Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej napędowy zamarzł co robić ?

Featured Replies

Napisano

Cześć zwracam się do was z zamrożonym olejem napędowym, problem ukazał się po ostatnim weekendzie. Słyszałem o wlaniu benzyny lecz nie jestem jakoś do tego przekonany. Może wy znacie jakieś inne sposoby ?

Napisano

> Cześć zwracam się do was z zamrożonym olejem napędowym, problem

> ukazał się po ostatnim weekendzie. Słyszałem o wlaniu benzyny

> lecz nie jestem jakoś do tego przekonany.

Jeśli jest zamarznięty, to pomoże tylko ciepłe pomieszczenie.

Wszelkie wynalazki-dolewki dotyczą płynnego ON.

Napisano

> ON może zamarznąć w takich temp.?

Dobra, parafina skrystalizowała 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Tankowałem tydzień przed tym felernym weekendem na schelu miałem jakąś niecałą połowę zbiornika ze 20 litrów.

I parafina pomoże ? Tylko w jakich ilościach ? Przypominam że olej już jest zamarznięty.

Napisano

> Tankowałem tydzień przed tym felernym weekendem na schelu miałem

> jakąś niecałą połowę zbiornika ze 20 litrów.

> I parafina pomoże ? Tylko w jakich ilościach ? Przypominam że olej

> już jest zamarznięty.

parafina to się z niego wydzieliła zlosnik.gif zanim nadejdzie ciepło zamów już sobie filtr paliwa bo tam też możesz mieć trochę zatkane

Napisano

> Cześć zwracam się do was z zamrożonym olejem napędowym, problem

> ukazał się po ostatnim weekendzie. Słyszałem o wlaniu benzyny

> lecz nie jestem jakoś do tego przekonany. Może wy znacie jakieś

> inne sposoby ?

Jeżeli już zamarzło i sprzęt nie pali, to tylko ciepły garaż i czekać, aż odmarznie i wtedy palić sprzęta.

Dolanie depresatorów itp na tym etapie nie da absolutnie nic - korek jest raczej w samym układzie paliwowym - przewody/filtr/pompy itp, a nie w zbiorniku - to, że napęd ze zbiornika będzie OK nic nie da, bo nie dojdzie on do miejsca, które jest zablokowane.

Jeżeli jest taka możliwość i wiesz jak to nie jest złym pomysłem spuszczenie wody z odstojników przy filtrach.

W/w wymiana filtra paliwa to też jest całkiem dobry pomysł.

Spróbuj również, O ILE MASZ podpompować instalację ręczną "gruszką" (na przewodzie w okolicach filtra paliwa - coś jak grucha do pompowania aparatu do mierzenia ciśnienia tętniczego).

Napisano
  • Autor

Okey spróbuję jeszcze dziś. Dziękuję wszystkim cool.gif

Napisano

A co zrobić jak sprzęt pali ale gaśnie po jakimś czasie, dolanie benzyny mu zaszkodzi czy pomoże rozpuścić parafinę? Jutro będzie cieplej i planujemy ponowne uruchomienie sprintera.

Napisano

> A co zrobić jak sprzęt pali ale gaśnie po jakimś czasie, dolanie

> benzyny mu zaszkodzi czy pomoże rozpuścić parafinę? Jutro będzie

> cieplej i planujemy ponowne uruchomienie sprintera.

U nas w firmowych Mitsubishi Canterach jedynym wyjściem było zagotowanie wody w czajniku i lanie po filtrze paliwa i pobliskich przewodach + machanie ręczną pompką na odkręconym delikatnie filtrze aż zleci woda. Po takich zabiegach już nie gasł po odpaleniu smile.gif Z tym, że tam filtr i zbiornik był "na zewnątrz" - jak jest w sprinterze nie wiem

Napisano

w sprinterze jest zaraz za kierowcą podwieszony do ramy, w busie nie widać do jest osłonięty ale w skrzyniowym jest na wierzchu

Napisano

> w sprinterze jest zaraz za kierowcą podwieszony do ramy, w busie nie

> widać do jest osłonięty ale w skrzyniowym jest na wierzchu

To którego auta dotyczy problem?

Ma zbiornik na wierzchu, czy zabudowany?

Napisano

> To którego auta dotyczy problem?

