Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Klocki hamulcowe tył

Featured Replies

Napisano

Witam

przy okazji przegladu 45 tys 3 lata koles do mnie dzwoni z ASOMotor Centrum Gdansk ze klocki sa do wymiany- pytam ile maja milimetrow....odpoweidz godna mistrza..."nie wiem ale na przodzie przejedzie Pan nie wiecej jak 1000km a na tyle to moze z 1500"

Pytam ile chcha za wymiane i za klocki -> przod 250zl tyl 200zl wymiana po 120zl

grzecznie mowie zeby sie bujal

pojechalem do dawnego polmozbytu obok dawnego DU kompletcik klockow na wsie kola 200zl mowie jak bede zagladal i rzeczywiscie bedzie takak potrzeba to od razu wymienie jak nie to polezy to sie nie psuje jak jogurt

Garazyk, lewarek inspekcja

Przod: polowa grubosci klocka wymiana pikus, decyzja zostawiam jak jest na razie

TYL: 1/3 gruboscki klocka, decyzja zostawiam , ale nie byl bym soba skoro juz sie "wyrwalem z domu" i rozgrzebalem zeby sobie czegos nie przeczyscic i nie sprawdzic czy pasuja i tu zdziwko

Jak to cholerstwo z tylu (=klocki) wyjac? Są tam jakies takie "blaszane zaciski" -boje sie ze jak toto odegne to peknie no generalnie nie dalem rady

Okazalo sie takze ze klocki nie beda pasowaly (facet w polmozbycie mowi ze jest zdzwiony bo wlasnie te sschodza) - mialy takie wasy ktore nie beda mialy sie gdzie zmiescic

Napisano

Mi kiedyś "przy okazji" wizty w ASO wymienili przednie klocki "bo się okładzina w jednym odkleiła". Niestety musiałem zabulić 370zł.

To, że w Twoim przypadku chcieli wymienić trochę na zapas ... to w sumie może i dobrze, bo niektórzy nie są świadomi i nie zwaracają uwagi na zużycie klocków i potrafią jeździć trąc blachą o tarcze. hehe.gif

Napisano

> Jak to cholerstwo z tylu (=klocki) wyjac? Są tam jakies takie "blaszane zaciski" -boje sie ze jak

> toto odegne to peknie no generalnie nie dalem rady

> Okazalo sie takze ze klocki nie beda pasowaly (facet w polmozbycie mowi ze jest zdzwiony bo wlasnie

> te sschodza) - mialy takie wasy ktore nie beda mialy sie gdzie zmiescic

U mnie klocki wyglądają tak:

283576670-GDB3348A.jpg

Nubira 1.8 z 2003 roku.

Odkręcasz dolną prowadnicę zacisku, zacisk odchylasz do góry i tyle.

post-37290-14352507206417_thumb.jpg

Napisano

> Jak to cholerstwo z tylu (=klocki) wyjac? Są tam jakies takie "blaszane zaciski" -boje sie ze jak

> toto odegne to peknie no generalnie nie dalem rady

dasz rade, a te blaszki to wydlub srubokretem i porzdnie wyczysc, sa ze stali nierdzewnej i sa sprezyste wiec nic nie polamiesz

jarzmo tez dobrze wyczysc z rdzy zeby te blaszki idealnie przylegaly

sama wymiana nie jest skomplikowana i oprocz zdjecia kola wymaga tylko odkrecenie 2 srub kluczem 14

wypada tez przy okazji przesmarowac cylinderek

Napisano

Słuchaj, dzisiaj właśnie u siebie wymieniałem.

Niedługo manual będe miał jakbyś chciał, bo fotki zrobiłem.

Jak klocek i zacisk długo nie był ruszany to ciężko wyjąć.

Ja wziąłem śrubokręt pobijak i ostrożnie raz u góry, raz na dole klocek pobijałem, aż wypadł. Był w słabym stanie i okładzina odpadła - cała pokruszona.

Dobrze trzeba wyczyścić te blaszki przed montażem, żeby klocek w miarę ładnie chodził w tym prowadzeniu.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Mi kiedyś "przy okazji" wizty w ASO wymienili przednie klocki "bo się okładzina w jednym odkleiła".

No ja właśnie sprawdzałem przód bo coś mi tarło i klocek niby mógłby jeszcze trochę pojeździć, ale okładzina była pęknięta i 1/3 odpadła jak zdjąłem zacisk. Marne te klocki jakieś. Teraz kupiłem niby koreańskie takie jak w NII, założyłem i zobaczymy co będzie.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> U mnie klocki wyglądają tak:

> Nubira 1.8 z 2003 roku.

Te same u mnie - 2004 r. Inne niż w NU II.

Dziś kupowałem te klocki - wyciągnąłem i wziąłem na wzór. Coś tam facio w Polmozbycie mówił, że niektóre klocki trzeba podpiłować.

Ale w sumie nie wiem o co mu chodziło - dostałem takie same jak miałem, niby koreańskie.

Po oczyszczeniu prowadnic pasują idealnie.

A może wiesz czemu służy ta blaszka na nitach?

W klockach które kupiłem jest tylko na jednym z nich - w każdej parze.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

Coś tam facio w Polmozbycie mówił, że

> niektóre klocki trzeba podpiłować.

Ciekawa metoda. smile.gif

Gdyby nie pasowały, na pewno bym ich nie podpiłowywał. Taki klocek może się blokować w prowadzeniu, a to prosta droga do spalenia tarczy.

