Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diagnostyka amortyzatorów

Featured Replies

Napisano

Jak sprawdzić czy amorki się nie skończyły? Ostatnio takie mrozy, a autkiem teraz częściej żona jeździ. Dziś jechałem ja po tygodniu przerwy i coś jakby stukało, pukało z przodu. No i teraz nie wiem czy trzeba jechać na diagnostykę tych amorków? Autko ma przejechanie dopiero 17000km a gwarancja kończy się 23 marca więc jeszcze bym coś powymieniał zlosnik.gif

Napisano

> Jak sprawdzić czy amorki się nie skończyły? Ostatnio takie mrozy, a

> autkiem teraz częściej żona jeździ. Dziś jechałem ja po tygodniu

> przerwy i coś jakby stukało, pukało z przodu. No i teraz nie

> wiem czy trzeba jechać na diagnostykę tych amorków? Autko ma

> przejechanie dopiero 17000km a gwarancja kończy się 23 marca

> więc jeszcze bym coś powymieniał

Ja pojechałem do ASO. Zapłaciłem 50 zł i dostałem wydruk ze ścieżki.

Napisano

> Ja pojechałem do ASO. Zapłaciłem 50 zł i dostałem wydruk ze ścieżki.

w każdym SKP powinni to zrobić, cena zdaje się coś koło 20zł ok.gif

Napisano

> Jak sprawdzić czy amorki się nie skończyły? Ostatnio takie mrozy, a

> autkiem teraz częściej żona jeździ. Dziś jechałem ja po tygodniu

> przerwy i coś jakby stukało, pukało z przodu. No i teraz nie

> wiem czy trzeba jechać na diagnostykę tych amorków? Autko ma

> przejechanie dopiero 17000km a gwarancja kończy się 23 marca

> więc jeszcze bym coś powymieniał

skp ok.gif

Napisano

Przy 19000 wymieniałem prawy przód, gwarancja jeszcze była. wink.gif Amor wylał, po nacisnięciu na maskę, auto leciało w dół jak w masło.

Napisano

Żeby sprawdzić czy amor jest ok należałoby go przebadać po uprzednim wymontowaniu z auta (oczywiście mówimy o suchym).

Badanie na aucie wiąże się z pewnymi niepewnościami, które pochodzą od metody pomiarowej. Dlatego nikt nie zabiera dowodu w skp za amorki o zbyt małej "sprawności", jeżeli są suche. Łatwo można zmanipulować maszynę np zmieniając ciśnienie w kołach(które diagnosta powinien sprawdzać na badaniu technicznym zeby.GIF) albo obciążenie.

Z praktyki wiem, że "sprawny" amortyzator często okazuje się szrotem, co potwierdza test drogowy wykonany po wymianie takiego amortyzatora na nowy.

Nie ma co patrzeć na te cyferki z wydruków, jak auto zaczyna myszkować, źle się prowadzić na poprzecznych nierównościach, szczególnie na łukach to amorki wymieniać.

Napisano

> Opowiadasz tu jakies fanaberie...

dobrze mowi, nawet nowe nie wykazuja jakiejsc super sprawnosci szczegolnie tylne

Napisano

Przykład w aucie ojca: amortyzatory nowe a tłukły sie niemiłosiernie. na ścieżce diagnostycznej tłumienie 75% czyli sprawne. Producent nie chciał wymienić na wolne od wad.

Napisano

> Przykład w aucie ojca: amortyzatory nowe a tłukły sie niemiłosiernie.

> na ścieżce diagnostycznej tłumienie 75% czyli sprawne. Producent

> nie chciał wymienić na wolne od wad.

hmm.gif 75% to dobry wynik, nigdy nie będziesz miał 100%

fabrycznie nowe amortyzatrry w pandzie pokazały 78%

gazowe KYB 81%

Napisano

> Przykład w aucie ojca: amortyzatory nowe a tłukły sie niemiłosiernie.

> na ścieżce diagnostycznej tłumienie 75% czyli sprawne. Producent

> nie chciał wymienić na wolne od wad.

Qrcze nie osmieszajcie sie wiecej ludziska... Amorki masz w porządku.

Dla 99% zwykłych obywateli sprawdzenie amorków na ścieżce jest wystarczającym i ostatecznym wskazaniem czy amortyzatory są OK czy też nie.

Pozostały 1% niech się wciągnie do programu SETI a nie mąci ludziom w głowach.

