Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do wymiany AMORKI...

Featured Replies

Napisano

Planuję wymienic amory, bo cos mocno buja, zwłaszcza przód. Jest po prostu miękki. Mysle o olejowych Kayabach. Czy one poprawią komfort jazdy? Nie chce zbyt sztywnych, bo drogi nierówne... Tył jest troche sztywniejszy, ale moze zrobic wszystkie, przód i tył od razu... Jak myslicie? Bo po wymianie przednich konieczna jest geometria, to moze lepiej zrobic wszystkie...?

Najblizszy mechanik proponuje takie ceny:-

1. Amor przód Kay/Olej - 115zł + 60 zł robocizna = 175 / szt

2. Amor tył Kay/Olej - 66 zł + 30 zł rob. = 96/ szt

3. Ust. geometrii 80 zł + 50 jesli beda kłopoty z konc. =130 zł

Czyli za wszystkie amory z robocizną 672 zł. Czy ta cena jest przystępna? Czy jeszcze jakies dodatkowe elementy dochodzą do tego?

Napisano

czy coś jeszcze?

Ja przy okazji rozłożonego przodu (zdjętych sprężyn i amorów) sprawdziłbym i najlepiej wymienił górne mocowania (łożyska).

Koszt - u mojego mecha - +to około 85 szt a jak robisz przy okazji to oszczędzasz sporo robocizny

Napisano

a ja akurat brałem się za wymiane tylnich amorków ale musiałem szybko zrezygnować bo nie da się odkręcić tej górnej sruby trzymającej.Nie wiem czym przytrzymać ten pseudokwadrat?Nie mam takiego przyżądu jak na zdjęciach w dziale napraw to sam.Potraktowałem srube wd podobnym srodkiem ale nic to nie dało.Czym ten pseudokwadrat przytrzymać jeszcze?

Albo raczej dać to mechanikowi zrobić frown.gif

Napisano

> a ja akurat brałem się za wymiane tylnich amorków ale musiałem szybko

> zrezygnować bo nie da się odkręcić tej górnej sruby

> trzymającej.Nie wiem czym przytrzymać ten pseudokwadrat?

A kto ci każe trzymac za ten malutki kwadracik?

Skoro amory i tak idą do wymiany to możesz złapać je poniżej, za tę białą/stalową/błyszczącą część ktora pracuje, jakimiś szczypcami Morse'a albo czymś podobnym i wtedy musi iść.

Pomyślunku trochę cool.gif

*Edit

Pewnie będziesz musiał najpierw obciąć nożem tę pastikowa nakładkę-osłone amorka i dopiero wtedy ukaże ci się pręt, który masz zapać.

Napisano

Potraktowałem srube wd podobnym srodkiem ale nic to nie

> dało.Czym ten pseudokwadrat przytrzymać jeszcze?

Dokładnie jak kolega wcześniej mówi. Chwyć porzadnie jakimś kluczem zaciskowym i musi puścić. A jak nie to tak jak u mnie, przyspawałem kawałek drutu do chromowanego tłoka i już nie było ch.... we wsi zeby.GIF żeby nie dało rady odkręcić hehe

Jeśli chodzi o wymiane u mechanika to przednie może i tak ale tylne amorki to można samemu na parkingu, chyba że śruby zapieczone to będzie trudniej.

A co do Kyb to amorki dobre aczkolwiek zawieszenie w astrze i tak jest jakie jest więc delikatnie nigdy nie pojedziesz zawsze będzie tłukło hehe

Napisano

> A kto ci każe trzymac za ten malutki kwadracik?

> Skoro amory i tak idą do wymiany to możesz złapać je poniżej, za tę

> białą część ktora pracuje, jakimiś szczypcami Morse'a albo czymś

> podobnym i wtedy musi iść.

> Pomyślunku trochę

myślałem o tym żeby od dołu chwycić ale nie wiem w którym miejscu to złapać!

Napisano
  • Autor

..."myślałem o tym żeby od dołu chwycić ale nie wiem w którym miejscu to złapać!.."

Mój Szwagier wiedział...i musiał się żenić... rotfl.gif

Napisano

> Planuję wymienic amory, bo cos mocno buja, zwłaszcza przód. Jest po

> prostu miękki. Mysle o olejowych Kayabach. Czy one poprawią

> komfort jazdy? Nie chce zbyt sztywnych, bo drogi nierówne...

Tak się składa że jestem po wymianie KYB olej na przód ,powiem Ci tak moje 18sto letnie amorki trzymały niby ok (na przeglądach po 70%) ale pukały więc wywaliłem i dopiero po założeniu nowych odczułem jak bardzo były ''wybujane'' .Wybrałem olejowe dlatego iż lubię ''wygodnie'' ale to nie znaczy że jest ''tapczan'' .Ogółem jeździ się świetnie ok.gif astra 3ma się w zakrętach i ciężko ją ugiąć. Co do robocizny się nie wypowiem bo robiłem sam ,wymieniłem również poduszki i łożyska kolumn(moim zdaniem warto) . W ten sposób pozbyłem się wszelkich stuków z zawieszenia grinser006.gif Pozdrawiam i powodzenia ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.