie także kwestia bagażnika. Wprawdzie deklarowane 400

> litrów wydaje się objętością wystarczającą do upakowania

> składanego wózka i podręcznego bagażu, jednak patrząc po

> zdjęciach trochę niepokoją mnie ogromne zawiasy klapy, które

> wnikają do wewnątrz. Jak to wygląda w praktyce?

W praktyce bagażnik jest duuuuuuuży i ja się w nim mieszczę bez najmniejszych problemów

Zawiasy wchodzące w bagażnik... no cóż... pooglądaj nowe cruze - też ma takie, chyba zabrakło kasy na teleskopy.

Co do poręczności sedanów to chyba każdy wie jak jest. Co z tego że bagażnik duży jak otwór załadunkowy taki sobie i tv lcd 32 już nie udało się wsadzić. Ale jak już włożysz torbę z bagażem to znika w otchłani

> Jak jest z miejscem na tylnej kanapie?

2 dorosłe osoby waytogo.gif

3 będą się miały jak szprotki w puszce

mi osobiście przeszkadza z tyłu opadający dach, jak siedzę wyprostowany to na wybojach wale głową w sufit

> Będę wdzięczny za wszystkie uwagi dotyczące tego modelu.

> Mam dobre doświadczenia z Daewoo, dlatego sentyment obecnie pokładam

> w Chevrolecie, choć zdaję sobie sprawę, nie nie koniecznie musi

> się to w jakiś sposób przekładać.

Tu chyba większość miała daewoo i pozytywne myśli z nim związane. Niektórzy są zadowoleni, inni nie.

Dla mnie autko nie do zdarcia (2005r i 110tys km)

Napisano
  • Autor

Chodzi mi o model aktualnie dostępny - więc chyba ten ok.gif a na pewno ten:

chevrolet_aveo_4d_1.4_16v_premium_2006_01.jpg

> Silnik 1,4 8v to stara sprawdzona jednostka z opla astra 1,

> generalnie niezawodny jak lanos.

Obecnie w katalogach podają, że moc tego silnika to 100 KM - a więc wygląda na to, że dodatkowo coś go tam zmodernizowali.

> Natomiast silnik 1,2 to

> rozwiercony matiz no i niestety jeśli chcesz przyśpieszać musisz

> być cierpliwy. Nie wspominając że w 1,2 co 15 tys km albo 30 tys

> km trzeba wymieniać olej w skrzyni biegów

To gorzej niż w Matizie, bo tam olej w skrzyni wymieniało się co 40 000 a to było do przeżycia wink.gif.

W materiałach piszą teraz, że silnik 1.2 ma teraz 84 KM - może to jakaś inna jednostka, niż ta o której myślimy? Coś mi się obiło kiedyś o oczy i uszy, że "sławny" silnik 1.2 został niedawno zastąpiony inną nowszą jednostką.

> W praktyce bagażnik jest duuuuuuuży i ja się w nim mieszczę bez

> najmniejszych problemów

Najważniejsze moje pytanie brzmi - co spokojnie da się w nim upchnąć wózek i parę większych toreb podróżnych?

> Zawiasy wchodzące w bagażnik... no cóż... pooglądaj nowe cruze - też

> ma takie, chyba zabrakło kasy na teleskopy.

Wiem, wiem, większość sedanów ma z tym problem. Nie jest to jakąś tam przypadłością Aveo, ale jeszcze nigdy nie maiłem sedana, dlatego zwróciłem na to uwagę.

> mi osobiście przeszkadza z tyłu opadający dach, jak siedzę

> wyprostowany to na wybojach wale głową w sufit

Sorry, że pytam, ale ile masz wzrostu? Może po prosty jesteś wysoki wink.gif

Zatem wynika, że Twoja ocena jest jak najbardziej pozytywna smile.gifok.gif

Napisano

> Chodzi mi o model aktualnie dostępny - więc chyba ten a na pewno

> ten:

> Obecnie w katalogach podają, że moc tego silnika to 100 KM - a więc

> wygląda na to, że dodatkowo coś go tam zmodernizowali.

hmm.gif oj 100KM to ma ten 16v

ten o którym pisałem 1,4 8v ma coś koło 84?

