Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Za dużo powietrza czy gazu

Featured Replies

Napisano

Instalacja II generacji, Bingo M

Wszystko jest dobrze, do póki nie włączę klimatyzacji, po włączeniu na jałowym robi się mieszanka uboga - trzeba kręcić śrubą, aby było o.k..Po zrobieniu adaptacji z włączoną klimatyzacją jest o.k do puty chodzi klima, po wyłączeniu robi się bogato

Zrobiłem taki test: W rurę dolotową włożyłem zwężkę, (kółeczko o mnijeszym przekroju ) i po adaptacji - bez klimy bardzo nisko ustawiło się pwa ok. 60 i co ciekawe, włączenie klimy zubaża tylko na chwilę i później ( bez kręcenia śrubą ) wszystko wraca do normy. Mieszanka jest o.k. w całym zakresie obrotów.

Wiem, że nie oto chodzi, aby wstawiać jakieś zwężki itp. dlatego mam pytanie. Czy mam źle dobrany mikser, za mały, za duży czy to jeszcze coś innego ?

Napisano

Zwróć uwagę, że właczenie klimy wiąże się z natychmiastowym włączeniem wiatraka chłodnicy klimy, który dmucha na sondę lambda powietrzem o innej temperaturze i pozornie "zmienia się" skład mieszanki. W rzeczywistości zmienia się punkt odniesienia dla sondy: zmienia się temperatura powietrza wokół sondy, czyli ilość tlenu. Podobne zjawisko obserwuję, gdy włacza się wentylator chłodnicy na postoju latem - natychmiast zmieniają się wskazania lambdy. Szczególnie upierdliwe jest to podczas autokalibracji instalki LPG, bo wychodzą głupoty i trzeba zaczynać od początku. Dlatego regulację robię tylko wtedy, gdy silnik zaczyna się rozgrzewać, a nie jak już jest rozgrzany i co chwilę właczają się wentylatory.

IMO jest tak: jak na sondę dmuchnie chłodniejsze powietrze niż pod maską, zawierające więcej tlenu, to sonda wskazuje chwilowe wzbogacenie mieszanki (bo pozornie ilość tlenu w spalinach maleje), i na odwrót... Na te "zmiany składu" mieszanki reagują oczywiście komputery i korygują mieszankę, co czasami skutkuje skokami obrotów silnika na postoju.

W celu zapewnienia krokowcowi większej swobody w ww. zmieniających się warunkach, po autokalibracji instalki LPG zawsze zwiększam zakres jego pracy na +/- 50 kroków (fabrycznie jest +30/-20 lub odwrotnie)

Pozdr.

Napisano

> na jałowym robi się mieszanka uboga - trzeba kręcić śrubą, aby

> było o.k..

Czemu śrubą? Jaką śrubę masz na myśli?

Soft do kontrolera nie wystarcza?

Napisano
  • Autor

> Czemu śrubą? Jaką śrubę masz na myśli?

> Soft do kontrolera nie wystarcza?

Śrubą od wolnych obrotów ( na reduktorze), nie zaobserwowałbym tego zjawiska bez podłączenia do laptopa, widełki mam ustawiaone, wolne obroty - + 15 kroków, obciążenie po 30

dziwne jest to, że jak mu zdławię powietrze w dolocie, to w tych widełkach się mieści i jest wszystko o.k. Dlatego moje pytanie, czego przy nie zdławionym dolocie dostaje za dużo - chyba powietrza ?

Czyli za mały mikser nie wytwarza odpowiedniego podciśnienia gdy go obciążę klimą i robi się w całym zakresie obrotów ubogo - tak domniemam.

Napisano

> Zwróć uwagę, że właczenie klimy wiąże się z natychmiastowym

> włączeniem wiatraka chłodnicy klimy, który dmucha na sondę

> lambda powietrzem o innej temperaturze i pozornie "zmienia się"

> skład mieszanki.

yikes.gif

Taaa i rośnie ciśnienie w oponach a i spaliny szybciej wypływają z tłumika

Niesamowite odkrycie! Dmuchanie z wiatraka zmienia skład spalin !!!

W rzeczywistości zmienia się punkt odniesienia

> dla sondy: zmienia się temperatura powietrza wokół sondy, czyli

> ilość tlenu.

Możesz to wyjasnić ?

Podobne zjawisko obserwuję, gdy włacza się

> wentylator chłodnicy na postoju latem - natychmiast zmieniają

> się wskazania lambdy.

rotfl.gif

Powiem Ci , że zmienia się wiecej parametrów tylko o tym nie wiesz.

