Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat silnik 1.6 16V (G)

Featured Replies

Napisano

Czeka mnie chyba wymiana termostatu angryfire.gifxmas_125.gif,

Sprawdziłem na alledrogo i wychodzi na to że za termostat trzeba zapłacić od 70 do 180 zł zależy od firmy.

Termostaty są razem z obudową czy do tego silnika nie ma samego wkładu termostatu?trzeba go wymienić razem z obudową??

Napisano

> Czeka mnie chyba wymiana termostatu ,

> Sprawdziłem na alledrogo i wychodzi na to że za termostat trzeba

> zapłacić od 70 do 180 zł zależy od firmy.

> Termostaty są razem z obudową czy do tego silnika nie ma samego

> wkładu termostatu?trzeba go wymienić razem z obudową??

Są wkłady. Robi MERA i jeszcze jakaś polska firma Przeszukaj archiwum bo było sporo na ten temat

Napisano

> Są wkłady. Robi MERA i jeszcze jakaś polska firma Przeszukaj archiwum

> bo było sporo na ten temat

Mi właśnie chyba mera dogorywa, muszę zrobić macajewa ale raczej nie widzę innej możliwości niedogrzania silnika. Wytrzymał chyba ze 2 lata frown.gif muszę sprawdzić dokładnie.

Napisano

> Mi właśnie chyba mera dogorywa, muszę zrobić macajewa ale raczej nie

> widzę innej możliwości niedogrzania silnika. Wytrzymał chyba ze

> 2 lata muszę sprawdzić dokładnie.

Moje autko też coś niedogrzane. 80`C to max i dość długo się nagrzewa. Termostat Wahler ma ze 3 lata. Ale coś mi się zdaje że to wina mrozu smile.gif Aby do wiosny...

Napisano

> Moje autko też coś niedogrzane. 80`C to max i dość długo się

> nagrzewa. Termostat Wahler ma ze 3 lata. Ale coś mi się zdaje

> że to wina mrozu Aby do wiosny...

Raczej tak, bo mi też nawet po 10 kilometrach się nie nagrzał.

Termostat też wymieniany, ale nie pamiętam 2-3 lata temu.

Jak nie było takich mrozów, to po ok. kilometrze już grzał.

Napisano

> Raczej tak, bo mi też nawet po 10 kilometrach się nie nagrzał.

> Termostat też wymieniany, ale nie pamiętam 2-3 lata temu.

> Jak nie było takich mrozów, to po ok. kilometrze już grzał.

Moja Astra po 8km nawet przy -20st ma już temp 85st. Termostatu nie wymieniałem 1,5 roku a ile na nim jeździł poprzedni właściciel to nie wiem.

Napisano

Mój po ok. 5km przy -22`C osiąga te 85`,ale jak właczę ogrzewanie do spada do dolnego połozenia. Termostat Wehlera był wymieniany pół roku temu, więc chyba TTTM.

Napisano

> Moja Astra po 8km nawet przy -20st ma już temp 85st. Termostatu nie

> wymieniałem 1,5 roku a ile na nim jeździł poprzedni właściciel

> to nie wiem.

Ale jaka jazda?

Bo ja prawie bez zatrzymywania jechałem, to jest chłodzenie.

Jak bym się więcej zatrzymywał na światłach, to pewnie by się szybciej rozgrzał. Jakby co to wymieniam wkład ok.gif

Napisano

> Ale jaka jazda?

> Bo ja prawie bez zatrzymywania jechałem, to jest chłodzenie.

> Jak bym się więcej zatrzymywał na światłach, to pewnie by się

> szybciej rozgrzał. Jakby co to wymieniam wkład

Dwa razy na światłach się zatrzymuję zanim wyjadę z miasta i 80% drogi bez zatrzymywania min 70km/h. Ogrzewanie włączam po około minucie od ruszenia (żeby na samym początku parownik od LPG dostał więcej płynu).

Zauważyłem, że samochód wcale nie nagrzewa się szybciej gdy często się zatrzymuję. Powrót z pracy od razu zaczynam na prostej drodze bez zatrzymywania i nagrzewa się tak samo szybko jak w mieście.

Być może niewielkie znaczenie ma to, że mam założoną plastikową osłonę silnika. Są w niej wloty do chłodzenia miski olejowej, ale pewnie wiatr mniej śmiga pod maską niż gdyby tej osłony nie było.

Napisano

> Ale jaka jazda?

> Bo ja prawie bez zatrzymywania jechałem, to jest chłodzenie.

> Jak bym się więcej zatrzymywał na światłach, to pewnie by się

> szybciej rozgrzał. Jakby co to wymieniam wkład

termostat ma nie tylko otwierac ale w przypadku spadku temp ponizej temp otwarcia ma sie zamknac . dlatego w obecnych temp moga wastapic 2 lub 3 cykle do uzyskania wlasciwej temp . jesli dodatkowo po pewnym czasie wlaczysz ogrzewanie to moze sie to powtorzyc bo do silnika dostaje sie zimny plyn tym razem z nagrzewnicy . przy sprawnym termostacie wskazowka moze sie poruszac w zakresie temp otwarcia termostatu do temp wlaczenia wentylatora . i tylko taka jest zaleznosc temp. plynu od warunkow jazdy .jesli wskazania sa zanizone to albo termostat nie domyka albo jest to uwarunkowane ukladem pomiarowym (bledne wskazania ) predkosc pojazdu moze miec jedynie wplyw na czestotliwosc otwierania i zamykania a nie na niskie wskazania bo to juz jest sprawa termostatu ktory nie potrafi ich ustabilizowac .zwroccie uwage na takie zaleznosci temp otwarcia np 92* calkowite otwarcie 107 * . tu jest mala niespodzianka .zwykle przy 100-102 * startuje wentylator i schladza . wynika z tego iz zalozono nizsza temp startu wentylatora aby nie dopuscic do pelnego otwarcia w kazdym cyklu wzrostu temp . i co za tym idzie przegrzewania silnika .

Napisano

> Moje autko też coś niedogrzane. 80`C to max i dość długo się

> nagrzewa. Termostat Wahler ma ze 3 lata. Ale coś mi się zdaje

> że to wina mrozu Aby do wiosny...

Ja na zime nie zwalam. G przy -23 nagrzał mi się jak zwykle (4km), W eFce zrobiłem 40km i się nie nagrzał, dopiero na światłach osiągnął 90 stopni. Jak pisalem mera wytrzymala 2 lata, troche mało. frown.gif Oryginal smigal 10 lat zeby.GIF

EDIT (odpowiedz z mery):

termostat ma gwarancję 2 -lata, przebieg 50 tys. km. Po osiągnięciu takiego

przebiegu zaleca się wymianę. Ma prawo tracić parametry.

Napisano
  • Autor

> Są wkłady. Robi MERA i jeszcze jakaś polska firma

Dziękuję za informację bow.gif,znalazłem te wkłady na allegro ale każdy sprzedający piszę że pasują do Astry G od 09/98> 1.6 X16XEL natomiast moja jest z 04/1998 i nie wiem czy będzie pasował.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.