Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki kierunek przepływu prądu?

Featured Replies

Napisano

Jaki kierunek przepływu prądu ,i kolejność kto napisze?

akumulator ,lamyp świateł mijania,skrzynka bezpieczników,przełącznik pod kierownicą, kontrolka w liczniku światel mijania?

może ktoś mi narysuje?

Napisano

1. świateło mijani

+ akumulatora -> bezpiecznik 40A -> przełącznik zespolony -> bezpieczniki pod kierownicą (rozgałęzienie) -> żarówka -> masa

2. kontrolka

do rozgałęzienia -> kontrolka na desce -> masa

Napisano
  • Autor

> 1. świateło mijani

> + akumulatora -

> 2. kontrolka

> do rozgałęzienia -> kontrolka na desce -> masa

a skrzynka bezpiecznków to <<bezpiecznik pod kierownicą>>?

a jeszcze stacyjka ?

chyba coś pokręcileś

Napisano

Tak

A ten 40A jest koło akumulatora się zdaje.

Ale gdyby ten wysiadł to byś nie miał i drogowych.

Napisano

> Jaki kierunek przepływu prądu ,i kolejność kto napisze?

Przecież do każdego samochodu dodawany jest schemat instalacji elektrycznej

Napisano

> sokol jak nie chcesz to nie pomagaj po co te uwagi?

Chciałem tylko Ci podpowiedzieć najlepszą( i chyba najszybszą) drogę rozwiązania problemu. Niewiem jaki masz samochód bo mogę Ci zeskanować schemat instalacji elektrycznej Brava 1.216V2001 i podesłać e-mailem, lub może uda mi się wkleić do wiadomości. Przepraszam, że tak to odebrałeś.

Napisano
  • Autor

ok nie gniewam się ,mam 1,4 i schemat też

ale nie wiem jak ten prąd plynie ,bo znikneły mijania ,wszysko sprawdzone ,bezpieczniki ,przelacznik, przekażnik,żarowki a mijania dalej brak. jak bede wiedział jak ten prąd plynie po kolejnych punktach to go w koncu znajdę.N schematach sie nie znam a tam nie ma kierunku przeplywu.

jak by ktos na takim s chemacie narysował kierunek bede wdzięczny

Napisano

> ok nie gniewam się ,mam 1,4 i schemat też

> ale nie wiem jak ten prąd plynie

hmm.gif Skoro masz schemat a zadajesz takie pytanie to wskazuje , że chyba raczej powinieneś kogoś poprosić o pomoc w naprawie waytogo.gif

Napisano

Byle jak w paincie smile.gif

283537980-aa.JPG

skromny.gifzlosnik2.gif

Ps.

Prąd płynie z plusa do minusa palacz.gif

post-130636-14352506994137_thumb.jpg

Napisano

> ok nie gniewam się ,mam 1,4 i schemat też

> ale nie wiem jak ten prąd plynie ,bo znikneły mijania ,wszysko

Przy włączonych światłach mijania sprawdź czy do lampy (żarówki) dochodzi napięcie (przyrządem lub żarówką), jeżeli dochodzi to może jest przerwa(lub zły styk) w przewodzie masowym. Myślę, że napięcie na żarówki podawane jest bezpośrednio z przekaźnika na wyjściu którego powinno być napięcie, przy włączeniu świateł mijania. Musiałbyś prześledzić drogę przewodów od przekaźnika do żarówki, jeżeli do żarówki nie dochodzi napięcie. Nie mam innego pomysłu.

Napisano
  • Autor

o dzięki. tam jeszcze po drodze jest stacyjka ale to już jasne.dzieki za schemat i sugestie

A pytanko do sokola- przekażnik to gdzie ?

Napisano

> przekażnik to gdzie ?

Przekaźnik w pozycji przełącznika - światła mijania - nie jest w ogóle wykorzystywany , więc na razie nie ma sobie co nim zaprzątać głowy .

Napisano
  • Autor

Panowie, wracam z garażu, prąd dochodzi do skrzynki bezpieczników i za nią znika ,ktos na innym moim temacie sugerował ze w skrzynce z tylu są jakieś styki czy ścieszki?może to przyczyna?jesli tak to jak to sprawdzić?

Napisano

Mi się wydaje że wszystkie kable zasilające jak i wychodzące na urządzenia znajdują się od frontu czyli tam gdzie się wpycha bezpieczniki, a od tyłu nic nie ma.

Napisano

> ktos na innym moim temacie sugerował ze w skrzynce

> z tylu są jakieś styki

Ja pisałem, bo miałem tak właśnie, że znikły mi mijania - elektryk w W-wie (Antaresowy kolega) po godzinie zabawy oddał mi auto i tak właśnie powiedział - "zaśniedziały styki z tyłu skrzynki bezpieczników".

Od tego czasu mam spokój.

Sugeruję Ci - odwiedź elektryka - przy okazji poprosisz go o dołożenie przekaźnika, który kosztuje raptem 12,50 PLN a pozwala uniknąć wymiany przełącznika zespolonego.

Napisano
  • Autor

SZANOWNI PANOWIE I Z WASZĄ POMOCĄ mam światła mijania-bez elektryka,syn robił(ja niestety jestem po bypasach) dzięki Waszym sugestiom znalazłem przyczynę,wytopila się skrzynka bezpieczników w okolicy bezpiecznika-ale z tyłu,już zamówilem na allegro.

Bardzo ale to bardzo Wam wszystkim dzięki nie jestem majętny i każdy grosz jest ważny(leki teraz kosztują mnie co miesiąc 300zł)

JESZCZE proszę o pomoc w zainstalowaniu przekaźnika.Przydał by się dostęp do smietnika ale chyba coś podpadlem bo nie chcą mnie wpuścić smile.gif

Może taki ,,byle jaki schemacik narysowac? jak wtedy smile.gif

Napisano

> SZANOWNI PANOWIE

A Panie? Pamiętaj, że czasem się tu zdarzają, choć rzadko zaglądają.

> syn robił

Taki syn to skarb!

> nie jestem majętny i każdy

> grosz jest ważny(leki teraz kosztują mnie co miesiąc 300zł)

Każdy z nas niesie swój krzyż. Delikatnie zasugeruję - nie epatuj swoim cierpieniem na forach internetowych, bo Cię wyśmieje bezwzględna młodzież.

> JESZCZE proszę o pomoc w zainstalowaniu przekaźnika.

Idea jest taka sama jak w "maluchu". Trzeba ominąć przełącznik pod kierownicą. Drogowe mają swój przekaźnik, mijania do pewnego rocznika (chyba 99) nie miały.

Znalazłem opis na forum Astry (oczywiście kolory przewodów będą inne):

KLIK KLIK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.