Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana nagrzewnicy....manual do poprawki??

Featured Replies

Napisano

a chodzi dokładnie o mocowanie osłony...u mnie siedziała na 3 wkrętach (jeden z dołu), a w manualu jest 2 wkręty i jeden ampul (imbus??), a że dostęp jest fatalny to se można na oślep dziobać imbusem do usranej śmierci.

btw. stara nagrzewnica ciekła i śmierdziało płynem po włączeniu nawiewu, teraz już nie cieknie i nie czuć płynu (jeździem 2 dni bez osłon i sprawdzałem) ale śmierdzi takim specyficznym zapachem metalu...da się tego jakoś pozbyć???

Nagrzewnica nowa i tak śmierdzi?? na 100% nie jest to plyn bo wąchałem go od ponad 2 lat, teraz to normalnie wali metalem....

Napisano

> Nagrzewnica nowa i tak śmierdzi?? na 100% nie jest to plyn bo

> wąchałem go od ponad 2 lat, teraz to normalnie wali metalem....

Było przed włożeniem nagrzewnicy porządnie ją wymyć/wymoczyć w wodzie z detergentem.

Nie przejmuj się też miałem na początku ten zapaszek, z czasem słabnie, zresztą pojawia się tylko po włączeniu ogrzewania, później jest ok.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Było przed włożeniem nagrzewnicy porządnie ją wymyć/wymoczyć w wodzie

> z detergentem.

> Nie przejmuj się też miałem na początku ten zapaszek, z czasem

> słabnie, zresztą pojawia się tylko po włączeniu ogrzewania,

> później jest ok.

> Pozdrawiam BAS

hehe dokładnie.....jak byś siedział w moim aucie, po włączeniu atakuje nozdrza, ale po tem słabni i jest ok.

btw. po jakim czasie przestaje być już go czuć całkowicie?? bo tak na serio to zapach płynu byl przyjemniejszy grinser006.gif

Napisano

> hehe dokładnie.....jak byś siedział w moim aucie, po włączeniu

> atakuje nozdrza, ale po tem słabni i jest ok.

smile.gif

> btw. po jakim czasie przestaje być już go czuć całkowicie?? bo tak na

> serio to zapach płynu byl przyjemniejszy

Cały sezon grzewczy wystarczy, u mnie już prawie nie czuć a wymieniałem jakoś latem.

Z czasem się przyzwyczaisz.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

o w morde icon_eek.gif .....siem musze zastanowić czy jej nie wydłubać i odzapaszyć...... hmm.gif

teraz gdy tylny wkręt osłony zastąpiony został krawatką, to wymiana nagrzewnicy to max godziina....

Napisano

> o w morde .....siem musze zastanowić czy jej nie wydłubać i

> odzapaszyć......

Zasadnicze pytanie czy to coś da(bo nie gwarantuję, że wymycie pomoże bo sam też na to nie wpadłem przed montażem, więc nie sprawdziłem) bo może tak być, że jest to efekt wygrzewania się kiepskiej jakości(w oryginale nie było tego problemu) aluminium.

> teraz gdy tylny wkręt osłony zastąpiony został krawatką, to wymiana

> nagrzewnicy to max godziina....

Plus nowe oringi.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

profilaktycznie zedytowałem manuala....wymyć nie zaszkodzi, a może pomóc.

Dodam może też myk z mocowaniem osłony z tyłu na krawatkę, bo celować wkrętem to se można ........ i jeszcze dłużej

Napisano

> profilaktycznie zedytowałem manuala....wymyć nie zaszkodzi, a może

> pomóc.

> Dodam może też myk z mocowaniem osłony z tyłu na krawatkę, bo celować

> wkrętem to se można ........ i jeszcze dłużej

Ciesz się, że w BBM jest tak łatwo wymienić nagrzewnicę. W stilo jakoś tego nie widzę, w stilo podobnie do wymiany nagrzewnicy wymienia się filtr kabinowy(szybciej, ale dostęp w tym samym miejscu).

Co do zapachu to czasami tęsknię za nim(jeżdżę 50/50 marea/stilo), da się go polubić z czasem smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> btw. stara nagrzewnica ciekła i śmierdziało płynem po włączeniu

Mam pytanie, czy parowały szyby po włączeniu nawiewu na górę?

