Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seicento 900 i Bingo M

Featured Replies

Napisano

Po długiej przerwie okazało się że trzeba wrócić do LPG ale do rzeczy. Gazownik proponuje mi Bingo M a parownik Landi Renzo - modelu nie znam ale jakiś taki bardzo duży. Z przełączania po osiągnięciu temperatury powiedziałem że zrezygnuję, natomiast ciekawi mnie czy tu przy obecności wtrysku także dobrze zrobi odpięcie termostatu w obudowie filtra powietrza tak, aby silnik zasysał tylko zimne powietrze i jak to będzie się miało do jazdy na benzynie?

Napisano

> ... Gazownik proponuje mi Bingo M a parownik Landi Renzo -

Bingo M i Landi mają dobre opinie

> ciekawi mnie czy tu przy obecności wtrysku także dobrze zrobi

> odpięcie termostatu w obudowie filtra powietrza tak, aby silnik

> zasysał tylko zimne powietrze i jak to będzie się miało do jazdy

> na benzynie?

Tej części nie zrozumiałem. Mam instalację w SC 900 od 6 lat (100kkm przejechane) na Bingo i BRC, a o takich "wynalazkach" pierwsze słyszę.

Napisano
  • Autor

> Tej części nie zrozumiałem. Mam instalację w SC 900 od 6 lat (100kkm

> przejechane) na Bingo i BRC, a o takich "wynalazkach" pierwsze

> słyszę.

znaczy że nic nie kombinowałeś przy dolocie powietrza przy okazji montażu gazu? BTW jak u Ciebie wygląda sprawa przełączania na gaz przy zimnym silniku, długo rozgrzewasz go na noPB?

Napisano

> znaczy że nic nie kombinowałeś przy dolocie powietrza przy okazji

> montażu gazu? BTW jak u Ciebie wygląda sprawa przełączania na

> gaz przy zimnym silniku, długo rozgrzewasz go na noPB?

Nic nie było kombinowane.

Przełączenie następuje po osiągnięciu 2000obr/min, czyli w praktyce po przegazowaniu.

Na początku, tak do 4 lat od założenia i przebiegu 80kkm, można było w ten sposób przełączać na gaz natychmiast po odpaleniu na noPB, nawet w mróz. Na dzień dzisiejszy najpierw trzeba trochę rozgrzać silnik na benzynie, około 1-2km, inaczej gaśnie.

Napisano

> znaczy że nic nie kombinowałeś przy dolocie powietrza przy okazji

> montażu gazu? BTW jak u Ciebie wygląda sprawa przełączania na

> gaz przy zimnym silniku, długo rozgrzewasz go na noPB?

zablokuj termostat w obudowie filtra powietrza i daj wlot tylko zimnego powietrza , lepiej będzie na gazie chodził biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> zablokuj termostat w obudowie filtra powietrza i daj wlot tylko

> zimnego powietrza , lepiej będzie na gazie chodził

Dziś z pomocą suszarki do włosów sprawdziłem że ten termostat działa, jak pytałem wśród znajomych to nikt nigdy nic nie odłączał i nie blokował więc sam już nie wiem jak to lepiej zostawić

Napisano

> Nic nie było kombinowane.

> Przełączenie następuje po osiągnięciu 2000obr/min, czyli w praktyce

> po przegazowaniu.

> Na początku, tak do 4 lat od założenia i przebiegu 80kkm, można było

> w ten sposób przełączać na gaz natychmiast po odpaleniu na noPB,

> nawet w mróz. Na dzień dzisiejszy najpierw trzeba trochę

> rozgrzać silnik na benzynie, około 1-2km, inaczej gaśnie.

to zalerzy na jaką temperature"gazownik" ustawi ,ja mam na +10'C

Napisano

> to zalerzy na jaką temperature"gazownik" ustawi ,ja mam na +10'C

W moim sterowniku w SC nie ma opcji przełączania w zależności od temp. To jakieś starsze Bingo z 2004r. Przełączenie zależne jest tylko od obrotów.

