Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie działała mi wycieraczke tylna w SC

Featured Replies

Napisano

więc rozebrałem wg. zaleceń przesmarowałem rozruszałem i było git zlosnik.gif

Dzisiaj odpalam auto włączam wycieraczkę działa elegancko, dojechałem do świateł i już nie ruszyła sick.gif

I tak pare razy pomogłem to poszła, pare razy sama a później znowu nic

Jest sens rozbierać i czyścić od nowa czy na straty ją skazać?

Napisano

wywal grinser006.gif... ale sprobowac przeczyscic zawsze mozna...a moze zadziala zlosnik.gif

Napisano

> więc rozebrałem wg. zaleceń przesmarowałem rozruszałem i było git

> Dzisiaj odpalam auto włączam wycieraczkę działa elegancko, dojechałem

> do świateł i już nie ruszyła

> I tak pare razy pomogłem to poszła, pare razy sama a później znowu

> nic

> Jest sens rozbierać i czyścić od nowa czy na straty ją skazać?

Pewnie zaciera sie trzpień. Trzeba wybić, przesmarować. Mój mechanik wziął za to koło 40 PLN. Ale można samemu

Napisano

na dzień dobry wyczysc styki w klapie i pasie tylnim zeby wszystko dobrze przewodziło , potem wyciagnij cały silniczek i trzymajac go pionowo trzpieniem w góre spsikaj go jakims wd40, potem włoz go na swoje miejsce, odpal i pomoz mu pomachac wycieruchem niech sie rozchodzi jak to nie pomoze to rozbiez silnik i wyczysc go od srodka wyjscia niema

Napisano

> Pewnie zaciera sie trzpień. Trzeba wybić, przesmarować. Mój mechanik

> wziął za to koło 40 PLN. Ale można samemu

za 40zl to mozna drugi silniczek kupic uzywany ,nawet taniej 270751858-jezyk.gif

Napisano

> za 40zl to mozna drugi silniczek kupic uzywany ,nawet taniej

W którym zazwyczaj po paru miesiącach znowu zaciera się trzpień smile.gif Nie lepiej swój naprawić i miec spokój niz ładować sie w używke, która nie wiadomo ile pochodzi?

Napisano

> W którym zazwyczaj po paru miesiącach znowu zaciera się trzpień Nie

> lepiej swój naprawić i miec spokój niz ładować sie w używke,

> która nie wiadomo ile pochodzi?

jezeli tak kombinujesz to najlepiej kupic nowy palacz.gif

ale chodzi mi o to ze mozna bylo samemu to zrobic i miec 40zl w kieszeni zlosnik.gif

Napisano

> nic

po co ci wycieraczka wywal ja zeby.GIF

Napisano

> nic

U mnie nie działała bo styki zaśniedziałe były te na klapie. poczyściłem i działa. zeby.GIF

Napisano

> )) i po kłopocie

tak jest zeby.GIF w zime mycie szyby co tankowanie czasami czesciej i tez sie da jezdzic zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> na dzień dobry wyczysc styki w klapie i pasie tylnim zeby wszystko

> dobrze przewodziło , potem wyciagnij cały silniczek i trzymajac

> go pionowo trzpieniem w góre spsikaj go jakims wd40, potem włoz

> go na swoje miejsce, odpal i pomoz mu pomachac wycieruchem niech

> sie rozchodzi jak to nie pomoze to rozbiez silnik i wyczysc go

> od srodka wyjscia niema

Do tej pory odkręciłem tą klapke dokładnie kluczyk 7, tam napsikałem WD ponadto wysmarowałem taki zielony smar który był tam miałem wrażenie zostawiony ''w zapasie''.

Przesmarowałem wsystkie zębatki, wyczyściłem styki w klapie i próby. Początkowo ciężko pomogłem wycieraczce ręcznie, smarowanie znowu i tak parę razy aż śmugało płynnie.

