Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oleje Hydrosyntetyczne.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Więc tak jak w temacie mam pytanie czy ktoś miał doczynienia z olejami HYDROSYNTETYCZNYMI.

Tkimi jak np:

TEN

LUB

TAKI

Według zapewnień producentów oleje te zmniejszają znacznie tarcie dzięki czemu zużycie silnika i paliwa jest mniejsze.

Coś to za piekne żeby było prawdziwe, więc czekam na opinie i doświadczenia.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam.

> Więc tak jak w temacie mam pytanie czy ktoś miał doczynienia z

> olejami HYDROSYNTETYCZNYMI.

> Tkimi jak np:

> TEN

> LUB

> TAKI

> Według zapewnień producentów oleje te zmniejszają znacznie tarcie

> dzięki czemu zużycie silnika i paliwa jest mniejsze.

A widziałeś kiedyś w reklamie zapewnienia o większym zużyciu silnika i paliwa??

> Coś to za piekne żeby było prawdziwe, więc czekam na opinie i

> doświadczenia.

> Pozdrawiam.

Słowo hydrosyntetyczny kojarzy mi się z hydrokrakingiem zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> A widziałeś kiedyś w reklamie zapewnienia o większym zużyciu silnika

> i paliwa??

> Słowo hydrosyntetyczny kojarzy mi się z hydrokrakingiem .

No więc włsnie, może źle sformułowałem pytanie.

Który olej jest lepszy syntetyk, czy hydrosyntetyk, bo o oczy mi się gdzieś obiło że hydrosyntetyk jest nowszy i lepszy technologicznie od syntetyka, a mi się zawsze kojarzyło że hydrosyntetykowi bliżej do półsyntetyka , więc gdzie tu prawda? hmm.gif

Napisano

Hydrosyntetyk to inaczej olej hydrokrakowany - taka technologia. Na ile on jest faktycznie syntetyczny to juz tajemnica producenta, ale obstawiam, ze jak w 99% przypadkow jest to polsyntetyk (tzw. grupa III). Kiedys zalalem Lanosa tym olejem (elfem SXR) - jezdzil, nie bral, bez zadnych rewelacji czy efektow ubocznych.

Napisano

> No więc włsnie, może źle sformułowałem pytanie.

> Który olej jest lepszy syntetyk, czy hydrosyntetyk,

tak naprawdę to zależy jak szczery jest producent danego oleju

> bo o oczy mi się

> gdzieś obiło że hydrosyntetyk jest nowszy i lepszy

> technologicznie od syntetyka, a mi się zawsze kojarzyło że

> hydrosyntetykowi bliżej do półsyntetyka , więc gdzie tu prawda?

w powyższym. Syntetyk to produkt nie pochodzący z rafinacji RN.

Napisano

> Witam.

80% olejów sprzedawanych jako 'pełne syntetyki' to oleje hydrokrakowane, czy jak kto woli hydrosyntetyki. Lepsze, gorsze - pojęcie względne. Zależy do czego. Do zwykłej eksploatacji spokojnie wystarczy tańszy hydro-. Do jazdy sportowej pewnie lepszy byłby prawdziwy syntetyk.

Producenci nie chwalą się tym, ale powoli zastępują pełne syntetyki, hydrokrakami, bo te są dużo tańsze w produkcji (co nie przeszkadza im brać za bańkę takiego 'syntetyka' tyle samo co wtedy jak wlewali w butelkę prawdziwego 'full syntetyka' biglaugh.gif)

Castrol Magnetec, Mobil 1, większość Elf'ów - to już na 99% 'hydro-' (czyli odpowiednio zmodyfikowane minerały - podobnie jak ten GM 5W-30, który Ci wlewają do Aveo w ASO).

Napisano

Zdaje sie, ze lalem takie cos w swoje Reno jakis czas temu. Na pudelku, znowu zdaje sie, bylo napisane, ze zmniejsza zuzycie paliwa 5-12% czy jakos tak.

Teoretycznie jest to mozliwe, a praktycznie trudno powiedziec, czy jest zmniejszenie zuzycia paliwa - zbyt wiele czynnikow sklada sie na to, plus brak powtarzalnosci w codziennych warunkach - osobiscie bym sie tym nie przejmowal.

Aha, z tegoc o czytalem, nie baza oleju, a dodatki raczej sprawiaja, ze zuzycie paliwa bedzie mniejsze ok.gif

Napisano
  • Autor

No to teraz juz całkiem się zakręciłemsciana.gif.

Wychodzi na to że syntetyk, to to samo co hydrosyntetyk, mimo że producent na opakowaniu pisze że to ful syntetyk?

