Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jałowe obroty na lpg i benzynie

Featured Replies

Napisano

Sprawa przedstawia się tak - uno 1,0 na gazniku, instalacja I gen lovato z śruba na wężu.

LPG chodzi idealnie, silnik trzyma obroty - gorzej z benzyna - pracuje dość nie równo.

Do sterowania obrotami na benzynie służy śruba przy cięgle od linki gazu (bardziej wkręcona, linka bardziej naciągnięta, większe obroty)

Tak wiec moje pytanie - czy można bez żadnych konsekwencji wkręcić ta śrubę tak, aby obroty na benzynie były stabilne i równe i wtedy obniżyć obroty na parowniku? Czy jest to dobrym pomysłem?

Napisano

>

> Do sterowania obrotami na benzynie służy śruba przy cięgle od linki

> gazu (bardziej wkręcona, linka bardziej naciągnięta, większe

> obroty)

> Tak wiec moje pytanie - czy można bez żadnych konsekwencji wkręcić ta

> śrubę tak, aby obroty na benzynie były stabilne i równe i wtedy

> obniżyć obroty na parowniku? Czy jest to dobrym pomysłem?

Obroty powinny wynikać z ilości mieszanki, a nie z jej składu. Regulując na parowniku zmieniasz właśnie skład mieszanki, a regulując przepustnicą (teoretycznie) zmieniasz ilość.

Swoją drogą dziwna regulacja przepustnicy - na lince. We wszystkich gaźnikach z jakimi miałem do czynienia regulacja jałowego położenia przepustnicy była oddzielnie od regulacji napięcia linki gazu. Zwykle jakaś śrubka ze zderzakiem. Linka gazu nie powinna być napięta, tylko mieć minimalny luz.

Sprawdź gaźnik, może masz zapchaną jakąś dyszę? Może benzyna jest zwietrzała itp?

Napisano

- gorzej z benzyna -

> pracuje dość nie równo.

Na poczatek wyczyść dyszę wolnych obrotów a potem wyreguluj jałowe obroty na Pb.

Napisano

> Obroty powinny wynikać z ilości mieszanki...

Podepnę się pod temat bo chyba pasuje.

Citroen BX na monowtrysku BOSCHa, stag XL z silnikiem krokowym i klasycznym mieszalnikiem - na benzynie jest ok.

Na lpg nie mogę utrzymać wolnych obrotów - mieszanka jest stale za bogata. Gdy jest zimny nie gaśnie, ale gdy się nagrzeje - powoli schodzi z obrotów i gaśnie.

Reduktor Emmegas z 1 śrubką (bez śruby obejścia) ze świeżo wymienionymi membranami. Kręcenie śrubą powoduje, że silnik krokowy oscyluje w innych położeniach, ale zakręcenie śruby - nawet całkowicie nie skutkuje ubogą mieszanką ...

Podejrzewam, że coś się powycierało w reduktorze. Ostatnio sprawdzałem dużą membranę i trochę ograniczyłem jej luz poprzez spłaszczenie trzpienia i dopasowanie do niego dźwigienki. Podejrzewam, że przyczyną może być mechanizm dźwigienki małej membrany (1 stopnia), z tym że żeby się do niej dobrać trzeba wypiąć reduktor z obiegu wodnego ...

Czy moje podejrzenia są słuszne?

Napisano
  • Autor

> Obroty powinny wynikać z ilości mieszanki, a nie z jej składu.

> Regulując na parowniku zmieniasz właśnie skład mieszanki, a

> regulując przepustnicą (teoretycznie) zmieniasz ilość.

> Swoją drogą dziwna regulacja przepustnicy - na lince. We wszystkich

> gaźnikach z jakimi miałem do czynienia regulacja jałowego

> położenia przepustnicy była oddzielnie od regulacji napięcia

> linki gazu. Zwykle jakaś śrubka ze zderzakiem. Linka gazu nie

> powinna być napięta, tylko mieć minimalny luz.

> Sprawdź gaźnik, może masz zapchaną jakąś dyszę? Może benzyna jest

> zwietrzała itp?

Przepraszam za wprowadzenie w błąd - kolego jest tak jak piszesz - jest taki zderzak tylko po prostu nie wiedziałem jak to opisać. Dlatego myslalem zeby podciagnac obroty na pb ta sruba a na lpg zmniejszyc je na parowniku.

