Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka uszczelka pod pokr.zawor i miską olejową - astra C14NZ?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pytanie jak w temacie. Chcę zamówić uszczelki przez internet i są korkowe i gumowe, więc wolę się upewnić.

Dzięki.

Napisano

> Witam!

> Pytanie jak w temacie. Chcę zamówić uszczelki przez internet i są

> korkowe i gumowe, więc wolę się upewnić.

> Dzięki.

Z tego co wiem to zależy od tego jaką masz pokrywę... Jeżeli jest metalowa to uszczelka korkowa a jeżeli plastik to uszczelka gumowa. Co do miski olejowej to się nie wypowiadam bo nie wiem 270751858-jezyk.gif

Napisano

Do miski korkowa z metalowymi pierścieniami w miejscach, gdzie przechodzą śruby, aby zapobiec zbyt mocnemu skręceniu wink.gif

Napisano

W zależności jaką posiadasz pokrywę zaworów.

Jak masz plastikową uszczelka jest okrągła i wchodzi w wyżłobienie w pokrywie.

283494072-908631379.jpg

Jak masz metalową, uszczelka jest płaska i występują korkowe jak i gumowe.

283494072-908631710.jpg

Ja osobiście polecam gumową i użycie uszczelniacza DirkoElring.

283494072-915847243.jpg

Pod miskę olejową występują gumowe lub korkowe lub też z tworzywa, którego nazwać nie potrafię i właśnie taką zastosowałem. Wszystkie uszczelki pod miskę muszą mieć metalowe podkładki, jak wymieniałem również użyłem DirkoElring i nie mam żadnych wycieków od jakiś 8kkm.

283494072-910473490.jpg

PZDR VEN

post-53807-14352506814645_thumb.jpg

Napisano

W uzupelnieniu wypowiedzi kolegi co do uszczelek miski olejowej: wystepowaly 3 rodzaje (w zasadzie 4) w zaleznosci od wykonania miski:

-uszczelka korkowa (miska jednoczesciowa),

-uszczelka gumowa (miska jednoczesciowa),

-dwie uszczelki korkowe (miska dwuczesciowa z tzw"przekladka", czyli odrzutnikiem oleju),

-uszczelka gumowa nakladana na krawedz odrzutnika oleju (miska dwuczesciowa, jak wyzej).

Pozdrawiam

Napisano

> W uzupelnieniu wypowiedzi kolegi

To ja jeszcze uzupełnię linkiem do wątku, w którym azja sypnął kilkoma linkami na temat wymiany uszczelki. wink.gif

KLIK

Do misiek1389 : najprawdopodobniej będziesz potrzebował jeszcze jednej uszczelki - między kolektorem wydechowym a rurą. To taki druciak, jak wpiszesz w szukarkę zmywak dostaniesz foty i numery katalogowe. Piszę "najprawdopodobniej" bo może się okazać, że stara jest jeszcze w niezłym stanie, chociaż ja dla pewności bym wymienił coby potem nie pisać ,że słyszę jakieś dziwne skrzypienie i piski z okolic silnika wink.gif Tym bardziej, ze pewnie dawno albo nigdy tego nie rozbierałeś.

Pozdroofka

Napisano

Idac za ciosem, mozna pomyslec o nowych srubach mocujacych rure wydechowa do kolektora...Czesto odkrecalem straszne ogryzki, ale odkrecalem...Wymienialem ostatnio uszczelke miski w sowim wozie, jedna sie urwala...Rok temu jeszcze ja odkrecalem...

W kazdym razie juz zakupilem komplet szpilek i nakretek do kolektora wydechowego i owe sruby (oczywiscie w ASO za cale 46 PLN za calosc), poniewaz w celu rozwiercenia wspomnianej musze zdjac caly kolektor (probowalem na samochodzie, nie dalo rady, trzeba grzac...).

Pozdrawiam

Napisano

> Idac za ciosem, mozna pomyslec o nowych srubach mocujacych rure

> wydechowa do kolektora...

Te ze sprężynami? To ja mam farta, zawsze trafiam na jakieś spolegliwe... grinser006.gifzlosnik.gif

Oczywiście trzeba przypomnieć o spsikaniu jakimś penetratorem przed operacją odkręcania

Pozdroofka

Napisano

Te ze sprezynami....odkrecalem je dwa razy w ciagu 2 lat i szly, a tu nagle...akurat skorzystalem z luzu w warsztacie i robilem sobie po nocy....

Jako ze jedna przetrwala, posmarowalem cementem do wydechow "druciak" i nic nie puszcza...odkrecilem kilka dni temu wydech w celu montazu lapy pod klime (i pozyskaniu czesci dla kolegi Vendorra z mojego wozu, czyli lapy pod pompe wspomagania, samej pompy i napinacza paska wieloklinowego-musialem odkrecic wydech w celu przegwintowania otworow pod lapeod klimy, bo gwintownik nie wchodzil)), nadal nie puszcza spalin pomimo podtrzymywania rury tylko przez jedna srube...Ciekawostka.

Pozdrawiam

Napisano

> nadal nie puszcza spalin pomimo podtrzymywania rury

> tylko przez jedna srube...

Widać dobrze posmarowałeś... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Widać dobrze posmarowałeś...

> Pozdroofka

Ciekawosta, bo za drugim razem zlozylem bez smarowania....Cement do wydechow szybko zasycha

, ale zauwazylem, ze jak stary "druciak" raz sie wylozy, to nawet na jednej srubie nie puszcza spalin....(sprawdzone na innej Astrze). Oczywiscie, nie polecam....

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.