Rośnie liczba kroków silnika krokowego i czasy wtrysku.

Przyczyna ?!

Bo rośnie obciążenie silnika !!!! I zmienia się tym samym skład spalin w tym momencie!!

Napisano

Gdybyś, kolego, znał zasadę działania cyrkonowej sondy lambda, to byś tu bredni nie wypisywał i nie ośmieszał się. Dla ciebie sonda to pewnie "dynks" z kabelkiem, który coś tam mierzy i już... Dokształć się trochę, a potem polemizuj. Polecam dr Googla - do poczytania.

A oto cytaty z pierwszych lepszych opisów działania sondy:

"Dwustanowa cyrkonowa sonda lambda działa jak źródło prądu. Rozgrzanie ceramicznego elementu pomiarowego do 400 °C umożliwia przepływ jonów tlenu z powietrza do rury wydechowej. Ilość jonów która przepłynie do rury wydechowej zależy od różnicy stężeń jonów tlenu w powietrzu i rurze wydechowej. Jeśli spalana mieszanka jest bogata to w spalinach jest mało jonów tlenu, występuje duża różnica stężeń i przepływ jonów do rury wydechowej jest duży w wyniku czego otrzymujemy wysokie napięcie zbliżone do 0,9V. Jeśli spalana mieszanka jest uboga to w spalinach jest dużo jonów tlenu, występuje mała różnica stężeń i przepływ jonów do rury wydechowej jest mały w wyniku czego otrzymujemy niskie napięcie zbliżone do 0,1V."

"Sonda lambda umieszczana jest w przewodzie wylotowym, między silnikiem a katalizatorem. Dokładnie to część pomiarowa sondy jest umieszczona wewnątrz przewodu wydechowego poprzez wkręcenie. Ma ona bezpośredni kontakt ze strumieniem opływających ją spalin. Część odniesienia ma kontakt z otaczającym powietrzem gdyż to właśnie otaczające powietrze jest gazem odniesienia. Z zewnątrz sonda lambda wygląda podobnie do świecy zapłonowej. Prawidłowe działanie sondy jest zapewnione dopiero po przekroczeniu temperatury 300°C . Dopiero wtedy materiał ceramiczny z którego jest wykonana część pomiarowa sondy staje się przepuszczalny dla jonów tlenu zawartych w spalinach."

Jeśli zrozumiałeś powyższe cytaty, to wnioski wyciągnij sobie sam. Jeśli nie zrozumiałeś, to jest to twój problem, ale nie kpij sobie ze mnie, bo na to nie zasłużyłem!

Pozdr.

Napisano

> Gdybyś, kolego, znał zasadę działania cyrkonowej sondy lambda, to byś

> tu bredni nie wypisywał i nie ośmieszał się.

To pozostawiam bez komentarza - nie warto.

> Jeśli zrozumiałeś powyższe cytaty, to wnioski wyciągnij sobie sam.

Nie są mi do niczego potrzebne.

> Jeśli nie zrozumiałeś, to jest to twój problem, ale nie kpij

> sobie ze mnie, bo na to nie zasłużyłem!

Takie mi się nasunęly '' dodatkowe'' efekty '' dmuchania wiatraka w przedziale silnikowym po Twojej wypowiedzi .

Jesli czujesz się urażony to przepraszam. 20.GIF

Mam tylko dodatkowe pytanie .

Czy podczas szybkiej jazdy zarówno w lecie jak i w zimie bez włączonego wiatraka sonda zmienia swoje wskazania ze wzgledu na dość szybki napływ do komory silnika strumienia powietrza ?

Napisano

Miałem Bingo S w AII -

po włączeniu klimy na jałowych - to normalne że silnik podwyższa obroty (sprawdź na benzynie), normalnie było o 750 po właczeniu klimy ok 900

Miałem po prostu ustawiony wyższy zakres otwarcia krokowego na jałowych. (-15 + 50)

Bez klimy sonda oscylowała przy PWA ok 90, po właczeniu klimy oscylowała w okolicach 115 kroków.

Napisano

> IMO jest tak: jak na sondę dmuchnie chłodniejsze powietrze niż pod

> maską, zawierające więcej tlenu,

To skład powietrza zależy w tej sytuacji od temperatury?

Azot gdzieś wtedy umyka? hmm.gif

Napisano

> To skład powietrza zależy w tej sytuacji od temperatury?