Napisano

> Dziś z pomocą suszarki do włosów sprawdziłem że ten termostat

> działa, jak pytałem wśród znajomych to nikt nigdy nic nie

> odłączał i nie blokował więc sam już nie wiem jak to lepiej

> zostawić

zobacz pod maska każdego wielopunkta i nie ma termostatu w filtrze powietrza, w jednopunkcie był taki bajer aby nie zamarzał wtrysk i przepustnica przed rozgrzaniem silnika, pozatym gaz paliwo każde spala sie lepiej przy zimniejszym powietrzu, ja w 700 miałem tak zblokowane i jeździło super biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> zobacz pod maska każdego wielopunkta i nie ma termostatu w filtrze

> powietrza, w jednopunkcie był taki bajer aby nie zamarzał

> wtrysk i przepustnica przed rozgrzaniem silnika, pozatym gaz

> paliwo każde spala sie lepiej przy zimniejszym powietrzu, ja w

> 700 miałem tak zblokowane i jeździło super

To że przy wielopunkcie tego nie ma to ja wiem, wiem też że w 700 mi nie działało i tam dla benzyny musiało być trochę ciepłego powietrza bo marzł gaźnik, natomiast tam na lpg ssał tylko zimne powietrze i jeździł i teraz nie wiem czy w 900 do której w poniedziałek założę gaz odłączać ten termostat czy zostawić jak jest.

Napisano

> To że przy wielopunkcie tego nie ma to ja wiem, wiem też że w 700 mi

> nie działało i tam dla benzyny musiało być trochę ciepłego

> powietrza bo marzł gaźnik, natomiast tam na lpg ssał tylko zimne

> powietrze i jeździł i teraz nie wiem czy w 900 do której w

> poniedziałek założę gaz odłączać ten termostat czy zostawić jak

> jest.

odłaczyć biglaugh.gif

Napisano

> To że przy wielopunkcie tego nie ma to ja wiem, wiem też że w 700 mi

> nie działało i tam dla benzyny musiało być trochę ciepłego

> powietrza bo marzł gaźnik, natomiast tam na lpg ssał tylko zimne

> powietrze i jeździł i teraz nie wiem czy w 900 do której w

> poniedziałek założę gaz odłączać ten termostat czy zostawić jak

> jest.

Wszystko jedno czy odłączysz, czy zostawisz. Jak zostanie podłączony, to może nieco szybciej zimą silnik będzie nabierał temperatury, bo latem tego praktycznie nie zauważysz. Jak odłączysz, też nic Ci nie będzie zamarzać. Moje Uno już od kilku lat jeździ z całkiem wyrzuconym tym termostatem i skutków ubocznych nie zaobserwowałem.

Byle byś tylko Ty niechcąco albo sam z siebie termostat nie zablokował się w pozycji, że ciągnie ciepłe powietrze, bo wtedy będą cyrki się działy i będzie myślał co się dzieje się. grinser006.gif

Napisano

Polecam zamiast parownika Landi Renzo wstawić Lovato, bo jest tańszy w zakupie, mniejszy, prosty w budowie, niezawodny w eksploatacji, łatwy w regulacji, oryginalny zestaw naprawczy Lovato to koszt tylko 40-45zł.

Może gazownik chce wcisnąć go, bo mu nie schodzi te Landi Renzo ?

Napisano
  • Autor

> Polecam zamiast parownika Landi Renzo wstawić Lovato, bo jest tańszy

> w zakupie, mniejszy, prosty w budowie, niezawodny w

> eksploatacji, łatwy w regulacji, oryginalny zestaw naprawczy

> Lovato to koszt tylko 40-45zł.

> Może gazownik chce wcisnąć go, bo mu nie schodzi te Landi Renzo ?

Niestety ale tu nie masz w ogóle racji. Landi Renzo można porównać do mercedesa wśród samochodów, w porównaniu z lovato to niebo a ziemia. Fakt, jest droższy ale coś dobrego przeważnie musi kosztować, poza tym fakt że LR jest wiekszy to też tylko na + dla niego. Nie pisze tego bo słyszałem - mialem w rodzinie auto z instalacją landi renzo II gen przez 100 000 km zero problemow.

Napisano

Witam ponownie

Wiem bardzo dobrze, że parownik i elektronika Landi Renzo jest o niebo lepsza od Lovato i tego Bingo, ale pomyśl ile kosztuje ew. regeneracja takiego parownika lub sam sterownik Landi Renzo.

Ponadto, Seicento 900 nie jest bolidem Formuły I lub wspomnianym Mercedesem aby pakować do niego kosztowne i większe komponenty instalacji LPG. Jak chcesz to zamontuj nawet sekwencję STAG 300 - wtedy będzie jeszcze bardziej niezawodna.... smile.gif

Auto warte może jest 5000-6000 zł, spalanie na Lovato czy na Landi Renzo będzie podobne, mocy z powodu większego i lepszego parownika też mu nie przybędzie, a przy późniejszej ew. sprzedaży auta nikt Ci nie zapłaci więcej z powodu niezawodnego parownika Landi Renzo w instalcji LPG.

Napisano

> co jest złego w bingo?

