Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obroty leca w dol...ale nie faluja JTD ?

Featured Replies

Napisano

Od dawien dawna mam taka przypadlosc, ktora sie zbytnio nie przejmowalem, ale przy mrozach jest to dosc dokuczliwe...

Szczegolnie na zimnym silniku, gdy dodaje gazu obroty ida w gore poczym spadaja do jakis 600obr/ i rosna w gore do 850 i zostaja, dzieje sie tak za kazdym razem gdy dodam gazu, dopiero gdy silnik mocno sie zagrzeje, i to po przejechaniu jakis 50 km te objawy ustaja ?

Ma ktos cos podobnego albo jakies pomysly ? Mysle ze cos z alternatorem albo masa, ale masy poczyscilem w wiekszosci, bo dokladnie nie wiem gdzie sa wszystkie.

Napisano

moj jak jest mrozno to trzyma (na oko) 1100 obr tuz po odpaleniu porannym ( gdzie nominalna jest -znow na oko - powiedzmy 900) . Po 5 minutach samo z siebie schodzi na owe 900. Jak go sam delikatnie pomecze gazem -takiego zimnego- to tez sie wiuchnie do 800 , zatrzesie budą i wraca na 1100 .

Czas potrzebny do odsniezenia auta rowna sie odcinkowi czasu jaki potrzebuje silnik zeby sie na tyle zagrzac zeby obroty sobie spadly na 900 i wtedy nic mu dziwnego sie nie dzieje 20.GIF

Napisano
  • Autor

No wlasnie, ale moj tak samo zatrzesie ta buda, ale nawet jak nie ma mrozow, jak jest cieplo i przejade nawet z 20 km, to i tak te obroty zawsze spadna do tych 600 i zaraz zawedruja do 850.

Napisano

> No wlasnie, ale moj tak samo zatrzesie ta buda, ale nawet jak nie ma

> mrozow, jak jest cieplo i przejade nawet z 20 km, to i tak te

> obroty zawsze spadna do tych 600 i zaraz zawedruja do 850.

Stawiał bym na układ zasilania paliwem.... może uszkodzone uszczelnienie na wtryskiwaczu powoduje, ze coś nie tegos, może regulator na pompie ON ... a może czujnik na magistrali CR.... ale tak naprawde bez odpowiedniej diagnostyki to tylko takie dyrdymały wink.gif

Napisano

Na kompie nic Ci nie pokaże raczej, tu potrzebny jest ktoś kto ma pojęcie o dieslach (w aso takich ludzi brak)

Napisano

Zacząłbym od sprawdzenia całego podciśnienia to pierwsza sprawa. Dwa diagnostyka auta ale nie zwykłe podpięcie examinera bo ten ot tak też wróżką nie jest i nic nie powie.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Zacząłbym od sprawdzenia całego podciśnienia to pierwsza sprawa...

Jak mozna sprawdzic to podcisnienie, gdzie najlepiej sie udac z czyms takim ?

Napisano

> Jak mozna sprawdzic to podcisnienie, gdzie najlepiej sie udac z czyms

> takim ?

Dobry serwis Boscha specjalizujący się w CR Disla

Napisano
  • Autor

Dobra, dzieki za podpowiedzi, zobaczymy jak z tym bedzie, bo dzis rozmawialem z kolega co tez ma stilacza z naszego forum i mowil ze ma dokladnie tak samo i ze chyba kazdy stilacz tak ma, moze przy okazji kiedys podrzuce komus ten temat na naprawach smile.gif

Napisano

> Od dawien dawna mam taka przypadlosc, ktora sie zbytnio nie

> przejmowalem, ale przy mrozach jest to dosc dokuczliwe...

> Szczegolnie na zimnym silniku, gdy dodaje gazu obroty ida w gore

> poczym spadaja do jakis 600obr/ i rosna w gore do 850 i zostaja,

Dokładnie.

Najgorzej jest jak sie delikatnie musnie pedałem np z 850 na 900 a obroty na chwile spadną o 100-150 mniej i silnik się stabilizuje.

Czyzby to norma?

Tez coś takiego mam, chyba o to koledze chodzi?

ps. Mrozy nie mrozy, mój pali na dotyk.

Napisano
  • Autor

Dokładnie o to chodzi kolego, idealnie to ujales. Mi tez pali na dotyk, nie ma to zadnego wplywu na odpalanie, zauwazylem jedynie ze te wahania obrotow znacznie bardziej sa uzaleznione od tego czy chodzi klimatronic lub jakies inne zrodla poboru pradu.

Napisano

no wlasnie.

np mam tak bo mam manuala klime jak przelaczam na np szybe i tam sie chyba elektrycznie przesuwa klapa to tez zakolysze silnikiem.

mniejsza z tym.

Sa objawy ze jak lekko nacisniesz gaz i puscisz to spadną obroty ponizej zadanych 850 i bardzo szybko wrócą

Napisano

> Dokładnie o to chodzi kolego, idealnie to ujales. Mi tez pali na

> dotyk, nie ma to zadnego wplywu na odpalanie, zauwazylem jedynie

> ze te wahania obrotow znacznie bardziej sa uzaleznione od tego

> czy chodzi klimatronic lub jakies inne zrodla poboru pradu.

Można mu w sofcie po prostu podnieść obroty smile.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

Robiłeś już tak kiedyś Marcin ? Czy ma to jakiś wpływ na większe spalanie ? albo jakieś efekty uboczne ? smile.gif

P.S Stilon już odholowany, jutro się dowiem co i jak smile.gif

Napisano

> Robiłeś już tak kiedyś Marcin ? Czy ma to jakiś wpływ na większe

> spalanie ? albo jakieś efekty uboczne ?

> P.S Stilon już odholowany, jutro się dowiem co i jak

Obroty jałowe masz wtedy takie jak na klimie.

Daj znać co z tą półosią i resztą...

Pozdro

Napisano

> Robiłeś już tak kiedyś Marcin ? Czy ma to jakiś wpływ na większe

> spalanie ? albo jakieś efekty uboczne ?

> P.S Stilon już odholowany, jutro się dowiem co i jak

i jaki był finał ?

Napisano
  • Autor

Heh, finał był taki, że wyleciało mi zabezpieczenie z półośki, nie bardzo wiem jak i w warsztacie też, ale może było to wynikiem długiego mielenia kołem w zaspie, no nie wiem po po prostu, ważne że skończyło się tylko wstawieniem tego co wypadło i kwocie 50 zł smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.