Napisano

> Dlatego myslalem zeby podciagnac obroty na pb ta sruba a na lpg

> zmniejszyc je na parowniku.

Jeśli za bardzo zubożysz mieszankę to później, przy większym nagrzaniu silnika może Ci gasnąć. Na benzynie pracuje nierówno, więc to tam jest problem ze składem mieszanki. Podwyższenie obrotów to będzie tylko ,,zamaskowanie" problemu.

Napisano

> Podepnę się pod temat bo chyba pasuje.

> Citroen BX na monowtrysku BOSCHa, stag XL z silnikiem krokowym i

> klasycznym mieszalnikiem - na benzynie jest ok.

> Na lpg nie mogę utrzymać wolnych obrotów - mieszanka jest stale za

> bogata. Gdy jest zimny nie gaśnie, ale gdy się nagrzeje - powoli

> schodzi z obrotów i gaśnie.

Stag XL to już zdaje się w pełni cyfrowy sterownik. Trzeba się podpiąć do niego z serwisowym oprogramowaniem i umożliwić mu większe zamknięcie aktuatora na wolnych obrotach.

Napisano

> Stag XL to już zdaje się w pełni cyfrowy sterownik.

Tak, oczywiście.

> Trzeba się podpiąć do niego z serwisowym oprogramowaniem i umożliwić mu większe zamknięcie aktuatora na wolnych obrotach.

Nie napisałem tego - podłączyłem się do komputera i trochę pojeździłem. Podczas jazdy silnik krokowy ustawia się np. na 100, a jak zdejmę nogę z pedału przyspieszenia to mieszanka jest bogata - nawet jak silnik krokowy zamknie się na 10 ...

Generalnie niezależnie co bym nie robił - jakbym nie kręcił śrubami, to nie mogę zrobić tak, żeby na wolnych lambda oscylowała - zawsze jest bogato ...

Napisano
  • Autor

> Jeśli za bardzo zubożysz mieszankę to później, przy większym

> nagrzaniu silnika może Ci gasnąć. Na benzynie pracuje nierówno,

> więc to tam jest problem ze składem mieszanki. Podwyższenie

> obrotów to będzie tylko ,,zamaskowanie" problemu.

rozumiem. Czyli czyszczenie gaznika i regulacja na analizatorze spalin?

Napisano

> Tak, oczywiście.

> Nie napisałem tego - podłączyłem się do komputera i trochę

> pojeździłem. Podczas jazdy silnik krokowy ustawia się np. na

> 100, a jak zdejmę nogę z pedału przyspieszenia to mieszanka jest

> bogata - nawet jak silnik krokowy zamknie się na 10 ...

> Generalnie niezależnie co bym nie robił - jakbym nie kręcił śrubami,

> to nie mogę zrobić tak, żeby na wolnych lambda oscylowała -

> zawsze jest bogato ...

Może problem leży w złej średnicy miksera?

Napisano

> Może problem leży w złej średnicy miksera?

Ale żeby śruba w reduktorze zakręcona na maxa - do oporu powodowała normalną pracę sondy pod obciążeniem ...

Tak teraz jeżdżę - to mi raczej wygląda na brak reakcji membrany wynikający z podciśnienia w mikserze.

Podłączenie zewnętrznego ciśnienia odniesienia z dolotu - podciśnienia (rurka podłączona do reduktora) w zasadzie niewiele zmienia, a powinno zmniejszyć ilość lpg podawanego z reduktora.

Napisano

IMO masz uszkodzony lub źle złożony reduktor po regeneracji: śrubka jest do regulacji czułości membrany (reakcji na podciśnienie w dolocie). Opisane objawy wyglądają, jakby brak było sprężynki za tą śrubką - membrana ustawiona na maksymalną czułość, czyli reduktor otwarty dla przepływu LPG na maksimum, co skutkuje bogatą mieszanką na wolnych obrotach. Na wolnych obrotach sprężynka za śrubką powinna ograniczać ruch membrany i zmniejszać wypływ LPG.

Moja rada: kup nowy reduktor, 200 zł to nie majątek, szkoda zdrowia. Regeneracja rzadko przywraca pełną sprawność parownika...

Pozdr.

Napisano

> Tak, oczywiście.

> Nie napisałem tego - podłączyłem się do komputera i trochę

> pojeździłem. Podczas jazdy silnik krokowy ustawia się np. na

> 100, a jak zdejmę nogę z pedału przyspieszenia to mieszanka jest

> bogata - nawet jak silnik krokowy zamknie się na 10 ...

