Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czyszczenie wtryskow

Featured Replies

Napisano

chodzi o magic jet...ma kto jakis manual? palacz.gif

Napisano

> chodzi o magic jet...ma kto jakis manual?

1. Wyjmujesz listwę/wtrysk z auta.

2. Odkręcasz końcówkę od strony wkrętki w kolektorze ssącym/dyszy wtryskiwacza (klucz bodajże 14mm).

3. Ze środka powinny wypaść dwa elementy: tłoczek i sprężynka. Jeśli wypadł jeszcze o-ring-zderzak, to niedobrze (trzeba będzie go wcisnąć ponownie, bądź przykleić). Jeśli nic nie wypadło, to znaczy, że jest niezły syf i trzeba wystukać (tłoczek i sprężynkę).

4. Bierzemy naftę i pałeczki higieniczne i czyścimy dokładnie cylinderek, w którym pracuje tłoczek i całą wewnętrzną część wtryskiwacza, uważając na o-ring-zderzak na dnie (przy sprężynce). Można również nieco pomoczyć wnętrze wtrysku w nafcie w celu rozpuszczenia i/lub wypłukania brudu.

5. Czyścimy sam tłoczek i o-ring, który jest z jednej jego strony.

6. Czyścimy powierzchnię współpracującą z o-ringiem tłoczka w końcówce odkręconej w punkcie 2.

7. Składamy wszystko w odwrotnej kolejności.

UWAGI:

1. Rozbieramy jeden wtryskiwacz na raz. Chodzi o to, żeby nie mieszać elementów z różnych wtrysków.

2. Znając jakość MJ tłoczek może być wytarty, sprężynka starta, a o-ring zderzaka sklepany. Zestawów naprawczych nie ma, ale o-ring można dobrać w specjalistycznym sklepie, sprężynkę zapewne podobnie.

3. Po zmontowaniu polecam wykonać test szczelności. Jak się nie powiedzie, to można jeszcze raz podczyścić lub, w skrajnych przypadkach, rozciągnąć nieco sprężynkę. Ta ostatnia operacja to najlepiej wtedy, gdy wtrysk i tak już kończy swój żywot.

Ja miałem wytarte i ściśnięte sprężynki. "Naprawa" polegała na ich rozciągnięciu. Na razie chodzi, ale z pewnością nie jest to docelowe rozwiązanie (typu zamiana na matrixy zlosnik.gif )

Napisano
  • Autor

ok.gifsmile.gif

przy jakim przebiegu rozciagales sprezynki?

Napisano

> przy jakim przebiegu rozciagales sprezynki?

Od ch.. i trochę - 12000km (ilość zer prawidłowa) sick.gif Sprężynki wytarte na bokach i od góry. Masakra. Trafiłem chyba na tą słynną najgorszą partię oslabiony.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> chodzi o magic jet...ma kto jakis manual?

Ja tylko dodam że świetnie przy czyszczeniu się spisuje CARB CLEANER - środek do czyszczenia gaźników i przepustnic. Polecam.

Napisano

Właśnie wymieniłem listwę i przy okazji rozebrałem "starą". Tak wygląda wtryskiwacz po 14000km i 2000km po gruntownym czyszczeniu. Pozostałe wtryski, nawet w tej samej listwie wyglądają o wiele lepiej, chociaż sprężynki i tłoczki też są wytarte (w mniejszym stopniu).

Gniazdo i strzępy zderzaka. Materiał metalowy również wytłuczony.

5.jpg

Tłoczek po 2000km od wyczyszczenia na błysk

6.jpg

Tłoczek - widać ślady wybicia w miejscu, gdzie powinien być oring-zderzak

7.jpg

J.w. Po wyczyszczeniu. Widać uszkodzenia.

8.jpg

Sprężynka - bez komentarza :/

9.jpg

Napisano

> Najlepszy chyba dowód na to, że te wtryski nie są godne polecenia.

A jakie w takim razie są ? smile.gif

Napisano

> A jakie w takim razie są ?

Testuję "nową" wersję magiców. Dam znać, jeśli znowu zaobserwuję przyspieszone zużycie.

Napisano

> Testuję "nową" wersję magiców. Dam znać, jeśli znowu zaobserwuję przyspieszone zużycie.

Ja się skusiłem na REGi plastikowe - cena podobna do valteków.

U mnie valteki wytrzymały ok. 15 tys.km. Po regeneracji zestawem naprawczym nie miałem czym zrobić kalibracji i odpuściłem - REGów nie trzeba kalibrować.

Autko jeździ przyjemniej - bardziej miękko smile.gif

Zobaczymy ile wytrzymają ...

Napisano

No to ja ich nie będę zakładał do Matiza. Czerwony Valdemar przekroczył 45kkm i działa bezproblemowo. Raz go z nudów wyczyściłem i ustawiłem skok na 0.35mm. Teraz miałem czyścić ale już mi chęci zabrakło. Może w następnym podejściu serwisowym.

Napisano
  • Autor

kurde wzialem seca ze wzgledu m.in. na magic jety o ktorych bardzo dobre opinie czytalem...jesli tak sie ma robic z listwami (bo o innych tez mozna poczytac niepochlebne recenzje) to ta cala idea gazowania auta 4 generacja bierze w leb...koszty...koszty... sciana.gif-gaz to zlo zlosnik.gif a polak biedak oszczedzac chce i gazy zaklada...moze nie tedy droga hmm.gif

Napisano

Bez przesady. Za mało jeździsz a za dużo forum czytasz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.