> To gorzej niż w Matizie, bo tam olej w skrzyni wymieniało się co 40

> 000 a to było do przeżycia .

hmm.gif eeeeee, taki fiat a zaleca przegląd / wymianę co 80tys km 270751858-jezyk.gif

Lonos przejeździł 220 na jednym oleju w skrzyni biegów więc zalecenia producenta na moje nie zrozumiałe

> W materiałach piszą teraz, że silnik 1.2 ma teraz 84 KM - może to

> jakaś inna jednostka, niż ta o której myślimy? Coś mi się obiło

> kiedyś o oczy i uszy, że "sławny" silnik 1.2 został niedawno

> zastąpiony inną nowszą jednostką.

tak, ten silnik co tam teraz wstawiają to "nowość"

> Najważniejsze moje pytanie brzmi - co spokojnie da się w nim upchnąć

> wózek i parę większych toreb podróżnych?

Wózek nie wiem, nie ładowałem ale myślę że bez problemów wejdzie

Spokojnie wejdą ze 4 plecaki turystyczne 80litrowe

> Wiem, wiem, większość sedanów ma z tym problem. Nie jest to jakąś tam

> przypadłością Aveo, ale jeszcze nigdy nie maiłem sedana, dlatego

> zwróciłem na to uwagę.

> Sorry, że pytam, ale ile masz wzrostu? Może po prosty jesteś wysoki

Do graczy NBA mi trochę brakuje, mam 178cm i siedząc wyprostowany jak trzeba wale w sufit na wybojach

> Zatem wynika, że Twoja ocena jest jak najbardziej pozytywna

Tak, raczej udana konstrukcja i dużo zadowolonych osób (z tych nowych aveo też)

Napisano
  • Autor

A jak wygląda dostępność części zamiennych poza siecią ASO? Skoro to GM, nie powinno być problemów... Jak kształtują się ceny w stosunku do innych marek? W Matizie jeżeli chodzi o ceny części, to żyję w innym świecie (lepszym smile.gif).

Napisano

> A jak wygląda dostępność części zamiennych poza siecią ASO? Skoro to

> GM, nie powinno być problemów... Jak kształtują się ceny w

> stosunku do innych marek? W Matizie jeżeli chodzi o ceny części,

> to żyję w innym świecie (lepszym ).

Części za dużo nie było wymienianych, ale wszystko kupisz w aso daewoo

Filtry to są z różnych aut np nexia, espero, lanos, nubira

Klocków idzie 2ga para, kosztowały coś około 70zł

Lać i jechać

Napisano

> A jak wygląda dostępność części zamiennych poza siecią ASO?

Tu możesz sprawdzić ceny części do Chevroletów.

Napisano

> eeeeee, taki fiat a zaleca przegląd / wymianę co 80tys km

> Lonos przejeździł 220 na jednym oleju w skrzyni biegów więc zalecenia

> producenta na moje nie zrozumiałe

tak ale w lanosie producent nie zaleca wymiany oleju w skrzyni, a w matizie/aveo trzeba to robić i to często

sprawa dotyczy tylko silnika 1.2 w aveo, 1,4 ma taką skrzynie jak lanos i oleju też się nie wymienia

Napisano
  • Autor

A czy ktoś z Was miał doczynienia z "nowym" 84 konnym silnikiem 1.2 - takim jak jest obecnie montowany w AVEO?

Napisano

> A czy ktoś z Was miał doczynienia z "nowym" 84 konnym silnikiem 1.2 -

> takim jak jest obecnie montowany w AVEO?

Witam, mam sedana z tym silniczkiem i jak do tąd sprawuje się wyśmienicie zlosnik.gif

Miałem okazje pomykać tez aveo z silnikiem 1,2 8v 72 konnym i w porównaniu z tym , to zabytek.

Silnik 1,2 16v84 konny to dość ciekawy silniczek, zamiast paska rozrządu zastosowano łańcuszek który zaleca się wymienić po 250tyś km, zaworki hydrauliczne praktycznie również nie wymagające żadnych regulacji, szkoda tylko że została ta nieszczęsna skrzynia biuegów w której co 30tyś trzeba wymieniac olej frown.gif

Co do trwałości tej jednostki cięzko co kolwiek powiedzieć , producent zachwala że jest trwalsza i bardziej niezawodna. W 1,2 8v nagminnie występował problem z zaworami, tu na pewno tego problemu nie ma biglaugh.gif

Jesli chodzi o dynamikę, no cóż nie jest to wyścigówka, ale jak przesiądziesz się z matiza i wkręcisz silnik do ok3800 obr /min , to b będziesz miał wrażenie że do rajdówki wsiadłeś biglaugh.gif

Wersja 72 konna niestety już tak dynamiczna nie jest i tu wyraźnie brak mocy potrafi zirytować na byle górce.