Nie skład, a stężenie jonów tlenu w powietrzu, IMO wzrasta objętość powietrza, ale ilość jonów jest ta sama... Ale skończcie już te śledztwo - sonda działa tak jak cytowałem wyżej, zjawisko zmiany składu mieszanki występuje, kto nie wierzy, niech na postoju w naprawdę upalny dzień podniesie maskę - od razu widać zmiany (jak się ma wskaźnik), a obciążenie silnika przecież się nie zmienia...? Pozdr.

Napisano

Wydaje mi się master, że jednak nie masz racji. To o czym piszesz może mieć wpływ na sondę w bardzo pomijalnym zakresie. Poza tym, gdyby hipotetycznie miało to bardziej wymierny wpływ, to wydaje mi się że efekt byłby odwrotny, tzn wskazania szły by w bogato a nie w ubogo skoro tlenu na zewnątrz sondy zrobiłoby się więcej hmm.gif.

Ja tu sugerowałbym dwa potencjalne czynniki takiego zjawiska.

1) Dmuchający wiatrak robi pod maską spore nadciśnienie co zwiększa ciśnienie powietrza w dolocie( zależnie od jego umiejscowienia). Ponieważ instalacja jest podciśnieniowa obniża to podciśnienie na mikserze. Opisany przez autora efekt poprawy po stłumieniu dolotu może to zjawisko potwierdzać. Pytanie więc do autora wątku - jak ma umieszczony wlot powietrza? W komorze silnika? Blisko nadmuchu wiatraka klimy?

2) Nieprawidłowe umasienie sterownika LPG (np do karoserii czy korpusu silnika) i duży prąd wiatraka powodujący spadek napięcia na tej masie przesuwa nam poziom pomiarowy odczytu sondy lambda. Wystarczy spadek 0,2V a pomiar będzie do bani.

Napisano
  • Autor

> 1) Dmuchający wiatrak robi pod maską spore nadciśnienie co zwiększa

> ciśnienie powietrza w dolocie( zależnie od jego umiejscowienia).

> Ponieważ instalacja jest podciśnieniowa obniża to podciśnienie

> na mikserze. Opisany przez autora efekt poprawy po stłumieniu

> dolotu może to zjawisko potwierdzać. Pytanie więc do autora

> wątku - jak ma umieszczony wlot powietrza? W komorze silnika?

> Blisko nadmuchu wiatraka klimy?

Dolot mam "zmodyfikowany" poprzez wyjęcie gumowego łacznika i wstawienie kolanka pcv 90 stopni, ale....

Zainspirowany tym co napisałeś zrobiłem przed chwilą próbę - na postoju - bieg jałowy, założyłem gumowy łącznik i przywróciłem oryginalny dolot powietrza - czyli zasysane jest z zewnątrz i efekt jest ten sam. Wychodzi na to, że startujący wiatrak raczej nie zakłóca znacząco podciśnienia.

> 2) Nieprawidłowe umasienie sterownika LPG (np do karoserii czy

> korpusu silnika) i duży prąd wiatraka powodujący spadek napięcia

> na tej masie przesuwa nam poziom pomiarowy odczytu sondy lambda.

> Wystarczy spadek 0,2V a pomiar będzie do bani.

Raczej to nie jest przyczyną, ale nie wykluczam....

Dziwi mnie jednak to, że jak mu zdławię dolot to:

po właczeniu klimy, pomimo ustaiwonych widełek bieg jałowy ) -+15 mieści się w tym zakresie bez problemu, również na wyższych obrotach sonda oscyluje podobnie jak przed włączeniem klimy. Tylko tyle, że przy adaptacji pwa ustawia sie granicach 60

Bez dławienia dolotu pwa po adaptacji ustawia się na około 100 i wszystko jest dobrze do momentu uruchomienia klimatyzacji, po czym robi się ubogoooo na jałowym. Dopiero podkręcenie ręczne ilości kroków +do około 30 lub śrubą na reduktorze powoduje oscyloację.

Z tego co rozumiem dławienie dolotu powetrza powoduje zwiększanie się podciśnienia ? W takim razie gdy zastosuję mikser o mniejszej średnicy będzie działał tak samo ? Czy o to chodzi ?

Napisano

> efekt byłby odwrotny, tzn wskazania szły by w bogato a nie w ubogo skoro tlenu na zewnątrz sondy zrobiłoby się więcej .

To zależy, kiedy włączymy klimę: czy przy otwartym termostacie (chłodnica gorąca), czy jeszcze w trakcie nagrzewania się silnika (chłodnica zimna).