Napisano

> dobrze mowi, nawet nowe nie wykazuja jakiejsc super sprawnosci

> szczegolnie tylne

Nie, nie mówi. Jeśli ASO czy SKP mówi ze są OK to sa OK. Zawsze oczywiscie trzeba byc czujnym. A nuż pracownik stacji pomyli nas z kimś znajomym i na chama bedzie nam chcial podbic dowód... smile.gif

nawet nowe nie wykazuja jakiejsc super sprawnosci szczegolnie tylne - o co chodzi w tym zdaniu? Komu nie wskazują tobie, czy wogóle? hmm.gif

Napisano

> Qrcze nie osmieszajcie sie wiecej ludziska... Amorki masz w

> porządku.

> Dla 99% zwykłych obywateli sprawdzenie amorków na ścieżce jest

> wystarczającym i ostatecznym wskazaniem czy amortyzatory są OK

> czy też nie.

> Pozostały 1% niech się wciągnie do programu SETI a nie mąci ludziom w

> głowach.

jak zwykle opowiadasz głupoty- wystarczy pojechać na 2 rożnie SKP by pokazały często zupełnie rożne wartości - jestem tego przykładem i pewnie nie tylko ja- oczywiście wyłączmy przypadki całkowitego braku oleju w amorku

w moim przypadku na jednym SKP pokazywało 78 % sprawności a na innym 64% - widzisz różnice?

jednakże biorąc pod uwagę stan polskich dróg wymieniłem całe kompletne kolumny- stare "na wszelki wypadek " znajdują się w garażu- o znaczącej poprawie siły tłumienia i komfortu prowadzenia wspominać nie muszę

Napisano

> Nie, nie mówi. Jeśli ASO czy SKP mówi ze są OK to sa OK.

icon_eek.gifboje_sie.gifhehe.gifhehe.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifpad.gif cytat dnia - gdybym we wszystkim słuchał ASO to do dziś licznika bym nie wymienił , nie posiadał halogenów etc

Napisano

> nawet nowe nie wykazuja jakiejsc super sprawnosci szczegolnie

> tylne - o co chodzi w tym zdaniu? Komu nie wskazują tobie,

> czy wogóle?

a czytac ze zrozumieniem potrafi ? smirk.gif

nowe amotyzatory na tylnej osi w pandzie podczas testu pokazuja sprawnosc 7x% ...

Napisano

> cytat dnia - gdybym we wszystkim słuchał ASO to do dziś

> licznika bym nie wymienił , nie posiadał halogenów etc

Bez urazy, Ale nikt przy zdrowych zmysłach nie wymienia pół samochodu bo mu wskaźnik opada o 3 mm. Nie pamiętam też czy to Ty wymieniałeś klocki przy przebiegu 60tyś 7-krotnie a tarcze 4-krotnie.

Jeśli jest tak w istocie to...Nie bede komentował powyższego.

NŚmiem twierdzić, że Niektórych nawet badanie w 3 stacjach nie przekona , trudno, ich sprawa.

Nie każdy też wymienia licznik, zakłada halogeny, ingeruje w komputer.

Zwykły użytkownik z problemem jedzie na stacje i do ASO, czy tez do znajomego. Jeśli wszyscy mówią ze jest Ok to prawdopodobnie jest OK. Tyle.

Napisano

> a czytac ze zrozumieniem potrafi ?

> nowe amotyzatory na tylnej osi w pandzie podczas testu pokazuja

> sprawnosc 7x% ...

No i? Reklamuj...

Napisano

> Bez urazy, Ale nikt przy zdrowych zmysłach nie wymienia pół

> samochodu bo mu wskaźnik opada o 3 mm. Nie pamiętam też czy to

> Ty wymieniałeś klocki przy przebiegu 60tyś 7-krotnie a tarcze

> 4-krotnie.

> Jeśli jest tak w istocie to...Nie bede komentował powyższego.

Właśnie to zrobiłeś czerwona.gif- po raz kolejny robiąc osobistą wycieczkę - proponuję poszperać z czym się wiązała wymiana hamulców i co było tego przyczyną - czytanie nie boli.

Jeszcze raz Ci odpowiem- moja sprawa co robię ze sowim samochodem i nic Ci do tego- tylko proszę nie pisz totalnych głupot bo odnoszę wrażenie iż jedynym Twoim celem jest wywołanie awantury tuk.gifczerwona.gif

> NŚmiem twierdzić, że Niektórych nawet badanie w 3 stacjach nie

> przekona , trudno, ich sprawa.