Ogólnie całośc jako samochodzik, bardzo przyzwoity i wygodny, więc mogę śmiało polecić.

No i bym zapomniał, od kąd posiadam samochodzik, praktycznie nie udało mi się spalić benzynki więcej jak 7l/100 mimo dośc dynamicznej jazdy:D

Silnik 72 konny pod tym względem wypada duuużo gożej, czyli jakieś 1-1,5 l więcej.

Napisano

> Witam, mam sedana z tym silniczkiem i jak do tąd sprawuje się

> wyśmienicie

a gdzie oni robią te silniki i nowe aveo? hmm.gif

dalej korea czy w fso?

Napisano

> a gdzie oni robią te silniki i nowe aveo?

> dalej korea czy w fso?

Sam bym to chciał wiedzieć gdzie robione są silniczki, no ale skoro samochody montowane są w polsce, to może i silniczki też ok.gif

Napisano
  • Autor

> Sam bym to chciał wiedzieć gdzie robione są silniczki, no ale skoro

> samochody montowane są w polsce, to może i silniczki też

Myślę, że montaż samochodu w Polsce, to akurat plus. Polskie fabryki słyną z jakości. Zdecydowanie wolę samochód z Polski niż np. z Brazylii.

Myślę, że o samym aucie i silniku wiem już wszystko. Na koniec, aby mieć pełen obraz, ostatnie pytanie. Czy ktoś z szanownych kolegów posiada także Aveo sedana z "nowym" silnikiem 1.4 16V - 100 KM ?

Napisano

Czy ktoś z szanownych

> kolegów posiada także Aveo sedana z "nowym" silnikiem 1.4 16V -

> 100 KM ?

On az taki nowy w porownaniu do modernizacji 1.2 nei jest. zlosnik.gif

W skrocie:

1.2 toczydelko do miasta o raczej mizernych osiagach poza miastem zwlaszcza powyzej 120km/h

1.4 IMHO bardzo dynamiczne w porownaniu do 1.2 ale zeby wykrzesac z niego wiecej energii trzeba wyzsze obroty utrzymywac co owocuje wiekszym spalaniem. IMHO jak Cie stac to bierz 1.4 i bedziesz o wiele bardziej zadowolony niz z 1.2 i utrzesz nosa na swiatlach zlosnik.gif

Napisano

> Myślę, że montaż samochodu w Polsce, to akurat plus. Polskie fabryki

> słyną z jakości. Zdecydowanie wolę samochód z Polski niż np. z

> Brazylii.

lanosy robione w korei miały przydomek niezniszczalnych waytogo.gif więc jeśli miał bym wybierać brał bym koreańskie

> Myślę, że o samym aucie i silniku wiem już wszystko. Na koniec, aby

> mieć pełen obraz, ostatnie pytanie. Czy ktoś z szanownych

> kolegów posiada także Aveo sedana z "nowym" silnikiem 1.4 16V -

> 100 KM ?

chyba 1 osoba tu ma takie cacko, ale nie pamiętam

Napisano

> lanosy robione w korei miały przydomek niezniszczalnych więc jeśli

> miał bym wybierać brał bym koreańskie

> chyba 1 osoba tu ma takie cacko, ale nie pamiętam

urban legend. Kazda fabryka ma spelniac odpowiednie normy. Czyli fabryka fiata i forda w pl tez jest do dupy hehe.gif

Napisano

> urban legend. Kazda fabryka ma spelniac odpowiednie normy.

hmm.gif tu bym się spierał,ale nie miałem lanosa z fso nie wiem jak się sprawował

ale po tym jak czytam że UPG przy 100tys km robili to powinno dać do myślenia

> fabryka fiata i forda w pl tez jest do dupy

tego nie powiedziałem, fabryka powinna spełniać normy. jak by FSO spełniało surowe normy to może toyota była by tam klepana a nie zamykali by zakładu

Napisano

...Silnik 1,2 16v84 konny to dość ciekawy silniczek, zamiast paska rozrządu zastosowano łańcuszek który zaleca się wymienić po 250tyś km, zaworki hydrauliczne praktycznie również nie wymagające żadnych regulacji....

