Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup samochodu w komisie (sprowadzonego)- gwarancja

Featured Replies

Napisano

Z zasady nie kupuje samochodów komisach z prostej przyczyny - raz się dobrze naciąłem i to wystarczy.

Ale kiedyś przeglądając jakieś aukcje (była to aukcja komisu) dotyczyła do tego wszystkiego samochodu sprowadzonego widziałem informację, że komis udziela gwarancji na: pochodzenie, bez wypadkowość, i do tego przebieg. Ceny nie pamiętam.

Warto coś takiego brać pod uwagę, jak to jest rozwiązane i co jesli po powiedzmy 4 dniach (kupiony w piątek, a na przegląd do rzeczoznawcy pojechałem w poniedziałek) okaże się, że autko bite, cofnięte z 100000000000 wink.gif km itd.

Ewentualnie jak ktoś widział lub zna jakiś komis dający gwarancję poprosiłbym o i nfo.

Napisano

Bez konkretnej tresci takiej umowy gwarancyjnej to ciezko cokolwiek powiedziec...

Ja bym raczej za wiele nie oczekiwal, bo co to znaczy gwarancja pochodzenia, czy legalnosci? Z auto nie jest kradzione??? hehe.gif

A pozniejsze dochodzenie swoich spaw w sadzie to tylko strata czasu sick.gif

Ja WSZYSTKIE komisy omijam szerokim lukiem, a jak jeszcze sie przyjrzysz jaki element je w 99% prowadzi to odpowiedz moze byc tylko jedna zlosnik.gif

Napisano

dopisz w umowie ze jezeli sprzedawca ukrywa bezwypadkowosc bo np nie mogl jej udowodnić ( np czujnikiem lakieru i musisz sprawdzic to na własny koszt ) to jeżeli okaże się że sprzedawca cie oszukał to masz prawo do zwrotu

albo poprostu jeżeli zależy ci na tym aucie to sprawdź je przed zakupem w jakims serwisie i jezeli bedzie bite to nie kupisz i nie bedziesz musial kombinować ze zwrotami

Napisano

dobrze doczytaj warunki.

pewnie to jest gwarancja z takimi warunkami, jak te wszystkie przedłużane u dealerów - jak się dobrze wczytasz, to nie obejmuje prawie nic, albo takie rzeczy, których prawdopodobieństwo wystąpienia jest bliskie trafienia 6 w lotto i naprawa zazwyczaj jest tańsza niż cena przedłużenia gwarancji.

Napisano

> dopisz w umowie ze jezeli sprzedawca ukrywa bezwypadkowosc bo np nie

> mogl jej udowodnić ( np czujnikiem lakieru i musisz sprawdzic to

> na własny koszt ) to jeżeli okaże się że sprzedawca cie oszukał

> to masz prawo do zwrotu

Nie używałbym słowa "bezwypadkowe" tylko raczej zwrotu, że "samochód nie miał przeprowadzonych napraw blacharsko-lakierniczych". Wynika to z moich doświadczeń z "uczciwymi" sprzedawcami: w ogłoszeniu jest napisane, że samochód jest bezwypadkowy, jedziemy, sprawdzamy i wychodzi na to, że cała jedna strona jest lakierowana i szpachlowana. Na naszą uwagę, że w ogłoszeniu było, że bezwypadkowe sprzedawca odpowiada: "panie, to nie był wypadek, przetarte tylko było jedną stroną" biglaugh.gif

Najpierw się wkurzyłem, ale jak sobie to w domu na spokojnie przemyślałem, to doszedłem do wniosku, że sąd mógłby przyznać rację sprzedawcy, bo w końcu nie każde zdarzenie drogowe jest wypadkiem, większość to jednak kolizje grinser006.gif

Napisano

>

> rzeczoznawcy pojechałem w poniedziałek) okaże się, że autko

> bite, cofnięte z 100000000000 km itd.

Komisy podlegają ustawie o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, więc:

1) te gwarancje to chłyt marketingowy

bo

2) w świetle ustawy i tak odpowiadają przed konsumentem za niezgodność towaru z umową

zatem

3) gdyby coś było nie tak z autem, to i bez tych "gwarancji" możesz odstąpić od umowy i żądać zwrotu pewnych kosztów (patrz: ustawa)

ale

4) prawdopodobnie niezależnie czy chciałbyś podeprzeć się "gwarancją" czy ustawą i tak musialbyś się ciągać z nimi po sądach

Ustawa jest natomiast aktem nadrzędnym nad dobrowolną "gwarancją", a dodatkowo jest wielce prokonsumencka.

Napisano

w mysłowickim komisie gdzie ogladałem tez taka oferte na stronie widnieje zapis ze udzielaja gwarancji na auto (na brak wyskoczenia usterki w teminie chyba 6 miesiecy od kupna i na jego "czysta" przeszłosc, czyli to co ww. wymieniłes) za bodajze +500zł.

niby gwarancja jest ale gdy zerknalem na auto niczym nie rozniło sie ono od innych aut w komisach (poza tym ze miało byc 100% sprawdzone bo ponoc takie tylko skupuja z pewnym przebiegiem), czyli przebieg skrecony, miało byc bezwypadkowe a okazało sie ze drzwi i cos z progiem było robione, malowane itd. itp.

gdy zaczałem ogladac drugie stojace obok facet sam powiedział ze to drugie tez było bite tylko troche bardziej.

ot znalezli nowy sposob na przyciagniecie potencjalnego kupca nic wiecej.

Napisano
  • Autor

dzięki wszystkim za odpowiedzi. Wniosek nasuwa się sam omijać handlarzy i wszelkiej maści komisy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.