Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gryzący dym w JTD

Featured Replies

Napisano

Co może być przyczyną gryzącego dymu w JTD gdy pracuje na wolnych obrotach?? Po minucie pracy silnika w garażu aż oczy łzawią...

Napisano

> Co może być przyczyną gryzącego dymu w JTD gdy pracuje na wolnych obrotach??

Zapchany albo już zupełnie niedziałający katalizator , zakładając oczywiście , że silnik masz już zagrzany .

Napisano
  • Autor

> Zapchany albo już zupełnie niedziałający katalizator , zakładając oczywiście , że silnik masz już

> zagrzany .

a wtryski? może to być ich wina? chociaż samochód działa bez problemu zapala za 1 razem nawet w zime itd...

a co do katalizatora - co z nim zrobić?? jak wywale całkiem będzie to samo - też będzie gryzący dym...

Napisano

> a co do katalizatora - co z nim zrobić??

Jeśli jeździsz po mieście albo na krótkich odcinkach to przegoń porządnie auto na trasie żeby rozgrzać katalizator i wypalić zalegającą sadzę i inne paskudztwa .

Jeśli to nie pomoże to niestety pozostaje ci kat do wymiany ok.gif

Aha , rozumiem że masz to zjawisko od dłuższego czasu , bez względu na to gdzie tankujesz ?

Napisano

> Jeśli to nie pomoże to niestety pozostaje ci kat do wymiany

Tak z ciekawosci....Ile nowy katalizator? Sa jakies zamienniki albo uniwerslane? Jak to to sie sprawdzi?

Napisano
  • Autor

> Jeśli jeździsz po mieście albo na krótkich odcinkach to przegoń porządnie auto na trasie żeby

> rozgrzać katalizator i wypalić zalegającą sadzę i inne paskudztwa .

No właśnie jeżdzę po mieście i na krótkich odcinkach... do pracy mam 4,5 km wiec nawet dobrze sie nie zagrzeje... pewnie to tego wina...

> Jeśli to nie pomoże to niestety pozostaje ci kat do wymiany

> Aha , rozumiem że masz to zjawisko od dłuższego czasu , bez względu na to gdzie tankujesz ?

Paliwo raczej dobre - wczesniej LOTOS Dynamic a teraz ORLEN Verva a efekt ten sam...

Wczoraj zaniepokoiła mnie tylko jedna rzecz... odpalilem samochod i tak jakby troche kulał na wolnych obrotach ale potem dodałem gazu i mu przeszło - błędów nie ma i nigdy nie miałem czegoś takiego...

Napisano

> Wczoraj zaniepokoiła mnie tylko jedna rzecz... odpalilem samochod i tak jakby troche kulał na

> wolnych obrotach ale potem dodałem gazu i mu przeszło - błędów nie ma i nigdy nie miałem

> czegoś takiego...

mam identycznie nie ma się czym przejmować

Napisano
  • Autor

> mam identycznie nie ma się czym przejmować

ale może mamy też identyczną usterkę? wątpie żeby to był zamierzony efekt...

Napisano

> ale może mamy też identyczną usterkę? wątpie żeby to był zamierzony efekt...

jak była by usterka to powinien być błąd cfaniaczek.gif a nie zauważyłem niczego niepokojącego a dzieje mi się tak przynajmniej od roku ale też nie zawsze

Napisano

> a wtryski? może to być ich wina?

ile masz przebiegu w swoim aucie?? czy auto przydymia (siwo, czarno) jak pracuje na wolnych obrotach lub jak odpalasz silnik??

Napisano

> odpalilem samochod i tak jakby troche kulał na wolnych obrotach

> ale potem dodałem gazu i mu przeszło - błędów nie ma

Czyli co konkretnie - za niskie obroty czy nierówne ?

Napisano
  • Autor

> Czyli co konkretnie - za niskie obroty czy nierówne ?

nierówne obroty.

przebieg 226 000 (sprawdzane EcuScanem i się zgadza). Po odpaleniu czasami puści jakiegoś dziwnego bąka na szaro...

Napisano

> nierówne obroty.

> przebieg 226 000 (sprawdzane EcuScanem i się zgadza). Po odpaleniu czasami puści jakiegoś dziwnego

> bąka na szaro...

to na dzień dobry wyjąłbym wtryskiwacze i dał do sprawdzenia, prawdopodobnie wtryski słabo trzymają dawkę biegu jałowego z racji wieku i przebiegu, a żaden komputer diagnostyczny tego nie wykryje, tylko na stole probierczym można to sprawdzić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.