Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Asta 1.6 16v przerywa na gazie

Featured Replies

Napisano

jak w temacie przerywa jak się przełączy na gaz gdy jest jeszcze zimny jak go zduszę wyższym biegiem robi huk w tłumiku tak jak by wybuchało niedopalone paliwo z któregoś cylindra problem pojawił się trochę po wymianie uszczelki pod pokrywą zaworów . świece /kable NGK mają już 32 tys tak samo filtr gazu i powietrza przez przejechane 32 tys nie było żadnego problemu . co poradzicie wymienić jako pierwsze w celu naprawy .

Napisano

> co poradzicie wymienić jako pierwsze w celu naprawy .

zdecydowanie filtr powietrza, nie wiem czy to on może być winny, ale 32 kkm to trochę za dużo bez wymiany.

Napisano

> problem pojawił się trochę po wymianie uszczelki pod pokrywą zaworów

Nie bardzo widzę związek...

Pozdroofka

Napisano

> jak w temacie przerywa jak się przełączy na gaz gdy jest jeszcze

> zimny jak go zduszę wyższym biegiem robi huk w tłumiku tak jak

> by wybuchało niedopalone paliwo z któregoś cylindra problem

> pojawił się trochę po wymianie uszczelki pod pokrywą zaworów .

> świece /kable NGK mają już 32 tys tak samo filtr gazu i

> powietrza przez przejechane 32 tys nie było żadnego problemu .

> co poradzicie wymienić jako pierwsze w celu naprawy .

1. Zacznij stosować znaki interpunkcyjne (kropki i przecinki mile widziane), bo ciężko zrozumieć, co piszesz

2. zacznij od sprawdzenia (sprawdzenia, nie wymiany) kabli WN i stanu świec, 32kkm mogło już zmęczyć świeczki

Napisano

Niejednokrotnie czytalem ze przy zasilaniu LPG swiece powinno sie wymieniac co jakies 20-30 kkm bo to zdrowiej dla silnika.Ze wzgledu na wyzsza temperature spalania gazu swiece szybciej padaja niz przy zasilaniu Pb.

Pozdro

Napisano

U mnie po 10kkm filtr gazu jest już do wymiany, przy 15kkm zaczynają się problemy. Kable też przy około 15kkm mają już przebicie, miałem już chyba wszystkie firmy. Świece najdłużej wytrzymują i w sumie wymieniam co 30kkm chociaż wcale bym nie musiał, owszem, słychać małą poprawę pracy silnika po wymianie. Filtr powietrza tak samo 10kkm max 15kkm.

Ale jeszcze nie miałem takiego objawu jak opisujesz... chyba że to typowy wystrzał na gazie... wówczas świece/kabelki.

Napisano

> U mnie po 10kkm filtr gazu jest już do wymiany, przy 15kkm zaczynają się problemy.

żeby nie skłamać wymieniałem ostatnio ok. 50-60 kkm i nie zauważam różnicy żeby było coś źle. Co znaczy że zaczynają się problemy?

>Kable też przy około 15kkm mają już przebicie,

> miałem już chyba wszystkie firmy.

odkąd mam astrę nie wymieniałem kabli, 100 kkm i psikając na nie wodą nie ma przebić, a jeszcze nie wiadomo ile "Hans" na nich jeździł.

>Świece najdłużej wytrzymują i w sumie wymieniam co 30kkm chociaż wcale bym nie musiał, owszem, słychać małą poprawę pracy silnika po wymianie.

wymieniałem dwa razy, nie wiem po co, bo jak mechanik wykręcał to wyglądały bardzo dobrze.

> Filtr powietrza tak samo 10kkm max 15kkm.

To obowiązkowo razem z olejem co 10 kkm

Wiem że zaraz posypią się komentarze że nic nie robię przy aucie, ale wychodzę z założenia, że dopóki nic się nie dzieje to nie ruszam. Jak to się mówi: rusz g.... a zacznie śmierdzieć skromny.gif

Napisano

> żeby nie skłamać wymieniałem ostatnio ok. 50-60 kkm i nie zauważam

> różnicy żeby było coś źle. Co znaczy że zaczynają się problemy?

U mnie po 15kkm filtr od gazu się po prostu rozpada... syf niemiłosierny, jaką masz instalację? Może to kwestia wielkości/budowy filtra.

> odkąd mam astrę nie wymieniałem kabli, 100 kkm i psikając na nie wodą

> nie ma przebić, a jeszcze nie wiadomo ile "Hans" na nich

> jeździł.

Tu zazdraszczam frown.gif U mnie wszystkie dostają przebicia frown.gif I nie mam pomysłu co może być nie tak (cewka była zmieniana).

Jakie masz świece?

Napisano

> U mnie po 15kkm filtr od gazu się po prostu rozpada... syf

> niemiłosierny, jaką masz instalację? Może to kwestia

> wielkości/budowy filtra.

mam zwykłą instalację II generacji, parownik lovato, komputer autronic al-700, na początku miałem trochę problemów z dostrojeniem kompa, ale w końcu się jakoś udało. Przez pierwsze dwa lata auto jeździło na śrubie z "kompem" stag 2L, ale wtedy też nic się nie działo. Co do tej wielkości/budowy filtra to nie mam pojęcia jak to u mnie wygląda bo wole nie dotykać się do gazu.

> Tu zazdraszczam U mnie wszystkie dostają przebicia I nie mam

> pomysłu co może być nie tak (cewka była zmieniana).

Mam kolegę, który pracuje w sklepie motoryzacyjnym i pożyczyłem na jedną jazdę kabli i nie zauważyłem żadnej różnicy w stosunku do starych, także uznałem nie ma sensu zmieniać.

> Jakie masz świece?

Pierwsze świece jakie kupiłem to były zwykłe iskry a następne to NGK, symbolu nie pamiętam, ale sprzedawca dobierał mi z katalogu.

Napisano

> U mnie wszystkie dostają przebicia I nie mam

zastosuj świece do gazu z mniejszym odstępem , powinno przestać killować kable

Napisano

> zastosuj świece do gazu z mniejszym odstępem , powinno przestać

> killować kable

Miałem, na gazie fajnie, ale na benzynce się dusił frown.gif

Napisano

> Miałem, na gazie fajnie, ale na benzynce się dusił

No tak bo wtedy energia iskry spada.

No to może sztuka kompromisu 893goodvibes.gif Na benzynie odstęp 0,9 na gazie 0,7 to zrób 0,8 i będzie git. cool.gif

Napisano

> No tak bo wtedy energia iskry spada.

> No to może sztuka kompromisu Na benzynie odstęp 0,9 na gazie 0,7 to

> zrób 0,8 i będzie git.

Jak juz kiedyś pisalem, dosyć ciezko jest ustawić rowny odstep w swiecach 2 elektrodowych, szczelinomierz nie podejdzie frown.gif Ale chyba bede probowal bo nie nastarcze na te kable.

Napisano

> Jak juz kiedyś pisalem, dosyć ciezko jest ustawić rowny odstep w

> swiecach 2 elektrodowych, szczelinomierz nie podejdzie

Zgadza się. Może warto przetrenować na 1-elektrodowych. hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.