> Generalnie niezależnie co bym nie robił - jakbym nie kręcił śrubami,

> to nie mogę zrobić tak, żeby na wolnych lambda oscylowała -

> zawsze jest bogato ...

W takim razie: albo inny parownik (choćby na próbę), albo rozbiórka aktualnego i sprawdzenie co tam go boli. Opcje przykładowe: za wysokie ciśnienie na I stopniu rozprężania, rozkalibrowane obejście wolnych obrotów, II stopień się nie zamyka, pęknięta obudowa itp.

Jeszcze jedna opcja, jaka mi się nasuwa to przydławiony dolot przed mikserem, ale to by się mściło także na wyższych obrotach pod obciążeniem.

Napisano

> czy można bez żadnych konsekwencji wkręcić ta śrubę tak, aby obroty na benzynie były stabilne i równe i wtedy obniżyć obroty na parowniku? Czy jest to dobrym pomysłem?

Zasada regulacji LPG (a szczególnie I gen.) jest taka, że podstawowym warunkiem jest sprawność silnika na benzynie. Oznacza to, że trzeba najpierw ewentualnie wyczyścić gaźnik, następnie wyregulować skład mieszanki na benzynie (na gaźniku) oraz prędkość obrotową biegu jałowego (tą opisywaną śrubką ze zderzakiem). Dopiero wtedy regulujemy LPG, koniecznie na gorącym silniku (a ściśle parowniku): na parowniku śrubą skład mieszanki na biegu jałowym (położenie środkowe pomiędzy wyraźnym spadkiem obrotów podczas kręcenia w obie strony), na wężu śrubą wydajność układu (odkręcamy dość dużo, wkręcamy silnik na wysokie obroty, zakręcamy śrubą na wężu: jeśli obroty zaczną spadać, to od tej pozycji odkręcamy śrubę ok. 1/2 obrotu). To tak bez analizatora spalin. Z analizatorem regulujemy kierując się optymalnym składem spalin: CO na minimum.

I kolejna zasada: w I gen. nie przełaczamy na LPG za wcześnie (zimny silnik), gdyż brak jest mechanizmu automatycznej regulacji mieszanki. Tu kierujemy się doświadczeniem: jedne silniki jeżdżą na LPG zaraz po odpaleniu na mrozie, inne wymagają rozgrzania do min. 30-40*C.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Zasada regulacji I gen. jest taka, że podstawowym warunkiem jest

> sprawność silnika na benzynie. Oznacza to, że trzeba najpierw

> ewentualnie wyczyścić gaźnik, następnie wyregulować skład

> mieszanki na benzynie (na gaźniku) oraz prędkość obrotową biegu

> jałowego (tą opisywaną śrubką ze zderzakiem). Dopiero wtedy

> regulujemy LPG, koniecznie na gorącym silniku (a ściśle

> parowniku): na parowniku śrubą skład mieszanki na biegu jałowym

> (położenie środkowe pomiędzy wyraźnym spadkiem obrotów podczas

> kręcenia w obie strony), na wężu śrubą wydajność układu

> (odkręcamy dość dużo, wkręcamy silnik na wysokie obroty,

> zakręcamy śrubą na wężu: jeśli obroty zaczną spadać, to od tej

> pozycji odkręcamy śrubę ok. 1/2 obrotu). To tak bez analizatora

> spalin. Z analizatorem regulujemy kierując się optymalnym

> składem spalin: CO na minimum.

> I kolejna zasada: w I gen. nie przełaczamy na LPG za wcześnie (zimny

> silnik), gdyż brak jest mechanizmu automatycznej regulacji

> mieszanki. Tu kierujemy się doświadczeniem: jedne silniki jeżdżą

> na LPG zaraz po odpaleniu na mrozie, inne wymagają rozgrzania do

> min. 30-40*C.

> Pozdr.

Rozumiem. Tylko mam teraz pytanie innego rodzaju - jest jakis podobny sposób do regulacji PB w domowym zaciszu czy tylko pozostaje mi analizator spalin?

Napisano

> regulacji PB w domowym zaciszu czy tylko pozostaje mi analizator spalin?

Jeszcze dodam, że warto ustawić/sprawdzić kąty wyprzedzenia zapłonu na niskich i wysokich obrotach, ewentualnie można lekko wyprzedzić zapłon o ok. 6-10*, wtedy na LPG będzie lepiej silnik pracował od niższych obrotów, co przełoży się na niższe spalanie i odczucie większej mocy silnika. Tylko boz przesady bo silnik będzie stukał na noPb!