Nic, jest to bardzo dobra polska elektronika za małe pieniądze,

mam 3 Bingo w autach Daewoo (Bingo M i 2x Bingo S4) i sobie chwalę, pomimo że już 2 Bingo M miałem uszkodzone,

ponadto wiem, że kiedyś bywały wadliwe serie tych sterowników.

Napisano
  • Autor

> co jest złego w bingo?

Nic nie jest złego. Wczoraj odebrałem gotowe auto: bingo m i parownik landi renzo. Bardzo ładnie to wszystko jeździ i działa, tylko ustawiono mi przełączanie przy obrotach rosnących, i podczas przełączania czuć szarpnięcie, mi zawsze wydawalo się że lepiej to robić przy spadku obrotów, pomijając że ustawili mi za nisko - tylko 1800 rpm, co powoduje że zimny silnik w tą pogodę od razu przeskoczył na gaz.

Napisano

No to zmienić na opadające i przełączenie przy min 2000obr.

Przy przełączeniu zimnego nie zgasł ?

Niech się dobrze sprawuje waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> No to zmienić na opadające i przełączenie przy min 2000obr.

> Przy przełączeniu zimnego nie zgasł ?

> Niech się dobrze sprawuje

nie, nie zgasł. sam się zdziwiłem, był spory mróz i silnik kompletnie zimny a po przełączeniu chodził ładnie i równo.

dzięki 20.GIF

Napisano

> nie, nie zgasł. sam się zdziwiłem, był spory mróz i silnik kompletnie

> zimny a po przełączeniu chodził ładnie i równo.

> dzięki

Witam

parownik może być wyregulowany tak, że na wolnych obrotach jest bardziej bogata lub nawet bogata mieszanka i na zimnym silniku na wolnych będzie chodził,

dopóki masz nowe membrany w parowniku to będzie chodził na zimnym, ale z czasem mogą być problemy jak zesztywnieją....

Jeżdżę praktycznie tylko na gazie a benzyny używam tylko do odpalenia, robię też krótkie odcinki i membrany w Lovato wytrzymują do 50kkm...

Napisano

> W moim sterowniku w SC nie ma opcji przełączania w zależności od

> temp.

w moim też nie

To jakieś starsze Bingo z 2004r. Przełączenie zależne jest

> tylko od obrotów.

tzn. że nawet jak odpalisz autko przy -5'C i depniesz np.2000 obr. odrazu przełączy sie na lpg hmm.gif

Napisano

> tzn. że nawet jak odpalisz autko przy -5'C i depniesz np.2000 obr.

> odrazu przełączy sie na lpg

Dokładnie tak. Tyle, że kiedyś po przełączeniu nie gasł, a teraz po przebiegu niemal 100kkm niestety zgaśnie. Silnik musi być cieplejszy. Myślę, że membrany już padają, bo były próby regulacji ale nic nie dały.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak. Tyle, że kiedyś po przełączeniu nie gasł, a teraz po

> przebiegu niemal 100kkm niestety zgaśnie. Silnik musi być

> cieplejszy. Myślę, że membrany już padają, bo były próby

> regulacji ale nic nie dały.

Mogą być membrany ale za gaśnięcie na zimnym silniku niezwykle często ponosi winę silniczek krokowy, a dokładniej to, że wymaga przeczyszczenia. Nic nie kosztuje a przeważnie załatwia problem.

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jedno pytanie: po przejechaniu ponad 100 km na gazie pojawił się problem - czasami, fakt że bardzo delikatnie ale jednak - falują.drobna regulacja po 1000 km na pewno załatwi problem. czy jednak jest tak, że nowy parownik musi się "ułożyć"?

Napisano

> ... problem. czy jednak jest tak, że nowy parownik musi się

> "ułożyć"?

W zasadzie tak, ale dot. jakiś drobnych nieprawidłowości, a nie takich, że nie da się jechać.

U mnie na początku gazownik przy takich objawach, delikatnie ruszył śrubką na parowniku i na słuch ustawił równe obroty.

Napisano
  • Autor

> W zasadzie tak, ale dot. jakiś drobnych nieprawidłowości, a nie

> takich, że nie da się jechać.

> U mnie na początku gazownik przy takich objawach, delikatnie ruszył

> śrubką na parowniku i na słuch ustawił równe obroty.

O tym, że nie da się jechać nie ma mowy, wszystko gra tylko mam wrażenie że czasami następuje jakieś wahanie w pracy silnika, trwa to ułamek sekundy i w zasadzie większość może uznać to za wymyślanie. mam wrażenie że bardzo delikatna zmiana składu mieszanki załatwi problem, tylko chcę wiedzieć czy na początku takie coś jest normalne. zjawisko się nie pogłębia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.