Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka elektroniczne sterowanie chłodzeniem

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pacjent astra g z silnikiem z16se. Główny problem to paląca się w trakcie jazdy kontrolka. Zgodnie z opisem odpowiada za układ chłodzenia i klimatyzacji. Po sczytaniu błędów wynik nieszczelność w układzie klimatyzacji. PO oględzinach znalazłem jedynie smugę żółto-zielonej barwy z boku chłodnicy. Moje pytanie co z tym robić czy mogę bezpiecznie jeździć samochodem z takim problem? No i jak się ta nieszczelność ma do chłodnicy. To co dodatkowo zaobserwowałem to ze wskaźnik temperatury silnika na desce w aucie regularnie opada na minimum w trakcie jazdy i ani drgnie. Płynu chłodniczego dolewam raz na 10kkm, z reguły trzyma stan.

Czekam na jakieś sugestie szanownych kolegów. Archiwum przeszukałem i nie namierzyłem podobnego tematu.

Pozdro 4all

Napisano

Błąd jaki ci wywaliło to pewnie za niskie cisnienie w klimie -> bo czynnik zwiał. Jeździć można tylko klima nie działa. No i im dłużej będziesz jeździł z rozszczelnioną klimą tym droższa będzie jej napraaw -> wilgoć w układzie itepe.

A to z tą temperaturą to inny temat - czy faktycznie temp. jest za niska? Jeżeli tak to termostat. A jeżeli temp ok to problem bardziej elektronicnzy...

Napisano

Kolor "wycieku" sugeruje , że była wcześniej szukana nieszczelność w klimie

Napisano
  • Autor

> Kolor "wycieku" sugeruje , że była wcześniej szukana nieszczelność w

> klimie

Klima badana w zeszłym roku. Fachmani nabili. Stwierdzili że nieszczelności brak:/ Czy ta plama sugeruje nieszczelność w tym punkcie i czy można ją jakoś podleczyć, czy czeka mnie poszukiwanie chłodnicy?

Napisano

Bardzo prawdopodobne że do czynnika dodany był barwnik, stąd ta smuga. Poświeć w okolicach ultrafioletem, jak będzie "świecić" to masz zlokalizowaną nieszczelność. Jeśli to dziura w skraplaczu to wymiana na nowy.

Napisano
  • Autor

Do tematu wygląda że dziura rzeczywiście w skraplaczu. Do tego cały czas zegar temperatury silnika nie działa:/ Ma ktoś może fotkę w którym miejscu w silniku z16se znajduje się czujnik temperatury silnika. Ponoć jest jeden i daje tez sygnał na zegary. Będę wdzięczny za fotkę i jakąś podpowiedź jak się do niego dobrac.

Pozdrawiam

Napisano

> Do tematu wygląda że dziura rzeczywiście w skraplaczu. Do tego cały

> czas zegar temperatury silnika nie działa:/ Ma ktoś może fotkę w

> którym miejscu w silniku z16se znajduje się czujnik temperatury

> silnika. Ponoć jest jeden i daje tez sygnał na zegary.

Tak, jest jeden i jego sygnał jest używany w module chłodzenia, sterowniku silnika i na zegarach.

Ale statystycznie patrząc to czujnik będzie u ciebie OK, a problem najpradopodobniej tkwi w zawilgoconych /zgnitych przewodach przy złączce modułu chłodzenia.

Oczywiście samego czujnika wykluczyć nie można...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.