Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja zaworów w JTD

Featured Replies

Napisano

Robił to ktoś u siebie, czy większość to olewa hmm.gif

W serwisie mówiono, że jestem pierwszą osobą od niepamiętnych czasów, która sobie zażyczyła takiej regulacji.

Wg instrukcji niby powinno się regulować zawory przy 20kkm, 40kkm i później już co 40kkm. Ostatni wpis do książki o wykonanym przeglądzie w ASO mam przy trochę ponad 20kkm, czyli zakładam (może zbyt optymistycznie), że regulacja była wykonana. Stilon dobiega 60kkm, więc kolejna regulacja mu się należy - niech ma skromny.gif Stoi już w serwisie i chłodzi sobie silnik, a po południu mechanik zabiera się za regulację ok.gif

Napisano

> Robił to ktoś u siebie

Robił - kilka razy. Czasem kończyło się na pomiarach luzów, czasem była konieczna korekta - bynajmniej nie było to tak, że zawsze kończyło się tylko na sprawdzeniu.

BTW. po tym zabiegu konieczna jest nowa uszczelka pod pokrywę zaworów - po założeniu starej może wyciekać olej.

Napisano
  • Autor

> Robił - kilka razy. Czasem kończyło się na pomiarach luzów, czasem była konieczna korekta

No i tego jestem ciekaw. Czy w moim przypadku skończy się tylko na pomiarze, czy potrzebna będzie korekta i jeśli już, to jak duża.

Z uszczelką pod pokrywą zaworów, to oczywiste ok.gif

Napisano

> Z uszczelką pod pokrywą zaworów, to oczywiste

Dla niektórych ASO niekoniecznie. biglaugh.gif

Napisano
no ja tez sie zastawiałem nad tym ... 145 tys km i jakoś nie mam przekonania czy ktokolwiek tam zaglądał hmm.gif
Napisano

> no ja tez sie zastawiałem nad tym ... 145 tys km i jakoś nie mam

> przekonania czy ktokolwiek tam zaglądał

U mnie 216 tys na liczniku i raczej boję się komukolwiek dać grzebać w silniku żeby się nie zaczęło. Jedyną osobą która wzbudza moje zaufanie jest CINEK smile.gif

Napisano

u mnie ponad 240kkm na budzikach i chyba nie były dotykane...

Napisano

> no ja tez sie zastawiałem nad tym ... 145 tys km i jakoś nie mam

> przekonania czy ktokolwiek tam zaglądał

Jeśli przy okazji przeglądu ktoś specjalnie i z premedytacją nie zlecił wykonania takiego zabiegu, to raczej samo z siebie ASO nie robiło takich rzeczy.

Napisano

> Jeśli przy okazji przeglądu ktoś specjalnie i z premedytacją nie

> zlecił wykonania takiego zabiegu, to raczej samo z siebie ASO

> nie robiło takich rzeczy.

o tym to ja akurat jestem przekonany w 100% - zastawiałem się czy tak naprawdę w rzeczywistości istnieje potrzeba regulacji - przykładowo w silnikach fiatowskich 1.2 i 1.2 8V przy jeździe na benzynie praktycznie regulacje się zdarzały przy przebiegach ponad 100 tys, a zalecane sprawdzenie też było co 40 tys hmm.gif

Napisano

> o tym to ja akurat jestem przekonany w 100% - zastawiałem się czy

> tak naprawdę w rzeczywistości istnieje potrzeba regulacji -

U mnie przy pierwszym sprawdzeniu (20 kkm) była taka potrzeba zlosnik.gif (choć niewykluczone, że źle ustawione luzy po prostu wyszły z fabryki niewiem.gif), a potem chyba jeszcze ze dwa razy było coś korygowane.

Napisano

> U mnie przy pierwszym sprawdzeniu (20 kkm) była taka potrzeba (choć

> niewykluczone, że źle ustawione luzy po prostu wyszły z fabryki

> ), a potem chyba jeszcze ze dwa razy było coś korygowane.

no to wypadałoby sprawdzić chyba hmm.gif

Napisano

Rzadko kiedy pojawiaja sie jakies niezgodnosci .... u mnie tylko na pierwszym przegladzie na jednym zaworze nalezalo zmienic plytke ... do dzis spokoj sprawdzam co jakies 50 tys .... a mam 285 .... generalnie dla wlasnego dobrego samopoczucia ...

Napisano
  • Autor

Jak podejrzewałem, zawory nie były dotykane od czasu wyjazdu samochodu z fabryki. Może nie było potrzeby, a może ASO Mototechnika Bytom nawet nie sprawdziła tego na przeglądzie technicznym przy przebiegu 20kkm. Nieistotne już na chwilę obecną.

Ogólnie silnik pracuje, jak szwajcarski zegarek waytogo.gif Regulacji wymagały tylko dwa zawory wydechowe na pierwszym i drugim cylindrze - miały zbyt mały luz.

Po zabiegu - może efekt placebo - wydaje mi się, że silnik mniej klekocze.

Napisano

> Polecam jednak zrobienie regulacji u mnie co prawda w Alfie ale silniczek ten sam regulacji wymagły 4 zawory. Przebieg prawdopodbnie ok.200km.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano

A czy mógłbym prosić o instrukcję, w jaki sposób tego dokonać, bo wydaje mi się, że i u mnie to by się przydało a nie oddam autka do serwisu. Szczelinomierz mam, pozostał mi jeszcze po 126p smile.gif

Napisano
  • Autor

> Szczelinomierz mam, pozostał mi jeszcze po 126p

No to brakuje Ci jeszcze płytek i możesz działać ok.gif

Napisano

> No to brakuje Ci jeszcze płytek i możesz działać

no tak, ale jakie płytki mu sa potrzebne to się dowie dopiero po zmierzeniu zlosnik.gif

i pewnie uszczelka pod pokrywę by się przydała jeszcze wink.gif

EDIT: I pytanie czy sam da radę wcisnąć zawór tak, żeby wyjąc płytkę - w punto 2 z kolegą robiliśmy regulację i dopiero jak trzecia osoba przyszła na pomoc to wyjęliśmy płytkę - oczywiście nie mieliśmy żadnego specjalistycznego przyrządu zlosnik.gif

Napisano

mi wystarczył dobry płaski śrubokręt smile.gif zrobiłem dźwignie i ładnie sie poddawał biglaugh.gif

Napisano

Co dwa lata, daje do serwisu, zeby zrobili taka regulacje, w koncu duzo nie strace, bo biora za to chyba 30-50 zl.

Napisano
  • Autor

> w koncu duzo nie strace, bo biora za to chyba 30-50 zl.

Za regulację zaworów? yikes.gif

Sama uszczelka pod pokrywę zaworów kosztuje przecież kilkadziesiąt zł

Napisano

Ale nie mowie o ASO, tylko zwykly warsztat, uszczelke kupuje sam i im dawalem ostatnio.

Napisano
  • Autor

> Ale nie mowie o ASO, tylko zwykly warsztat, uszczelke kupuje sam i im dawalem ostatnio.

Mimo wszystko, cholernie tanio. Tylko pozazdrościć tak taniej robocizny ok.gif W końcu czasu trochę schodzi przy regulacji.

Np. ASO Ganinex Gliwice woła 250zł za regulację zaworów. Ja płaciłem coś połowę tego, jak dobrze pamiętam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.