Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z hamowaniem

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam poważny problem z hamowaniem, mianowicie droga hamowania jest strasznie długa, koła sie nie blokują po wciśnięciu pedału do końca a przy większych prędkościach podczas hamowania czuć w całym aucie swąd spalenizny. Klocki wymieniłem, tarcze są w porządku. Dodam jeszcze że kolegą uczący się za mechanika podejrzewa że może to być spowodowane brakiem confused.gif gumki ochronnej z cylinderka lewego koła

Napisano

> podejrzewa że może to być spowodowane brakiem gumki ochronnej

> z cylinderka lewego koła

może jak nie ma gumki to piasek się wdarł i brud i tłoczek może się nawet nie wysówaĆ w ogóle

Napisano

> Witam!

> Mam poważny problem z hamowaniem, mianowicie droga hamowania jest

> strasznie długa, koła sie nie blokują po wciśnięciu pedału do

> końca a przy większych prędkościach podczas hamowania czuć w

> całym aucie swąd spalenizny. Klocki wymieniłem, tarcze są w

> porządku. Dodam jeszcze że kolegą uczący się za mechanika

> podejrzewa że może to być spowodowane brakiem gumki ochronnej

> z cylinderka lewego koła

Jak śmierdzi to znaczy że jakiś klocek się pali a to że nie hamuje to może drugie koło nie hamuje.

Ściąga?

Kiedy ostatnio rozbierałeś i czyściłeś hamulce, zmieniałeś gumki i przewody elastyczne?

Tam nie ma co gdybać tylko trzeba wszystko rozebrać, co gumowe (z przewodami włącznie) wymienić, oczyścić itp i ma działać.

Napisano

Proponuję sprawdzić tylne hamulce...

U mnie jakoś w okolicy nowego roku pojawił się problem z hamowaniem... tzn. trzeba było nacisnąć pedał dwa razy pod rząd, żeby zaczął dobrze hamować... tak to były heble wyraźnie słabsze...

Teraz kiedy zrobiło się ciepło rozebrałem z tyłu hamulce i okazało się, że rozpierak od ręcznego się "zużył", czyli prawie spadł z bolca który łączy dwa elementy... i zasyfił się samoregulator... wszystko spowodowane brakiem gumki na ramieniu od ręcznego przy prawym kole...

Rozruszałem regulatory, założyłem nowe rozpieraki i aż muszę się przyzwyczajać, że lekkie dotknięcie pedału powoduje lądowanie twarzą na kierownicy hehe.gifbiglaugh.gif

Napisano

Ja miałem tak, że po wciśnięciu hamulca hamowała jedna strona i odrazu na śniegu mnie obracało, jedna strona nie odbijała i tez się smażyło. Czyszczenie tłoczków oraz wymiana przewodów problem rozwiązały no i odrazu nowe klocki smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ściąga?

> Kiedy ostatnio rozbierałeś i czyściłeś hamulce, zmieniałeś gumki i

> przewody elastyczne?

Właśnie chodzi o to ze autko wogóle nie ściąga przy hamowaniu. A co do wymiany to uniacza mam od 1,5 roku i jeszcze w hamulcach nie grzebałem, jedynie wczoraj klocki wymieniałem.

Napisano

> grzebałem, jedynie wczoraj klocki wymieniałem.

No i? Jak wyglądały klocki, tarcze?

Jak tłoczki chodzą? Oczyściłeś wszystko? Nasmarowałeś?

Wymiana klocków do dobry moment, na regenerację zacisków - wymiana gumek, smarowanie plus nowy odpowietrznik. Koszty minimalne. Do tego jeszcze nowy płyn hamulcowy.

Napisano

mi się rozleciała gumka od tłoczka to zaczął mi koło hamować

syf się dostał i się zapiekał

Napisano
  • Autor

> No i? Jak wyglądały klocki, tarcze?

> Jak tłoczki chodzą? Oczyściłeś wszystko? Nasmarowałeś?

> Wymiana klocków do dobry moment, na regenerację zacisków - wymiana

> gumek, smarowanie plus nowy odpowietrznik. Koszty minimalne. Do

> tego jeszcze nowy płyn hamulcowy.

klocki były zjechane to prawda zostało ich chyba tylko ok 1/5, nasmarowałem wszystko. ale niestety funduszy nie starczyło na nowy płyn. dzis bede odpowietrzał, zobaczymy czy cos da

No niestety odpowietrzanie nic nie dało układ nawet nie był zapowietrzony, wymiana płynu także nic nie dała. Czego wina confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.