Minął może tydzień i teraz raz przekręci się gładko innym ruszy i staje sick.gif

Napisano
  • Autor

> po co ci wycieraczka wywal ja

pocą się nogi nocą grinser006.gif

Używam wycieraczki w codziennej jeździe i jest mi niezbędna skromny.gif

Napisano

> pocą się nogi nocą

eee no to smaruj czyms czy cos ja tego problemu nie mam zlosnik.gif

> Używam wycieraczki w codziennej jeździe i jest mi niezbędna

skoro uzywasz to kup nowa i nie marudz wink.gif

Napisano
  • Autor

> eee no to smaruj czyms czy cos ja tego problemu nie mam

> skoro uzywasz to kup nowa i nie marudz

Łatwo powiedzieć ''kup'' posmakuj życia na własny rachunek będąc jednocześnie na bezrobociu icon_rolleyes.gif

Rozbiorę w poniedziałek wypsikam puszkę WD może będzie śmigać

Napisano

> Łatwo powiedzieć ''kup'' posmakuj życia na własny rachunek będąc

> jednocześnie na bezrobociu

> Rozbiorę w poniedziałek wypsikam puszkę WD może będzie śmigać

no to albo rybki albo akwarium

niczego smakowac narazie nie mam zamiaru smile.gif

Napisano
  • Autor

> no to albo rybki albo akwarium

> niczego smakowac narazie nie mam zamiaru

no tak młody jesteś masz czas hehe.gif

Ciężko wybić ten trzemieć czy jak to tam się zwie?

Napisano

> no tak młody jesteś masz czas

no mam nie spieszy mi sie chyba, ze nie daj Bog bedzie parcie na szklo

> Ciężko wybić ten trzemieć czy jak to tam się zwie?

ze co ciezko wybic zeby.GIF ?

Napisano
  • Autor

> Pewnie zaciera sie trzpień. Trzeba wybić, przesmarować. Mój mechanik

> wziął za to koło 40 PLN. Ale można samemu

Czyli co odkręcić cały silniczek i jak za to wybijanie trzemienia się wziąć?

Napisano

> Czyli co odkręcić cały silniczek i jak za to wybijanie trzemienia się

> wziąć?

Walczyłem ostatnio z dwoma silniczkami, jeden popsułem całkiem hehe.gif na drugim straciłem resztki cierpliwości zeby.GIF jeśli rozruszałeś trzpień, to zdejmij z niego segera (tam przy końcu), odkręć plastikową klapkę i wysuń zębatki. Potem będziesz mógł dokładnie oszlifować trzpień. U mnie to jednak nie pomogło, prawdopodobnie przy wybijaniu luzów dostało połączenie pomiędzy zębatkami i pod obciążeniem się 'kosi', przez co silniczek nie daje rady sam uciągnąć... na tym etapie się poddałem, postawiłem w garażu kubełek z wodą i szczotkę hehe.gif

Napisano

> wziąć?

Powiem szczerze - jak miałem Seicento to miałem dokladnie takie objawy jak Ty. Wykręciłem ten silnik i tez kombinowałem jak Ty ale trzpeinia nie udało mi sie oddzielić - wydawał mi się nierozdzielany, jakos nie chciał puścić - może za słabo waliłem młotkiem bo bałem się uszkodzić:). Zmontowałem silnik z powrotem, po pół roku auto dałem do mechanika na przegląd i on przy okazji mi to zrobił (bez pytania nawet - nic nie wspomianałem:) Pytalem sie co było on, ze to własnie trzpień sie zaciera od rdzy- trzeba wybić, oszlifowac i przesmarować (ale WD 40 to chyba niezbyt dobry pomysł, on smaruje za cieńką warstwą - raczej potrzebny jakiś konkretny smar). Trzeba wybijać z wyczuciem żeby nic nie uszkodzić.

Ponizej opis z kacika Punto -wątek typowe usterki (ten problem wystepuje w wielu Fiatach:)) :

" Punto Mk1 55SX zacierająca się tylna wycieraczka

Przyczyna: zużycie O-ringu na osi obrotu dostaje się wilgoć

Ceny naprawy w ASO brak sugerują wymianę całości łącznie ze sprawnym silniczkiem

Naprawa: wymontować po zdjęciu ramienia cały układ. Trzeba zdjąć plastik z pokrywy, trzy imbusy i na wierzchu

Przy samym wielowpuście jest Clip ring , zsunąć.

odkręcić dekielek na przekładni, Dobrze jest namoczyć tuleję w której obraca się ośka WD40. Potem wybić przez drewienko. Potem to tylko wyczyścić z rdzy zapodać nowy O-ring i dużą ilość np. wazeliny techn. jako wypełnienie wszystkich wżerów.