Przed regulacjami, szczególnie LPG należy wymienić na nowe: filtr powietrza do silnika, świece i przewody WN. Szczególnie filtr powietrza ma ogromny wpływ na jazdę na LPG, gdyż skład mieszanki zależy od podciśnienia w dolocie!

Co do regulacji w domu - błędy regulacji na noPb dodadzą się do błędów regulacji na LPG, więc im dokładniej wszystko zrobimy, tym lepiej. Kąty wyprzedzenia zapłonu i obroty jałowe można ustawić samemu za pomocą pożyczonego przyrządu (tzw. lampu stroboskopowej) takiego, który wyświetla również prędkość obrotową. Składu mieszanki na noPb na oko nie ustawisz, może doświadczalnie w oparciu o średnie spalanie i kulturę pracy silnika, ale bez doświadczenia to będziesz robił kilka tygodni i jest niedokładne oraz ryzykowne: zbyt bogata mieszanka wypala pieniądze z portfela, zbyt uboga gniazda zaworowe, tłumiki... Odżałuj pieniązki i regulację noPb powierz fachowcowi. Resztę na LPG możesz zrobić sam, jeśli parownik jest sprawny to dasz radę.

Przed regulacją na analizatorze sprawdź, czy nie ma dziur w wydechu (tłumiki, rury) - w takim przypadku analizator pokazuje bzdury!

PS. Tnij cytaty!!!

Pozdr.

Napisano

> prędkość obrotową biegu jałowego (tą opisywaną śrubką

Tylko,że ! tą samą śrubką przy przepustnicy niczego nie wyregulujesz!

Do regulacji biegu jałowego służy też wkret regulacyjny składu mieszanki

Tylko odpowiednie ustawienie obu ''śrubek '' daje prawidłową regulację gaznika.

Oczywiscie pod warunkiem prawidłowo ustawionego kąta zapłonu.

Napisano

> IMO masz uszkodzony lub źle złożony reduktor po regeneracji: śrubka jest do regulacji czułości membrany (reakcji na podciśnienie w dolocie). Opisane objawy wyglądają, jakby brak było sprężynki za tą śrubką - membrana ustawiona na maksymalną czułość, czyli reduktor otwarty dla przepływu LPG na maksimum, co skutkuje bogatą mieszanką na wolnych obrotach. Na wolnych obrotach sprężynka za śrubką powinna ograniczać ruch membrany i zmniejszać wypływ LPG.

Bardzo cenne uwagi, pytam żeby wiedzieć na co zwrócić uwagę jak będę w weekend rozbierał reduktor.

> Moja rada: kup nowy reduktor, 200 zł to nie majątek, szkoda zdrowia. Regeneracja rzadko przywraca pełną sprawność parownika...

To w ostateczności, emmegas to dobre reduktory, ale jak nie uda się tego zrobić, to oczywiście będzie wymiana ...

Napisano

> W takim razie: albo inny parownik (choćby na próbę), albo rozbiórka aktualnego i sprawdzenie co tam go boli.

Właśnie w weekend chcę to zrobić i pytam żeby wiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę.

> Opcje przykładowe: za wysokie ciśnienie na I stopniu sprężania, rozkalibrowane obejście wolnych obrotów, II stopień się nie zamyka, pęknięta obudowa itp.

Cenne uwagi, dzięki smile.gif

> Jeszcze jedna opcja, jaka mi się nasuwa to przydławiony dolot przed mikserem, ale to by się mściło także na wyższych obrotach pod obciążeniem.

Dolot pomiędzy filtrem i mieszalnikiem jest nieruszony, więc na pewno nie jest zdławiony, ale przyjrzę się ...

Napisano

> Tylko ta śrubką przy przepustnicy niczego nie wyregulujesz!

> Do regulacji biegu jałowego służy też wkret regulacyjny składu

> mieszanki

> Tylko odpowiednie ustawienie obu ''śrubek '' daje prawidłową

> regulację gaznika.

> Oczywiscie pod warunkiem prawidłowo ustawionego kąta zapłonu.

Wszystko to prawda ale przecież podczas pracy na lpg komora pływakowa gaźnika jest pusta, więc IMO odnośnie benzyny ważne są tu jedynie wolne obroty, bo skład mieszanki na gazie i tak regulowany jest parownikiem i registrem.

