Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Efekt jak przy włączonym zapłonie po wyjęciu kluczyka

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam problem jak w temacie: przy wyłączonym zapłonie (niezależnie czy kluczyki zostały wyjęte ze stacyjki czy nie) samochód zachowuje się podobnie jak przy włączonym zapłonie: świecą się (jasno - normalnie) kontrolki ładowania i ciśnienia oleju, można włączyć kierunkowskazy, etc. Podczas próby uruchomienia silnika miga "Check engine", rozrusznik kręci ale silnik nie odpala. Ostatnio pojawił sie problem z wiązką elektryczną w drzwiach kierowcy: podczas pouszania skrzydłem drzwi zaczynały drgać siłowniki obu przednich szyb - prawdopodobnie izolacja została naruszona podczas mrozów i coś zwiera. Teoretycznie zwarcie w wiązce ze stałym "+" może spowodować symulację "włączonego zapłonu" ale nie tłumaczy problemu z uruchamianiem silnika i miganiem "Check engine". Zanim zacznę na mrozie latać z miernikiem i sprawdzac zesztywniałą instalację chciałbym mieć jakiś punkt zaczepienia: może mostek prostowniczy alternatora? BTW - wymryganie błedów ne wchodzi w grę z powodu ciągłego migania kontrolki... Jakieś sugestie?

Napisano

Z tego co wiem migający check sygnalizuje problem z immobiliserem.

Napisano
  • Autor

> Z tego co wiem migający check sygnalizuje problem z immobiliserem.

Nie mam fabrycznego immo zintegrowanego z kontrolerem silnika...

Napisano

Jeśli masz białą kropkę na stacyjce to na 100% masz immo.

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz białą kropkę na stacyjce to na 100% masz immo.

Nie mam kropki... smile.gif

Napisano

To już nie ogarniam niewiem.gif

Napisano

> Nie mam fabrycznego immo zintegrowanego z kontrolerem silnika...

W roczniku 98? Niemożliwe...

Pozdroofka

Napisano

> Nie mam fabrycznego immo zintegrowanego z kontrolerem silnika...

Na pewno masz immobilizer - w tym roczniku to standard.

Od 95 roku wszystkie miały.

Jeśli chcesz się upewnić zajrzyj do kluczyka, czy nie masz tam transpondera wink.gif

Napisano
  • Autor

Kropki nie mam, transponder znalazłem - macie rację. smile.gif

Silnik odpala raz a 10 prób (tylko wtedy, gdy gdy startuję po zgaszeniu wszystkich kontrolek). Po wyłaczniu zapłonu, w przypadku gdy kontrolki nie gasną z okolic sterownika silnika (pod na prawo od nóg pazsażera) słychać cichy syk i czuć lekko spaleniznę. Jutro zdejmę palstiki i sprawdzę w jakim stanie jest instalacja. Nowa obserwacja: po wyłączeniu zapłonu kontrolki gasną trwale natychmiast po włączeniu dowolnego odbiornika prądu. spineyes.gif

Napisano

> Nowa obserwacja

Ty nie obserwuj bo spalisz instalację albo i auto. Zdejmuj plastiki i szacuj szkody.

Pozdroofka

Napisano

Jesli jeszcze nie oszacowales szkod, to odlacz jak najszybciej akumulator, bo rano bedziesz mogl oceniac jedynie spalony samochod...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Bez obaw, akumulaor odłączony (Panowie, proszę bez takich truizmów, ok?). Czy sterownik jest hermetycznie zamknięty, czy można go otworzyć bezinwazyjnie?

Napisano

> Bez obaw, akumulaor odłączony (Panowie, proszę bez takich truizmów,

> ok?).

Bez urazy, ale to tak z zasady, wielokrotnie juz zdarzalo sie na forum, ze rzeczy oczywiste takimi nie sa dla wszystkich.

ECM ma obudowe w pelni demontowalna.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dziękuję za informację - jutro przy świetle dziennym sprawdzę stan instalacji w okolicach nadkola oraz - jeżeli zajdzie taka konieczność - sam sterownik. Przypuszczam, że sam sterownik działa prawidłowo, ponieważ jego usterka byłaby (IMHO) permanentna. Tymczasem problem nie występuje za każdym razem (zakładam brak elementów elektro-mechanicznych typu przekaźnik wewnątrz kontrolera). Pozdrawiam.

Napisano

Spróbuj zdjąć plastyki obudowy stacyjki i rozłącz złącze, a następnie podłącz akumulator jeśli świecenie kontrolek nie nastąpi , a obstawiam że nie, to szykuje się wymiana stacyjki- jej elektryki

pozdrawiam

Napisano

Podobny problem z elektryką miał mój znajomy z Astrą F 1.7D. Okazało się, że winna była masa silnika, a tak właściwie to jej brak. Była umocowana z lewej strony od skrzyni biegów do podłużnicy.

Brak masy powodował, że obwody innymi drogami się zamykały i była dyskoteka z dziwnymi kontrolkami i silnik nie palił. Najprościej podać dodatkową masę między klemę (-) a element metalowy silnika- np. przewodem rozruchowym.