> 1) Dmuchający wiatrak robi pod maską spore nadciśnienie co zwiększa ciśnienie powietrza w dolocie( zależnie od jego umiejscowienia).

Też o tym myślałem, ale przy podniesionej masce raczej te zjawisko w takim stopniu nie występowałoby... a w takich warunkach przeprowadzam regulację i zauważyłem opisywane efekty

> 2) Nieprawidłowe umasienie sterownika LPG...

To możliwe, ale takie efekty występowałyby również podczas kręcenia kierownicą (wspomaganie), włączenie ogrzewania szyby, świateł, itp.... a nie zauważyłem... Poza tym, kilka razy poprawiałem masę sterownika, IMO jest prawidłowo.

Ja się nie upieram, że tak jest na 100% z tą sondą. Zaobserwowałem takie efekty podczas regulacji LPG i tylko tak udało mi się je wytłumaczyć. Nie pamietam w tej chwili, czy po właczeniu wiatraków wskaźnik wskazuje ubogą, czy bogatą mieszankę, ale raczej bogatą... regulację robię zawsze na wiosnę, po wymianie filtrów, nagram film i dokładnie opiszę jaka jest mieszanka.

Teraz opiszę z pamięci, jak się zachowuje wskaźnik lambdy podczas pracy mojego gorącego silnika na LPG:

Samochód stoi:

- obroty biegu jałowego, ok. 800-900 obr./min, wskaźnik oscyluje około 1 raz na sekundę zmienia się mieszanka uboga/bogata - czyli ok,

- wciskam powoli pedał przyśpieszenia, aby uzyskać obroty ok. 3000: widać lekkie zatrzymanie wskazań na ubogiej przez max. 1-2 sekundy (czasem nie ma tego zatrzymania) i wskaźnik ponownie oscyluje, ale szybciej, ok. 2-3 razy na sekundę, czyli również ok.

- zwiększam obroty do 4000 - jak wyżej, oscylacje prawidłowe, nadal ok.

- zwiększam do 4500 - bez zmian, oscyluje nieco szybciej, czyli nadal ok.

- puszczam pedał przyśpieszenia: obroty spadają do 900 obr/min, wskaźnik na 2 sekundy zatrzymuje się na bogatej, następnie oscyluje 1 raz na sekundę, czyli ok.

- teraz uwaga: obroty 800-900, wskaźnik oscyluje sobie 1 raz na sekundę i nagle właczają się wentylatory: wskaźnik idzie na stałe wskazanie (nie pamietam jakie, ale chyba na bogate) i stoi kilkanaście sekund, brak jakichkolwiek oscylacji dopóki chodzą wiatraki. Po wyłaczeniu wentylatorów wszystko wraca do normy.

Samochód jedzie:

- bez względu na obciążenie silnika wskaźnik zawsze pokazuje oscylacje, ich prędkość zależy od obrotów silnika.

Czy ktoś chce mnie przekonać, że dwa wentylatory obciążają bardziej silnik niż jazda pod górkę???

Jeszcze jedno spostrzeżenie: gdy pracują wiatraki i mieszanka nie oscyluje, to żeby doprowadzić do oscylacji trzeba kręcić śrubką na parowniku. Niestety, po wyłaczeniu wiatraków, mieszanka nie chce oscylować i trzeba cofnąć korektę śrubą.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Sonada powinna oscylować w każdych opisanych przez Ciebie warunkach, zarówno pod obciążeniem ( podjazd pod górkę, czy włączenie nawet wszystkich urządzeń elktrycznych w aucie) na biegu jałowym.

To sonada odpowiada za to ile benzyny czy gazu jest potrzebne w danym momencie do zapewnienia optymalnej pracy silnika w każdych warunkach.

Napisano

> Dolot mam "zmodyfikowany" poprzez wyjęcie gumowego łacznika i

> wstawienie kolanka pcv 90 stopni, ale....

no tak, nie jest to rewelacyjne rozwiązanie zwłaszcza upalnym latem(typowa łatwizna instalatorów). Zdecydowanie polecam dorobienie kompensacji II stopnia reduktora i oryginalny łącznik co chwyta zimne powietrze z przed maski.

> Zainspirowany tym co napisałeś zrobiłem przed chwilą próbę >startujący wiatrak raczej

> nie zakłóca znacząco podciśnienia.

czyli raczej nie to

> Raczej to nie jest przyczyną, ale nie wykluczam....

