Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiesta mk6 z jakim silnikiem unikac ?

Featured Replies

Napisano

Witam, Czy w tych autkach jest jakiś szczególnie godny polecenia silnik benzynowy ?

a może niewypał na który nie spoglądać nawet ,Nic nie wiem o tym aucie ,autko jak autko ale żeby bratówka po fachmanach nie jeździła wink.gif

Może ktoś podpowie co lepsze od dobrego niewiem.gif

Napisano

> Witam, Czy w tych autkach jest jakiś szczególnie godny polecenia

> silnik benzynowy ?

> a może niewypał na który nie spoglądać nawet ,Nic nie wiem o tym

> aucie ,autko jak autko ale żeby bratówka po fachmanach nie

> jeździła

> Może ktoś podpowie co lepsze od dobrego

Powiem tak: prawie wszystkie silniki w Mk6 to zdychawy zlosnik.gif Chyba że celujesz w wersje ST. Ja miałem 1.3 i to ledwo jechało po górki mimo katalogowych 70 KM. Koledzy tutaj jeżdżą też wersjami 1.25 16V 75 KM - niby jest trochę lepiej ale przy włączonej klimie autko się męczy. Potem są jeszcze wersje 1.4 i 1.6 ale one z tego co pamiętam nie były oferowane w Polsce, zresztą z niewiadomych powodów. Te już zapewniają w miarę sensowne osiągi. Na plus tych jednostek: są to sprawdzone konstrukcje, dość trwałe nic specjalnego się z nimi przy normalnej eksploatacji nie dzieje. 1.4 i 1.6 były montowane również w Focusach. Silnik 1.3 ma rozrząd na łańcuchu więc odpada koszt wymiany. Gdybym mógł Ci coś doradzić to raczej zrezygnuj z 1.3. Fiesta z tym silnikiem to taki osiołek, to powolnego turlania się. Jak ktoś jeździ spokojnie to mu wystarczy ale przy wyprzedzaniu są problemy. 17,5 sekundy do setki mówią same za siebie. wink.gif Ponadto 1.3 ROCAM to jedyny silnik fordowski przystosowany do montażu instalacji gazowej. Jako ciekawostkę podam, że był produkowany w RPA. Jak masz jakieś pytania to wal śmiało. waytogo.gif

Napisano

odpuść sobie silniki 1,3. Ja taki mam (60KM) i generalnie, jeśli chodzi o osiągi, jest dramat. Przyspieszenia brak, za to spalanie jest odczuwalne. Niemniej po przejechaniu 50kkm nic się nie dzieje i mam nadzieje, że tak zostanie. Z benzyny szukaj 1,4 lub 1,6. Jak wspomniał Rectosei były one instalowane w focusach i fusionach. Albo szukaj diesla. Pozdrawiam

Napisano

> czyli jednym slowem trza szukac diesla najlepiejn 1.6;)

W Twojej wypowiedzi wykreśliłbym słowo "najlepiej" grinser006.gif

Diesel 1.4 przyspiesza równie kiepsko jak benzyna 1.3, tyle że mało pali i ma lepszą elastyczność na wyższych biegach.

Dla mnie wybór jest prosty: benzyna 1.6 jak ktoś jeździ poniżej 20 kkm na rok, lub diesel o takiej samej pojemności dla osób więcej jeżdżących.

Problem jest taki, że żaden z silników nie był oferowany w polskich salonach, a o samochodach sprowadzanych mam już wyrobioną opinię (oczywiście negatywną grinser006.gif)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.