Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trochę o polerowaniu

Featured Replies

Napisano

Kolega ostatnio podrzucił mi link: KLIK

Moje doświadczenie w temacie jest niewielkie, ale jak oceniają ten materiał kącikowi fachowcy?

Pozdroofka

Napisano

> jak oceniają ten materiał kącikowi fachowcy?

Niefachowcy też mogą? smile.gif

Ten tekst jest opracowany na podstawie materiałów dostępnych na angielskim forum Detailing World. Wersja dla polerek orbitalnych (w sumie "dual action") jest tutaj.

Materiałów do czytania na kilka miesięcy. Rezultaty uzyskanie przez niektórch są naprawdę spektakularne.

Jest mnóstwo różnych firm produkujących pasty, z opisanych w tekście Meguiars ma sklep w Polsce, , inne nie wiem.

Z tego co pamiętam to ty używałeś Farecla G3 . Nie cieszy się ona zbytnim uznaniem na tym forum - nie to że jest słaba,

ale technika poszła na tyle do przodu, że są już o wiele lepsze pasty, chociaż G3 w sprawnych rękach też jest OK.

Generalnie polerki rotacyjne o wiele więcej potrafią, lepiej polerują i szybciej, ale chwila nieuwagi potrafi

doprowadzić do wytarcia lakieru aż do blachy. Dlatego początkujący często wybierają polerki DA (dual action / orbitalne)

a profesjonaliści rotacyjne.

Polerek używa się z gąbkami, które mają różne twardości.

Pasty używane z tymi polerkami także różnią się twardością ale wszystkie działają na zasadzie tarcia cząsteczek, które rozpadają

się na coraz drobniejsze pozwalając na coraz dokładniejsze szlifowanie.

Niektóre także zawierają substancje nie tyle szlifujące co wypełniające rysy - takie wypełnianie daje dobre efekty ale nestety co pare miesięcy należy polerowanie powtórzyć.

Kombinacja twardości gąbek i twardości past pozwala na pokrycie całego spektrum wymaganej twardości efektywnej.

Napisano
  • Autor

> Niefachowcy też mogą?

U nas nie ma takich wink.gif

> Materiałów do czytania na kilka miesięcy.

Właśnie zacząłem. No toś mnie załatwił.... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Podepnę się z ciekawości: a czy próbował ktoś zwykłą szlifierką kątową? Bo jak sprawdzałem to z tych polerek co piszą w tym poradniku to każda ponad jeden klocek angryfire.gif

Na wyposażeniu mam tylko taką (czyli zwykłą), i nie wiem czy jest sens się w to bawić 20.GIF

I przeglądając alledrogo są polerki tak do 150 zł i może taki zakup też jest opłacalny?

Może podepniemy taki temacik na forum i pochwalimy się swoimi osiągnięciami? Jakby nie patrzeć sezon idzie i trzeba pokazać tłumom nasze asterki - pod hipermarketem (tekst zapożyczony z poradnika)

Pozdrawiam

Napisano

> Podepnę się z ciekawości: a czy próbował ktoś zwykłą szlifierką

> kątową?

szlifierka kątowa ma duże obroty więc odpada (natychmiast spali lakier),

profesjonaliści używają polerek które wyglądają jak szlifierka kątowa,

polerki mają obroty rzędu kilkuset/min do może max. 1200-1500/min,

do zastosowań amatorskich można pewnie użyć taniej polerki kątowej, jednak trzeba patrzeć na zakres jej obrotów,

brat

Napisano

Zamiast na jeden raz wydawać 150-200 zł na niewiadomej jakości sprzęt proponuję udać się do najbliższej wypożyczalni narzędzi elektrycznych i za 30-40 zł za dobe wypozyczyc jakąś makitę

planuję tak zrobic wiosną-jak mi się spodoba to wtedy będę myślał o ewentualnym zakupie

Napisano

Kolego ja kupiłem na targu polerkę z elektroniczną regulacja obrotów- nie szlifierka. Firmy Einhel. Sprawuje się bardzo dobrze a już kilka samochodów obsłuzyła.Koszt- 150zł, w praktikerze taka kupisz za 250, ale masz dwa lata gwarancji.

Napisano

> Zamiast na jeden raz wydawać 150-200 zł na niewiadomej jakości sprzęt

> proponuję udać się do najbliższej wypożyczalni narzędzi

> elektrycznych i za 30-40 zł za dobe wypozyczyc jakąś makitę

> planuję tak zrobic wiosną-jak mi się spodoba to wtedy będę myślał o

> ewentualnym zakupie

można umówić się z kolegami, wtedy taka operacja wyjdzie taniej, niż 20.GIF spożyte podczas polerowania. Na pasty też można się złożyć, bo przecież na jedno auto to taka butelka to o wiele za dużo.

Co do forum, to jest też niezłe polskie forum maniaków dbania o auto: kosmetyka aut polecam, można znaleźć sporo ciekawych informacji.

Napisano

@Lelek

Po pobieżnej lekturze forum kosmetyka aut podanego przez doominika stwierdzam, że używane środki i metody są bardzo podobne z tym forum, które podałem wcześniej.

Przykładowa procedura pielęgnacji wygląda tak:

Mycie - tradycyjne lub np. bardzo chwalona metoda ONR - optimum no rinse

Glinka - (ang. clay bar)

Polerowanie - (ang. polish) - o tym jest właśnie artykuł, do którego link podałeś

Przemycie IPA - alkohol izopropylowy

Nabłyszczanie - (ang. Glaze and prewax cleaner) - np Dodo Juice Lime Prime

Warstwa ochronna / wosk - (ang. Sealant / wax) - np Finish Kare #1000P Hi Temp Sealant - FK1000P, Collintie 476S lub 915

Podałem przykładowe środki ale jest mnóstwo innych analogicznych (nie wiem jak z dostępnością).

Na forum znalazłem link do przykładowego sklepu w Polsce showcarshine.pl.

Przykładowe sklepy w UK:

Clean Your Car

Serious Performance

Elite Car Care

Monza

Detailed Obsession

Napisano
  • Autor

> Przykładowa procedura pielęgnacji wygląda tak:

Czyli wszystko zgodnie z opisami na naszym forum, oprócz glinki. No, może nazwy preparatów inne wink.gif W sumie niewiele tu można wymyślić nowego.

Nie wiem jak Ty, ale mam wrażenie, że cała filozofia nie w użytych środkach, a w technice pracy oraz w sprzęcie.

Pozdroofka

Napisano

> cała filozofia nie w użytych środkach, a w technice pracy oraz w sprzęcie.

Absolutnie! Oto paragraf, który napisałem wczoraj ale skasowałem przed wysłaniem aby nie wyglądało że się wymądrzam smile.gif:

Quote:

Słowo przestrogi zanim wydasz fortunę (zwłasza teraz gdy masz "nową" furę :-) - niektórzy wydają na te wszystkie zabawy mnóstwo pieniędzy

a efekt jest niewielki (poprawa np o 1%) lub wręcz żaden (no jest - psychologiczny ;-). Wielokrotnie stwierdzono, że większość środków jest prawie takich samych a wszystko

zależy od pierwszych etapów - czyszczenie i polerowanie, jeśli to jest dobrze zrobione to woski itp za 500 funtów (swissvax) z kosmiczną technologią i takie za 15 funtów dają porównywalne efekty. Najwięcej zależy od faceta z polerką, o co w twoim przypadku jestem spokojny
smile.gif

Napisano
  • Autor

> Oto paragraf, który napisałem wczoraj ale skasowałem przed wysłaniem aby nie wyglądało że się wymądrzam

No i samą prawdę napisałeś. smile.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.