> Dziwi mnie jednak to, że jak mu zdławię dolot to:

> po właczeniu klimy, pomimo ustaiwonych widełek bieg jałowy ) -+15

> mieści się w tym zakresie bez problemu,

a powietrze w tej efce leci tylko z tego dolotu czy jest może jakieś inne wejście na podgrzane?

Generalnie na jałowych słabe podciśnienie powoduje, że wszelkie zewnętrzne zaburzenia łatwo ingerują. Dodatkowo na jałowym dochodzi jeszce dmuchanie z odmy (i tu zależnie od zużycia silnika i temperatury tez może zakłócać) Ja bym się tak strasznie tym nie przejmował jeżeli silnik pracuje równo. Uboga mieszaka na jałowym powoduje że silnik zaczyna drgać lub nierówno pracować, a jak pracuje równo to znaczy że nie taka ona uboga i nic złego się nie stanie bo i napełnienie mieszanką cylindrów jest malutkie.

Ja bym poszerzył zakresy pracy krokusa lub pobawił się jeszcze śrubą czułości (wtedy PWA trochę się pewnie przesunie ale może efekt zaniknie).

> ilości kroków +do około 30 lub śrubą na reduktorze powoduje

> oscyloację.

i tak zrób

> Z tego co rozumiem dławienie dolotu powetrza powoduje zwiększanie

> się podciśnienia ? W takim razie gdy zastosuję mikser o

> mniejszej średnicy będzie działał tak samo ? Czy o to chodzi ?

Podobnie, ale stracisz moc na wysokich obrotach. Po co dławić mocniej silnik. Zawsze zmniejszenie miksera bardziej znieczuli na anomalie pogodowo ciśnieniowe ale uciekną kucyki , a jak dasz za mały to się znowu mocno nieliniowo zrobi.

edit:

a i jak i gdzie masz podpiętą mase sterownika LPG?

Napisano

> takie efekty podczas regulacji LPG i tylko tak udało mi się je

> wytłumaczyć. Nie pamietam w tej chwili, czy po właczeniu

> wiatraków wskaźnik wskazuje ubogą, czy bogatą mieszankę, ale

> raczej bogatą..

no , a u kolegi ubogą cool.gif

> - teraz uwaga: obroty 800-900, wskaźnik oscyluje sobie 1 raz na

> sekundę i nagle właczają się wentylatory: wskaźnik idzie na

> stałe wskazanie (nie pamietam jakie, ale chyba na bogate) i stoi

> kilkanaście sekund, brak jakichkolwiek oscylacji dopóki chodzą

> wiatraki. Po wyłaczeniu wentylatorów wszystko wraca do normy.

hmm.gif rękaw łapie sprzed maski, wentylatory zasysają powietrze jak mały odrzutowiec wink.gif z przed maski, czyli przed maską robi się niskie ciśnienie czyli idzie na bogato. Mnie się nadal zgadza. 270751858-jezyk.gif

> Samochód jedzie:

> - bez względu na obciążenie silnika wskaźnik zawsze pokazuje

> oscylacje, ich prędkość zależy od obrotów silnika.

hmm.gifi dalej się zgadza co powyżej napisałem , bo wtedy już wali powietrze z pędu i cisnienie odniesienia jest "prawie" takie samo

edit

a próbowałeś kompensować reduktor. To powinno takie myki z różnicami ciśnień wyleczyć.

Napisano

Jak powinna pracować sonda i komputer na podstawie jej wskazań to ja wiem i napisałem, że układ ten pracuje prawidłowo z jednym wyjątkiem - nadmuch do komory silnika gorącego powietrza. Tylko jest dylemat: czy te stałe wskazania sondy są wynikiem tego, że sterownik nie potrafi skorygować składu mieszanki, bo mu się zakres regulacji skończył, czy pomiar sondy jest zafałszowany poprzez otaczające ją gorące powietrze i jak by nie regulować, to ciągle będzie to samo...

Spróbuję to zjawisko rozpoznać dokładniej podczas kolejnej regulacji LPG: rozkręcę instalkę na +/-100 kroków i zobaczę, co się będzie działo po właczeniu klimy lub wentylatora chłodnicy wody.

Pozdr.

Napisano

Robiłem dziś eksperyment: na wolnych obrotach na postoju właczałem jednocześnie: światła mijania (2x55W) wraz z drogowymi (2x65W) i ogrzewanie tylnej szyby i lusterek (łącznie ponad 20-30A), dodatkowo kręciłem kierownicą. Efekt: obroty silnika na chwilę lekko spadają, ale mieszanka oscyluje bez zakłóceń. Wniosek: nagła zmiana obciążenia nie jest przyczyną, że po właczeniu wentylatorów mieszanka przestaje oscylować.

