Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zaniki mocy?!

Featured Replies

Napisano

Witam, od miesiaca obserwuje dziwną sprawe, mianowicie podczas przyspieszania czasami czuje tak jakby momentami byl chwilowy spadek mocy, naciskajac powoli gaz chwilami czuje jakby samochod jakby sie slizgal i tracil moc (przez sekunde odrobiny tak jakby wyhamowuje i za chwile juz przyspiesza tak jak trzeba) nie wiem jak to opisac ale moze ktos zauwazyl cos takiego u siebie i wie czego to moze byc wina?

Napisano

ASR wyłączyłeś ?

Zdarza Ci się to przy ruszaniu "z kopyta" czy podczas jazdy i na jakim biegu?

Może zawór EGR być zapchany , może sprzęgło siada , może TTTM ?

U mnie jak mocno wcisnę gaz poniżej 2000 obr/min to właśnie zastanawia się tak z sekundę i dopiero po tym wystrzeliuje jak z procy smile.gif

Napisano
  • Autor

No wlasnie kurcze to nie do konca o to chodzi, raczej wystepuje przy wolnym przyspiesaniu , ruszaniu - tak jakby w pewnym momencie na ulamek sekundy przestawal przyspieszac i za moment juz wszystko ok

Napisano

Może przeczyść EGR (nie wiem w którym miejscu on jest w multijetach) ? Robota za frajer a może coś da ?

Napisano

> czasami czuje tak jakby momentami byl chwilowy spadek mocy

Wyczyść zawór EGR. Jeśli nie pomoże, to wyczyścić zawór overboost - LINK

Napisano

Może o to chodzi ok.gif

Quote:

Turbodziura to określenie krótkiej chwili pomiędzy mocnym wciśnięciem pedału gazu a doładowaniem silnika przez turbosprężarkę. Zjawisko powstaje, bo osiągnięcie przez gazy spalinowe ciśnienia potrzebnego do poruszenia wirnika zajmuje pewien czas. Sprężarki mechaniczne nie mają tego ograniczenia.

Aby zmniejszyć uciążliwość tego zjawiska, stosuje się na przykład zmniejszanie bezwładności wirnika (przez wykonanie go z lżejszych materiałów, na przykład z ceramiki) albo stosowanie dwóch mniejszych turbosprężarek (popularne w silnikach widlastych). Turbosprężarka ze zmiennym kątem łopatek jest prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem problemu

Napisano

Podobnie jak poprzednicy obstawiam EGR a następnie zawór ster turbinką

Napisano

> Podobnie jak poprzednicy obstawiam EGR a następnie zawór ster

> turbinką

rejczel EGR...miałem podobnie...

Napisano

> Podobnie jak poprzednicy obstawiam EGR a następnie zawór ster

> turbinką

a ja obstawiam na odwrót: najpierw zaworek sterowania a potem EGR. grinser006.gif

miałem podobne zachowanie u siebie: w okolicach 2000rpm przy powolnym przyspieszaniu, zwłaszcza na 2-3 biegu i najlepiej na chłodnym silniku była wyczuwalna leciutka utrata mocy, jakby autko przez moment się wahało czy ma przyspieszać czy już nie.

EGR był czyszczony wcześniej. Po rozbebeszeniu overboosta okazało się, że na tym trzpieniu, który chodzi wewnątrz są zarysowania icon_eek.gif Podejrzewam, że zaworek po prostu się czasami lekko "przycina"...

Napisano

> a ja obstawiam na odwrót: najpierw zaworek sterowania a potem EGR.

U mnie czyszczenie zaworu overboost przy identycznej sytuacji nie pomogło. Dopiero przeczyszczenie EGR zlikwidowało problem

Napisano

egr sie pewnie blokuje , ja tak mialem kiedys ,ze mialem gaz wciepniety a takie wyczuwalne dziury byly jakby , po paru tygodniach juz wozik nie chcial jechac i egr byl zmieniany

Napisano
  • Autor

przestraszyles mnie troche hehe, w przyszlym tyg. trzeba bedzie znalesc chwile na przeczyszczenie tego ustrojstwa, dzieki panowie za pomoc!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.