Napisano
  • Autor

Oczywiście, jest to jedna z opcji - może nawet ta najbardziej oczywista przy problemach z wyłączeniem zapłonu.

Zastanawiam się tylko czy może mieć wpływ na ewidentne przegrzewanie się czegoś w okolicach prawego nadkola...

Napisano

Ze sterownika idą dodatkowe masy na silnik. W Tym wypadku cała masa silnika może częściowo zamykać się przez sterownik. Nie do końca znane są drogi prądu w samochodzie. Podpięcie dodatkowej masy kablem rozruchowym to 5 sekund roboty. Ja już bym pobiegł, sprawdził i wrócił z powrotem.

Napisano
  • Autor

Nie mogę - usypiam potomka... hehe.gif

Napisano

Od czegoś trzeba zacząć, jest dużo mozliwości.

Równie dobrze racje moze mieć kolega pano - może to faktycznie problem z masą.

pozdrawiam

Napisano

> Panowie, proszę bez takich truizmów

Skoro zaczynasz wątek od tego, że sam nie wiesz co masz w aucie (immobilizer), to nie dziw się, że ludzie dają Ci dobre rady jak uchronić auto przed poważną awarią.

Zresztą, skąd wiadomo co dla Ciebie jest truizmem? Bo na przykład dla mnie jest to, że auta poliftowe mają fabryczny immobilizer, a przy takich objawach jak opisujesz, jest podłączenie dodatkowej masy (co zresztą radzi pano). Więc po Twoim upomnieniu nas, ścisnąłem japę zgodnie z życzeniem. Jak się okazało niepotrzebnie.

Napisano

> auta poliftowe mają fabryczny immobilizer

błąd

Mój poliftowy '95 (montowana na Żeraniu) nie posiada.

Uprzedzając ew. pytania - kropka (jeśli chodzi o ta kropkę, która jest przy oznaczeniu położeń stacyjki) jest, natomiast kluczyki są nierozbieralne (cienkie główki z jednorodnego plastiku takie jak TU ).

Napisano

> Mój poliftowy '95 (montowana na Żeraniu) nie posiada.

Jesteś pierwszym właścicielem?

Pozdroofka

Napisano

> błąd

> Mój poliftowy '95 (montowana na Żeraniu) nie posiada.

> Uprzedzając ew. pytania - kropka (jeśli chodzi o ta kropkę, która

> jest przy oznaczeniu położeń stacyjki) jest, natomiast kluczyki

> są nierozbieralne (cienkie główki z jednorodnego plastiku takie

> jak TU ).

Te kluczyki wyglądają po prostu jak dorobione/zapasowe (sam takie mam w zapasie), chyba nie są oryginalne Oplowskie? Nawet w mojej asterce z '93 jest kluczyk rozbieralny (oryginał z logiem Opla), z diodą - mini latareczką - autko nie ma immo. Chociaż mój był składany w Saragossie w Hiszpanii. Ale możliwe, że ktoś coś kiedyś kombinował u Ciebie z kluczykami i immo... To tylko domysły. wink.gif

Napisano

> Te kluczyki wyglądają po prostu jak dorobione/zapasowe (sam takie mam

> w zapasie), chyba nie są oryginalne Oplowskie? [...] Ale możliwe, że ktoś coś

> kiedyś kombinował u Ciebie z kluczykami i immo...

Właśnie ku temu zmierza moje pytanie... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Te kluczyki wyglądają po prostu jak dorobione/zapasowe

Samochód był zakupiony fabrycznie nowy w Warszawie na 17 Stycznia.

Kluczyki są oryginalne, mają logo Opla, miały również plastikowe języczki bodajże z numerem kluczyka, które się odcinało.

Napisano

To widzę, że Panowie w fabryce na Żeraniu się nie postarali. wink.gif

Napisano
  • Autor

Sorki za milczenie przez cały tydzień ale dopiero dziś miałem czas aby zająć się samochodem. Po zdjęciu prawej osłony progu oraz schowka uzyskałem dobry dostęp do instalacji. Sterownik silnika wraz z przyległościami okazał się być wzorem czystości i suchości, czego nie można powiedzieć o luźnej wtyczce, która schowana była pod wykładziną wygłuszającą poniżej sterownika. Wilgoć w połączeniu z utlenieniem konektorów spowodowała na tyle dużą upływność prądu, że słychać było "syczenie" połączone z zapachem spalenizny - sama wtyczka była wyraźnie ciepła... Po rozebraniu i oczyszczeniu poszczególnych konektorów, trzy z nich nie nadawały się do ponownego montażu. Skończyło się na obcięciu i zaizolowaniu części przewodów. Wygląd samej wtyczki po powierzchownym oczyszczeniu ale przed demontażem w załączonym w pliku... Pozdrawiam i polecam okresową kontrolę niewykorzystywanych wtyczkek!

post-103077-14352506705451_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.