> Ma zbiornik na wierzchu, czy zabudowany?

a skąd Ja mam wiedzieć jak nie napisał niewiem.gif

Napisano

W takim razie jeśli to skrzyniowiec to numer z czajnikiem powinien się udać

Napisano

> a skąd Ja mam wiedzieć jak nie napisał

Ups... nie zajarzyłem, że to nie Twój problem.

Jak kiedyś miewałem podobne problemy, to grzałem zbiornik ruską lutlampą dużej mocy.

Po zagrzaniu paliwa dolewałem depresator, chwilę grzania aby rozszedł się po całej objętości paliwa, następnie przenosiłem się do filtrów paliwa. Po ich podgrzanu zwykle silnik zagadał. Przez perwszych kilka chwil trzeba filtry podgrzewać zanim nie dojdzie do filtrów "zmodyfikowane" ciepłe paliwo, a potem... w drogę.

Po takich zabiegach silnik musiał odpalić. O garażu nie było mowy, bo to ciężarówka.

Ze zbiornikiem 150 l szło szybko, z 15-20 minut i paliwo było ciepłe. Wystarczy aby miało koło zera stopni, to już nam "robi".

300 l odpowiednio dłużej, ale dawało radę mimo tego, że wokół szalał wiatr i mróz ok -20*C.

Jeśli zbiornik jest mniejszy i zabudowany, to dobra opalarka z 1.5-2 kW spokojnie da radę. Więcej ciepła się dostarczy, niż ucieknie. Lokalne podgrzewanie sprzyja mieszaniu się paliwa z depresatorem.

Napisano

u mnie chłopaki zawsze jeździli na minimalnym stanie paliwa i im zamarzało ale wrzucali farelka/suszarkę pod machę i podgrzewali filtr paliwa, potem przez cały dzień nie było problemów a rano powtórka z rozrywki.

Lutlampa w przypadku Sprintera odpada bo tam plastikowy zbiornik jest

Napisano

Rozpal ognisko pod autem grinser006.gif Na drodze kiedyś widziałem zlosnik.gif Miałem po kiełbaski jechać biglaugh.gif

Napisano

> Rozpal ognisko pod autem

Tam zaraz ognisko. Trza do Wawki przyjechać i na jakiego Solarisa trafić..... angryfire.gif

Napisano

> A co zrobić jak sprzęt pali ale gaśnie po jakimś czasie, dolanie

> benzyny mu zaszkodzi czy pomoże rozpuścić parafinę? Jutro będzie

> cieplej i planujemy ponowne uruchomienie sprintera.

ja obstawiam zatkany filtr paliwa - jeżeli umiesz, to wymień.

A generalnie odmrozić, pojechać na stację, napompować do pełna zimowym napędem i będzie git.

Napisano

> ja obstawiam zatkany filtr paliwa - jeżeli umiesz, to wymień.

> A generalnie odmrozić, pojechać na stację, napompować do pełna

> zimowym napędem i będzie git.

Widziałem kiedyś w hurtowni kleen flo we wro jakiś mix odmrażacza i depresatora jednocześnie w/w firmy, śmierdział jak najgorsza farba na najtańszym rozpuszczalniku ale ponoć kierowcy ciężarówek masowo wykupywali (słowa sprzedawcy), bo ponoć bez zbędnych ceregieli radził sobie z galaretą w baku.

Napisano

> Widziałem kiedyś w hurtowni kleen flo we wro jakiś mix odmrażacza i

> depresatora jednocześnie w/w firmy, śmierdział jak najgorsza

> farba na najtańszym rozpuszczalniku ale ponoć kierowcy

> ciężarówek masowo wykupywali (słowa sprzedawcy), bo ponoć bez

> zbędnych ceregieli radził sobie z galaretą w baku.

Pewnie to ok.gif

http://allegro.pl/item894778571_depresator_przeciw_zelowaniu_oleju_napedowego.html

http://allegro.pl/item868927980_depresator_do_olej_napedowy_opatentowana_formula.html

Napisano

> Pewnie to

> http://allegro.pl/item894778571_depresator_przeciw_zelowaniu_oleju_napedowego.html

> http://allegro.pl/item868927980_depresator_do_olej_napedowy_opatentowana_formula.html

W rzeczy samej. To był pierwszy z kilkudziesięciu jakie spotkałem środek który tak ohydnie śmierdzi. Ale widać skuteczność nie musi iść w parze z ładnym zapachem.