-----------------------------------------------------------------

faktycznie w tym silniku jest łańcuszek ale powiedz mi skąd posiadasz informacje, że wymienia się go po 250 tyś km i że zawory są hydrauliczne??? książka serwisowa - wymiana łańcucha po 90 tyś km

Napisano

> ...Silnik 1,2 16v84 konny to dość ciekawy silniczek, zamiast paska

> rozrządu zastosowano łańcuszek który zaleca się wymienić po

> 250tyś km, zaworki hydrauliczne praktycznie również nie

> wymagające żadnych regulacji....

> -----------------------------------------------------------------

> faktycznie w tym silniku jest łańcuszek ale powiedz mi skąd posiadasz

> informacje, że wymienia się go po 250 tyś km i że zawory są

> hydrauliczne??? książka serwisowa - wymiana łańcucha po 90 tyś

> km

Właśnie z tej książki zlosnik.gif Przyjrzyj się jeszcze raz dokladnie z uwzględnieniem typu silnika, a na pewno znajdziesz ok.gif

Typ silnika to 1,2D. 1,2S to silnik 8v 72km.

Napisano

> tu bym się spierał,ale nie miałem lanosa z fso nie wiem jak się

> sprawował

> ale po tym jak czytam że UPG przy 100tys km robili to powinno dać do

> myślenia

> tego nie powiedziałem, fabryka powinna spełniać normy. jak by FSO

> spełniało surowe normy to może toyota była by tam klepana a nie

> zamykali by zakładu

Fso padlo min z przyczyn politycznych a takto mielibysmy swoja skode zlosnik.gif Fabryki maja spelniac odopwiednie normy i nie ma znaczenia czy klepia w chinach czy w pl.

Napisano

> Fso padlo min z przyczyn politycznych a takto mielibysmy swoja skode

> Fabryki maja spelniac odopwiednie normy i nie ma znaczenia czy

> klepia w chinach czy w pl.

Ja tam jednak wole autko składane przez mechaników w Polsce niż przez skośnookie panienki hehe.gif

Napisano

> Ja tam jednak wole autko składane przez mechaników w Polsce

Raczej przez pracowników tymczasowych za 1300 brutto .... albo stażystów lub praktykantów z zawodówki.

> skośnookie panienki

Ja tam bym wolał skośnooką robotę - oni jednak mają inne nastawienie do pracy.

Napisano
  • Autor

> Ja tam bym wolał skośnooką robotę - oni jednak mają inne nastawienie

> do pracy.

Pytanie, czy Aveo w dalszym ciągu jest montowane w Polsce? Coś mi się o uszy obiło, że już nie.

Napisano

> Raczej przez pracowników tymczasowych za 1300 brutto .... albo

> stażystów lub praktykantów z zawodówki.

dziwnie by mnie to nie zdziwiło oslabiony.gif

> Ja tam bym wolał skośnooką robotę - oni jednak mają inne nastawienie

> do pracy.

dokładnie o tym pisałem, że nie ma czegoś takiego:

"...Heniek dokręć to bo odpadnie.... po co...jakoś to będzie... nie twój problem..."

Napisano

> Raczej przez pracowników tymczasowych za 1300 brutto .... albo

> stażystów lub praktykantów z zawodówki.

Nie wiem skąd masz takie informacje, ale samo osobiście ma dwóch znajomych zatrudnionych w gliwickiej fabryce opla i jednego który pracuje w tychah w fabryce fiata.

Pracują tam już kawał czasu i chwalą sobie pracę, razem kończyliśmy technikum mechaniczne i z tego co wiem teraz to jest minimalne wykształcenie, aby się dostać tam do pracy. Nie ma mowy o zatrudnianiu uczniów zawodówek na praktyki.

Twierdzisz że w FSO jest inaczej?

>Ja tam bym wolał skośnooką robotę - oni jednak mają inne nastawienie do pracy.

No skośnoocy na pewno mają, bo muszą zapierniczać w tępie rakiety za kwotę która ledwo starczy na jedzenie. biglaugh.gif

Po za tym wątpie aby taka skośnooka panienaka miała jakąkolwiek wiedze na temat motoryzacji większą niż ta część którą właśnie montuje na taśmie biglaugh.gif

Ale to oczywiście takie moje przypuszczenia.

Napisano

W wakacje 1995 moi koledzy z akademika - studia ekonomiczne - pracowali w fabryce BMW w Monachium. Jeden np. spawal karoserie - od razu zostal rzucony na gleboka wode. Ciekae jak sie sprawowaly Bmw prze nich wyprodukowane?

