Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak ABS-u w lewym przednim kole - co to może być?????

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie

Panowie mam mały problem z hamulcami a dokładniej z ABS-em w mojej Maryśce to znaczy dzisiaj poprosiłem kumpla aby na śniegu zahamował kilka razy i okazało się że lewe przednie koło "straciło" ABS w pozostałych kołach wszystko wyglądało normalnie ABS pięknie działał a w tym lewym kole nic. Podczas hamowania koło staje w miejscu i tak dopóki nie zwolni się hamulca. Czy to oznaka padniętego czujnika ABS-u w tym kole czy może coś innego?

Dodam, że odgłos działania ABS-u wydaje się być prawidłowy, ale już bicie w pedale hamulca jakby było mniejsze a czasem prawie niewyczuwalne, co właśnie przyczyną może być brak ABS-u w lewym przednim kole, tarcze i klocki jak wymieniałem opony na zimówki wyglądały na mało zużyte, kontrolka ABS-u nie świeci się to znaczy przy odpaleniu tak, ale zaraz gaśnie wiec błąd systemu bym chyba wykluczył.

Szukajkę przeszukałem, ale nie znalazłem podobnego wątku albo coś przeoczyłem, jeśli tak to najmocniej przepraszam i prosiłbym o linka do takowej dyskusji.

Macie może jakieś sugestie, co do przyczyny?

Napisano

1. Gdyby to był czujnik to miałbyś błąd i abs by nie działał.

2. Prawdopodobnie masz problem z zaworem w pompie abs albo z cewkami sterującymi zaworami.

Jedź na szrot i szukaj identycznej pompy z centralą(za taki komplet 1-2lata temu płaciłem 200zł), najpierw podmień centralę z cewkami, jak to nie pomoże to musisz wymienić pompę.

Ponieważ wymieniałem tylko centralę abs to jeśli nie wywaliłem to mam na zbyciu pompę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Jeżeli masz bez systemu EBD, to sytuacja jest niemożliwa, ponieważ niesprawność jednego czujnika, zębnika, przewodu czujnika od razu wyłącza układ ABS i zapala kontrolkę. Jak masz ABS+EBD to jest taka możliwość, jeśli przy jednym czujniku nie czyta impulsów. Sprawdzić czujnik, pasek magnetyczny w łożysku, odległość czujnika od paska.

Napisano

> Jak masz ABS+EBD to

> jest taka możliwość, jeśli przy jednym czujniku nie czyta

> impulsów.

Wtedy tez wywala błąd ABS.

Stawiam na zawór chociaż nie wiem czy centralka nie jest w stanie tego zdiagnozować. hmm.gif

Edit. Wężyk elastyczny może być przyczyną nieodpuszczania hamulca i ta usterka jest poza możliwością diagnozy centralki.

Napisano

> Wtedy tez wywala błąd ABS.

hmm.gif dlaczego? Przecież EBD pilnuje, żeby każde koło było hamowane z osobna.

> Edit. Wężyk elastyczny może być przyczyną nieodpuszczania hamulca i

> ta usterka jest poza możliwością diagnozy centralki.

Fakt, jeśli wężyk spuchnie i nie ma swobodnego przepływu to centralka może nie wykryć, ale wtedy dostanie sygnał, że koło stoi i zwiększy częstotliwość popuszczania hamulca.

Napisano

> dlaczego? Przecież EBD pilnuje, żeby każde koło było hamowane z

> osobna.

Próbowałem, jak coś nie halo z którymś czujnikiem to zapala sie lampka ABS ale EBD nadal pracuje.

Znowu edit zakrecony.gif

Odnosnie uszkodzonego węzyka . Centralka owszem zwieksza otwarcie zaworu w celu zmniejszenia cisnienia na kole ale to psu na budę bo węzyk jest na tyle spuchniety że odpuszczenie zacisku trwa np. 20sek.

Napisano
  • Autor

Mam Marysię w wersji SX a wiec bez EBD lub też nie wiem że mam wink.gif.

Niestety dzieje się tak jak pisałem i wychodzi na to że jednak pompa ( oby nie) lub jak piszecie ten wężyk (ta opcja bardziej mi odpowiada) frown.gif, kurde jak nie urok to... najpierw klamka a wlasciwie zamek w drzwiach od strony kierowcy a teraz to, jeśli to pojdzie takim łańcuszkiem to wymienie niedługo pół samochodu wink.gif hihi

Pytanie czy z taką usterką mogę jeździć jak na razie czy może należało by to jak najszybciej naprawić.

Napisano

.

> Niestety dzieje się tak jak pisałem i wychodzi na to że jednak pompa

> ( oby nie) lub jak piszecie ten wężyk (ta opcja bardziej mi

> odpowiada)

Koledzy dobrze radzą ok.gif

Zacznij od wymiany przewodów elastycznych - w miarę starzenia się robi się taki efekt jakby miały zaworek zwrotny i stąd blokowanie kół .

Jeśli nie wiesz czy były kiedykolwiek zmieniane to warto wymienić je na nowe z obu stron .