Napisano

> Sygnalizacja zużycia?

> Będzie piszczeć jak dotrze do tarczy.

Nie ta blaszka - akurat bez niej klocki założyłem.

Ta płaska na zewnętrznej stronie klocka.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Coś tam facio w Polmozbycie mówił, że

> Ciekawa metoda.

> Gdyby nie pasowały, na pewno bym ich nie podpiłowywał. Taki klocek może się blokować w prowadzeniu,

> a to prosta droga do spalenia tarczy.

Oczywiście, że to jakaś fuszerka by była. Muszą być klocki odpowiednie do zacisku.

Dlatego najlepiej klocek na wzór brać (w sytuacji, gdy w sklepie słaba kumacja jest).

Pozdrawiam,

Griba

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> U mnie klocki wyglądają tak:

> Nubira 1.8 z 2003 roku.

> Odkręcasz dolną prowadnicę zacisku, zacisk odchylasz do góry i tyle.

moje klocki bez tych wasow

Napisano
  • Autor

manual poprosze-ze wyjac klocki to wysunac do osi kola trzeba ciahgnac to niby oczywiste ale nie wiem czy o tych samych blaszkach mowimy

Napisano

> manual poprosze-ze wyjac klocki to wysunac do osi kola trzeba ciahgnac to niby oczywiste ale nie

> wiem czy o tych samych blaszkach mowimy

Manual się robi - na razie mam fotki i muszę zmontować PDF.

Blaszki, które są wciśnięte w jarzmo, a które prowadzą klocek należy wyczyścić.

Najlepiej je wyjąć i wtedy czyścić, jarzmo też dobrze wyczyścić.

Po złożeniu klocek ma lekko chodzić w tych prowadnicach.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano
  • Autor

> Najlepiej je wyjąć i wtedy czyścić, jarzmo też dobrze wyczyścić.

jak?

Napisano

> jak?

Podważ je lekko to zaobaczysz, że wyjdą. Mała szczotka druciana będzie ok.

Jarzmo też druciakiem, z tym, że łatwo się je czyści jak się odkręci - ja odkręcałem, ponieważ zmieniałem też tarcze.

Ty wystarczy jak oczyścisz przed założeniem blaszek na samochodzie, żeby nie było luźnje rdzy, piachu czy innego syfu.

Blaszkę wkłądasz na miejsce i wkrętakiem dociskasz miejsce, gdzie jest w jarzmie wycięcie na tarczę. Wtedy blaszka ładnie wejdzie na swoje miejsce.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Podważ je lekko to zaobaczysz, że wyjdą. Mała szczotka druciana będzie ok.

> Jarzmo też druciakiem, z tym, że łatwo się je czyści jak się odkręci - ja odkręcałem, ponieważ

> zmieniałem też tarcze.

> Ty wystarczy jak oczyścisz przed założeniem blaszek na samochodzie, żeby nie było luźnje rdzy,

> piachu czy innego syfu.

> Blaszkę wkłądasz na miejsce i wkrętakiem dociskasz miejsce, gdzie jest w jarzmie wycięcie na

> tarczę. Wtedy blaszka ładnie wejdzie na swoje miejsce.

> Pozdrawiam,

> Griba

Warto kupic smar miedziany i posmarowac jarzmo. Troszke dluzej pracuja klocki i poznije latwiej wychodza.

Napisano

> Warto kupic smar miedziany i posmarowac jarzmo.

Smar miedziany jest niezastąpiony przy hamulcach i zawieszeniu ok.gif

Napisano

> Choć niektórzy twierdzą, że wręcz szkodliwy i zalecają specjalny smar dedykowany do zacisków

> hamulcowych.

Może komuś chodziło o smar silikonowy do tłoczków, a to zupełnie inna bajka?

Napisano

> Może komuś chodziło o smar silikonowy do tłoczków, a to zupełnie inna bajka?

Nie. Chodzi właśnie o smar miedziany, który może wchodzić w reakcję z niektórymi metalami z których został odlany zacisk i coś niedobrego może się dziać ... choć z tego co widzę, to nawet ASO chevroleta stosuje właśnie smar miedziany.

Napisano

> Nie. Chodzi właśnie o smar miedziany, który może wchodzić w reakcję z niektórymi metalami z których

> został odlany zacisk i coś niedobrego może się dziać ...

Jakby zaciski były z aluminium, to jeszcze, ale z żeliwem? hmm.gif

choć z tego co widzę, to nawet ASO

> chevroleta stosuje właśnie smar miedziany.

no właśnie. Pewnie nie tylko Chevroleta. smile.gif

Napisano

> Warto kupic smar miedziany i posmarowac jarzmo. Troszke dluzej pracuja klocki i poznije latwiej

> wychodza.

Niby racja. Ja posmarowałem miedziowym, a kilka dni potem rozbierałem znów, bo skończyło się na tym, że musiałem jeszcze rozebrać blokujący się zacisk. Straszny syf się robi jak za dużo jest smaru... :/ Więc sam nie wiem co lepsze, suche zostawić, czy smarować.

Jeszcze jedno, gdybyście mieli problem z zaciskami, to nie dajcie sobie wmówić w serwisie, że brak zestawów naprawczych i trzeba wymienić cały zacisk - firma Auto-Fren produkuje reperaturki w postaci gumek do Lacetti.

Czasem wystarczy je wymienić, żeby zacisk zaczął działać jak nowy.

Pozdrawiam,

Griba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.