U mnie od kilku tygodni czuję lekko słodkawy zapach, jak jadę rano i zagrzeję najpierw silnik (tak po 2 km jazdy) włączam nawiew ciepłego powietrza. Wtedy czuję ten zapach jakby płynu chł. ale sprawdzałem z nawiewem bezpośrednio na szybę i nic nie paruje, szyba nie jest tłusta, płynu nie ubywa niewiem.gif

Napisano

> Mam pytanie, czy parowały szyby po włączeniu nawiewu na górę?

Szyby są bardziej podatne na parowanie, ale nie tak że włączysz nawiew i paruje.

Ja wymieniłem nagrzewnicę chyba ze 2-3 lata temu i zapaszek po włączeniu ogrzewania jest wyczuwalny po dziś dzień. niewiem.gif

Napisano

> a chodzi dokładnie o mocowanie osłony...u mnie siedziała na 3

> wkrętach (jeden z dołu), a w manualu jest 2 wkręty i jeden ampul

> (imbus??), a że dostęp jest fatalny to se można na oślep dziobać

> imbusem do usranej śmierci.

Takim kluczykiem jak z manuala to się też strasznie namęczyłem, żeby odkręcić smile.gif

Potem wykorzystałem grzechotkę i poszło spoko (celujesz bitem włożonym w redukcję - jak trafisz dołączasz grzechotkę i idzie to sprawnie)

> btw. stara nagrzewnica ciekła i śmierdziało płynem po włączeniu

> nawiewu, teraz już nie cieknie i nie czuć płynu (jeździem 2 dni

> bez osłon i sprawdzałem) ale śmierdzi takim specyficznym

> zapachem metalu...da się tego jakoś pozbyć???

> Nagrzewnica nowa i tak śmierdzi?? na 100% nie jest to plyn bo

> wąchałem go od ponad 2 lat, teraz to normalnie wali metalem....

To mnie pocieszyłeś - bo zastanawiałem się co ja narobiłem że śmierdzi jakoś dziwnie. Myślałem że nie powycierałem dobrze resztek rozchlapanego płynu przed włożeniem nagrzewnicy. Ustąpiło po około 2 tyg codziennej jazdy z grzaniem na max. Pierwsze dni to jeździłem sam, dawałem nawiew na pasażera i otwierałem okno pasażera smile.gif

Napisano
  • Autor

> Mam pytanie, czy parowały szyby po włączeniu nawiewu na górę?

> U mnie od kilku tygodni czuję lekko słodkawy zapach, jak jadę rano i

> zagrzeję najpierw silnik (tak po 2 km jazdy) włączam nawiew

> ciepłego powietrza. Wtedy czuję ten zapach jakby płynu chł. ale

> sprawdzałem z nawiewem bezpośrednio na szybę i nic nie paruje,

> szyba nie jest tłusta, płynu nie ubywa

właśnie nie parowały....słodkawy zapach....płyn na bank....za dobrze go znam zlosnik.gif

Napisano

> U mnie od kilku tygodni czuję lekko słodkawy zapach

No więc pojechałem do sklepu i kupiłem nową nagrzewnicę za 56 zł (nawet oringi w zestawie były zlosnik.gif).

Najlepsze co się okazało, to po wyjęciu starej nagrzewnicy nie było kompletnie żadnych śladów przecieku, a zapach płynu w środku od kilku dni był dość intensywny. Stara nagrzewnica była jeszcze oryginalna MM z 96r. Pojeżdżę z nową i zobaczę jak się trochę wyśmierdzi ten zapach aluminium.

Kilka wskazówek do manuala. Jeśli ktoś ma instalację gazową, to można uniknąć przecieku płynu do wnętrza. Ja najpierw zdjąłem węże pod maską przy trójnikach idących do reduktora lpg, następnie w jeden wychodzący z nagrzewnicy dmuchnąłem i cały płyn wyleciał drugim wężykiem. Po zdemontowaniu aluminiowych rurek poleciały może dwie krople płynu.

Chciałbym zaznaczyć, że rysunki z wiki mają się nijak do Marei. W BB wygląda to na dosyć proste, ale w M jest jeszcze kanał idący do tunelu środkowego i niestety napsuł mi dziad krwi przy wkładaniu go na miejsce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.