Robiłem to w moim Mk1 po czwartym roku co zimę,

"

Napisano

> jezeli tak kombinujesz to najlepiej kupic nowy

Niby dlaczego założenie że kupiony uzywany w nieznanym stanie może ulec szybko awarii i trzeba go bedzie i tak naprawić i w zwiazku z tym lepiej naprawić od razu swój naprowadziło Cie na taki tok myslenia?

> ale chodzi mi o to ze mozna bylo samemu to zrobic i miec 40zl w

> kieszeni

To wlasnie napisałem.

Napisano

> wziąć?

Tak,rozebrać całoć w pizz****.....całość zeby.GIF .Ty smarujesz mechanizm z wierzchu,a po rozebraniu Twoim oczom ukaże się niespodzianka,która powoduje kłopoty.Na takim dużym plastikowym kółku z ząbkami zeby.GIF ostatnim na dole chyba(dlatego trzeba całość rozebrać,po oczyszczeniu ze smaru będziesz widział,co trzeba zdjąć)od spodu są ścieżki,i pod nim są styki "jeżdżące" po tych ścieżkach - to trzeba wyczyścić/przetrzeć drobnym papierem ściernym(rzędu 1000-2000 nawet).Przed montażem te styki możesz podgiąć,żeby lepiej przylegały do tego kółka.Oczywiście,jak już wyżej pisano,wyjąć też trzpień(na nim są takie mini uszczeleczki gumowe,one pewnie już są wytarte/stare i puszczają wodę do srodka),oszlifować go dobrze,żeby stracił trochę z wymiaru i luźno kręcił się w tej rurce,spróbuj poskładać to tak,żeby wolną przestrzeń między trzpieniem a tą rurką wypełniał szczelnie jakiś gęsty smar - wtedy mimo uszkodzonych tych uszczelek woda nie będzie wnikać i trzpień nie będzie rdzewiał(a przynajmniej nie będzie się to tak szybko działo).Moja wycierucha w p1 śmiga już tak drugi rok,u ojca w SC chyba 3 jak dobrze pamiętam.Jakoś już nie mają ochoty się zatrzeć zeby.GIF więc myślę,że się opłacało naprawić,nawet gdyby miało to wytrzymać "tylko" 2-3 lata(a ja często używam tylnej wycieruchy....może to sposób,żeby się nie zastała zeby.GIF )

Napisano

nic nie wybijałem, tylko poprostu delikatnie nawiercilem kilka otworków malutkim wiertełkiem wzdłuż tej teflonowej tulejki do której jest przykręcone ramie wycieraczki, oczywiście po wyjeciu jej wink.gif, później jak już miałem otworki a poszło mieciutko, zamoczyłem ten bolec w oleju silnikowym i tak troszke potrzymałem, załozyłem na klapę, dokreciłem wycieraczkę i po włączeniu wycieraczki na początku troszkę pomogłem jej sie poruszać a potem zaczęła śmigac jak szalona i tak jest do tej pory wink.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

dysponujesz jakimś foto? bo teflonowa tulejka niewiele mi mówi sick.gif

Napisano

> dysponujesz jakimś foto? bo teflonowa tulejka niewiele mi mówi

Chodzi o tą rurkę, w której siedzi trzpień ok.gif

Napisano

> Chodzi o tą rurkę, w której siedzi trzpień

dokładnie tak ok.gif

Napisano
  • Autor

> Chodzi o tą rurkę, w której siedzi trzpień

Odświeżam temat, poczyniłem jak zalecaliście, trzemień potraktowałem WD dosyć konkretnie, wyczyściłem. Zmontowałem i wycieraczka śmiga jak za czasów młodości zlosnik.gif

Ramię lekko chodzi nie ma najmniejszych oporów.

Podziękował za rady zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.