Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak te rysy najlepiej ukryc domowym sposobem?

Featured Replies

Napisano

W niedziele poszedlem z juniorem na basen i spotkala mnie przykra niespodzianka.

Po powrocie do samochodu zobaczylem ze jakis sqr zostawil mi cos takiego na samochodzie.

Pict8562.jpg

Obszedlem parking i objechalem najblizsze przecznice ale nie znalazlem samochodu ktory bylby w tym kolorze i otarcia pasowaly by do moich. Niestety miejsce w ktorym stalem nie bylo pokryte przez cctv. W domu udalo mi sie pozmywac ten jego lakier i niestety ukazaly sie pozostawione przez niego rysy.

Widze ze w jednym miejscu pojawil sie punkt z mocowania belki wzmacniajacej w drzwich.

I teraz takie pytanie. Jak to najprosciej domowymi sposobami zamaskowac?

Powiedzmy ze delikatne wgniecenie na razie zostawie, ten punkt (srednica jakies 3mm) naloze punkt farbki.

Myslalem nad T-CUT KOLOR FAST (koloryzujacy czarny). Pamietam ze pieknie odnowil mi lakier na poprzednim samochodzie. Macie moze jakies inne rady?

Wiem, moglbym to isc zrobic z ubezpieczenia ale:

- wklad wlasny z do kazdej szkody mam 150 Funtow

- ile to bedzie kosztowalo nie mam pojecia

- stracilbym znizki

= czyli wklad wlasny + zwyzka za szkode podejzewam wyniosla by mnie dwukrotnie wecej co naprawa z wlasnej kieszeni.

Rozwiazanie jest inne:

W sierpniu przy odnowieniu ubezpieczenia kupie tez pakiet "ubezpieczenie obecnych znizek w przypadku szkody" (koszt jakies 30 Funtow i wtedy to zrobie z ubezpieczenia. Niestety cale late bede z tym musial jezdzic, takze chcialbym to na razie jakos ukryc/zmniejszyc domowym sposobem.

Prosze o wszelkie rady

Pict8565.jpg

Pict8566.jpg

Pict8567.jpg

Pict8568.jpg

Pict8569.jpg

Pict8573.jpg

Napisano

Tam by sie przydała porzadna polerka ,bo widac same rysy ,jeszcze ciemny kolor.

Napisano

a więc nie tylko w Polsce brak kultury icon_rolleyes.gif już auta raczej nie spotkasz, choć jak widze, jest żółte? hmm.gif to nietypowy kolor, może akurat przytrafisz go ponownie niewiem.gif

rysy raczej całkiem nie zejdą, tak patrząc po zdjęciach, poza tym jest tam wgniecenie? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze umyć auto i już będzie lepiej.

> Jeśli nie pzreszkadza Ci wgniecenie i nie ma zadrapań do żywje

> blachy, to nałóż wosk koloryzujący

Nie ma zadrapan do golej blachy. Nie wiem natomiast czy te zadrapania sa tylko powierzchowne czy glebokie do podkladu.

Odpowiadajac na pytania: Tak jest wgniecenie ale tego bym na razie nie ruszal.

Tak jak podejzewalem potrzebna bedzie polerka ale akurat tego nigdy nie robilem na powaznie. To ze slad bedzie to sobie zdaje sprawe. Nie mam pojecia jak sie za to najlepiej zabrac. Czy moze wypelnic rysy czyms i potem polerowac T-cutem?

W mondeo (Srebrnym) mialem kilka rys do podkladu. Mialem taki lakier zaprawkowy (pedzelek w takiej cienkiej dlugiej rurce - cos ala tusz do oczu). Zadrapanie potraktowalem tym i potem pol godziny polerowania T-Cutem.

Byla to moja czysta amatorszczyzna i przyznam ze sam bylem zaskoczony efektem. Nie wiem czy robilem to wlasciwie czy nie ale naprawde rysy poznikaly. Moze nie do konca poznikaly ale nie bylo ich tak widac. Tutaj zastanawia mnie bo kolor jest czarny mettalic. Rysa jest biala. Jak zaczne polerowac to przeciez bede polerowal bezbarwna powierchnie. OK rozumiem zeby uzyc ten srodek koloryzujacy ale czy to nie zmyje sie po pierwszym myciu?

