Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wahacz Birth - pilne !

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie i proszę o szybką odpowiedź, bo fura na warsztacie stoi i potrzebne części są, a mechanior chce zedrzeć ze mnie skórę. Dzwoniłem do AutoSamu Łódź po wahacz i polecili mi Birth w cenie przystepnej, powiedzieli, że są dobre, ale fakt, że lekko odbiegają od TRW, ale nie wiele, ale do normalnej jazdy starczają, zetknęliście się z tymi wahaczami? jak tak to prosze o opinię, z góry dzięki

Napisano

Nie znam tej firmy ale przy naszych drogach bym się nie bawił w eksperyment - szanse, że zaoszczędzisz są małe. Pewne i trwałe TRW - polecam. ok.gif

Sam jestem ciekaw czy ktoś spotkał się z tymi wahaczami.

Napisano

Ja kupiłem TRW na Allegro wahacz cena za sztukę 255 zł, nie jest to najtaniej.

Słyszałem kiedyś takie powiedzenie " jestem biedny i nie stać mnie na tanie rzeczy" ... trafiło do mnie. Wolę dołożyć i kupić coś sprawdzownego niż "zaoszczędzić" i za chwilę mieć znowu ten sam problem.

Polecam TRW.

Waldek

Napisano

a o ile tańsze są te birth? hmm.gif mam ten sam problem - oba wahacze do wymiany, ale raczej przekonano mnie do trw icon_rolleyes.gif

Napisano

> a o ile tańsze są te birth? mam ten sam problem - oba wahacze do

> wymiany, ale raczej przekonano mnie do trw

Ludzie ten temat był już do zrzygania wałkowany na forum! Konkluzja - tylko oryginały lub zastępczo TRW. Wszystkie inne wynalazki nie wytrzymują długo. Dotyczy to w szczególności JTD i najmocniejszych benzyn. Ile jeszcze można o tym dywagować? Jest coś takiego jak funkcja "szukaj" na forum.

Napisano
  • Autor

W autosamie mowili 146,40 za sztukę i 15,90 wysyłka, patrzyłem w Intercarsie po ile stoją to cena była 210 zł, w sklepie zwyłkym motoryzacyjnym w Koszalinie, gdzie ceny są w miare przystępne kosztował 235 z gorszami.

W IC mowili, że dosc dobre wahacze, w sklepie moto w Koszalinie mowili że dobre, w autosamie mowili że lekko odbiegają od TRW ale do spokojnej jazdy bez wygłupów na pewno starczą, nie mieli zwrotów ich, i że bardzo dużo ich sprzedają.

Powiem, że podobne opinie słyszałem o amorach Magnetii na tył, każdy nie, tylko kyb, ale załozyłem je na tył i jeżdże i dobrze mi się na nich jeździ - kupione w autosamie po 50 złotych sztuka - olejowo gazowe.

Inne fora czytałem i zdania sa podzielone, jedni tylko biora z uwagi na markę, a opinia opinii nie równa uważam i będe ryzykowac i kupie ten wahacz.

Napisano

> tylko oryginały lub zastępczo TRW.

Hmm, ja ostatnio zmieniałem wahacz i kupiłem w Intercarsie rzekomo zamiennik firmy Magneti Marelli. Jak się potem okazało ów zamiennik ma zaklejone oryginalne znaczki RICAMBI i wygląda identycznie jak fabryczny wahacz. Miałem oba jednocześnie w ręce(stary po zdjęciu i nowy przed założeniem) Na zamienniku z IC podawanym jako MM są napisy TRW( na końcówce drążka ) i ów znaczek RICAMBI zaklejony czarną taśmą, tak więc wygląda na to, że zamiennik MM z IC to nic innego jak oryginał:D. Dodam, że zgodnie z tym co mam w aucie, kupowałem wahacz pozmianowy ( z wymiennim sworzniem, przynitowanym na 3 nity). Przedzmianowe też występują w IC w takiej opcji jak pozmianowe (znaczy, zamiennik firmy MM) i jest sporo tańszy od pozmianowego natomiast ja za pozmianowy płaciłem ok 300 PLN/szt, może nie jest to tanio ale i tak taniej niż w ASO gdzie za to samo wołają 499 PLN zeby.GIF

Pozdrawiam

Napisano

> Ludzie ten temat był już do zrzygania wałkowany na forum! Konkluzja -

> tylko oryginały lub zastępczo TRW. Wszystkie inne wynalazki nie

> wytrzymują długo. Dotyczy to w szczególności JTD i

> najmocniejszych benzyn. Ile jeszcze można o tym dywagować?

kolego, weź wyluzuj 20.GIF po pierwsze, opinie o trw są od osób, które trw mają, i mówią że inne są złe (nie zrozum mnie źle, ja też biore trw, bo nie mam ochoty się bawić w wymiane kolejną po 10tys km), ale dobrze jest sprawdzić, czy jakość/cena się nie zmieniły na korzyść jakiejś innej firmy ok.gif

> Jest

> coś takiego jak funkcja "szukaj" na forum.

mnie osobiście szukajka nie lubi, choć nowy już na forum nie jestem, doprowadza mnie do szału sama myśl o tym, że miałbym coś w niej znaleźć hehe.gif

ogólnie są tematy, któych wałkować 1000 razy nie ma sensu, jak np. "wkurzająca wymiana żarówek" albo "wyskoczył mi błąd abs/asr, co zrobić" spineyes.gif ale są też tematy które warto odnawiać co jakiś czas i sprawdzić czy coś się zmieniło w materii ok.gif

Napisano

> będe ryzykowac i kupie ten wahacz.

Spójrz na to w ten sposób - rękojmi masz 2 lata zarówno na TRW jak na Birth. 2 lata muszą wytrzymać, a jeśli nie, to Ci wymienią na nowy.

Napisano

> Spójrz na to w ten sposób - rękojmi masz 2 lata zarówno na TRW jak na

> Birth. 2 lata muszą wytrzymać, a jeśli nie, to Ci wymienią na

> nowy.

Tylko ile zapłaci za każdorazowa wymianę i ustawianie geometrii? Już jedna wymiana wyjdzie drożej niż TRW!

Napisano

> Spójrz na to w ten sposób - rękojmi masz 2 lata zarówno na TRW jak na Birth.

Rękojmię masz tylko jeśli kupujesz na firmę. Dla osób fizycznych na dwa lata masz niezgodność towaru z umową, ale tylko przez pół roku wystąpienie wady traktowane jest jako nabyte z nowym produktem. Przez pozostałe półtora roku to na kupującym spoczywa obowiązek udowodnienia, że wada była ukryta w towarze już w momencie zakupu(w praktyce prawie niemożliwe).

Napisano

Na temat wahaczy birth odpowiadałem kiedyś w wątku " Pany bo jesteście obeznani - wahacze" , powiem jedno nie kupuj tego gówna nono.gif,kiedyś to kupiłem tez w Autosamie w Łodzi i skończyło się tak że po przebiegu 6tyś. km kupiłem i zamontowałem nówki w ASO , na szczęście reklamacje mi uznali i kase za birthy oddali ,ale kasa za wymiane i zbieżność poszły w błoto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.