Napisano
  • Autor

> W wakacje 1995 moi koledzy z akademika - studia ekonomiczne -

> pracowali w fabryce BMW w Monachium. Jeden np. spawal karoserie

> - od razu zostal rzucony na gleboka wode. Ciekae jak sie

> sprawowaly Bmw prze nich wyprodukowane?

Myślę, że takie opowieści można między bajki włożyć - koledzy, którzy Ci to opowiadali chyba mocno pofantazjowali sobie.

Nie wspominam już o takich kwiatkach, że karoserii się nie spawa tylko zgrzewa - i nie mam mowy aby to robić ręcznie - nawet w 1995 roku.

Poza tym, BMW na pewno nie pozwoliło by sobie aby taki eksperyment. Nie wspominając także o tym, że samo to, że student z Polski dostał się tam do pracy i to od razu na linię produkcyjną, jest mocno podejrzane. "Sezonowców" w takich firmach zatrudnia się co najwyżej do spraw logistyczno porządkowych. Wiem, bo mój znajomy na stałe mieszkający w Niemczech, pracuje w Mercedesie. Po wielu latach pracy, nie ma szansy na pracę na produkcji, która jest lepiej płatna niż w innych działach fabryki.

No chyba, że robili samochody do prób zderzeniowych wink.gif. Moim zdaniem bajki i tyle.

Ale z drugiej strony co mieli powiedzieć znajomym w Polsce - że pracowali w BMW a cały ten czas spędzili ze szczotami i szmatami w ręku lub na zmywaku z zakładowej stołówce? wink.gif.

W polskich fabrykach też nie pracują przypadkowi ludzie. W grę wchodzą poważne koszty i bezpieczeństwo ludzi, pracujących i korzystających z finalnego produktu - samochodu.

Odnosząc się jeszcze do Koreańczyków. Może i faktycznie dany gość na danym odcinku produkcji ma wiedzę motoryzacyjną taką jak ta część którą aktualnie montuje lub składa. Jestem jednak o tym przekonany, że w tym co robi na swoim etapie produkcji jest mistrzem.

Napisano

Może zgrzewał - nie wiem niewiem.gif

Na pewno był ubrany w jakieś skórzane wdzianko - kolega mieszkał ze mną w akademiku i na pewno nie jest to historia wymyślona. Jakaś kontrola jakości była. Nie jest to relacja kolega mojego kolegi - tak więc proszę o niepodawanie w wątpliwość mojego posta nono.gif

Pierwsze zgrzewy/spawy wyszły mu kiepsko ale potem się wdrożył zlosnik.gif

Jeśli chcecie mogę go poprosić aby napisał co dokładnie robił i co robili koledzy - tylko niech będą to pytania na które można odpowiedź krótko.

Już wysłałem maila z pytaniem:

Quote:

mam pytanie - jak pracowałeś w fabryce BMW - to spawałeś, zgrzewałeś autka? długi miałeś okres nauki?

jakie inne skomplikowane prace wykonywali studenci z Polski?

Napisano
  • Autor

> - tak więc proszę o niepodawanie w wątpliwość mojego posta

Absolutnie tego nie robię. Piszesz to co słyszałeś. A to, że czasami ludzie różne dziwne rzeczy mówią, to już zupełnie inna sprawa. To, że sytuacja którą opisałeś akurat mi wydaje się mało prawdopodobna nie oznacza, że jest nie prawdziwa ok.gif

Ale chętnie poznam odpowiedz na pytanie które wysłałeś. Da nam to pewien obraz jak funkcjonują fabryki samochodowe - w końcu BMW to extraklasa.

Napisano

> Ale chętnie poznam odpowiedz na pytanie które wysłałeś. Da nam to

> pewien obraz jak funkcjonują fabryki samochodowe - w końcu BMW

> to extraklasa.

Quote:

Spawałem żeby to w miarę dobrze opanować uczyłem się chyba z tygodnie a i tak powiem że nie zostałem profesjonalistą, Robiłem tak ze trzy spawy , w miejscu gdzie jeszcze wtedy musiał wykonać to człowiek
smile.gif
, łączenie karoserii przy szyby przedniej i bocznej od strony pasażera

Pozostali studenci bez doświadczenia układali tapicerkę , sprawdzali siliniki itd. - dlatego co powien czas BMW z 1995 roku może się trochę psuć, ale tak to prawda było to już prawie 15 lat temu
smile.gif

Nie wiem na ile czasy się zmieniły ale jeszcze kilka lat po mnie wiem że studenci tak pracowali
smile.gif

Niemiecka technologia oczywiście ale liczy się też koszt
smile.gif

Napisano

> Quote:

Nie rozsmieszaj mnie hehe.gif Jak mozna w takie brednie wierzyc.

