Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Zatkana cienka odma?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

dziś czyściłem z syfu odmy. Przeczyściłem tę między pokrywą zaworów a puszką nad przepustnicą i jest OK. Druga z kolei była ta najcieńsza - idąca od pokrywy zaworów aż pod przepustnicę. O, ta wskazana zieloną strzałką:

283470860-odma-2.JPG

Problem w tym że jest ona całkowicie zatkana w okolicy przepustnicy (na króćcu) - nie przepuszcza ani powietrza ani kawałka drutu...

1. Czy to prawidłowy stan? Może dopiero przy włączonym silniku się jakiś kanalik w przepustnicy otwiera?

2. Mam ostatnio sporo majonezu pod korkiem (żaliłem się na duże spalanie na benzynie) a wycieku dalej nie znalazłem. Czy majonez może być skutkiem zatkanej odmy?

EDIT: Została mi do przeczyszczenia trzecia odma, o ta:

(obrazek z forum)

281293368-odma.jpg

post-58206-14352506726315_thumb.jpg

Napisano

> Problem w tym że jest ona całkowicie zatkana w okolicy przepustnicy

> (na króćcu) - nie przepuszcza ani powietrza ani kawałka drutu...

Spróbuj igłą. W porównaniu do króćca, otworek w kolektorze jest bardzo malutki.

Napisano

> Została mi do przeczyszczenia trzecia odma, o ta:

Tę możesz sobie odpuścić, majonezu w niej nie znajdziesz, najwyżej trochę oleju. Poza tym, ta odma jest w takim miejscu, że temperatura i olej doprowadzają gumę do fatalnego stanu. Może być tak, że zdejmiesz (a dostęp kiepsciutki) ale nie założysz, bo rozpadnie się w rękach. A propos, u mnie w tym miejscu jeździ kawałek rury ze sklepu z częściami do ciągników smile.gif

P.S.

Masz niedokręcone śruby blaszki zastępującej EGR. z_lol1.gifgrinser006.gif

P.S. 2

Nie masz pokrywy zaworów i przepustnicy... z_lol1.gifgrinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Może

> być tak, że zdejmiesz (a dostęp kiepsciutki) ale nie założysz,

> bo rozpadnie się w rękach. A propos, u mnie w tym miejscu jeździ

> kawałek rury ze sklepu z częściami do ciągników

Chciałem to dziś czyścić ale coś (chyba duch forum) mnie powstrzymało... A o Twoim kawałku ciągnika zamiast odmy to pamiętam, a jakże grinser006.gif

> Masz niedokręcone śruby blaszki zastępującej EGR.

> Nie masz pokrywy zaworów i przepustnicy...

Hmm, to by tłumaczyło ten majonez w zimie ideia.gif

zlosnik2.gif

Napisano

> Hmm, to by tłumaczyło ten majonez w zimie

Noooo... A ty odmy czyścisz...

grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> P.S.

> P.S. 2

Lelku, przeczytaj wiersz nad fotką shhh.gif

wink.gif

Napisano

> Lelku, przeczytaj wiersz nad fotką

zlosnik.gif Czytałam, ale tradycji musiało stać się zadość. zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

mialem wlasnie zakladac watek o odmie bo znow cieknie mi spod uszczelki zaworow (a wymienialem calkiem niedawno). przez ok 5kkm jest ok, a pozniej zaczyna sie pocic i w koncu mocno pocic. przejrzalem forum i w ktoryms z watkow sugerujesz, ze czasami olej wypychany jest spod pokrywy zaworow z powodu braku odpowietrzenia. ale skoro odmy sa drozne to jakie moga byc inne przyczyny ciaglego wypluwania oleju spod uszczelki zaworow.

uszczelka korkowa, domniemam, ze dobrej jakosci (od zielika), przed skrecniem miejsce styku wyczyszczone i odtluszczone. wyczytalem, ze istosny jest rowniez moment dokrecenia pokrywy. nie robilem tego co prawda z kluczem dynamometrycznym ale z wyraznym umiarkowaniem (dokrecalem slabiej niz mocniej).

Napisano

Też miałem problem z tą uszczelką ,wkońcu kupiłem nową i założyłem ale z dodatkiem uszczelniacza ''Dirko'' ok.gif i problem się nie powtarza od 20tyś km wink.gif Polecam 30zet za tubkę ale warto ok.gif

Napisano

> przed skrecniem miejsce styku wyczyszczone i odtluszczone.

A uszczelniacz gdzie...? wink.gif Tylko błagam, nie silikon.

> wyczytalem, ze istosny jest rowniez moment dokrecenia pokrywy.

Ja też czytałem, ale nie przywiązuję do tego wielkiej wagi wink.gif Powiem tak: Dokręcam śruby od środkowych, w kierunku "na zewnątrz". Przy ostatniej wymianie okazało się, że dwa gwinty są trochę uszkodzone ,wiec nie dokręcałem. Pojeździłem trochę, nie ciekło, poprawiłem gwinty, dokręciłem śruby. I nie cieknie. Bo zapodałem dobry uszczelniacz - Reinzosil. Dirko też OK.

> czasami olej wypychany jest spod pokrywy zaworow z powodu braku odpowietrzenia. ale skoro odmy sa drozne to jakie moga byc inne przyczyny ciaglego

> wypluwania oleju spod uszczelki zaworow.