Jeśli jednak to nie pomoże to pozostaje opcja z pompą ABS-u - sygnały z czujnikówi musisz mieć OK .

Napisano

Witam,

Czy ktoś może wie czy bravo 1.6 100 16V GT 99 rok było wyposażone w abs ?

Jak to sprawdzić ewentualnie ?

Bo albo nie mam albo nie działa.

Napisano

> Witam,

> Czy ktoś może wie czy bravo 1.6 100 16V GT 99 rok było wyposażone w

> abs ?

> Jak to sprawdzić ewentualnie ?

> Bo albo nie mam albo nie działa.

Otwórz maskę i zobacz czy jest pompa abs.

Napisano

> Otwórz maskę i zobacz czy jest pompa abs.

A ta pompa powinna być gdzieś w okolicach serwa ?

Napisano

> A ta pompa powinna być gdzieś w okolicach serwa ?

Tak, mniej więcej pod zbiorniczkiem płynu wspomagania kiery.

wygląda mniej więcej tak

283372364-pompa.jpg

post-91846-14352506306539_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> .

> Koledzy dobrze radzą

> Zacznij od wymiany przewodów elastycznych - w miarę starzenia się

> robi się taki efekt jakby miały zaworek zwrotny i stąd

> blokowanie kół .

> Jeśli nie wiesz czy były kiedykolwiek zmieniane to warto wymienić je

> na nowe z obu stron .

> Jeśli jednak to nie pomoże to pozostaje opcja z pompą ABS-u - sygnały

> z czujnikówi musisz mieć OK .

Tak zrobie , ze zacznę od przewodów elastycznych, wymienie od razu dwa bo tak przeważnie jest, że wymienia się z jednej strony a za chwilę padnie druga strona, powiedzcie mi tylko koledzy czy te przewody o ktorych mowa to te co ida od zbiorniczka z płynem namulcowym do serwohamulca czy może to jest pod inna nazwą np. "rura" czy moze ktoś z was zna nr katalogowy to sobie znajde w ePERze.

Też mi się wydaje że sygnały ABSu musze mieć ok bo inaczej zaraz wywaliło by mi błąd tak więc sterownik powinien być sprawny.

Z góry dziekuje

Napisano

> Witam,

> Czy ktoś może wie czy bravo 1.6 100 16V GT 99 rok było

> Bo albo nie mam albo nie działa.

Raczej było - w każdym razie moje GT 01 ABS ma smile.gif

Napisano

> Z góry dziekuje

Są to przewody elastyczne które łączą zacisk hamulca ze sztywnymi przewodami które dalej idą do pompy ABS.

Ich stan wewnętrzny łatwo sprawdzić podnieś koło zobacz czy luźno się obraca. Poproś kogoś o mocne naciśnięcie hamulca i w momencie kiedy puści pedał hamulca sprawdź czy koło odzyskało zdolność kręcenia się. Jeżeli obraca się z duzym oporem to znaczy że zacisk nieodpuszcza. Jeżeli nie chce wcale lub bardzo ciężko się obraca to może być zapieczony zacisk lub wyżej wspomniany wężyk.

Napisano
  • Autor

> Są to przewody elastyczne które łączą zacisk hamulca ze sztywnymi

> przewodami które dalej idą do pompy ABS.

> Ich stan wewnętrzny łatwo sprawdzić podnieś koło zobacz czy luźno się

> obraca. Poproś kogoś o mocne naciśnięcie hamulca i w momencie

> kiedy puści pedał hamulca sprawdź czy koło odzyskało zdolność

> kręcenia się. Jeżeli obraca się z duzym oporem to znaczy że

> zacisk nieodpuszcza. Jeżeli nie chce wcale lub bardzo ciężko się

> obraca to może być zapieczony zacisk lub wyżej wspomniany wężyk.

czyli mowimy o przewodach oznaczone numerem 3 na obrazku

42998387230115001181.jpg

Co do odpuszczania hamulca to będę musiał sprawdzić tak jak mówisz ale na pierwszy rzut oka nic nie wskazywało by na defekt zapieczonego czy moze nieodpuszczania do konca tegoż zacisku a to dlatego, że podczas postoju np czekając na światłach nawet przy małym nachyleniu nawierzchni auto po zwolnieniu hamulca zaczyna sie toczyć czyli winikało by z tego że zaciski powinny być ok ale nie twierdzę że napewno a sprawdzić można zwłaszcza że to nic nie kosztuje.

Napisano

> czyli mowimy o przewodach oznaczone numerem 3 na obrazku

Tak

> Co do odpuszczania hamulca to będę musiał sprawdzić tak jak mówisz

> ale na pierwszy rzut oka nic nie wskazywało by na defekt

> zapieczonego czy moze nieodpuszczania do konca tegoż zacisku a

> to dlatego, że podczas postoju np czekając na światłach nawet

> przy małym nachyleniu nawierzchni auto po zwolnieniu hamulca

> zaczyna sie toczyć czyli winikało by z tego że zaciski powinny

> być ok

Jezeli są ok to przyczyną może być zawór w ABSie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.