Napisano

> Nie rozsmieszaj mnie Jak mozna w takie brednie wierzyc.

Nie chcesz wierzyć to nie wierz - Twój problem. To jest relacja mojego kolegi z którym mieszkałem w akademiku, a jego słowa potwierdzają inni, gdyż pracowało tam ich kilku. Czy wszyscy się zmówili i wymyślili taką historyjkę? niewiem.gif Z mojej strony koniec postów w tym temacie - niedowiarków się nie przekona.

Dodatkowo z jakiegoś CV znalezionego w internecie:

Quote:

Boetronic Zeitarbeit, München, Montage und Bandarbeiter bei BMW

Reifenmontage

I nawet tłumacz przysięgły języka niemieckiego się tym chwali w swoim CV

jakieś tekst

Quote:

Bayerische Motorenwerke AG Monachium - BMW AG / Boetronic GmbH, Monachium/Niemcy

Pracownik techniczny

Działy: budowa silników specjalnych, montaż nadwozia i zespołów

Zadania: kontrola i przeprowadzanie prac montażowych

Nawet na forum BMW o tym piszą!

Proszę Wujkacybula o odwołanie swoich słów!!!! zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> CV

> jakieś tekst

> Quote:

> Bayerische Motorenwerke AG Monachium - BMW AG / Boetronic GmbH,

> Monachium/Niemcy

> Pracownik techniczny

> Działy: budowa silników specjalnych, montaż nadwozia i zespołów

> Zadania: kontrola i przeprowadzanie prac montażowych

No tak, ale to jest potwierdzenie, że np. poszukują do pracy na takim stanowisku. Nie ma natomiast nic o wymaganiach jakie stawiają kandydatom. W całej sprawie nie jest podejrzany fakt, że BMW poszukuje i zatrudnia pracowników do pracy przy montażu samochodów. Podejrzany jest fakt, że zatrudniają do tego ludzi bez żadnego przygotowania zawodowego i od razu rzucają na szeroką wodę.

Dla mnie też to jest podejrzane a sama odpowiedz Twojego kolegi niestety jeszcze bardziej. Szczególnie ta wzmianka o spawaniu - nie widziałem jeszcze samochodu ze spawanymi elementami karoserii. Nie komentuję jednak sprawy, bo być może faktycznie cała historia jest prawdziwa... Jeżeli tak jest, burzy to niestety w moim odczuciu wizerunek barki BMW. Jeżeli to ja miałbym fabrykę samochodów, to nie pozwalałbym sobie na takie eksperymenty...

Napisano
  • Autor

> to było z czyjegoś CV

Więc właśnie - być może z CV kogoś, kto miał kwalifikacje aby na takim stanowisku pracować. Nie potwierdza to jednak możliwości pracy w BMW na takich stanowiskach, bez żadnego przygotowania zawodowego.

W Polsce aby być spawaczem jeszcze parę lat temu trzeba było skończyć 3 letnią szkołę zawodową. Spawanie wbrew pozorom to naprawdę jest sztuka. A tu ktoś po króciutkim przeszkoleniu spawa elementy konstrukcyjne samochodu i to tak prestiżowej marki jak BMW.

Nie dziw się, że ludzie podchodzą do takich informacji z rezerwą, bo dla ludzi mających jakieś tam pojecie o technice, brzmi to po prostu nieprawdopodobnie. Ale tak jak powiedziałem, nie ma sensu tego dalej rozwijać - nie jest naszym celem rozdrabnianie tego na drobne czy posądzanie kogoś o opowiadanie bajek - bo być może tak faktycznie było. Myślę, że po części odzywają się tu emocje. Ktoś kto kupuje nowe auto za nie małe w naszych realiach pieniądze, chciałby aby zmontowali je ludzie mający wysokie kwalifikacje. Ale może technologia montażu samochodów jest już tak rozwinięta, że po prostu nie ma już takiej potrzeby...

Napisano

> Proszę Wujkacybula o odwołanie swoich słów!!!!

I Ty w to wierzysz? pad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.