Wąchałem bo kiedyś kupiłem i po otwarciu uderzył mnie w twarz ten odór. Czytając kartę zauważyłem że głównie składa się z alkoholu izopropylowego. Na kilku forach ludzie sobie chwalą że tani i dobry. Ja wlałem tylko dwa razy w życiu i zawsze coś wtedy wyskakiwało (możliwe że zbieg okoliczności) więc sobie odpuściłem i pozostałem przy bardziej marketingowym zapachu.

Napisano

Nowy model 311, max bus, jest dostęp poprzez półmetrową rurkę którą można go oblać, w poniedziałek rano odpalił normalnie i po 15 minutach zgasł, potem palił na 5 15 sek. We wtorek właśnie wrzątkiem go laliśmy to po 2 czjnikach pochodził 5 min, więc tu jest rozwiązanie częściowe. bo nie jest aktualnie potrzebny, jutro ma byc bardziej sprzyjająca aura do odpalenia na dobre więc chce wiedziec czy dolanie benzyny jak już odpali pomoze upłynnić ON hmm.gif

Napisano

> ja obstawiam zatkany filtr paliwa - jeżeli umiesz, to wymień.

> A generalnie odmrozić, pojechać na stację, napompować do pełna

> zimowym napędem i będzie git.

filtr chyba jutro wymienię a przynajmniej odkręcę i opróżnię, problem w tym że w piatek był zalany na statoilu od pustego na ful, zrobił 100 km i mimo to go trafiło angryfire.gif, zawsze jest tankowany na statoil lub shell, bo tam zbieramy punkty, wymiana filtrów była w grudniu sciana.gif

odmroźić tzn filtr czy tez zbiornik hmm.gif

Napisano

zobacz czy widać "przepływające" paliwo w rurce zasilającej listwę bo naprawdę kiepskie paliwo musiałoby być żeby zamarzło.

Nie wiem jak jest teraz w instrukcjach Merców ale w A klasie żony z 99r. są podane nawet proporcje benzyny jakie można dolać żeby ropie było łatwiej, teraz podobno zalecają naftę niewiem.gif

EDIT: zobacz czy filtr paliwa ma czujnik wody, jak ma to od dołu powinna być wkręcona taka nakrętka z wtyką i teoretycznie powinno zasygnalizować wodę w filtrze

Napisano

> zobacz czy widać "przepływające" paliwo w rurce zasilającej listwę bo

> naprawdę kiepskie paliwo musiałoby być żeby zamarzło.

> Nie wiem jak jest teraz w instrukcjach Merców ale w A klasie żony z

> 99r. są podane nawet proporcje benzyny jakie można dolać żeby

> ropie było łatwiej, teraz podobno zalecają naftę

> EDIT: zobacz czy filtr paliwa ma czujnik wody, jak ma to od dołu

> powinna być wkręcona taka nakrętka z wtyką i teoretycznie

> powinno zasygnalizować wodę w filtrze

czujnik jest gdzieś indziej bo wg katalogu w filtrze nie ma, ale od poniedziałku palił się chek, zalałem 5 benzyny przejechałem ok kilometr i po ponownym uruchomieniu sie juz nie pali, a wymienić samemu chyba mi się nie uda oslabiony.gif

Napisano

> czujnik jest gdzieś indziej bo wg katalogu w filtrze nie ma, ale od

> poniedziałku palił się chek, zalałem 5 benzyny przejechałem ok

> kilometr i po ponownym uruchomieniu sie juz nie pali, a wymienić

> samemu chyba mi się nie uda

jak nie ma w filtrze to nie ma w ogóle

zawsze można spróbować dołożyć podgrzewacz paliwa http://www.allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=podgrzewacz+paliwa

Napisano

To czemu chek się palił a teraz zgasł niewiem.gif, klient w 313 ma filtr z czujnikiem wody, a i tak jemu też zamarzł

Napisano

> To czemu chek się palił a teraz zgasł , klient w 313 ma filtr z

> czujnikiem wody, a i tak jemu też zamarzł

ale nie wiadomo czy check był spowodowany problemami z paliwem

Napisano

Ostatnio, mojej w trasie zamarzło paliwo w czasie jazdy. 30min. roboty i auto odjechało. Do baku dolałem benzyny, filtr polewałem gorącą wodą i na kablach rozruchowych samochód (fiat punto diesel) odpalił. Polecam taką samą operację jeśli nie masz gdzie ogrzać auta. Benzyniaki górą ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.