Mnie badanie na 2 SKP doprowadziło do przekonania że dla WŁASNEGO BEZPIECZEŃSTWA czas się zająć zawieszeniem - okazało się że miałem rację

> Nie każdy też wymienia licznik, zakłada halogeny, ingeruje w

> komputer.

> Zwykły użytkownik z problemem jedzie na stacje i do ASO, czy tez do

> znajomego. Jeśli wszyscy mówią ze jest Ok to prawdopodobnie

> jest OK. Tyle.

Pisząc o przykładach z licznikiem halogenami pokazuję, iż każdy z nas jest omylny - ups prawie - no Ty jesteś nieomylny- jasnowidz- wiesz lepiej jaki jest stan techniczny mojego samochodu pad.gif

może jeszcze nie wiesz ale samochód i jego podzespoły ulegają zużyciu- jeden będzie jeździł do czasu aż z tarcz będzie miał żyletki a stan amortyzatorów i zawieszenia doprowadzi kierownika do choroby morskiej. pad.gif

tylko rzecz w tym iż chodzi o BEZPIECZEŃSTWO

Napisano

Panowie !

Odchodzimy od tematu smile.gif

Napisano

99% obywateli odczuje wymianę "sprawnego" amortyzatora na nowy.

Przykład I.

Dajewoo matiz 90kkm. Auto w zakręcie na poprzecznych nierównościach jest nie do opanowania, często zawieszenie dobija. Badanie techniczne, tył 40 % sprawności amortyzatora, czyli OK. Wymiana amorków za 80zł komplet i błogi spokój, bez rzucania tyłem etc.

Przykład II.

Astra G 250kkm. Auto się nie prowadzi, na załadowanym jest masakra. Sprawność amortyzatorów przód ~65% i tył ~50%, czyli dobrze. Po 7 latach i 250kkm w Pl rotfl.gif. Po wymianie brak słów, aby opisać to co jest teraz.

Te 20% sprawności, która daje wynik pozytywny to opona generuje rotfl.gif. Żeby osiągnąć taki wynik to amortyzator musi być rozszczelniony. A więc wystarczy ocena organoleptyczna (pod kątem wycieków i luzów). A cyferki ze ścieżki to sobie można włożyć głęboko w majtasy. Wystarczającym powodem wymiany będą stuki, puki i gorsza jakość prowadzenia/bujanie. A faktyczną sprawność bada się po wymontowaniu.

Żeby było śmieszniej to przy badaniu Eusamem panda z instalacją gazową będzie miała gorszą sprawność amorków niż bez gazu (przy założeniu identyczności aut i powtarzalności pomiaru).

Napisano

Kolego! umiesz czytać ze zrozumieniem? Otóż dążę do tego, iż mimo tego, że test pokaże, że amortyzator ma tłumienie na poziomie 75 % to tak naprawdę nie musi oznaczać, że amortyzator jest sprawny. No chyba, że dla Ciebie jest to wyznacznik i nawet jak będzie się tłukł a będzie miał tłumienie 70% to go nie wymienisz. Podam może jeszcze jeden przykład: niedawno wymieniałem amortyzatory w swoim aucie bo z dwóch stron coś stukało. Tłukło się jak nie wiem. Nie wiedząc jeszcze, że powodem tego były amortyzatory pojechałem na ścieżkę (przegląd okresowy) . No i oczywiście tłumienie ponad 60%. Facet na stacji: paaanie, amortyzatory jak nowe, po co wymieniać. I co? dalej mamy wierzyć testom?

Napisano

> Pozostały 1% niech się wciągnie do programu SETI a nie mąci ludziom w

> głowach.

Kurde jestem w programie SETI@home, znaczy się mącę wszystkim w głowach? beksa.gifbeksa.gifbeksa.gif

By nie było, że offtopem lecę, to przy wylanym amortyzatorze, na trzepaniu w ASO było 17% sprawności. zeby.GIF

Napisano

Może łączniki stabilizatora Ci się tłuką? One tak lubią

Napisano

> jak dokladales halogeny?

> dodatkowa wiaazka ? duzo z tym problemu ?

jest manual na naszej stronie waytogo.gif- w skrócie - nowa wiązka wyłącznik etc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.