Eksperyment nr 2: właczyłem klimę i... zdziwienie, bo wiatraki nie właczyły się natychmiast, jak to latem zawsze było. Poczekałem troszkę, aż chłodnica klimy zrobiła się mocno ciepła i wiatraki ruszyły. Kolejne zdziwienie, bo sonda oscylowała normalnie, nie było zatrzymania oscylacji. Na zewnątrz temperatura była +1*C, na zegarach temperatura silnika ok. 85*C. Wnioskuję, że chłodne powietrze zmieszało się z tym gorącym od chłodnicy i nie spowodowało zatrzymania oscylacji mieszanki. Trzeba poczekać na upały lub cieplejsze dni, bo wtedy u mnie te efekty występowały i powtórzyć eksperyment.

Wnioski z dzisiejszych doświadczeń:

- to nie masa sterownika LPG jest powodem, że mieszanka przestaje oscylować, gdy pracują wentylatory

- to nie nagły wzrost obciążenia silnika jest powodem, że mieszanka przestaje oscylować, gdy pracują wentylatory

- to nie zmiana ciśnienia powietrza w dolocie jest powodem, że mieszanka przestaje oscylować, gdy pracują wentylatory,

jednak to prawdopodobnie bardzo gorące powietrze wtłaczane przez wentylatory do komory silnika to sprawia...

Jeszcze jedna informacja: podczas pobytu w Chorwacji w lipcu, w m. Baska Voda (kto był ten wie, że niektóre uliczki tam są pod katem 30* i więcej do poziomu) samochód po postoju przy +40*C w cieniu po ruszeniu miał takiego muła, że nie szło pod niektóre górki na 2 biegu podjechać. Nie sądzę, że to brak tlenu w powietrzu w silniku, bo przecież komputery powinny to skorygować. Teraz podejrzewam, że wskutek wysokich temperatur powietrza zmieniał się punkt odniesienia dla sondy i pokazywała komputerom inną mieszankę, niż w rzeczywistości była, wskutek czego silnik tracił moc...

Pozdr.

Napisano

> Baska Voda (kto był ten wie, że niektóre uliczki tam są pod

> katem 30* i więcej do poziomu) samochód po postoju przy +40*C w

> cieniu po ruszeniu miał takiego muła, że nie szło pod niektóre

> górki na 2 biegu podjechać. Nie sądzę, że to brak tlenu w

> powietrzu w silniku, bo przecież komputery powinny to

> skorygować.

Wg mnie to typowy objaw gorącego (czyli rzadkiego) powietrza wciąganego przez silnik. Zdecydowanie wtedy spada napełnianie cylindrów. To nie wymysł tylko fakt niepodważalny. Moc może spaść o dobrych kilkanaście KM jak nie lepiej. Druga rzecz to zapewne miałes załączona klimę. Przy wysokiej temperaturze pompa ma do pokonania duże różnice ciśnień i jej opór jest wtedy bardzo duży. Dodatkowo zapewne masz pompę ze zmienną geometrią łopatek i jak gorąco to pompuje na full. Znam takie uczucie z autopsji gdy z nagrzanego parkingu po załączeniu klimy nie idzie ruszyć smile.gif

Napisano

> jednak to prawdopodobnie bardzo gorące powietrze wtłaczane przez

> wentylatory do komory silnika to sprawia...

Też zrobiłem eksperyment.

Dmuchałem suszarką o mocy 1200 W bezposrednio na sondę i ....

....nic ! sonda nie zareagowała!

Czekam na opinie. palacz.gif

Napisano
  • Autor

Jakiej średnicy masz założony mikser ?

Jakie są dostepnie rozmiary do asterek z jednopunktowym wtryskiem, mój to: X16SZR

Napisano

> Jakiej średnicy masz założony mikser ?

nie pamiętam, mam rzeźbionego przez siebie od rybackiego

> Jakie są dostepnie rozmiary do asterek z jednopunktowym wtryskiem,

> mój to: X16SZR

nie wiem

Napisano

Reduktor (parownik) na obudowie membramy ma tzw. otwory odpowietrzające.

Prawdopodobnie strumień powietrza z uruchomionych wiatraków tam wpada i dociska membranę reduktora.

Napisano

Ale to robiło by się bogato a kolega ma ubogo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.