Napisano

Nie wiem jak T-cut, ale jakimś innym kiedyś wypucowałem auto i wyglądało jak nowe. Fakt, że po kilku miesiącach trzeba czynność powtórzyć.

Co do lakieru zaprawkowego, to ciężko samememu zrobić tak, aby było w miarę dobrze - widać malowanie pędzelkiem. Są lakiery, które poleruje się na mokro 10 minut po pomalowaniu, ale to też ciężko samemu dobrze zrobić.

Napisano

Te grube rysy na upatego możesz pomalować podkładem. Są takie do kupienia w motoryzacyjnych. Wyglądają jak lakiery do paznokci i kupujesz je na numer koloru jaki masz w aucie.

Napisano

> Te grube rysy na upatego możesz pomalować podkładem. Są takie do

> kupienia w motoryzacyjnych. Wyglądają jak lakiery do paznokci i

> kupujesz je na numer koloru jaki masz w aucie.

Zestaw z podkładem w kolorze karoserii i bezbarwnym w komplecie kupi zapewne w ASO ok.gif

Napisano

Mi też zarysowali auto na parkingu (nie tak strasznie jak Tobie, ale widać) i nie naprawiam z tego samego powodu, co Ty.

Ja na razie zamaskowałem i czekan na wycieczkę do Polski, będzie zrobione szybko, dokładnie i dużo taniej.

Napisano
  • Autor

> Mi też zarysowali auto na parkingu (nie tak strasznie jak Tobie, ale

> widać) i nie naprawiam z tego samego powodu, co Ty.

> Ja na razie zamaskowałem i czekan na wycieczkę do Polski, będzie

> zrobione szybko, dokładnie i dużo taniej.

Dokładnie też o tym myślałem bo za 3 tyg jade do PL. Tyle że przez cały okres czasu będę samochodu potrzebował.

Napisano

> Dokładnie też o tym myślałem bo za 3 tyg jade do PL. Tyle że przez

> cały okres czasu będę samochodu potrzebował.

mój brat jesienią oddawał auto do lakiernika (też szkody parkingowe oslabiony.gif ) umówił się wcześniej, wstawił auto około południa jednego dnia, odebrał drugiego po południu-za malowanie prawie całego boku e46 skasowali go 700pln, czyli tyle, ile wynosi twój wkład własny.

W dobrym warsztacie musiałbyś umówić się już teraz, no chyba, że jedziesz nie do rodziny, tylko na wycieczkę, to będzie ciężko.

Napisano
  • Autor

> mój brat jesienią oddawał auto do lakiernika (też szkody parkingowe

> ) umówił się wcześniej, wstawił auto około południa jednego

> dnia, odebrał drugiego po południu-za malowanie prawie całego

> boku e46 skasowali go 700pln, czyli tyle, ile wynosi twój wkład

> własny.

> W dobrym warsztacie musiałbyś umówić się już teraz, no chyba, że

> jedziesz nie do rodziny, tylko na wycieczkę, to będzie ciężko.

Wlasnie jade odwiedzic rodzine, kilka osob mam do objechania, do tego chrzest, badania lekarskie, paszport dla malego, odbior dyplomu z uniwerku - bedzie sporo jazdy. Juz sie zastanawiam z czym sie liczyc jak ci "miszcze qierofnicy" beda mi usilnie pokazywali ze oni sa u siebie.

Napisano

> Juz sie zastanawiam z czym sie

> liczyc jak ci "miszcze qierofnicy" beda mi usilnie pokazywali ze

> oni sa u siebie.

hehe.gif prawda. Ja po prostu ignoruję, jadę spokojnie, to chyba najbardziej denerwuje ścigantów, jak nie podejmuje "wyzwania" ok.gif

Napisano

A tak najtaniej, najszybciej i najmniejszym kosztem, to ja sobie ostatnio na szybko rysę na zderzaku w czarnym samochodzie zamaskowałem. Najpierw zapastowałem wszystko pastę auto max i potem temo, potem zamalowałem markerem i po wyschnięciu jeszcze raz przepolerowałem. Rys prawie nie widać, do wiosny spokojnie doczeka smile.gif

Tylko na zderzaku nie ma ryzyka korozji, jak gdzieś będziesz miał do gołej blachy rysę to trzeba podkład dać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.