Może być tak, że odma nie nadąża z odprowadzeniem ciśnienia. Jak otworzysz korek wlewu oleju przy uruchomionym silniku, to bardzo dmucha? Dasz radę dłonią powstrzymać ciśnienie?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Spróbuj igłą. W porównaniu do króćca, otworek w kolektorze jest

> bardzo malutki.

Udało mi się wczoraj przetkać. Z króćca wyciągnąłem coś co wyglądało jak drobnoziarniste zbite błoto, potem wężyk, strzykawka i zasysanie. W końcu puściło i odma jest drożna ok.gif

Ale skoro była zatkana czymś takim, to może przepustnica też jest czymś zawalona? Patrząc od góry nie widać niczego niepokojącego...

Druga rzecz: majonez. Duuuużo majonezu. Na tyle dużo że zawaliło tę grubszą odmę, idącą do puszki nad przepustnicą. Zawaliło też puszkę oraz wtryskiwacz. Skąd tyle tego? Przez tę małą zatkaną odmę? niewiem.gif

Od razu piszę: chłodziwa nie ubywa ani kropli. Termostat trzyma (ma 55 tys. przejechane) 88-90*C wg. wskaźnika typu 100. Mam LPG i na początku silnik pracuje na bogatej mieszance. Olej zmieniany regularnie. Skąd tyle majonezu w te mrozy?

EDIT: jeszcze jedna rzecz. Przetarła mi się niebieska rurka podciśnienia idąca od mechanizmu klapki w obudowie filtra do puszki nad przepustnicą. Ma to wpływ na majonez? Bo na jazdę to nie zauważyłem...

Napisano

> Skąd tyle majonezu w te mrozy?

No kurna zbiera się... smile.gif U mnie co prawda jego ilość drastycznie zmalała po założeniu osłony pod silnik, ale jak robię krótkie dystanse (max 7 km między wystudzeniami silnika) to trochę go jest. Zaglądałem wczoraj - pod korkiem około czubatej łyżeczki a na środku wielgachna kropla wody.... zlosnik.gif A w sobotę śmigałem do zielika, po powrocie zero majonezu.

> Ma to wpływ na majonez? Bo na jazdę to

> nie zauważyłem...

Zasadę działania klapki znasz, wiec zakładam, że potrafisz sobie wytłumaczyć po co jest ciepłe powietrze w dolocie póki silnik zimny. IMO nie ma znaczącego wpływu na majonez.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> No kurna zbiera się... U mnie co prawda jego ilość drastycznie

> zmalała po założeniu osłony pod silnik, ale jak robię krótkie

> dystanse (max 7 km między wystudzeniami silnika) to trochę go

> jest.

Ja śmigam ok 1km, postój 5 min i potem 30km do pracy autostradą (prędkość 110-130 km/h). Z pracy przeważnie 30 km autostradą, postój 5 min i potem 1 km. A podczas mrozu majonezu co tydzień tyle że nieźle zalepia otwór wlewu oleju.

Niewykluczone że to mróz jest tutaj kluczem, bo nie pamiętam kiedy ostatnio była aż taka zima jak ostatnio. (Tzn pamiętam, ale się nie liczy, bo miałem wtedy padnięty termostat grinser006.gif )

> Zasadę działania klapki znasz

Tak ok.gif Nawet nie wiem czy ta klapka jeszcze działa, ale to temat na później.

Napisano

> Tak Nawet nie wiem czy ta klapka jeszcze działa, ale to temat na

> później.

Pamiętasz ten wątek? KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Pamiętasz ten wątek? KLIK

O właśnie, dzięki, pamiętałem że był o tym wątek smile.gif

Zaślepię tymczasowo końcówki od niebieskiego wężyka, a sam wężyk kupię i wymienię. Pieron wie jak długo jeżdżę z przeciętym wężykiem...

Lubię mieć tak jak fabryka dała, o ile to coś działa prawidłowo grinser006.gif Długo się broniłem przed zaślepieniem EGR, dopiero agent o kryptonimie "1405" mnie przekonał. Nowy 350 zł vs kawałek blachy aluminiowej z obudowy zasilacza ATX - 0 zł. Czas spędzony w garażu z pilnikiem i wiertarką - bezcenny grinser006.gif

Napisano

W moim astrolocie od poczatku zimy nie czyscilem zadnej odmy (sa drozne).Majonez widoczny byl na korku oleju przy najwiekszych mrozach, trasy jakie robie do pracy to ok 15 km olej castrol magnatec 15w40.Taka ilosc majonezu to moze kwestja oleju, jak mialem Fieste to majonez w zimie wybieralem "wiadrami" jak zalewalem ja lotosem.

Pozdrawiam

Napisano

Ja zalewam Lotosem i w największe mrozy majonezu miałem tylko śladową ilość przy korku wlewu oleju.

Powyżej -10*C majonezu nie obserwuję nigdzie.

Napisano

fiesta miala silnik 1,1 i ciezko bylo ja dogrzac a opelki cieplolubne sa yay.gif

Napisano
  • Autor

> W moim astrolocie od poczatku zimy nie czyscilem zadnej odmy (sa

> drozne).

Tego nie wiem, bo sprawdzałem po zimie. Potencjalna przyczyna.

> Taka ilosc majonezu to moze kwestja oleju, jak

Jeździłem na MobiluS 10W40 i majonez był, potem GM 10W40, majonez był, teraz Lotos 10W40 - jeszcze nie wiem czy majonez jest bo przejechałem dopiero ze 100km od wymiany i się ociepliło smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.