Skoro tak jest , to jak poznać prawdziwy syntetyk?

Nigdy się nie wgłębiałem w temat, ale zawsze mi się zdawało ze syntetyk jest tylko na bazie syntetycznej, a dopiero półsyntetyk to mieszanka synetyka i hydrokrakowanego .

Napisano

> No to teraz juz całkiem się zakręciłem.

> Wychodzi na to że syntetyk, to to samo co hydrosyntetyk, mimo że

> producent na opakowaniu pisze że to ful syntetyk?

> Skoro tak jest , to jak poznać prawdziwy syntetyk?

na opakowaniu syntetyka pisze "100% synthetic" , "fully synthetic" itd . W przypadku oleju na bazie HC pisze "synthetic technology" "HC synthese" lub coś w tym stylu w zależności od producenta . Dalej , trzeba w karcie produktu sprawdzić jaki jest skład bazy olejowej , czy to jest modyfikowany chemicznie jakiś węglowodór czy baza jest syntetyczna t.zn. zawiera PAO , estry , dwuestry , poliglikole itd . Co ważne , oleje o niektórych klasach lepkościowych z reguły są syntetykami np. 0W30,0W40,5W50 . Ale już 5W30 może był HC syntetykiem jak i półsyntetykiem .

> Nigdy się nie wgłębiałem w temat, ale zawsze mi się zdawało ze

> syntetyk jest tylko na bazie syntetycznej, a dopiero

> półsyntetyk to mieszanka synetyka i hydrokrakowanego .

Oleje hydrokrakowane są modyfikowanymi produktami rafinacji ropy naftowej , baza czystosynetyczna powstaje na drodze syntezy chemicznej .

Oleje półsyntetyczne z reguły stanowią mieszankę synetyka/HCsyntetyka z olejem mineralnym .

Napisano

> na opakowaniu syntetyka pisze "100% synthetic" , "fully synthetic"

> itd . W przypadku oleju na bazie HC pisze "synthetic technology"

Nie wszyscy producenci się do tego stosują.

Ta zasada obowiązuje na rynku niemieckim, gdzie HC nie można nazwać pełnym syntetykiem. U nas wolna amerykanka.

ELF z tego co pamiętam pisze rzetelnie na opakowaniu, czy to jest HC, czy full syntetyk (przynajmniej pisał). Mobil, Castrol skrzętnie ukrywają no.gif

Napisano
  • Autor

No to skoro już jesteśmy w temacie olejów, jaki byście polecali olej, aby był pewnym i dobrym syntetykiem?

Zawsze miałem zaufanie do firmy MOTUL, więc teraz nasówa się pytanie, czy np. TEN olej jest faktycznie 100% syntetykiem, czy producent ściemnia?

Napisano

chyba nie.......weźmy taki Magnatec 5W40 , na opakowaniu pisze wyraźnie HC synthese a w karcie produktu podany jest skład modyfikowanej chemicznie bazy olejowej ...

Z kolei Mobil np. 5W40 SyntS , zaznaczone , że pełny syntetyk zaś SpecialS o tej samej lepkości to technologia syntetyczna .

Napisano

> Witam.

> Tkimi jak np:

> TEN

> LUB

> TAKI

> Według zapewnień producentów oleje te zmniejszają znacznie tarcie

> dzięki czemu zużycie silnika i paliwa jest mniejsze.

> Coś to za piekne żeby było prawdziwe, więc czekam na opinie i

> doświadczenia.

> Pozdrawiam.

Hydrosyntetyczny to inaczej produkowany z wykorzystaniem technologii hydrokrakingu, czyli tłumacząc z chemicznego na motoryzacyjne - półsyntetyk. Czyli taki, jakich większość na sklepowej półce, bo Full Synth to ciężko uświadczyć. Nowa nazwa marketingowa na coś znanego od dawna.

A mniejsze zużycie paliwa w reklamie to też chwyt.

Pisze od czego mniejsze?

Może od silnika ze spracowanym minerałem?

Napisano

> No to skoro już jesteśmy w temacie olejów, jaki byście polecali olej,

> aby był pewnym i dobrym syntetykiem?

> Zawsze miałem zaufanie do firmy MOTUL, więc teraz nasówa się pytanie,

> czy np. TEN olej jest faktycznie 100% syntetykiem, czy

> producent ściemnia?

mam w silniku właśnie ten olej , z tego co pisze jest to 100% syntetyk . Jeszcze taka uwaga,swój kupowałem za chyba 150 PLN z hakiem.

Ze względu na skład na pewno syntetykiem jest 8100 Ester E-Tech 0W40 idea.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.