Napisano

> Wszystko to prawda ale przecież podczas pracy na lpg komora pływakowa

> gaźnika jest pusta, więc IMO odnośnie benzyny ważne są tu

> jedynie wolne obroty,

Kolega pytał jak wyregulować wolne obroty na Pb to odpowiedziałem. Nie da sie wyregulować wolnych obrotów na Pb tylko uchyleniem przepustnicy. Konieczne jest takze ''krecenie'' śrubą składu mieszanki.

Na LPG gaz /mieszanka/ też przedostaje sie kanałem wolnych obrotów nie tylko gardzielą gaznika.

Napisano

> sposób do regulacji PB w domowym zaciszu

Fragment "sam naprawian Fiat Uno":

283559570-UNOregulacja.JPG

W zależności od gaźnika ustawia się 758 obr/min(32 TF 4/252) lub 800 obr/min (32 TF 27/251).

PS. @PamulaB: jednak ta śrubka do czegoś służy... cytować autorytety trzeba?

Pozdr.

post-65098-14352507103731_thumb.jpg

Napisano

> PS. @PamulaB: jednak ta śrubka do czegoś służy... cytować autorytety

> trzeba?

hmm.gif

Trzeba też czytać wypowiedzi do końca i w kontekście. .

Przecież nigdzie nie napisałem , że nie służy !

Napisałem ,że tylko! za jej pomocą - czyli wkrętem uchylenia przepustnicy -regulować obrotów biegu jałowego w gażniku się nie da.

Czy tak bardzo widzisz różnicę regulacji biegu jałowego opisaną przeze mnie a ta podaną w skanie , bo ja nie.

Nie wiem co chcesz udowodnic tymi '' autorytetami''!?

Napisano

Piszesz nieprecyzyjnie i w dodatku się mylisz: czy w cytowanym fragmencie dot. regulacji biegu jałowego jest mowa o korekcie składu mieszanki PO ustawieniu właściwych obrotów? Nie, gdyż zmiana obrotów poprzez uchylenie przepustnicy nie zmienia składu mieszanki!

Natomiast PO regulacji składu mieszanki trzeba skorygować obroty, gdyż zmiana składu zmienia obroty.

Trzeba precyzyjnie udzielać odpowiedzi - autor wątku nie ma doświadczenia i głupieje od sprzecznych wypowiedzi...

A pisząc o autorytetach miałem na myśli Etzolda.

Pozdr.

Napisano

> Piszesz nieprecyzyjnie i w dodatku się mylisz:

Raczej sie nie mylę bo pytajacy miał problem z regulacja gażnika a nie wolnych obrotów.

Cyt,

> LPG chodzi idealnie, silnik trzyma obroty - gorzej z benzyna -

Pokrecenie śrubą przepustnicy co Kolega sugerował nic nie da w takim wypadku i tak napisałem.

Tyle i tylko tyle .

Na temat regulacji gażników mozemy porozmawiac ale na prv.

A do tego stwierdzenia Kolegi to się nie odniosę bo i po co!?

>Nie, gdyż

> zmiana obrotów poprzez uchylenie przepustnicy nie zmienia składu

> mieszanki!

Napisano

A ja zrozumiałem, że na noPb ma za niskie obroty i silnik mu się dławi. W takim przypadku wystarczy podnieść nieco obroty i tylko to zalecam robić samodzielnie osobom początkującym. Nie wiemy, czy winą złej pracy jest niewłaściwy skład mieszanki? Jego regulacja to już ostateczność, kolega nie ma doświadczenia i łatwo tutaj pogorszyć sytuację. Jest jeszcze możliwość, że podczas jazdy z suchą komorą pływakową wyklepał mu się pływak i stąd problemy z pracą silnika, ale to już robota dla fachowca...

Najlepiej, żeby precyzyjnie napisał, jak pracuje silnik...

Pozdr.

Napisano

> Najlepiej, żeby precyzyjnie napisał, jak pracuje silnik...

Całkowicie się z tym zgadzam ! ok.gif

Nie musieli byśmy ''gdybać'' i klotnia.gif

Napisano

> Całkowicie się z tym zgadzam !

Chociaż raz! wink.gif

PS. Jest jeszcze jedna możliwa przyczyna złej pracy silnika - stara benzyna, wymieszana z wodą wykroploną z powietrza, bez najbardziej lotnych składników, które wyparowały.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.